fbpx Skip to content

Bizonyára mindenki számára ismert a reszponzivitás fogalma. Amennyiben mégsem: reszponzivitás alatt értjük azt az időtartamot (szebben fogalmazva válaszidőt), ami elteltével a készülékünk reagál valamilyen felhasználói interakcióra. Ilyen interakció lehet például egy tetszőleges alkalmazás megnyitása, vagyis a rábökést követően mekkora időtartam elteltével fog elindulni a kiválasztott appunk, vagy a jobbra-balra lapozás gyorsasága az ujjmozdulatunkhoz viszonyítva.

iPhone_vs_iPhone6

Mindezt pedig azért vezettem fel, mert a cikkben található videó azt hivatott bemutatni, hogyan változott az iOS reszponzivitása az iOS 3 óta.

Mint tudjuk, az iOS felülete az első iPhone megjelenését követően hosszú éveken át változatlan maradt, a cukorka formájú, tükröződő ikonok egybeforrtak az Apple nevével és designjával. A rendszer gyors volt, kevés animációval, ami rövid reakcióidővel párosult. Majd megjelent az iOS 7.

tumblr_inline_mtcqwpyOJp1rq0q0m Photo-Sep-13-2-21-30-AM

Jony Ive és csapata teljesen újraálmodta az iOS felületét. Eltűntek a cukorka formájú, árnyékolt, csillogó, tükröződő ikonok, helyüket pedig a letisztult, flat design elemei vették át. Ráadásként pedig kaptunk egy rakás elnyújtott animációt, amelyek bár szemetgyönyörködtetőek, viszont roppant költségesek. Ez a költség pedig az időnkbe kerül, amíg várakozni kényszerülünk. Az iOS 7 ugyanis kínkeservesen lassú lett, méghozzá ezeknek az animációknak “köszönhetően”. Erre a jelenségre a videót készítő, a felhasználói élmény mérésével foglalkozó szakértő is felfigyelt, és összedobott egy tesztet, amelyben górcső alá vette az iOS 3 és iOS 8 válaszidejét.

iphones2

A tesztből hamar kiderül, hogy valójában az évek előrehaladtával nem az operációs rendszer lett lassabb (ráadásul a hardver teljesítménye az első iPhone-ok óta többszörösére nőtt), hanem az animációk lettek sokkal elnyújtottabbak, lomhábbak. Amíg pedig az animáció véget nem ér (vegyük példaként a készülékzár feloldását), a készülék nem hajlandó válaszolni a felhasználói interakciókra. A videón nagyon jól kivehető, hogy míg az iOS 3 feloldást követően (illetve valójában már az animáció közben is) azonnal reagált a jobbra-balra lapozásra, addig az iOS 8 szépen csendben kivárta az animáció lefutását, és utána volt csak hajlandó reagálni gazdája kérésére.

ios-8-features-slide-closeup

Bár az iOS 8 megjelenésével az Apple fejlesztői javítottak ezen némiképp, és az animációk, átmenetek sokkal pörgősebbé váltak, továbbra sem közelíti meg azt a sebességet és rövid válaszidőt, amiért olyan sokan megkedvelték az első iPhone-okat. Ez persze nem feltétlen probléma, hiszen a megjelenés és a szemgyönyörködtetés ugyanúgy hozzájárul a felhasználói élményhez, mint a reszponzivitás, amennyiben nem megy az egyik a másik rovására.

Viszont nem szaporítanám tovább a szót, nézzétek meg a videót, és vonjátok le a konklúziót ti is: szerintetek is “lassultak” a készülékek az iOS 7 megjelenése óta?

Olvasd el a hozzászólásokat is

28 Comments

  1. Ha ugyanigy mukodne az ios 7-8, hogy engedi az animacio kozbeni navigalast, rengeteget javulna a felhasznaloi elmeny! Bar erre a jol fizetett szoftver-tevezo/keszito/tesztelo csapat is rajohetett volna almaeknal…

  2. Hova tunt a kepen az iPhone 5s Touch ID-je? 🙂

  3. 6os Iphone persze h lassabb,tele volt minden szarral

  4. Nem kellene animáció csak menne normálisan, és gyorsan. Time is money…

  5. Jony Ive ez hozzá nem értő idióta! Tuti, hogy ezek a marhaságok tehetnek arról is, hogy nem tudják megjavítani az iOS hívás felvétel utáni késést és még sok mást! Kit érdekel a kinézet, ha nem működik? Ideje lenne abból a marha nagy bevételből hozzáértőket alkalmazni és nem pedig haverságból megtűrni!

  6. A srác sokkal engedékenyebb az ios3 esetében, láthatóan megvárja, míg az animációk véget érnek, aztán kezdi csak simogatni a képernyőt.

  7. @AppleFan:

    Ha nem kell az animáció,akkor kapcsold ki a Beállításokban,és gyorsabb lesz.Ilyen egyszerű a megoldás.

  8. Hát nem is tudom, annyi időről beszélünk amit csak sokszori próbálkozásra tud bemutatni, mert nem tudja olyan gyorsan mozgatni az ujját. Szerintem ez már a szőrszálhasogatás mesterfoka.
    Engem jobban zavar hogy i4-en még miután betöltött az anim azután se indul, mert nem tölt be a program. Vagy gyorsabbra kellett volna csinálni az ios7-et vagy nem kellett volna engedni hogy az i4 felrakhassa.

  9. Kablr: Attól, hogy kikapcsolod a rendszer még megvárja az animáció végét, szóval semmivel nem lesz gyorsabb, probáld ki. (Az csak kikapcsolja a szemed elől az animot de az anim ideje ott marad vagy hogyan is írjam le neked)

  10. Érdekes cikk! De mindjárt jön Feri aztán megmondja a frankót! ;0)

  11. @farkas63: animáció optikai gyorsítás.

  12. Nekem a szkeudo megközelítés sokkal jobban tetszett. Remélem még visszajön egyszer. Vele a sebesség is. A home megnyomásával azonnal halvány fény derengett a sötét szobában, most meg fél órát várok mire előfadel az iP6 és megtalálom a TV távirányítóját.

  13. @leslee1340: 😀

    Kész vagy … xD

  14. Nekem már szinte hiányzott Feri. Ennek cikknek amúgy mi volt az apropója??? Az iOS 7 nek pl. Semmi baja nem volt.

  15. @Jadeye: Nekik már elmondtam, köteleztem őket cserére, amit soha többé nem frissítek!:) Ez csak egy vélemény volt, nem jelzek én az Apple felé semmit, mert nem foglalkoznak vele! Ha érdekelné őket, akkor nem szívna az Apple tulajok 70%-a az iOS8 hibái miatt!

  16. Burgesz:
    Az ios “fejlődését” mutatja be… 😀

    Amùgy passz.

  17. Nekem semmi bajom az ios8-al.Gyors,működik,semmi bug,kivéve mikor fotózok,akkor az első shot-nak nincs hangja:)Ezt leszámítva minden ok.
    I5,ios 8.1.3

  18. nekem sincs bajom az ios8al, kivéve, hogy eltuntek valamiert safaribol az osszes bookmarksom es mivel ipaddal syncben vannak ott is elment az osszes. de lehet en csesztem el valamit… nekem ez a legnagyobb problemam az ios 8al. van olyan erzesem hogy mas rendszerek hasznaloi (android, win) kicsit naggyobbakat is szívnak…

  19. “kicsit naggyobbakat is szívnak…”

    Ok 😀

    Amugy nem 😉

  20. Nekem semmi bajom az ios8-al… Androidnál több bajom volt 😀

  21. Én megtudom Ferit érteni! És még dijjazom is hogy mem csak itt sir,mivel rájött hogy itt az égvilágon mindenki furának tartja! Tovább lépett es nem nyugodott addig mig el nem érte a célját! Gratulálok! Én ezzel szembe fizettem 40e hogy 1 független 5s 7.1.1 szoftvert és a gyorsaságot visszakapjam!

  22. @steve195614: Nem tartanak furának, csak az emberek többségétől idegen a problémájának megoldása, ezért azt gondolják nagy a pofám és hülye vagyok!:) Hozzászoktam, az élet minden területén, én megyek, mint a tank, más inkább vár a sült galambra. Engem nem zavar, nem bánt senki ezzel! Voltak, akik megpróbálták, de hidegen hagyott, mert ők nem érthetik milyen az, elérni valamit, legyen az apróság, vagy nagy dolog!

  23. Én IOS 6.1.2-est hasznàlok, Iphone 5-ön. Animàciò is van (Barrel) És soha egy pillanara sem akad meg. Egyedül az Appstore pròbàl leszàmolni a koràbbi ios verziòkkal… Mielőtt még valaki azt àllìtanà hogy nem pròbàltam az új iost, ez nem igaz, egy I4-re felkerült és hatnàlhatatlanul lassù lett, igazi szégyen.. Ilyen amikor egy cégnél csak a profit szàmít, miutàn hìrnevet szerez.

  24. A képernyők közti váltást “Segue”-nek nevezi az Apple és valóban csak amikor teljesen lefut, akkor kapja meg az érzékelést az új felület (View).

    Előnye a stabilabb működés, hátránya amit a videóban is láthatunk: hardcore usereknek sokkal lassabb lett a rendszer használata.
    Sajnos ez van.


Add a Comment