fbpx Skip to content

Azt már megszokhattuk, hogy egy új Apple-termék indulásakor a hatalmas kereslet miatt hiány lép fel. Így történt ez az Apple Watch-nál is. Azonban itt volt még egy tényező, ami miatt nem tudták kielégíteni a keresletet.

taptic

A Wall Street Journal információja szerint az óra egyik fő alkatrészénél, a Taptic Engine-nél lépett fel probléma. A Taptic Engine egy kis rezgőmotor, mely speciális rezgést küld használójának, segítségével értesítéseket kaphatunk az órától. Az alkatrészt két beszállító gyártja, közülük az egyik, a kínai AAC Technologies Holdings által gyártottak volt probléma, egyszerűen egy idő után megszűntek működni. A hiba csak a tömeggyártás februári indulása után derült ki, így az Apple kénytelen volt komplett órákat kidobni.

Apple_Watch_iFixit_07

Nem maradt más hátra, mint a másik beszállítóra, a japán Nidec Corporationre hagyatkozni. Az ő alkatrészük rendben volt, növelték a termelését, de így sem tudják az igényeket kielégíteni. Többek között ezért az alap Sport változatot is már csak júniusi szállítással vállalja az Apple és újabb országok bekapcsolása az értékesítésbe június végére tevődött át.

Hibás óráról számolt be John Gruber blogger is. Ő még a megjelenés előtt, a sajtónak szánt adagból kapott egyet és egy nap után tönkrement az órában a Taptic Engine. Az Apple másnap kicserélte neki a kütyüt.

Azonban a botrányt kedvelők és az Apple-t utálók ne örüljenek, mert a cég közleménye szerint nem lesz tömeges visszahívás, mivel még a megjelenés előtt sikerült azonosítani a problémát, így a vásárlók nem kaptak olyan órát, mely hibás alkatrészt tartalmazott.

Az egész probléma felvet egy érdekes dolgot. Az Apple gyártathat hatalmas mennyiségben, alacsony selejtszámmal terméket, de ha az egyik főalkatrésznél probléma lép fel, akkor meg van lőve. Persze mondhatjuk azt is, hogy ez egy vadiúj termék és nem meglepő a gyártási probléma. Ez benne van a pakliban, együtt kell vele élni. Azonban ez nem vigasz annak, aki emiatt kénytelen hónapokat várni az órára… Reméljük hamar úrrá lesznek a problémán és a kínálat rövid időn belül egyensúlyba jut a kereslettel.

Olvasd el a hozzászólásokat is

4 Comments

  1. Ez az Apple watch kb ugyanazt tudja mint egy Pebble jet??

  2. Ezt a mondatot nem értem:

    “Az Apple gyártathat hatalmas mennyiségben, alacsony selejtszámmal terméket, de ha az egyik főalkatrésznél probléma lép fel, akkor meg van lőve.”

    Az Apple sem gyárthat alacsony selejtszámmal terméket, ha selejtes alkatrészeket használ.

    Ma minden gyártó úgy működik, hogy vásárol, gyártat, egy rakás alkatrészt, amit vagy ő szerel össze, vagy az összeszerelést is másra bízza.
    Ilyen a mosógép, az autó, a mobiltelefon.
    Ha túl olcsón akarja megvenni az alkatrészt, akkor jobb esélye van, hogy a végeredmény is selejt lesz.

    Az estek 90 százalékában egyes alkatrészek felelősek a hibákért, max 10 százalék az, amikor az összeépítésben van a hiba.

  3. Olcsó kínai húsnak híg a leve.. Kell a f@sznak Kínában gyártatni az applenek. Annyira gáz hogy alig van ma mar valami, amit ne ott gyártanának.

  4. @lalamper: ha meg nem ott gyártatná bárki a termékeit, és emiatt megnőne az egyes termékek ára, akkor meg az lenne a probléma. sajnos elég sokrétű kérdés ez.


Add a Comment