fbpx Skip to content

Ahogy haladunk előre az időben, és sorra jelennek meg a modernebbnél modernebb elektronikai eszközök, egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a gyűjtők körében azok a mondhatni már antiknak számító berendezések, amelyek még a számítástechnika hajnalán készültek, több mint 35-40 évvel ezelőtt.

$_57

Az igazán megszállottak számára szolgálhatunk most egy jó hírrel: a napokban felkerült az eBay-re egy máig működőképes Apple I számítógép.

A mindössze 200 darab példányban készült Apple I-ből tavaly októberben már eladásra került egy szintén működő darab, ami rekord áron, 905 000 dollárért kelt el. A mostani példány annyival különlegesebb társánál, hogy ő a 22. a sorban (míg a tavalyi sorszáma 70 volt), amit még Steve Wozniak és Steve Jobs építettek meg Jobs otthoni garázsában. A gép jelenlegi tulajdonosa az egykori Apple alkalmazott, Joe Copson, többek között ezért is emlegetik a gépet “Copson Apple I”-ként.

$_57-3

Az eredetileg 666.66 dolláros árért 1976-ban nem kaptunk mást, csak egy alaplapot, a vásárlóknak maguknak kellett a gépet megépíteni, beszerezni a gépházat, billentyűzetet, monitort, és a szükséges perifériákat például az adatmentéshez. A jelenlegi modell viszont egy teljesen felszerelt darab, semmilyen módosítást nem történt rajta a vétel óta, leszámítva a hardver karbantartását, amit az Apple I specialista Corey Cohen végzett rajta még 2014 szeptemberében.

$_57-2

A hirdetést elolvasva megtudhatjuk, hogy az alaplapot egy fehér, kagyló formájú ház alá rejtették, melyhez tartozékként jár egy Datanetics klaviatúra, valamint egy korhű Sony TV, ami monitorként használható a géppel összekötve. Mivel az Apple I még nem rendelkezett beépített háttértárral, ezért ha adatot szerettünk volna rá menteni, be kellett szereznünk hozzá egy kazetta modult és egy rögzítőt, hogy a szalagra mentve később visszaolvasható legyen az általunk megalkotott tartalom. Szerencsére ezt megtette az eredeti tulajdonos, így a gép mellé jár még a beépített kazetta modul és egy Panasonic rögzítő is, sőt ezen felül egy, Steve Wozniak által dedikált használati útmutató replika, ezekkel téve teljessé a leendő tulajdonosnak a retro Apple élményt.

Bár összesen 200 darab készült az Apple I-ből, mára mindössze 63 maradt fent épen, ebből pedig vélhetően töredéke az, ami működik is. Akinek felkeltettük az érdeklődését a gép iránt, a cikk írásakor 20 600 dolláron tart a licit, és még 8 nap van hátra az aukció zárásáig, tehát még van ideje licitálni. 🙂

Az aukcióból származó bevétel 10%-át pedig az amiotrófiás laterálszklerózis (igen, ez az, ami miatt jeges vízzel öntötték magukat nyakon az emberek) gyógyításával kapcsolatos kutatásra adományozza az eladó.

Olvasd el a hozzászólásokat is

2 Comments

  1. már 50.000 dodó

  2. Már 55300


Add a Comment