fbpx Skip to content

Korábban már beszámoltunk a Talking Angela kapcsán kialakult rémhírterjesztésről, aminek akkor az urbanlegends.hu járt utána. Nem is szentelnénk ennek most egy újabb cikket, ha nem támadna újból, újult erővel az alkalmazásról terjesztett rémhír, ráadásul rögtön több változatban is, és emiatt ne kaptunk volna több megkeresést.

talking-angela

Többen azt állítják, hogy az alkalmazással a gyerekeikre vadásznak, hol a szervkereskedők (ezek ráadásul már fekete autóval is), hol pedofilok, és hogy a macska szemében látható is, hogy valaki figyel. Ezekből szerencsére semmi nem igaz, hiába hiszi ezt az, aki átveri magát vele és megosztja. Nézzünk kicsit utána ennek.

A legtöbben a macska szemében vélnek felfedezni valakit – ami már önmagában abszurd, de mivel valaki fabrikált mellé egy terjeszthető képet, így már ennek is sokan bedőlnek:

angela_hoax_01

A rémhír az évek során többszörösen átalakult, most az egyik friss verziójából idéznénk pár sort (szöveghűen, így a helyesírési és egyéb hibák is így szerepelnek a terjesztett hoaxban):

Pár napja egy ember feltörte az alkalmazást! Ez az ember pedofil! Most rögtön töröljétek le az alkalmazást! Az ember aki feltörte 50 éves és a lányok telefon számát, adait is elkéri! De be tud törni a telefonodba is és megnézheti a képeid, zenéid stb. Szóval vigyázzatok! Közelebbről megnézve a szemében egy ember lapul! A képeken minden bizonyíték rajta van! Ha kikapcsolod az alkalmazást akkor is látni fog téged a kamerádon keresztül! Ha letörlöd lefagy elvileg a telefonod.

Ez a “pár napja” nagyjából azóta bukkan fel a rémhírben, amikor az évekkel ezelőtt először szárnyra kapott. A lányok telefonszámával kapcsolatos rész azonnal cáfolható, ha letöltjük az alkalmazást, és esetleg mégsem vagyunk lányok, hiszen kérdéseket ekkor is feltesz – de hát éppen ezért töltöttük le, hogy legyen egy “interaktív” macskánk a készülékünkön.

A be tud törni a készülékbe résznél érdemes megemlíteni, hogy az úgynevezett sandboxing miatt az iOS egy-egy külső alkalmazásnak, így a Talking Angela-nak is csak a saját mappáihoz enged alapból hozzáférést. De nézzük meg akkor magát az appot.

Miket kérdez első indításkor az app?

Adott esetben az app kérhet hozzáférést a mikrofonhoz, a kamerához, a névjegyzékünkhöz, stb., amiről viszont külön értesít minket az iOS. A Talking Angela elsőként a mikrofonhoz kér hozzáférést, ami amúgy trükkös, mert az értesítés maga csak az OK gombot ajánlja fel, de utána az iOS saját értesítésén már nyugodtan rányomhatunk a Tiltás gombra – no persze így nem is fog “hallani” minket a digitális macskánk:

angela_app_01 angela_app_02

A gyerek módra ezután külön rákérdez az app. Ezzel kapcsolatban a fejlesztő cég oldalán elolvasható az angol nyelvű FAQ is, ami a következőt írja:

Child mode can be selected at any point within the app’s settings. If child mode is not selected, chat bot will be enabled and Talking Angela will engage in two-way communication with the user. This involves Talking Angela asking the user questions – topics of which are defined in the app description on all app stores.

angela_app_03

Mindez magyarul: A gyerek mód az app beállításain belül bármikor kiválasztható. Ha nem a gyerek mód lett kiválasztva, akkor a chatbot opció bekapcsol, és ezzel a Talking Angela app kérdezhet a felhasználótól, aki szintén feltehet kérdést az appnak (kétirányú kommunikáció). Az alkalmazás által használt témakörök megtalálhatóak az alkalmazás leírásában az egyes alkalmazásboltokban.

A hoax másik sarkalatos pontja, hogy a kamera háttérben való használatával riogat. De vajon mihez is kell neki a kamera? Nyilván ezt is elmondja az alkalmazás, animált ikonokkal, egyenként: képes felismerni a bólintást, fejrázást, mosolyt, ásítást vagy a nyelvnyújtogatást. És természetesen a kamerához való hozzáférést az iOS saját értesítésén is meg kell engedni, vagy az szintén letiltható (a kamera egyébként az iOS esetén nem használható a háttérben):

angela_app_04 angela_app_05

Az alkalmazás letörlése miatti lefagyás az iOS esetén annyira egyértelműen hamis információ, hogy cáfolni is felesleges.

A gond leginkább akkor van, amikor valaki nem csak, hogy nem tud angolul, de látta a rémhírt, és úgy dönt, hogy ő maga is kipróbálja, viszont nem érti, hogy mi is ez az alkalmazás, és hogy miért kérne hozzáférést a kamerához, vagy miért tesz fel kérdéseket a gyereknek. Ezt is többen beküldtétek:

angela_hoax_02

Nyilván kevesebb lenne az ilyen rémhír akkor, ha nem is maga az alkalmazás, de legalább az adott alkalmazásboltban található leírása elérhető lenne magyar nyelven is. Így akkor azok is el tudnák olvasni, hogy mire is jó ez az app, vagy miért is kérdezgeti a gyereket, vagy mit is csinál pontosan a kamerával, akik nem értenek angolul. (Bár aki bizonytalan, annak talán érdemes megkérdeznie egy angolul tudó ismerősét, még mielőtt nekiállna saját elméleteket gyártani.)

Olvasd el a hozzászólásokat is

2 Comments

  1. Apple, google annyi képet meg videót tud rólunk csinálni amennyit akar, hála a front facing camera-nak…


Add a Comment