fbpx Skip to content

Az elmúlt évek során már megszokhattuk, hogy az iFixit minden új készüléket darabokra szed, így talán nem is annyira meglepő, hogy az Apple Watch is áldozatul esett ennek. Mindenesetre legalább láthatjuk, mi van belül.

Apple_Watch_iFixit_cover

A jobb oldalon lévő, nagyjából 1890-ből származó, tehát 125 éves, mechanikus óraszerkezettel összehasonlítva látható, hogy jelentős különbség van a két eszköz között, és így ezek egyszerűen nem is hasonlíthatóak össze, sem működésüket, sem javításukat tekintve. De nézzük, mit talált az iFixit!

Kezdjük a csomagolással. Látható, hogy a sport változat az ékszeres doboz helyett egy egyszerű, hosszúkás dobozban érkezik, és a kisebb méretű szíj már rögtön csatlakoztatva is van az órához:

Apple_Watch_iFixit_packaging

A rozsdamentes acél Apple Watch pedig egy fehér, műanyag ékszeresdobozban érkezik, szintén csatlakoztatott szíjjal – de az Edition modellekhez képest úgy tűnik, hogy a doboz itt maga nem töltő is egyben:

Apple_Watch_iFixit_packaging_steel

Az iFixites kollégák a szokásos melegítéssel kezdték, és az óra üvegének és az óra házának találkozásánál kezdték el felemelni az üveget:

Apple_Watch_iFixit_01

Miután körben végigemelgették az üveg alatt, már el lehetett emelni a kijelzőt, amit két csatlakozó is összeköt az alaplappal: az egyik kábel az érintés/nyomásérzékelésért felelős, a másik pedig a kijelző vezérléséért.

Apple_Watch_iFixit_02

A kábeleket nem lehet egyszerűen lecsatlakoztatni, mert egy kis keret fogja őket még külön, így azt előbb fel kell emelni, és a kijelző csak ezután csatlakoztatható le, és tehető félre:

Apple_Watch_iFixit_03

A bal felső sarokban látható a két csatlakozó, amikhez a kijelző kapcsolódik:

Apple_Watch_iFixit_04

Akku szempontjából a 38mm-es változat esetén egy 3.8V~0.78Whr-s, 205mAh-s darab került az órába:

Apple_Watch_iFixit_05

Mivel nagyon kevés a hely a készülékben, így a mikrofon szalagkábele a ház belső és külső rétegei között kapott helyet:

Apple_Watch_iFixit_06

A Taptic Engine-t kicsit csúnyán szedték szét a kollégák, de így láthatóvá vált, hogy ez gyakorlatilag egy lineáris motor, ami a forgó mozgás helyett egyenes vonalú mozgást végez, ami cserébe a haptic feedbacket eredményezi:

Apple_Watch_iFixit_07

Mivel az óra támogatja a Bluetooth 4.0 LE-t, és a 802.11b/g/n-es Wi-Fi-t, így az iFixites kollégák szerint ezek működését az alábbi antenna-szerelvény teszi lehetővé (az NFC kapcsán azt valószínűsítik, hogy az magában a készülékház anyagában lehet valahol):

Apple_Watch_iFixit_08

A digitális korona esetén úgy tűnik, hogy az rendelkezik egy olyasmi enkóderrel, mint mondjuk a Nest Termosztát, amivel feldolgozza a korona tekerését, és annak forgási pozícióját digitális jelekké alakítja, amit az elektronikus rendszer már fel tud dolgozni.

Apple_Watch_iFixit_09

Apple_Watch_iFixit_10

A következő “réteg” pedig feltárja az induktív töltés elektronikája mellett a pulzusmérő alkatrészeit is – ennek működéséről itt írtunk részletesen: Hogyan működik a pulzusmérő az Apple Watch-ban?

Apple_Watch_iFixit_11

Persze az új töltő sem úszta meg szétszedés nélkül:

Apple_Watch_iFixit_12

A javíthatóságra egyébként 5 pontot adtak a kollégák, ahol a 10 a legkönnyebb/legegyszerűbb. Ezzel még mindig jobb pontszámot kapott, mint az új, 12″-es MacBook, ami összesen 1 pontot szerzett.

Apple_Watch_iFixit_pieces

Akár veszünk Apple Watch-ot, akár nem, mindig érdekes megnézni, mi van benne. Nektek hogy tetszik belülről?

Olvasd el a hozzászólásokat is

8 Comments

  1. ezeket vajon (jól) össze is rakják utána? 😀

  2. Szépen felboncolták:)
    Nekem amúgy a haptic egy kicsit gyenge. Nehezen lehet észrevenni, pedig maxra van állítva.

  3. @Józsi: ahogyan ezt szédszedték, több vezetéket elszakítottak, illetve a taptic engine is szét lett feszegetve, ez már nem rakható össze az eredeti alkatrészekből – maximum majd mikor lesz alkatrész, akkor amit tönkretettek, azt kicserélik.

  4. A taptic engine-t azért szedték így szét, mert máshogy nem lehet. A kis pontok rajta a ponthegesztés nyomai.

    Az egész óra iPhone 3g szinten van, az akksi mellett tátong a hely, szerintem már a watch 3 is gyártásra kész(iphone 6 szintű komponensekből) csak ugye több bőrt lehúzva a vásárlókról jobban megy cég 🙂
    Ettől függetlenül nagyon menő dolog, én is vennék ha lenne felesleges 200 ezrem.

  5. Sokkal szebb és rendezettebb belülről mint az első generációs (2g) iPhoneom volt. Bevallom tetszik. Nagyon kiváncsi leszek milyen kész következő generáció belülről. Az iPhonenál ahogy teltek az évek és több tapasztalatuk lett az adott helyen való elhelyezéssel egyre rendezettebb lett. (Bár ez nem jelentett minden esetben könyebb szerelhetőséget 🙂

  6. @Canadabanda: Sőt, egyre nehezebb szerelni. Vagy kicserélni benne valamit…

  7. @ansandesu: Nem. Nemhiába “Teardown” és nem “Disassembly”. Persze itthon ezzel a fordítók nem törődnek. (bár hozzátenném hogy a Google Translate semmit sem ad a “Teardown “kifejezésre)

    Számomra a Teardown kb. azt jelenti hogy “Szétcincálás”. A “Disassembly” pedig, az én szótáramban “Szétszerlés”t jelent.

    Erre én is pár éve jöttem rá.

  8. iFixit:
    “There’s got to be an easier way to access the door than disassembling the whole watch…”
    Q:
    Do you sense any difference between the words teardown and disassembly ? Does the former appear to be more irreversible than the latter?
    A:
    Not necessarily. Watchmakers often disassemble watches when overhauling them, then put them back together. But automobile mechanics tear down engines to overhaul them and put them back together.
    Merriam-Webster online defines “teardown” as “the act or process of disassembling.” . AHD4 defines it as “The act or process of taking apart or demolishing.”

    Ezért nem


Add a Comment