fbpx Skip to content

Új termékek startja sosem egyszerű dolog és ez az Apple Watch esetében sincsen másképp. Pár napja belefutottam egy olyan problémába a saját órámmal, hogy a digitális korona kicsit beragadt és csak nehézkesen indult meg, de utána forgott rendesen. Mitől lehetett ez és mit lehet ellene tenni?

sticky_digital_crown

Múlt hét csütörtökön estefelé tapasztaltam először edzés után nem sokkal, hogy a digitális korona az Apple Watch Sportomon nem úgy működik, mint ahogy pár órával ezelőtt tette. Este nem volt arra időm, hogy az interneten rákeressek, hátha másnál is jelentkezik ez a hiba, így csak azzal próbálkoztam, hátha sikerül folyamatos tekeréssel megszüntetni a problémát, de ez nem vezetett sikerre. Másnap találtam rá a MacRumors bejegyzésére, melyben szó esik arról, hogy bizony ez nem egyedi eset, több fórumozó is tapasztalta ezt a hibát és jelezte is az oldal saját fórumában és az Apple saját fórumán is.

Azon felhasználók, akik tehették, időpontot kérte a helyi Apple Store Genius Barjába, ahol több kolléga is megvizsgálta a hibásnak tűnő digitális koronát és megállapítottak, hogy ez bizony nem úgy működik, ahogyan annak kellene. Akinek tudták, kicserélték az óráját, míg másoknak a javítást ajánlották fel, viszont az nagyjából egy hetet vesz igénybe. De mi történhetett a digitális koronával és hogyan orvosolható a hiba?

Egyes felhasználóknak csak a tekerés elején van ez a beragadt érzés, míg másoknak folyamatosan nehezen tekerhető a digitális korona. Az egész mögött az izzadság áll(hat), ami ugyebár nem csak vízből áll, hanem egyéb kémiai anyagokból is, amik a víz elpárolgása utána megszáradnak és a korona esetében annak a mozgását zavarhatják. Gondoljatok csak arra a nem túl szép látványra, mikor egy-egy izzadt ember ruhájára fehér foltokban kiül a só. Lényegében ez történik az órával is. Az izzadságon kívül bármi egyéb apró kosz is bejuthat az óratest és korona közti keskeny résbe, nézd csak meg a telefonod csatlakozóit.

Az Apple tud erről a hibáról és a megoldására is kínál lehetőséget mindenféle garanciavesztős beavatkozás nélkül, szóval nem kell senkinek sem megijednie, mert ez könnyen és otthon orvosolható.

  1. Kapcsold ki az Apple Watch-ot és vedd le a töltőről.
  2. Amennyiben bőrszíjat használsz, vedd le az óráról.
  3. Tartsd a digitális koronát lassan folyó, langyos csapvíz alá 10-15 másodpercre.
  4. Folyamatosan forgasd és nyomkodd a digitális koronát, hogy a víz biztosan átjárja az óratest és a korona közti keskeny rést.
  5. Töröld szárazra az Apple Watch-ot egy finom, karcolás mentes anyaggal

Megmondom őszintén, elsőre megijedtem egy kicsit, hogy az alig egy hetes Apple Watch-ommal máris van valami gond, ráadásul itthon még nem is lehet garanciális ügyintézést kérvényezni, hiába van rajta még AppleCare+ is. Mivel ez egy hivatalos, az Apple által kínált megoldás, illetve amint láthattátok már, az IPX7 szabványnak megfelelően az Apple Watch hivatalosan igaz nem vízálló, csak cseppálló, de mégis gond nékül bírja a vizet minden körülmény között. Kicsit bosszantó, hogy ilyen előfordulhat, akár minden izzasztó edzés után is, de szerencsére könnyen orvosolható.

Te tapasztaltál ilyet?

Olvasd el a hozzászólásokat is

24 Comments

  1. Remek. Akkor egész pontosan mit tesztelt az a rengeteg ember? De ugye a következő nem az lesz, hogy kicsit megmarta az órát és a szíjat az izzadtság és az Apple válasza az lesz, hogy tessék szíves lenni nem izzadni. Nem hordok már órát, csak ha kell. De olyanra nem nagyon emlékszem, hogy ilyentől beragadna egy drágább óra koronája.

  2. @taky1974: Zsenge korodnak tudom be: bizony, beragad(hat) a hagyományos óra koronája is! Nem szólva a kvarcórák gombjairól.

  3. @Tamaci:
    Nekem még nem ragadt be. Bár igazad van, nem régen használok órát, vagy nem izzadok úgy, mint Te. Annak idején a kvarcórában megtehettem hogy bementem vele a vízbe. Gondolom ezért nem volt ilyen problémám.

  4. @taky1974: ezt is nyugodtan belerakhatod, mi a gond vele?

  5. @taky1974: gondolom nem is edzettél a kvarcórádban, arról nem is beszélve, hogy annak a koronáját csak akkor tekergetted, mikor beállítottad az időt vagy a dátumot. Az Apple Watch esetében a digitális korona az aminek a használatát nem tudod elkerülni, hiszen ezzel lépsz ki az alkalmazásokból és ezzel görgetsz is és így elég bosszantó tud lenni, ha beragad, de szerencsére könnyen orvosolható 🙂

  6. Semmi gond ezzel. És biztos megszokható. Csak az Apple ki szokott találni olyan megoldásokat (mint pl. lightning kábel, magsafe töltő) amikkel az ilyen dolgokat elkerüli. Ezért volt nekem furcsa.

  7. Semmi gond, minden fürdésnél aWatch-ot is megfürdeted. Bár kiváncsi lennék ha netalán beázik az óra akkor is jár a garancia?

  8. @admin: de nagyobb óragyártók tiltják, hogy vízben a koronát forgasd gombokad nyomkodj. és ajánlott évente egy nyomáspróbára elvinni az órát, hogy ne legyen gond.

  9. @aggressor: de ez le lett már írva az Apple Watch kapcsán:
    “Apple Watch is splash and water resistant but not waterproof. You can, for example, wear and use Apple Watch during exercise, in the rain, and while washing your hands. Submerging Apple Watch, however, is not recommended. Apple Watch has a water resistance rating of IPX7 under IEC standard 60529. The leather bands are not water resistant.
    https://support.apple.com/en-us/HT204665

  10. Nem kell magyarázni a bizonyítványt, ez egy fitness óra, ne kerüljön bele az izzadtság, főleg ne ennyi pénzért.

  11. Egyetértek Agent H ;)!
    Egyébkent ez a pulzusméregetés pont annyit ér mint halottnak a csók, ugyanis a vérnyomás mérésből lehetne következtetni bármire is és nem a pulzusból. Milyen meglepő lehet, hogy pl. futás közben megemelkedik, ebből vajon mire következtethet majd a doki :)? Ez az egész egy nagy humbug arany áron, marketingnek jól hangzik, de legyen nálam közben a telefon is, laptop meg tv meg minden elektronika, hogy a szellentésemet is lehessen elemezni :).

  12. @Ed Harley: és ennek mégis mi köze ahhoz, hogy mi a teendő akkor, ha esetleg valami miatt beragad a digitális korona, és hogy ebben az esetben ezt hogyan lehet megoldani? a pulzusméréstől ez legkevésbé sem függ.

    illetve remélem, ezt a véleményed kivétel nélkül, minden más, pulzusmérővel (is) rendelkező termékről szóló cikknél leírod minden más oldalon is, elvégre ha itt “humbugnak” tartod ezt a funkciót, akkor minden más eszköz esetén is annak kell tartsd.

  13. Ez a beragadás nem hangzik túl jól. Ehhez ez az óra túlságosan drága, hogy ilyen hamar bereagadjon és mosogatni kelljen, hogy újra jó legyen. Még mindig nem győzött meg az óra. Pulzusmérés: most tényleg ez arról szól, hogy emberek napi 24 órában méregetik a pulzusukat, hogy mikor éppen hányat dobban? Itt volt korábban egy tesz pont a pulzusmérésről, ahol valakinek kb 110-et mért az óra, egymás után többször is. Persze embere válogatja. Mondjuk ha nekem nyugalmi állapotban 110-et mérne, akkor már elkezdenék aggódni. De lehet, hogy valakinek ez a normális.

  14. @Ed Harley: a pulzusmérés edzés esetén rendkívül fontos, mert a pulzusod határozza meg, hogy az adott pillanatban milyen élettani hatása van az edzésednek. Nyilván nincs jelentősége 24/7, de ettől még nem humbug, csak éppen zöldségeket beszélsz, mert nem értesz hozzá…

  15. Before:
    Hidd el nem beszélek zöldségeket, ezek szerint neked hiányosak az infóid, lassan 25 éve sportolok aktívan tudom, hogy miről beszélek! A pulzus mérésnek igazából semmi haszna, főleg egy ilyen hiteltelenül mérő kacatnak nem! Ha izzadtabb a bőröd már nem fog hiteles mérést adni, de nyugodtan beszéljétek be magatoknak! Sportorvosnál miért nem ilyen technológiát alkalmaznak? Tudom az elvakultság rózsaszínben látattja veletek a világot :). Jadeye: nem érdekel más gyártó terméke, így nem is járok az oldalukra fikázni sem, de azok hasonló termékeikről is ez a véleményem. Apple fan vagyok és szeretem a termékeiket, szinte csak azt használok, de ami nem az igazi azt miért fényezzem!? Biztos kiforrja magát de ez még nagyon gyerekcipőben jár. Lehet, hogy nem ide kellett volna írnom, de ez most így alakult, ezért bocsánatot is kérek ;)!

  16. Jadeye: azért egy viszonylag nyugalmi állapotban történt a mérés és nem aktív mozgás közben, izzadságról így nem is beszélhetünk, a hitelesség így nem mérvadó. Az a 106-110 es pulzus kicsit magas nyugalmi állapothoz képest.

  17. Na akkor elárulom a trükköt 🙂
    Csupán annyit kell tenni hogy megfordítod az órát , úgy hogy a korona a könyököd fele mutasson.
    Mivel egy pillanat alatt at lehet állítani az órát minden edzés elott vagy etfoditod vagy atcsatolod a másik kezedre az órát . Ilyen egyszerű :))))
    Nekem is ez elején beragadt kicsit en megfordítottam es azóta semmi gond.
    Minden nap edzek vele kb másfél órát ,nem ragad be.
    Pulzus mérés mire is jó :))) akik nem értenek hozza nagyon semmire akinek van kicsit tudása is sok mindenre. :))

  18. Nagyon is jól mer a pulzusmero nem azt mondom hogy minden egyes mérés 100%os de jó adatokat lehet belőle nyerni en főleg edzés végen az átlag pulzusra vagyok kiváncsi de néha van úgy hogy elkap a hév es eleg keményen edzek ilyenkor sűrűbben checkolom es ehhez tudom állítani a pihenés hosszat ami azért egy eleg nagy segítség . Természetesen ora nélkül is ki lehet tapintani a pulzust ,de kinek van hozza kedve:)
    Ha tudod hogy mennyi a pulzusod a vernyomasodra is tudsz következtetni .
    Pl Ha zsírt akarsz égetni érdemes egy adott pulzustaromanyon belül lenni.
    Izzadás nem befolyásolja eddigi tapasztalataim alapján.
    Futogepen levő pulzusmerokkel együtt használva ,az értékek egyformák.
    Szoros a kezem mellékesen nem kicsit:) akkor is viszonylag jók az értékek.

    Edzés tapasztalat 23 év 🙂
    Egyet azért megjegyeznék így a végére annak hogy mennyit hasznát veszed vagy sem a pulzusod kiértékelésének attól is függ hogy milyen sportot uzol.
    Még egy fontos dolog a napi kalória fogyasztást is ennek köszönhetően pontosan tudja kalkulálni .
    Magyarul nem csak egy adott dologra jó.
    Es ez csak a kezdet sztem.

  19. Röviden csak annyit tudok elmondani hogy az APPLE már nem minőség, hanem márka. Gátlástalanul túlárazva minden szemetet eladnak a népnek, a hibáikat nem kijavítják hanem megmagyarázzák. Olyanok mint a mi jó magyar diktátorunk, csodálkozom is hogy nem magyar cég… Az IOS is egyre ótvarabb szemétdomb, ios 6-nál már nem fagyott szinte soha a készülék, jelenleg ahhoz képest használhatatlan az IOS.

  20. @brudav85: még szerencse, hogy senki nem kényszerít arra, hogy megvedd az ilyen “gátlástalanul túlárazott szemetet” (amit gondolom, személyesen ki is ptóbáltál, hiszen másképp nehéz ezt megítélni ugye), vagy hogy a megvásárlás után mégis megtartsd, ha elégedetlen vagy vele.

    egyébként ha elégedetlen vagy egy adott termékkel, akkor azt jelezd az Apple-nek: http://szifon.com/2015/01/18/gyakori-kerdesek-hogyan-kuldheto-visszajelzes-az-apple-nek/


Add a Comment