fbpx Skip to content

A múlt héten két olyan jelentős szabadalmi perről is tudósítottak a hírügynökségek, amelyekben az Apple nem áll jól. Persze a cég peres ügyei esetén nem ezek az első, de várhatóan nem is az utolsó esetek. És még rosszabb is lehet…

apple-legal

Ericsson

Az Ericsson anno eléggé benne volt a mobilkészülékes bizniszben, a Nokiával együtt piacvezetők voltak az eladott készülékek darabszámában, de mióta kiszállt a Sony-val együtt alkotott közös cégből, nem nagyon lehetett hallani róla. Régebben elég sokat invesztáltak a fejlesztésbe, ezért jelenleg mintegy 35 ezer darabos szabadalmi portfolió birtokosai, melyeket több mint 100 megállapodásban licenszelnek különböző gyártóknak, így az Apple-nek is. A héten jött a hír, hogy pert indítottak az almás cég ellen, mivel az nem hajlandó fizetni a felhasznált szabadalmakért. De miért nem?

sonyericsson-k850-vs-iphone-pictures6

Anno köttetett egy megállapodás az Apple és az Ericsson között, hogy a cupertinóiak bizonyos összeg ellenében használhatják a 2G-s, 3G-s és 4G-s szabadalmakat. Minden ment a maga útján, mígnem idén januárjában ez a megállapodás lejárt. Már a lejárat előtt elindultak a tárgyalások a folytatásról, azonban megegyezésre nem jutottak. Mindkét fél a másikat hibáztatja a kudarcért.

Az Apple szerint ők korrekt árat akarnak fizetni a szabadalmak felhasználásáért, de az Ericssonnal nem tudtak megállapodni. Az LTE-technológiás szabadalmak nem egyediek, egyébként is túlzott a követelés és a svédek visszaélnek a licenszelési gyakorlattal, ezért pert indítottak ezek kimondásáért.

Az Ericssonnál viszont azt mondják, hogy ők többször próbálkoztak egy korrekt árban megállapodni, de az Apple mindent visszautasított, ezért mivel az amerikaiak jogtalanul használják 41 darab szabadalmukat, kénytelenek voltak viszontperelni. Összesen hét pert indítottak és az amerikai Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságnál kezdeményezték az iPhone behozatali tilalmát. Mivel a telefont Kínában gyártják, ezért nagy érvágás lenne az Apple-nek a tilalom, de nem valószínű, hogy helyt adnak neki, mivel két éve a Samsung is hasonlóval próbálkozott, sikertelenül.

A perek célja az, hogy megállapítsák vajon az Ericsson fair, elfogadható és nem diszkriminatív módon járt-e el. Szakértők szerint az ítéletben az Apple-t 250-750 millió dollár megfizetésére is kötelezhetik.

Smartflash LLC

A múlt héten az Apple komoly szabadalmi pert veszített a Smartflash LLC-vel szemben. Egy texasi bíróság elsőfokon 532.9 millió dollár megfizetésére kötelezte, mivel készülékeinek iTunes-használatával megsértette a fenti cég három szabadalmát, mely dalok, videók és játékok elérését, tárolását és vásárláshoz kapcsolódó fizetési műveleteket tesz lehetővé.

smartflashapple

Az Apple-nél kiakadtak az ítéleten. Rögtön fellebbeztek, mivel jogtalannak tartják azt és „a Smartflash egy szabadalmi troll, aki nem gyárt semmit, még alkalmazottai sincsenek és egy offshore paradicsomban van bejegyezve”. Egyúttal kezdeményezik az egész szabadalmi rendszer felülvizsgálatát, hogy a nem termelő cégek ne a jogdíjakból éljenek.

Szegény embert még az ág is húzza, avagy evés közben jön meg az étvágy, mivel a Smartflash az ítélet napján újabb keresetet nyújtott be a bíróságon azon készülékekre, melyek az eredeti per tárgyát még nem képezhették, mint az iPhone 6, az iPhone 6 Plus és az iPad Air 2.

Hogy kerek legyen a történet: a Smartflash hasonló okok miatt beperelte a Google-t, a Samsungot és az Amazont is. Ha már lúd, legyen kövér! 🙂

Olvasd el a hozzászólásokat is

11 Comments

  1. Ez a része tényleg bicskanyitogató: “„a Smartflash egy szabadalmi troll, aki nem gyárt semmit, még alkalmazottai sincsenek és egy offshore paradicsomban van bejegyezve”. Egyúttal kezdeményezik az egész szabadalmi rendszer felülvizsgálatát, hogy a nem termelő cégek ne a jogdíjakból éljenek.”

  2. Hat attol hogy vki nem gyart semmit attol meg kitalalhat dolgokat es levedetheti,de az teny hogy ocsmany ami itt megy minden gyarto fele…ez akkora biznisz hogy bele se tudunk gondolni

  3. Pénzből lehet pénzt csinálni! Ergo ha nektek lenne annyi pénzetek ,hogy levédjetek valamit akkor megtennétek a szabadalmi jogok megfizetéséért. Anno egy fiatalember az USA-ban előrelátó volt amikor még az internet gyerekcipőben járt és levédette a coca-cola.com és hasonló oldalakat amiért kemény összegeket kellett kiperkálni ,hogy használhassák . De addig nem kis összegbe került ,hogy levédesse.

  4. pontosan, ha ugyes vagy es eszedbe jut olyan dolog ami masnak nem miert ne vedetned le ?!

  5. es ha masnak kell eladod nagy penzert

  6. @mrisz, @diario: jelentős különbség van a “nekem jutott eszembe elsőként” és az “én védettem le elsőként” között. ha meg valami nem neked jutott eszedbe elsőként, ám észreveszed, hogy az eredeti ötletgazda nem védette le, és azt te kifejezetten a haszonszerzés céljából védeted le, az minden, csak nem etikus. (http://hu.wikipedia.org/wiki/Etika_(filozófia))

  7. ez a uzleti eletben egyaltalan nem igx mukodik es szerintem ezt te is tudod… azse etikus, hogy "gyogyszerekkel" mergezik az embereket és megis csinaljak csupan haszonszerzes celjabol. a gyengebb es tudatlanabb mindig veszt, etika így vagy úgy

  8. @Jadeye: Én az Apple helyében biztos perelném a Samsung galaxy s6 ott, ha másért nem a telefon alja miatt. Amugy ahogy írtad is, ezek kemény dolgok.

  9. Én tudtam:DDD Ezért nem képesek működő iOS-t csinálni, mert lopják az ötletet és, ha nem saját fejlesztés, azt javítani sem egyszerű!:DDD Biztos!:DDDD

  10. @Jadeye: igen igazad van nem etikus DE pont az USA-ban minden baromsagert perelnek es meg is nyerik akkor pont ok ezt nem tudtak? Akkor igy jartak es pont. Gondolom sajnaljak a penzt ra mivel a levedes iszonyatosan draga es sporolni akarnak ezert nem teszik meg es akkor jon egy ugyes ember aki ennek utana jar es megfeji a tehenet . En egyiket sem sajnalom .

  11. Ez jo 🙂 mar mint utso komment. X pereli Y-ont, X pedig ideges lesz, akkor vagy fizessen vagy tartsa be o is a szabalyokat. Azaz jelen esetben mindenki megerdemli azt amit 🙂


Add a Comment