fbpx Skip to content

Tegnap este megjelent az iOS 8.3, ami a rengeteg újdonság és hibajavítás mellett sajnos egy nem várt bugot is hozott magával.

iPhone-5S-touchid

A frissítést követően a Touch ID-val felszerelt készülékek tulajdonosai azt tapasztalhatják, hogy az App Store-os vásárlásoknál a készülék nem az ujjlenyomatos azonosítást kéri, hanem minden egyes alkalommal be kell írni a az iTunes azonosítót és a hozzá tartozó jelszót.

A hiba jelenleg nem érinti a teljes felhasználói bázist, de bármilyen, Touch ID-val rendelkező (iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPad Air 2, iPad mini 3) készüléken jelentkezhet, amelyre iOS 8.3 került telepítésre. Maga a jelenség a nemzetközi sajtóban is nagy visszhangot kapott, több neves külföldi fórumon és az Apple Support Discussions oldalán is panaszkodnak a felhasználók a funkció kiesésére. Megoldással pedig sajnos az a lehetőség sem szolgál, ha kikapcsoljuk a Touch ID-val történő vásárlást majd ismét engedélyezzük a beállításokban.

Fontos hangsúlyozni, hogy biztonsági kockázata nincs a hibának, inkább csak egy globális méretű kellemetlenség. Az Apple részéről még nem érkezett megerősítés, és egyelőre azt sem tudni, hogy mikor kerül javításra. Vélhetően a 8.3.1-ben, egy gyors frissítéssel fogják majd orvosolni, mint ahogy azt tették legutóbb, a 8.0.2 kiadásával, amikor az iOS 8.0.1-re frissítést követően megszűnt működni sokak készülékében a Touch ID, és a készülékek nem tudtak csatlakozni a mobilhálózatra sem.

Mivel az Apple jelenleg még aláírja a 8.2-t, így akit nagyon zavar ez a hiba, az DFU-ba téve a készülékét, vissza tudja tenni a 8.2-t az iTunes-ba betallózva a 8.2-es IPSW-t (ugyanakkor a 8.3-ról készült biztonsági mentésből az adatok nem állíthatóak vissza 8.2-re).

Nálatok is jelentkezik ez a hiba?

Olvasd el a hozzászólásokat is

52 Comments

  1. Nagyobb bajunk sose legyen.

  2. iP6-ban első dolgom volt a taccsájdí kikapcsolása. Egy szimpla suhintással 2x olyan gyorsan felnyitom a telcsit mint várnék a scanre. Jól megvagyok nélküle.

  3. A vállalatilag elő van írva egy minimális PIN kód védelem akkor nagyon jól jön ha a touchid ezt kiváltja, hidd el.

  4. @dnp:” Egy szimpla suhintással 2x olyan gyorsan felnyitom a telcsit mint várnék a scanre.”

    Mint ahogy bárki más is. 🙂 A touch ID nem a sebesség miatt lett kitalálva.

  5. Iphon 6 van ugyan ez a hiba és a viberen sem látni a második sort

  6. @dnp: Hát TID-el gyorsabban kiynitod a telót mint amúgy, de mindegy.

  7. @farkas63: ő szerintem úgy értette, hogy jelkódzár sincs a készülékén. (mondjuk ha egyébként a home gomb lenyomásával kelti fel valaki a készülékét, és a lenyomás után is rajta tartja az ujját, akkor az azonnal be is olvassa az ujjlenyomatot a készülék, el sem kell húzni semmit ugye, de ez már részletkérdés.)

  8. nálam ez a hiba már kb. 1-1,5 hete fennállt… de tegnap ráraktam az új ios-t és maradt továbbra is… iphone 6+

  9. Én tapasztaltam, de szerintem ez egy bug, a frissítés után, mintha elfelejtené, hogy be van kapcsolva a Touch ID., Nekem a feloldásnál is előjött. Egyszerűen megoldottam, a beállítások->Touch ID alatt kikapcsoltam, majd újra be, és azóta jó.

  10. Én sosem használtam az ujjlenyomat olvasót. Ezt mondtam anno, hogy ilyen hibák legyenek inkább, mert ez nem olyan fontos!

  11. És persze az autós kihangosító megint nem csörög ki, amit a 8.2 ben javítottak… :/

  12. Nálam 4S, 5S olyan gyorsan merül, mint a nyeretlen fejsze. Jól elbaszták!

  13. Nekem is ugyan ez a hiba, és engem idegesít.
    Remélem nagyon gyorsan javítják. Minden frissítésnél előjön valami hiba.

  14. ki és bekapcsolás segített (I5S) azóta működik

  15. Feri?!

  16. Amúgy meg nagyon csúnyákat tudnék írni …

  17. Emoji miért nem látszik?

  18. Hali nálam megvan a megoldás, legalább is két telefonon megoldotta igy. 1. Touch id kikapcsolas a storehoz. 2. Telo ujraindit 3. Touch id visszakap es jelszó beir 4. Touch id kikapcs majd megint vissza. Utánna 2 telon is minden hibátlan

  19. grstudio
    Köszi!
    Nekem is bevált a módszered!:)

  20. Szívesen, tok véletlenül sikerült de bejött 🙂 Sztem ujra húzással is megoldható inkább valami be akadas lehet de a lényeg h megy

  21. @lalamper: A fejsze ami gyorsan merül az a nyeletlen, de mindegy. Amugy nálam meg pont hogy jobb lett a fogyasztása 8.3 -mal mint a 8.2beta4-gyel.

  22. Ja i5 a vas.

  23. Touch hibátlan a store-ban…

  24. grstudio:
    Ezer hála működik újra 😉

  25. Nekem 4s jelentősen javult az üzemidőm!

  26. @dnp: fizikai képtelenség, hogy gyorsabban belépj suhintással… vagy csak rosszul használod.
    A gombot ugye mindenképp be kell nyomni, de akkor már rajta tartod az ujjad – rögtön belép. Suhintásnál benyomod PLUSZ felnyúlsz és elhúzod. Ez mitől gyorsabb? De, ahogy mások is írták a touch id-nak amúgy sem a gyorsaság a lényege. Tök jó dolog, hogy nem kell jelszót, meg jelkódot írogatni. Nem is értem miert kényelmesebb valakinek pötyögni és miért kapcsolja ki egyáltalán a TID-t.

  27. Szívesen annak aki megcsinálta ahogy írtam 🙂 a megoldást leírom megint egyszer hogy mennyen a touch id (eddig sok telon működik igy) 1. Touch id kikapcsolas a storehoz. 2. Telo ujraindit 3. Touch id visszakap es jelszó beir 4. Touch id kikapcs majd megint vissza. Utánna minden hibátlan

  28. Köszönöm igy most már müködik!

  29. Koszi a tippet i5s es i6 ezután ment simán de érdekes hogy az air2 az egyből ujjlenyomat olvasót dobta fel a vásárlásnál 8.3 alatt

  30. Köszi a segítséget. 2db i6-on megoldotta a hibát

  31. Nekem mindenféle cicó nélkül működik (5s) Fura, hogy az egyik készüléken jelentkezik, a másikon meg nem. Elvileg ua az a hardver, OS

  32. persze, semmi baj. végülis igazából nem is kell, meg úgyse használtuk igazán, meg a kifogások armadája. de mi lenne, ha egyszer normálisan adnának ki valamit?

  33. @Roland Dombi: Mivel könnyen javítható kb 2 perc nem hinném hogy hiba. Inkább frissítésnél ha nem kapcsolod ki akkor beragad ennyi. Csak kicsit felfújták. Felül a videóm ott van hogy lehet megcsinálni

  34. @Carlas: Szuper! Köszi! 🙂

  35. Nekem i6Pluson csont nélkül megy az ID vásárlás.

  36. Tegnaphoz képest semmit nem csináltam és megjavult. Több fórumon írták, hogy a bétát használóknál is elromlott a 8.3 megjelenéssel. Valószínű, hogy szerver oldalon volt valami, amit ezek szerint mára már szépen ki is javítottak.

  37. @Feri:
    Ez a Te bajod 😀

  38. én szívesen használnám az ujlenyomat olvasót de az én ujjacskáimat nem szereti 🙁

  39. @expa: Írtam én, hogy ez baj nekem?:)

  40. @Hapci: Igen a hv ugyan az, de mégsem, mivel bizonyos alkatrészeket más és más beszállítóktól szerelnek bele X% készülékbe, ezek keveredése okozhat ESETLEG némi differenciát amiért nem ugyan úgy reagálnak az újabb szoftverekre. Persze ez a hibák okánál csak tipp, amit sosem fog az Apple nyilvánosságra hozni, amennyiben valóban ez a szitu, hanem inkább csendben hanyagolják pl azt a beszállítót, hiszen van másik amelyikkel köthetnek szerződést akár, vagy kitalálnak másik megoldást.

  41. Frissítsétek a cikket! Legegyszerűbb megoldás: Appstore os touch id azonosítás kikapcs, összes alkalmazást kilövöd, visszakapcs, jelszó beír, működik 🙂

  42. Pedig 8.3 Beta-ba még működött.

  43. Mától megoldódott minden, megjavult magától, próbáljátok ki

  44. Nekem továbbra se megy az ujjbeolvasós vásárlás. 🙁
    iPhone 5-ön… 😉

  45. Mert iPhone 5-ben nincs Touch id! 😉 csak 5s-ben! 😉

  46. Kikapcsoltam én is meg újraindítottam és utána vissza és most nekem is jó.

  47. Nekem 8.2-vel is jelentkezett már ez a hiba. I6

  48. Nekem a touchID 10-bol 8-szor nem ismeri fel az ujjam unlocknal. Szoval neha en is inkabb potyogok.

  49. Helló mindenkinek!
    Én tegnap vettem az i6-ot a gyári 8.1.3-as szoftverrel, azzal egy kicsit döcögött némely alkalmazásban a készülék, most raktam fel a 8.3-at, a Touch ID gond nélkül megy, egy ingyenes alkalmazáson k is próbáltam. Az üzemidőről esetleg holnap már tudok mondani valamit, de gördülékenyebben megy a masina ezzel a szoftverrel, remélem hamarosan jailbrake is lesz!

  50. Szia Jadeye! Tudtátok, hogy az App Store már magyar nyelven is működik?


Add a Comment