fbpx Skip to content

Az Apple Watch-nak a központi része az úgynevezett S1 egység, amiben mindent integráltak. Ez azt jelenti, hogy ezen belül találhatunk szinte minden funkcióért felelős chipet, memóriát és így tovább.

40771516_00_d-1200x900_f-0_c-600x450

Az ABI Research az elmúlt napokban átvilágította és darabjaira is szedte ezt a picivel több mint 2×2 centiméteres chipet, és erről készített egy összefoglalót. Az S1 az Apple szerint körülbelül az iPhone 4s sebességére képes, és ahogy azt most megtudtuk, 512MB memóriával rendelkezik. Az alábbi képen látható, miből tevődik össze az Apple S1:

s1_decapped_abi

Középen látható a központi processzor, ami már önmagában egy mérnöki bravúr, aztán mellette a 8GB flash memória és így körben a többi egység. Külön érdemes kiemelni a 6 szenzoros gyorsulásmérő és giroszkóp chipet, mely az első ilyen chip, amit egybe építettek:

Ez az első eset, hogy egy Apple termékben olyan érzékelőt találunk, amihez nem kell külső gyorsulásmérő. Az iPhone 6 és iPhone 6 Plus esetén egy Invensense 6-tengelyű érzékelőt és egy Bosch 3-tengelyű gyorsulásmérőt találhatunk. Itt viszont most egy még ennél is sokkal kompaktabb megoldással az Apple Watch esetén a 6-tengelyű mérést végre egyetlen komponens oldja meg.

Sebesség

12674-6814-150424-Chipworks-l

Amikor először megláttam az Apple Watch szoftverén lévő alkalmazásokat és annak sebességét, nem voltam boldog. Aztán megjelent a Verge tesztje is és beigazolódni látszódott, hogy valóban lassú az Apple Watch. Azóta mi is kézbe vettük ugye az órát, és valójában egyáltalán nem olyan vészes a helyzet.

Alapjában véve szét kell választani az Apple Watch sebességét és az alkalmazások sebességét. Az Apple Watch-csal semmi probléma nincsen, a beépített alkalmazások gyorsak, az értesítés egyáltalán nem akad, én néha a tevékenységek alatt szoktam látni némi akadást, de ott tényleg sok adatot kell betölteni gyorsan. A feltelepített alkalmazásoknál ez már egyáltalán nem mondható el, ott tényleg rettentően lassan kapunk információkat, olyannyira, hogy én valójában nem használok plusz alkalmazást az Apple Watch-on. Ez persze nem csak emiatt van, pusztán nincs rá szükségem. Tehát a fejlesztők által létrehozott appok jelenleg tényleg lassúak, de ezekről nyilván nem ők tehetnek, hanem az Apple, aki sokszor megköti a kezüket. Ez a közeljövőben biztosan változni fog, mivel 1.0-s szoftverről beszélünk.

Olvasd el a hozzászólásokat is

6 Comments

  1. Mi az az SRAM?:o Az olyan mint a ram?:o Vagy mi?:o (Bocsi ha hülye kérdés)

  2. Inkább így hátha meg is érti. 😀
    Statikus RAM, SRAM (ang. Static Random Access Memory). Minden memóriacellát egy kétállapotú tároló alkot, amelyet több tranzisztor (általában 4 vagy 6 db) alkot, ezért bonyolultabb, és drágább kivitelű. Főként processzor regisztereiként, gyorsítótárakban (Cache) alkalmazzák. Előnyei:

    fogyasztása rendkívül kicsi
    nagyságrendekkel nagyobb a sebessége mint a dinamikus RAM-nak
    nem szükséges a tartalmat frissíteni, tápenergia meglétéig tárol.

  3. Most tényleg, mi fut ezen az órán? iOS? Van vakami verzió száma? Jönnek majd ki rá szoftverfrissitesek?

  4. @lalamper: Watch OS-nek hívja az Apple, 1.0 a verziószáma (12S507), és igen, jön majd rá OTA frissítés, az Apple Watch companion appban az iPhone-on van szoftverfrissítés menüpont.

  5. Hat bizony a vásárlás így meg akkor várat magára:)


Add a Comment