fbpx Skip to content

Admin kolléga nem rég írt egy „Miért nem veszek Apple Watch-ot” című cikket arról, hogy őt miért nem győzte meg az Apple okosórája. Én ezt a történetet megfordítanám és elmesélném, engem mégis mi vezérel egyre jobban afelé, hogy beadjam a derekam és vegyek egy Apple Watch-ot. Röviden: a kíváncsiság.

apple_watch_miert_cover

Mikor az Apple szeptemberben az új iPhone-okkal együtt bemutatta az Apple Watch-ot, megtetszett persze a dolog, szépek voltak a videók, a képek, az alkalmazások, de nem éreztem azt, hogy egy ilyen órától teljesen megváltozna az életem, vagy hogy bármiben is könnyebbséget okozna a használata. Ez az érzés a márciusi keynote után sem változott meg bennem igazán, de mégis elkezdtem játszani a gondolattal, hogy mi lenne, ha vásárolnék egyet magamnak.

Elég kis korom óta szinte folyamatosan volt valamilyen órám, és napi rendszerességgel azóta is hordok órát. Eleinte analóg, majd egy nagyjából két éves digitális kitérés után újra visszatértem a mutatós órák világába és jelenleg is egy Armani karórát hordok. Az óra számomra olyan dolog, hogy ha nincs rajtam, akkor furán érzem magam és mikor épp órásnál volt a karórám, sokszor feleslegesen néztem a csuklómra, hiszen óra hiányában nem volt ott semmi látnivaló. Ezzel szemben viszont otthon, illetve munka közben mégis zavar, ha rajtam van. Szóval nem egyszerű a dolog. Amikor utazom és mondjuk éppen az iPhone-omon pörgetem a Twittert, és megnézném az időt sokszor azon kapom magam, hogy inkább felhúzom a ruhám ujját és megnézem a karórámon az időt, minthogy csak egy picit feljebb nézzek a képernyőn és ott nézzem meg azt. Ki érti ezt? 😀

apple_watch_time

Hordok is és szeretek is hordani karórát, de ez még édeskevés indok ahhoz, hogy egy Apple Watch vásárlásán törjem a fejem. Az utóbbi időben sikerült beszereznem egy-két okosterméket, amiket előszeretettel használok is. Futáshoz például a pulzusmérőt mindig felcsatolom, de az iPhone is mindig a karomon van, hogy a lépés számot és egyebeket mérjen. Igaz, ezt az egészet leginkább azért csinálom, hogy a grafikusi munka során rám rakódott zsírrétegből valamelyest ledolgozzak – és nem azért, hogy ezekből a begyűjtött információkból valami következtetést vonjak le. Egyszerűen csak érdekel, mit képesek ezek az eszközök rögzíteni a futásomból. Továbbá a Beddit alvásfigyelőjét is imádom még, mert azon kívül, hogy rengeteg információt képes az alvásomról begyűjteni (alvásfázisok, szívritmus, légzésszám, horkolás), képes intelligensen akár hamarabb felébreszteni a beállított ébresztőhöz képest, hogy ezáltal a megfelelő alvásfázisban ébredjek fel és így frissebben induljon a nap. A LIFX Wi-Fi-s izzó is olyan számomra, hogy nem azt mondom, nem tudnék meglenni nélküle, de nagyon örülük neki, hogy van ilyenem és az iPhone segítségével ki- és bekapcsolhatom és a színét és fényerejét is szabályozhatom, ráadásul órával vezérelve még nagyszerűbb lenne. Sajnos az Apple Watch nehezen lesz csak képes egy napnál tovább működni egy töltéssel, így az alvásfigyelés nem igazán lesz opció vele, de számomra fura is lenne órában aludni. Még jó, hogy arra ott a Beddit. 🙂

A fitnesz funkciók, a pulzusmérő már adhat okot a vásárlás meggondolásán. Grafikusként nagyon sokat ülök, ami nem túl jó dolog, fáj is sokszor a derekam, de néha annyira benne vagyok a melóban, hogy észre se veszem, hogy több órája meg se mozdultam. Az Apple Watch szerencsére szól majd, hogy ‘Hahó, rég mozogtál már, gyerünk állj fel az asztaltól!’. Ez is egy nagyon hasznos funkció számomra, igaz, ezeket egy okoskarkötő is tudja.

apple_watcg_fitness

Az okoskarkötők viszont valahogy nem győztek meg, többek közt azért nem, mert az órám helyett, vagy a másik csuklómon nem hordanám, és olyan nem nagyon volt olyan, ami inkább óra, de vannak benne fitnesz funkciók is. Itt meg kell, hogy említsem a Withings Activité és Pop órákat, mert azok tetszettek, de az Activité olyan áron volt, ami nem indokolta, hogy lecseréljem az aktuális órám – illetve annyiért már egy Apple Watch-ot is lehet kapni (igaz, csak a 38 mm-es, Sport változatot). A Pop meg ha jól emlékszem, az Apple Watch bemutatása után jött ki és akkor már inkább a sokkal több funkciós Apple Watch-csal szemezgettem.

Mivel az Apple Watch egy teljesen új termékkategória az Apple-nél, így megvan benne az újdonság élményén túl a kísérletezés lehetősége is. iPhone-om se volt egyből: akkor lett egy 3GS-em, mikor már rég a 4s volt a zászlóshajó, sőt iPadből is csak pár hónapja vásároltam egy mini 2-t. Az Apple Watch esetében kicsit hajt engem az, hogy kipróbálhassak egy teljesen új dolgot, egy új Apple termékkategóriát, és ne csak mások véleménye alapján ítéljek meg egy terméket és csorgassam a nyálam, hogy de jó dolog is ez. Bár sajnos benne van a pakliban, hogy a második széria egy sokkal jobb, vagy legalábbis lassabban elavuló modell lesz, mint például az iPad esetében, ahol is az iPad 1 az iOS 5-nél megállt, míg az iPad 2-n még az iOS 8 is fut.

apple_watch_digital_crown

Az Apple Watch koncepciója nagyon tetszik, hogy nem akar egy apró, csuklóra csatolható telefon lenni, mert azt már láttuk, hogy az ilyenek nem lettek igazán használhatóak és sikeresek. A digitális korona szerintem egy zseniális ötlet, hiszen ha állandóan az ujjunkkal kellene a kijelzőn matatni, akkor alig látnánk a lényeget és hihetetlen mocskos lenne a kijelző, illetve értékelem, hogy megőrizték a hagyományos órák egyik legalapvetőbb alkatrészét és ellátták új funkciókkal. Az Apple Watch alkalmazásból kiderül, hogy azok se lesznek hátrányban, akik jobb kezükön hordják az órát és normál esetben a jobb oldalt lenne a digitális korona, aminek a tekerése közben az ujjunk kicsit bezavarhatna a képernyőbe. Az óra megfordítható, igaz ekkor nem csak, hogy másik oldalt lesznek a gombok, hanem fejjel lefelé is, de mint a digitális korona szoftveres tekerési iránya és az óra teljes szoftvere is meg fog fordulni. Értékelem, hogy ennyire aprólékosan körüljárták Jony Ive-ék a karóra fogalmát és a hagyományokból merítettek, hogy elkészíthessék az Apple Watch-ot.

A karóra öltöztet, ez nem olyan mint egy telefon, hogy semmi gond, ha másnak is ugyanolyan van, hiszen ezt a testünkön hordjuk, az óra egy ékszer végülis, és ezért nagyon tetszik, hogy többféle tokozás és szíj közül választhatunk, így mindenki megtalálhatja a számára tetszőt. Az Apple-től nem épp azt szokhattuk meg, hogy bátran személyre szabhatunk dolgokat, de ez szerintem szoftveres téren nagyon is helyes, mert elnézve pár jailbreakelt készüléket, vagy különböző Android lauchereket én azt látom, hogy a felhasználók rendkívül csúnya dolgokat képesek összehozni, ha rájuk van hagyva valaminek a kinézete. Az Apple Watch esetében viszont az hogy nagyon helyes, hogy a tokozáson és a szíjakon kívül a számlap kinézetét is teljesen testre szabhatjuk.

apple_watch_band

Sajnos az óra nem lett éppen olcsó, vagyis az elegánsabb sima Apple Watch (a rozsdamentes acél) olyan árban van, mint egy iPhone vagy egy MacBook. Szerintem amúgy teljesen értelmetlen egy okosórát összehasonlítani egy svájci órával, hiszen csak annyiban egyeznek meg, hogy csuklón hordjuk mindkettőt és képesek az időt (is) jelezni. Véleményem szerint az Apple Watch több és egyben kevesebb is, mint egy klasszikus óra és semmi értelme összehasonlítgatni, hogy az okosóra árából milyen rendes, mechanikus szerkezetű órát lehetne venni. Tény, hogy egy svájci óra egy életre szól, míg az Apple Watch néhány évente biztosan cserére fog szorulni, vagy mert már nem lesz elég jó a hardvere, vagy pedig sajnos előfordulhat, hogy valami tönkremegy benne. Úgy vélem, teljesen más közönség számára van a két óratípus és talán csak akkor érdemes majd igazán megítélni az Apple Watch-ot, mikor már pár hónapja a piacon lesz és lesz rá bőven alkalmazás, hiszen az fogja majd az igazi erejét adni. Illetve látatlanban szidni sincs értelme, így aki teheti, majd próbálja ki valahol.

apple_watch_steel

Mikor még csak sejthettük pletykákból az árakat, én a mostani Armani órámhoz hasonló Apple Watch-ot néztem ki magamnak, ez a sima változatból a világos rozsdamentes acél tokozású, fekete klasszikus bőrszíjjal (felső kép), viszont ennek az ára nettó 700 dollár, ami kicsit sok, hiszen a független iPhone 6 kezdő ára 649 dollár, míg az iPhone 6 Plus 749 dollár. Ez lenne számomra az ideális modell, de ennyiért nem fogom megvenni, mert míg az iPhone esetében tudom, mire számítsak, addig az Apple Watch egyenlőre kicsit azért még zsákbamacska, hogy mennyire is lesz számomra hasznos. Így hát a Sport változat maradt, aminél egy kicsit tartok attól, hogy az alumíniumötvözet ház nem lesz annyira strapabíró, illetve hogy az Ion-X üveg is gyengébb rajta, mint a drágább modelleken. A papír Apple Watch alapján egyértelműen a 42 mm-es változat az, ami a férfiak számára ideálisabb, viszont sajnos a világosabb változathoz csak külön lehet fekete szíjat venni, így még nem tudom, hogy az asztroszürke legyen fekete szíjjal, vagy a világos egy kék szíjjal és pluszban egy fekete szíj.

apple_watch_aluminium

Biztos vagyok benne, hogy hamarosan rengeteg utángyártott szíj lesz a piacon és lesz köztük minőségi darab is, szóval talán a szíj lesz a legkisebb gond. Ráadásul már most tudunk olyan szíjról, ami akkumulátorral fog rendelkezni és hordás közben is képes lesz az órát tölteni. Apropó, ha már szíjakról van szó, akkor meg kell, hogy említsem, hogy csak a Sport változathoz fog két szíj alapból járni, S/M és M/L méretben. Természetesen mindkettő ugyanolyan színű lesz, de jó hír, hogy a pluszban vett Sport szíjból is kettő lesz a dobozban, így majd lehet cserélgetni az ismerősökkel, vagy el is lehet adni a nem jó méretet, vagy hát persze ott marad tartalékban.

A fitnesz funkciókon túl, amik amúgy szerintem az Activity appal és annak célkitűzéseivel pluszban motiválhatnak több mozgásra, számos apró, de hasznos funkció lesz az Apple Watch-ban, ami ugyancsak sokakat, köztük engem is a vásárlásra sarkall. Mikor tömegközlekedem, mindig vagy zenét vagy podcastet hallgatok, de sokszor a telefonom nem a kezemben van, hanem a zsebemben és volt már abból ciki helyzetem, hogy úgy vettem fel a headsettel a telefont, hogy nem tudtam, ki hív, így számomra az például elég hasznos, hogy az óra kifogja írni a hívó felet. Mondjuk azt nem hiszem, hogy a Knight Rideres, órán telefonálós funkciót sokat használnám, de mondjuk jópofa. Rengeteg olyan értesítés szokott a telefonomra érkezni, ami nem követel azonnali reakciót, mégis a kíváncsiság miatt előszoktam venni az iPhone-t: az óra segítségével viszont például egy-egy érdektelen hírlevél miatt nem kell a telefont elővenni, ráadásul az óráról egyből olvasottnak is jelölhetem. Sok olyan üzenetváltás történik manapság, amire elég egy ‘OK’ vagy hasonló válasz és ezt az óráról rendkívül egyszerűen lehet majd kezelni.

apple_watch_connect

Gondolom, sokan próbáltatok már időzítővel fényképet készíteni, de vagy túl gyors, vagy túl lassú volt a beállított idő és csak bénázás lett az egészből és a képek sem sikerültek jól. Az Apple Watch-nak hála nemcsak hogy távolról el lehet sütni a képet, de még egy előnézeti képet is mutat. Nem mintha nagy csoportkép-mániás lennék, vagy időzítővel állandóan magamat fotóznám, de szerintem ez akkor is egy nagyon jó kis funkció. Ez a kis rajzok és szívritmus küldése egymásnak funkció szerintem csak eleinte lesz használatban, aztán csak kevesen fogják használni és nem hinném, hogy admin kollégával a teszten túl ilyeneket fogunk egymásnak küldözgetni – de ki tudja. 😀

Nyilvánvaló, hogy nem akarjuk majd, hogy az összes, a telefonra érkező értesítés az órára is megérkezzen és ez persze majd beállítható lesz, de én szerintem egy-két értesítés után is megőrülnék, ha az óra rezegne. Szerencsére az Apple Watch „megkopogtatja” a csuklód, ha valami értesítés érkezik és ez szerintem zseniális dolog, bár majd élesben fog úgyis eldőlni, milyen. Számomra az értesítések fogadása és kezelése egy elég hasznos funkciónak tűnik, ami akár egy ok lehet az Apple Watch vásárlására.

apple_watch_taptic_engine

Sajnos az Apple Pay még nem érhető el Magyarországon és Siri magyar tudásának hiánya kicsit elvesz a felhasználói élményből, de ha az órán is fog működni a magyar nyelvű diktálás, akkor már legalább az üzenetküldésre használni tudjuk. Az Apple Watch ugyebár iPhone nélkül nem lesz használható és Bluetooth-on keresztül kommunikálnak, de szerencsére amikor Wi-Fi-n lesz a két eszköz, akkor elég, ha csak ugyanazon a hálózatot lesznek, de nem kell Bluetooth-hatótávon belül is lenniük. Így nem kell majd mindig a telefont is cipelni otthon vagy az irodában, hogy a fontos dolgokról nehogy lemaradjunk. Igazából még rengeteg példát elkezdhetnék felsorolni, ami tetszik az órában és a vásárlás felé húz, de inkább befejezném és összegezném az indokaimat, ami miatt megveszem az Apple Watch Sport változatát.

Összegzés

Miért veszem meg? Kíváncsiság; fitnesz- és egészség-funkciók, amik motiválnak is az egészségesebb életre; részese lenni valami újnak; cool-faktor, értesítések fogadása és kezelése; külső és belső dizájn; üzenetváltás; rezgés helyett „kopogtatás”; navigáció; és persze az a csomó alkalmazás, ami még nem jött ki rá, de majd teljesen új szintre fogja emelni az óra használhatóságát.

Tervezel Apple Watch-ot venni? Ha igen, milyet? Ebben a cikkben tudsz szavazni, ha még nem tetted volna!

Te miért fogsz Apple Watch-ot venni? Írd le pár szóban!

Olvasd el a hozzászólásokat is

7 Comments

  1. Egy Armanit nem cserélnék le Apple Watch-ra 🙂

  2. @jimny: azt az Armanit amelyik azon a fotón szerepelt amelyiken pipírból készített Apple Watchot illuszráltak, na azt lecserélném, szinte bérmire.

  3. “…hogy beadjam a derekam és vegyek egy Apple Watch-ot. Röviden: a kíváncsiság.”
    – “kiváncsiság”: Végül is kíváncsiságból lehet venni Rolls-Royce-t is. Ahogy egy korábbi cikkben olvastam, az európai árak legolcsóbb sport változatai 122.000,- forintnál kezdődnek? Akár egy havi fizetés.
    Ebben az lesz a vicc, hogy aki megveszi és majd jelez neki az óra, az tuti, hogy abban a pillanatban elő fogja venni a telefonját is. Egy SMS-t ezen elolvasni is gáz, nem megírni. Vagy azt nem is lehet? És itt jön az a rész, hogy előveszed a telefonodat és válaszolsz az SMS-re a telefonodon.

  4. Köszönjük a “Kontra” cikket @Hori 🙂
    Én is gondolkodom nagyon egy AlmaVaccs vásárlásán, csak tényleg: még kell azért várni legalább egy kört belőle, hogy ne egy “prototípussal” rohangáljunk az utcán, hiszen ki tudja mik lesznek a pozitív-negatív élményeink. Én szvsz az értesítések kezelésére leszek roppant kíváncsi (ha adandó alkalmam lesz, azonnal rohanok egy Storeba, hogy felpróbáljam és teszteljem) mert a sok zsebesnyúlkálástól menekülnék már. Hiába lekorlátozom és kilövöm azokat amik rettentően nem érdekelnek és feleslegesek, akkor is van rengeteg jelzésem, hála a melónak is és a hobbinak is…
    Biztosan megfogja érni megvenni, csak az a kérdés hogy már ez a verzió is, vagy csak a következő? 🙂

  5. @makimano: Az hogy kinek mennyi a sok es mit engedhet meg, relativ.. De vegyuk csak azt ha nem dohanyzik mennyit lehet sporolni.. A gond az hogy ha lopni akarnak tudhato az orabol hogy legalabb egy telefon van meg az embernel… Milyen lopaselleni dolgot epitenek be az oraba?

  6. Kivancsisagbol sok mindent lehet am 🙂 nekem ez picit olyan mint amikor vki beirja egy jatekhoz, hogy a nuklearis atomeromun zokkenesmentesen fut a jatek, kozben pedig az atlagbol ellenszenvet valt ki, hogy ezt minek kellett leirni. Kivancsi vagyok = dagad a penztarcam ebben az esetben, kepes vagyok kifizetni egy olyan eszkoz arat, ami a tudatos eletet is megoldja helyettem. Ne hogy mar ne tudjam kene picot mozogni, azert mert az ora csipog egyet senki sem fog felallni, ha belemerult a munkaba. Min. 120 ezer, hogy az agyameg kevesebb szazalekat hasznaljam 😀 erdekes dolog a pulzusmeres is, de futas kozben senki sem nezi, testepitobol sem sokan vannak, akik fieta alatt belovik a maximalis felso hatart amig meg java reszt zsirt bont a szervezet ertekes izomblasztas helyett. Total oszinten en is kivancsi vagyok, elfogadnam, de nem koltenek ra egy fillert sem es 2het utan a polcon pihenne. Szoval merlegelek, es esz ervek alapjan arra jutok, hogy mint technika irant vonzodo ember neha okosabbnak kell lenni a vagyaimal, aminek semmi ertelme amugy. Egyebkent a cikkben az van, hogy ne hasonlitsuk egy orahoz, meg is folyamatosan azt teszi az iroja 🙂

  7. Ugyan nem mai cikk, de én most olvastam és eléggé felháborodtam a hozzászólásokon. Na nehogy már… A termék árának megítélésével kapcsolatban a “kispolgár fejetekben” van a hiba és nem pedig a cikk írójában. Nos igen, van akinek az 5e Ft is jelentős összeg, de nem is ők az Apple Watch célközönsége. Nem azoknak az embereknek készül, akinek 120e Ft a havi fizetése. Ha vki attól “ellenszenves” ahogy itt előbb írtátok, hogy van 120e Ft-ja amiből vesz magának egy kütyüt (ráadásul mint a cikkből kiderül, komoly megfontolás után), akkor a hiba a Ti készüléketekben van, kedves olvasók. Sajnos a többség számára csak az az elfogadható, ha valaki 1.) eleve nem vesz semmit ennyi pénzért hisz szerintetek hülyeség 2) kínkeservesen kuporgatja össze az árát és ezt jó részletesen le is írja, nehogy már a szegény 500 Ft-os órabérből élő embereket megsértse. Nos attól, hogy valaki nem képes uralni a sorsát, nem a másikra kell mutogatni és visszahúzni őt hogy még neki kelljen szégyellni amije van. Mindenkinek adott a lehetőség.


Add a Comment