fbpx Skip to content

Azt már előre sejthettük, hogy az Apple Watch mellett szó esik majd a MacBook Air széria frissítéséről, de arra álmunkban sem gondoltunk volna, hogy az elmúlt hónapokban felgyülemlett pletykákból bármi is igaz lehet. Nos, tévedtünk. Az Apple bemutatta legújabb hordozható eszközét, amit szimplán csak MacBook néven emlegettek a keynote alatt.

macbook2015-6541

A váratlan fordulat rengeteg újdonságot hozott magával. Az első és legszembetűnőbb változás, az elnevezés: az Apple elhagyta az Air jelzőt is a névből, feltámasztva ezzel a 2009-ben kivezetett márkanevet. A régi-új névből pedig arra következtettünk, hogy egy olyan eszközzel állunk szemben, amely minden paraméterében felülmúlja majd elődjeit. Megérzésünk helyes volt, de lássuk részleteiben, kívülről befelé haladva.

Súly, készülékház

Az új MacBook megkapta a legújabb unibody készülékházat, és a széria létezése óta most először minden eleme alumíniumból készült. Vastagsága mindössze 13.1 mm, ami az Apple szerint 24%-kal vékonyabb kialakítást jelent a jelenlegi MacBook Airnél, súlya pedig nem éri el az egy kilogrammot sem, mindössze 900 grammot nyom teljes menetfelszerelésben. Színek tekintetében asztroszürke, ezüst és “sokkoló” arany színben lesz kapható, ami igazolta az előzetes pletykákat, melyek szerint több színben lesz majd elérhető az új készülék. Viszont a legnagyobb, és egyben legmerészebb újdonság: a ventilátor nélküli kialakítás. Az Apple először készített olyan MacBookot, amely nem rendelkezik aktív hűtéssel, ennek köszönhetően pedig az alaplap 67%-kal kisebb az Airnél, ami nagyon durva méretcsökkenés, a színpadon viccelődtek is vele, hogy “legalább több hely maradt az akkumulátornak”.

new-macbook-logic-board

screen-shot-2015-03-09-at-1-34-40-pm

Kijelző, billentyűzet, trackpad

A kijelző mérete 12″ és széltől szélig helyezkedik el, felbontása pedig 2304×1440 képpont (3,3 millió pixel), vagyis retina, ami újdonságnak számít, hiszen egyik Air modell sem rendelkezett eddig ilyen nagy felbontású kijelzővel. A vastagsága pedig mindössze 0.88 mm, köszönhetően az új gyártási technológiának, ami nem csak vékonyabb kialakítást eredményezett, hanem 30%-kal kevesebb fogyasztást is ugyanazon fényerősség megtartása mellett.

macbook-gold-display

A kisebb kialakítás ellenére a billentyűzet továbbra is teljes értékű, ám a billentyűk átalakításra kerültek. Ezt az Apple egy új módszerrel oldotta meg, ami a “butterfly mechanism”, azaz pillangó mechanizmus nevet kapta, célja pedig a billentyűk leütési pontosságának javítása, valamint a sokkal folyékonyabb gépelési élmény biztosítása (akár 4x nagyobb pontosság és stabilitás). Akik különösen igényesek a billentyűzetre, azok biztosan érzékelni fogják majd a változást.

new-macbook-keys-butterfly

Ami viszont leginkább szembetűnik már kezdettől fogva, az a teljes gombnyi méretűre nőtt bal-jobb kurzornyíl, valamint a hosszabbra nőtt Esc gomb, ami elsőre elég furcsa látvány, és amihez szintén hozzá kell majd szoknunk.

overview_keyboard_on_large_2x

Továbbá minden billentyű saját LED-es megvilágítást kapott, ami még inkább megkönnyíti majd a sötét helyiségben való gépelést.

A trackpad új funkciókkal bővült, ám egyik sem hat újdonságként, mindkettő bemutatásra került már az Apple Watch debütálásakor. Az egyik a Taptic Engine, amely az Apple Watch-ban például az értesítések érkezésekor aktiválódik, érintésszerű impulzusokat generálva a viselőjének. Az új MacBookba szánt funkciója is hasonlóan az érintésalapú visszajelzés lesz (például a kattintások visszajelzése), beállítástól függően. A másik újdonság a Force Touch beépítése, az immáron négy sarokban elhelyezett nyomásérzékelőkkel kombinálva brutális érzékenységgel reagál ujjunk minden egyes mozdulatára a trackpad. A szuperérzékenységen kívül pedig a nyomás erősségét is rögzíti, például egy weboldalt böngészve ha rámutatunk egy idegen szóra, egy erőteljesebb nyomásra előbukkan a szóhoz tartozó wikipédia szócikk, vagy a nyomás erejének függvényében gyorsul a videó lejátszás közben, és így tovább, minden alkalmazásnak meglesz a maga Force Touch-funkcionalitása.

Hardver, csatlakozók és akkumulátor üzemidő

Hardver tekintetében is komoly ráncfelvarráson esett át az új MacBook. Processzorból a legújabb generációs, Intel Core M modellt kapta meg, ami 5 Watt körüli, igen alacsony fogyasztásával és 1,3 GHz alap, valamint 2,9 GHz maximális (turbó mód) órajelével tűnik ki a vetélytársak (vagy éppen márkatársak) közül. A megjelenítésről a processzorba épített Intel HD 5300 jelzéssel ellátott GPU gondoskodik, ami egyébként nem a jelenleg piacon lévő legerősebb modell. Memóriából már az olcsóbbik konstrukció is 8GB-ot kapott, ami jó hír, hiszen a szintén most frissülő Airek elődjeiben a 4GB is már kevéskének bizonyult. Az adataink tárolásához 256 vagy 512GB flash tárolókból választhatunk, ami szintén kétszeres növekedés az előző alapmodellekhez képest. Természetesen nem hiányozhat a felszereltségből a 802.11ac Wi-Fi és a Bluetooth 4.0 LE támogatás sem.

usb-type-c

USB_type_c-650-80

A csatlakozók száma és típusa már egy érdekesebb témakör. Szám szerint, és összesen kettő darabbal látták el, mindkettő a készülék vastagabbik végén, bal illetve jobb oldalt helyezkedik. Az egyik a hagyományos jack csatlakozó, ami ugyebár hangkimenetként szolgál, a másik pedig egy dedikált USB-C port. Ez a teljesen új csatlakozó egyszerre látja el az akkumulátor töltésének szerepét, külső kijelzőre csatlakoztatást, valamint az adatok ki- és betöltését, továbbá a Lighting-csatlakozóhoz hasonlóan megfordítható. Ha több dologra szeretnénk használni egyszerre, azt egy külön kiegészítő megvásárlásával tehetjük majd meg. Az igen csekély csatlakozószámra a magyarázat pedig roppant egyszerű volt az Apple részéről: manapság próbálunk megszabadulni a vezetékes eszközöktől, és ahol tehetjük, vezeték nélküli kiegészítőket használunk. (Persze ez nem oldja meg a pendrive csatlakoztatásának problémáját.)

battery-contoured-cells-01

Az ultravékony felépítésből arra következtethetnénk, hogy a mérettel arányosan csökkeni fog az akkumulátor kapacitása és egyúttal az üzemidő is. Ez a MacBook esetében nincs így. Ahogy már említettem, az alaplap mérete több mint a felére csökkent, ezzel nagyobb teret hagyva az akkumulátornak, amely lépcsőzetesen került kialakításra. A lépcsőzetes kialakítás alatt azt értjük, hogy az akkumulátor formája és mérete igazodik a készülékház kialakításához, ezzel kitöltve minden apró milliméternyi rést, ami szabadon maradt házban. A módszer nagyon érdekes, a végeredmény pedig nem maradt el: az új MacBook akár egész nap bírja a strapát normál használat mellett, míg fokozott igénybevételnél (például videónézés) a maximum üzemidő valahol 10 és 12 óra közé tehető.

macbook-internals-batteries-01

Mikor lesz elérhető, és mennyibe fog kerülni?

Az új MacBook hivatalos startja Amerikában és még számos más európai országban április 10-én lesz, az induló ár pedig 469 990 Ft. A jelenleg piacon lévő MacBook Air és Pro modellekhez viszonyítva nem mondható olcsónak, de biztosan akadnak majd szép számmal, akik több indokból is beruháznak majd az Apple legújabb termékébe, csalódni pedig biztosan nem fognak.

Nektek hogy tetszik az új MacBook?

Olvasd el a hozzászólásokat is

42 Comments

  1. kurvajó lenne… az egy usb azért kevés, még ha jól is néz ki

    az air megszűnik?

  2. Rég volt ilyen pontatlan cikk az oldalon 🙁

    “A régi-új névből pedig arra következtettünk, hogy egy olyan eszközzel állunk szemben, amely minden paraméterében felülmúlja majd elődjeit. Megérzésünk helyes volt[…]”
    Ez a leggyengébb gép a palettán, jóval gyengébb mint a 11-es Air. Kíváncsi vagyok hogy fogja bírni a retina meghajtását, amivel az első szériás 13-as Pro-nak is voltak problémái.

    “Processzorból a legújabb generációs, Intel Core M modellt kapta meg, ami 5 Watt körüli, igen alacsony fogyasztásával és 1,3 GHz alap, valamint 2,9 GHz maximális (turbó mód) órajelével tűnik ki a vetélytársak (vagy éppen márkatársak) közül.”
    Az alap gépekben 1.1 és 1.2 GHz-es van, csak felárral kérhető az 1.3-as.

    “az új MacBook akár egész nap bírja a strapát normál használat mellett, míg fokozott igénybevételnél (például videónézés) a maximum üzemidő valahol 10 és 12 óra közé tehető.”
    Érdekes, az Apple szerint 10 órát bír iTunes videólejátszás mellett, ami köztudottan hatékony energiafelhasználású.Pl VLC-vel valószínűleg már nem lesz ennyi.

  3. @DetoX: Azért az első 13-as Prot két generációval ezelőtti IGP hajtotta. A MacBook elődjeit pedig felülmúlta.

    Nagyon kíváncsi leszek a Core M-re, remélem valaki a cégnél benevez egyre és akkor meglesem. Szívesen lecserélném a 13-as rohangálós Airemet egy kisebbre, de nem a 11″-os 1366×768-as felbontására 🙂 Ez tökéletes lenne minden szempontból, csak a fránya processzorral vannak fenntartásaim.

  4. És hálózati csatlakozó nem lesz hozzá? usb-c vel?

  5. @ef-dani: A processzor biztos hogy állat lesz ilyen van a barátom asus UX305F gépében ami úgy néz ki egy az egyben mint egy macbook air koppintás.

  6. @szorian: jaaa, hogy úgy hálózat. 🙂 hát egyelőre nincs ugye a Store kínálatában, de szerintem tuti az is lesz.

  7. @szorian: nálunk egy Lenovo van ezzel szerelve, bent a szekrényben. Kb. az MSI Wind szériájának a felhasználói “élményét” nyújtja 😀 nagyon remélem, hogy az csak valami elbaszott Lenovos driver miatt van, mert ha nem akkor ez tényleg csak Safari, Mail, Photos, iWork futtatására lesz alkalmas, másra nem nagyon.

  8. Most azt én jól értem, hogy egyetlen egy csatlakozó van a gépen, amibe csatlakoztathatom a tápot, és bármilyen USB-s cuccot? Tehát első körben ki lehet dobni az összes USB-s hardveremet (pendrive, HDD, stb.) vagy veszek drágán átalakítót.
    No meg ha egyszerre tölteni és a külső HDD-ről szeretnék valamit csinálni, az felejtős?
    Lassan ott tartunk hogy annyira vékonyra szeretnék csinálni, hogy kapsz egy billentyűzetet alaplappal. Aztán kijelzőt tegyél rá amilyet akarsz. igaz, így 32%-kal vékonyabb lesz, mint a mostani MacBook.
    Tudom, ne rinyáljak, nem kell megvenni. Nem is akarom, csak nem értem a koncepciót.

  9. @taky1974: jól érted. ugyanakkor az átalakítóval egyszerre tudsz beledugni 3 eszközt, amiből 1db USB-C, 1db “normál” USB, és típustól függően 1db HDMI vagy VGA, tehát azzal tudod egyszerre tölteni és valami USB-s eszközt is rádugni. mindezt persze további 27.990Ft-ért, mert annyi ez az átalakító. :/

  10. @Jadeye:
    Na jól van. Erre azt tudom mondani szánalmas. És még így is el tudom képzelni, hogy lesznek akik szaladnak érte.
    És el tudom képzelni, hogy amikor kész lett a gép teljesen, ott ültek egy hatalmas tárgyalóban középen a gép és beszélgettek:
    Srácok, ezt megcsináltuk! Megint kisebb lett a gép. Azt azért elvetettük hogy akku se legyen benne, de azért jó volt az ötlet. Külön köszönet a hardveres csapatnak mert elintézték, az emberek még külön 250 $ költsenek hogy használhassák ezt a csodát. Steven, sajnos a te ötletedet is elvetettük és adni fogunk hozzá töltőt és dobozt. Összességében így sem használható semmire alap állapotban az új MacBook, de majd a PR csapat hozzátesz valami jó szöveget, hogy miért vegyék meg a balekok 1.600 $-ért. Köszönöm mindenkinek a munkáját. Zsenik vagytok.

  11. @taky1974: ez a MacBook a notebookok jövöje. Az IT jövője pedig a jelenlegi tézisek szerint (és ez miért változana) a vezeték nélküli technológiákban van. Cloud, airdrop, airplay, airprint, bluetooth stb. Tehat egy olyan notebookba, amivel a jövőt akarják elhozni minek tegyenek egy halom csatlakozót, hogy a vezetékes dolgaidat használhasd?

  12. @ef-dani:
    Az Apple és szerinted ez a jövő. Szerintem viszont most a jelenben vagyunk. De azért megnyugtató, hogy egy ember már megveszi ezt. 🙂
    Amiről Te írsz hogy minden menjen vezeték nélkül, az sok embernek elég drága befektetés. Ráadásul ezek a légben történő dolgok iszonyat instabilak. Még egyszer leírom, hogy értem én hogy nem a mi pénztárcánknak van, de ha (bolond lennék és lecserélném a 2012-es 15″-os Pro-mat) erre, akkor még kb. 100.000 Ft-ot kellene rádobnom hogy mindent lecseréljek, vagy nem cserélek és csak 28.000-et. De persze ez az én problémám. Csak gondoltam megosztom.

  13. @ef-dani:
    + Az Apple jobban tenné, ha a korszakalkotó fantasztikus hiperszuper dolgok helyett olyannal (is) foglalkozna, mint az iPhone késleltetett hívásfogadás, mac mail-ben csatolmányként tegye be a képet, ne beágyazza, a bluetooth egerem (apple) ne legyen bugos a yosemite alatt és még sorolhatnám. De nem mérgelődöm. Csak kb. 7 éve nagy bizalommal elkezdtem Apple cuccokat használni, mert nagyon megbízhatók voltak. Ez mára eltűnt. Az innováció és a kapzsiság megette.

  14. @taky1974: Ha mindig a jelenben élsz, akkor sosem fogsz haladni a korral. Az Apple megteheti, hogy kiad egy ilyen gépet, mert az emberek venni fogják és átállnak. Ha teleaggasztanák a gépeiket csatlakozóval, ne adj Isten a sima USB portot is rátennék, akkor a büdös életbe nem váltanak az emberek ezekre a dolgokra és a Type C sem terjedne el. Jó lenne? Lószart.

  15. ef-dani
    Csöppet sem vagy elfogult. 🙂 Fantasztikus ahogy ijesztgetsz egy USB porttal.
    Drága volt az alma jelet rátetováltatni a mellkasodra?

  16. Remélem csak én nem látom, de tényleg nincs fejhallgató csatlakozó benne?

  17. @f.istvan: Elnézést kérkek tovább olvasva a cikket megnyugodtam :).

  18. engem is érdekelne ha nem ennyibe kerulne,
    nagyon sokat futkározok és jó lenne egy ilyen konnyu kis gépezet. de enyniert biztos nem veszem meg.
    és hogy a pro-k árát is felvitték… pedig épp multkor beszéltek rá winrol mac re . asszem maradok még mindig az ablakoknál sajnos

  19. ef-dani
    Nem azt mondtam hogy nincs igazad. A magad szemszögéből minden bizonnyal. Nekem azonban más a fontos. Szerencsére nem terveztem lecserélni a Pro-mat. Bár az annyival mindenképp kevesebb mint ez a gép, hogy van rajta használható USB. Majd meséld el, ha megvetted az új MacBook-ot és elmész valahova a csatlakozókészleted (27.000 Ft) nélkül, és valaki odaad Neked egy külső HDD-t hogy leszedj egy 20GB-os anyagot hogy mit tettél.
    1. Megkéred hogy töltse fel drobpoxba
    2. Küldje át airdrop segítségével
    3. Tegye fel egy köztes szerverre
    Írd majd már le kérlek, mennyi idő alatt szippantottad le a 20GB-ot.
    Értem én hogy haladjak a korral, csak ha csinálnak egy ilyen újítást, akkor az a minimum, hogy alapból adjanak hozzá egy olyan kábelköteget. Ja, a kb. 5.000 Ft-os cumó már nem fért bele. Biztos a csomagolás is olyan vékony, mint a gép. Nem az Apple ellen vagyok, csak kicsit sok már a lehúzás szagú történet, amit “újításnak” adnak el.

  20. viszont line/mic-in nincs… (vagy az eleve csak a pron van)?
    /vagy olyan, mint iphone-on: 2in1?/

  21. Én áldom, hogy van MacPro-m van 2 USB-vel.
    Néha még ez is kevés. Van olyan külső HDD-m ami 2 USB-t igényel. Azt ezzel a géppel el is felejthetném.

  22. Ne a pénzt nézzétek, ez a gépezet nagyon meredek! Sztem időkapszulaval gondoltak a tarhelyet, hozza a telefon es az ora. Nem akarok nagy szavakat hasznalni, de ez telleg eloremutat.

  23. @taky1974: Tavaly nyáron cseréltem le a rohangászós MacBook Airemet egy újra. Ennek mindkét USB portja szűz. A munkára használt Mac minimen ugyan használatban van az USB, de csak a billentyűzet (amit meg lehetne oldani vezeték nélkül is), illetve egy Lightning lóg belőle csak a töltés miatt, amit beledughatnék a falba is, csak az elosztótól nem érne fel az asztalra.
    Ugyanilyen okos kérdések voltak akkor is, hogy “mit csinálsz, ha kapsz egy…”, amikor elhagyták a floppyt, majd az optikai lemezt. Mi történt? A világ szépen ment vele, elején kicsit szívás (már akinek, nekem aztán nem…), 2-3 év múlva meg tömegével jönnek az ilyen gépek, amin van 1db USB-C. Ott van a cloud, oda feltölti, megosztja. Vagy ha másik céghez megyek ki, az úgysem a külső HDD-n tárolja a 20 gigás fájlját, hanem a szerverén. Felengednek a hálózatra, ahogy az hosszú évek óta történik és leszedem onnan.

    @rdha: Nem kell időkapszula. Ha pár ezer forintért lehet venni már bárkinél 1 TB tárhelyet…

  24. @ef-dani:
    Tudod nem az a baj, hogy Te így gondolod, hanem hogy meg akarsz győzni másokat az igazadról. Én elhiszem Neked, hogy néhány év múlva mindenki a felhőben fog élni. Nekem azonban a mostani munkámban és ismerősi/munkatársi körben elengedhetetlen az USB megléte. Nem mondom hogy néhány év múlva nem veszek egy port nélküli gépet (remélem azért töltő port lesz benne), de most ezt butaságnak tartom a szempontomból.
    Amúgy csinálj egy közvélemény kutatást a környezetedben, hogy mennyi embernek nem kell az USB. Nagyon kevesen lesztek akik nélkülözni tudják.
    Ez a MacBook munkára minden szempontból JELENLEG alkalmatlan nekem. Netezgetni biztosan jó lesz Neked.

  25. @taky1974: Fellépsz a MacBook oldalára és az első bekezdés végén ez áll: “It’s the future of the notebook.”
    Te is azt mondod, hogy valószínűleg ez a jövő. De az egész koncepciót TE hülyeségnek tartod. Mert jelenleg kell az USB neked. De abból nem lesz jövő, ha a gyártók az emberekre bízzák a dolgot. Ha rajtunk múlna, akkor még mindig floppykkal mászkálnánk. Nem a 3,5″-essel, hanem a 8″-essel. Gondolom te is dolgoztál még floppyval, amit leváltott az optikai lemez, majd a pendrive/külső HDD. Most ezt fogja leváltani a cloud meg a vezetéknélküli technológia. Viszont ha nem lép senki, akkor nem lesz ebből váltás. Az Apple megteheti, hogy lép, mert az ő gépét megveszik és elkezdenek így dolgozni az emberek, Lenovo, HP vagy bárki más 10.000 darabot nem tudna így eladni. Nekem a munkámhoz nem szükséges az USB (nem netezésre használom btw…), így ha elegendő lesz a processzor, akkor második gépnek lecserélem az Airt. Egyébként meg ha itt a környezet nézem, az összes céges pendrive a szomszéd szobában van az IT-nél. Nem tárolunk rajtuk semmit, mert minden a szerveren van, ha úgy tetszik a vállalati felhőben, távolról VPN-en bejelentkezünk és megvan minden. Egyedül pár USB-s 3G modem van, de ez Yosemite/iOS8 óta az Applenél nem érdekes, mert két kattintásból gépről csinálok hotspotot a telefonomból.

  26. Hagyjuk Dani. Meddő “vita”. Köszi hogy szántál rám időt.

  27. Azert en is hianyolom azt az usb-t. Ha megveszem, hadd hasznaljam mar ugy ahogy en szeretnem. Akar usb porton keresztul. Csak egy pelda: Sorozatokat toltok le, es usb- n keresztul kotom a 117-es tevere.

  28. @raveman1: 117-es????? uuuuuuuuu….. el vagyunk ájulva. Atyaisten,ekkora hatalmas tv. Jó hogy beirtad a méretét, most nem tudok elaludni, hogy valakinek ilyen hatalmas tvre telik… Páran most irigykedünk ám rád itt. Szted akinek itt bármilyen mac-je van, nem költött többet a laptopjára mint te a tvdre??? Viszont taky1974 hozzászólásán legalább röhögtem egy jót, amiben a fejlesztést ironizálta… De hogy ontopic legyek, az új gép gyönyörű, és egy darab csatlakozó ide vagy oda, én bizony magamévá fogom tenni asztroszürke szinben, az tuti.

  29. @somax: jajj most lebuktam… affene… pedig annyira akartam hogy csodaljal…. es belelattal a vesembe… igazad van, nem azert irtam hogy megvilagitsam en hogy hasznalom. Kizarolag a Te irigysegedre jatszottam, es nem sikerult! Nemar, csodaljal mar legyszives, leirom akkor azt is, hogy ez a legkisebb tv nalam, kerlek, csodaljaaaaal…

  30. Ja, ha lehet ne valaszolj kerlek. Mindenben Neked van es lesz igazad, maradjunk ennyiben. Koszonom.

  31. @raveman1: 😀 nyugalom van… bocs,nem birtam kihagyni.

  32. @taky1974: Mondtam egy szóval, hogy nincsen kockázat? Egyébként nem az iCloud állt le, hanem a Store…

  33. @ef-dani: eléggé összetett hiba volt, volt közben gond az iCloud szolgáltatások elérésével is.

  34. Akkor ez nem is Air??


Add a Comment