fbpx Skip to content

A szeptemberi bejelentés óta rengeteg információ látott már napvilágot az áprilisban érkező Apple Watch-ról. Ami biztos, hogy a használatához szükség lesz egy iPhone 5, vagy annál újabb készülékre, valamint az Apple számos új technológiáját támogatni fogja, többek közt a HealthKitet és az Apple Pay-t.

Apple_launch_jpg_2099903g

Továbbá rengeteg érdekes és hasznos funkciót gyömöszöltek bele, ami a mindennapi életünket hivatott megkönnyíteni, legyen szó munkáról, sportról vagy kikapcsolódásról. Amiről viszont továbbra is csak részinformációkkal rendelkezünk, az az üzemidő, és a víz-/cseppállóság kérdése. Erről beszélt Tim Cook, aki németországi túráján az Apple Watch mindennapi használatába vonta be az egyik berlini Apple Store-ban dolgozó alkalmazottat.

Arról már hallhattunk, illetve olvashattunk, hogy az óra kezdeti prototípusa az egy napot is csak nehezen bírta ki, ezt pedig számos újságíró és szerencsés tesztelő meg is tapasztalhatta a bejelentést követő hetekben. A hír hallattán nagyon sokan felhördültek, és rosszmájú megjegyzéseket tettek az Apple legújabb termékére. Ezért Tim Cook és csapata gőzerővel dolgozott azon, hogy a Watch üzemidejét megnöveljék némiképp. Végül a fáradozásaik megtérülni látszottak, ugyanis sikerült bő egy napra kitolni a használati időt, ami már jóval több bizakodásra ad okot a leendő vásárlóknak.

A másik érdekes téma a csepp- és vízállóság kérdésköre. Ugyebár a “hétköznapi” órák nagy többsége legalább cseppálló, de hasonlóan gyakoriak a több méter mélységnek vagy több bar nyomásnak ellenálló modellek. Félő volt viszont, hogy vajon milyen mértékben tudják majd a nem éppen mechanikai elveken felépülő Apple Watch-ot vízhatlanná varázsolni. A kérdés rövidesen megválaszolásra került, a külföldi szakmai lapok némi utánajárás után hírül adták, hogy hivatalos megerősítést kaptak, miszerint az óra bizonyos mértékig vízálló lesz. Ez ugyebár a jó öreg “nesze semmi fogd meg jól”, semmi konkrétum, ennyi erővel pedig egy kenyérpirító is bizonyos mértékig vízálló.

magsafe_apple_watch

Ekkor jött Tim Cook, aki németországi látogatása során mesélt egy kicsit, milyen a mindennapi élet az Apple Watch mellett. Cook elmondta, hogy gyakorlatilag a nap minden szakában hordja az órát, egyedül csak éjszaka veszi le, amikor is töltőre teszi. Ez a kijelentés egyfelől megerősíti, hogy az akkumulátor üzemideje legalább egy nap, másfelől azok számára rossz hír, akik mondjuk az alvásminőségük monitorozására is szeretnék használni (kiváltva mondjuk egy UP/UP24-et vagy egy Fitbit Flexet, vagy a Bedditet), hiszen ha napközben nincs lehetőségük tölteni, akkor kizárt, hogy egy egész éjjelt végig bírjon.

apple-watch-waterproof

Cook a beszámolója alatt pedig külön kiemelte (dübörög ám a marketing gépezet), hogy még zuhanyozás közben is hordja az Apple Watch-ot, ami azért már jóval komolyabb ellenállóságra utal, mint némi vízcsepp lepergetés (és persze amennyiben Tim Cook nem a Steve Jobs-féle minimalista, öntisztulós mosdási elv híve). Ez nyilvánvalóan továbbra sem számokkal alátámasztott konkrétum, de jóval több, mint az eddig elénk tárt, ködösített magyarázat, és mivel ezt maga az Apple CEO-ja nyilatkozta, biztosan van némi valóságalapja.

Apple Unveils iPhone 6

Végül ejtett néhány szót az Apple Pay európai indulásának kapcsán, és hát sajnos e tekintetben nem szolgálhatunk jó hírrel. Ahogy Cook fogalmazott: “Mire az Apple Pay Európa minden térségébe is elér – ami egyébként ez év végére tehető – jó eséllyel már a következő generációs iPhone is piacra fog kerülni.”

Tehát jelen esetünkben a hardver jócskán megelőzi az infrastruktúra kiépítését, így hát szomorúan vegyük ezt tudomásul, és legyünk türelemmel. Annyi előnye lehet az egésznek, hogy mire eljut hozzánk is az Apple új fizetési módja, gyorsabb elterjedésre és elfogadásra lehet majd számítani, mert a világ más térségein már elkészültek a fizetést lehetővé tévő megoldások a legtöbb pénzügyi szolgáltatást nyújtó intézetnél.

Olvasd el a hozzászólásokat is

16 Comments

  1. Az Apple Pay nem fog hiányozni, van sok más fizetési mód, nem sok pluszt tud nyújtani az Apple Pay. Szóval ez nem olyan rossz hír.
    Az üzemidő meg jó lenne ha legalább 24 óra lenne. Érdekesek a megfogalmazások, idézem: “Ez a kijelentés egyfelől megerősíti, hogy az akkumulátor üzemideje legalább egy nap”. Ha este (azaz este 8-10 körül legkésőbb) töltőre kell tenni hogy a másnapot kibírja, akkor ez az üzemidő (nálam legalábbis) egyáltalán nem 1 nap hanem sokkal kevesebb. Legalább itt ezen az oldalon nem kéne ferdíteni, még ha nem is szándékosan. Az 1 nap, az nálam (remélem másnál is) 24 óra.

  2. Gondolom itt az 1 munkanapra gondoltak. Igaz engem az óra téma nem érint, de ma nagy már az is, ha egy munkanapot, mondjuk reggel 8-tól használva csak lefekvéskor kell tölteni. Mondjuk nálam egy óra 2-3 évig bírja, másra nem kell!

  3. @Kovács Péter: ha az üzemidő 1 nap, és így mondjuk éjféltől éjfélig üzemel az eszköz, tölteni akkor is kell majd valamikor, és ebből a legegyszerűbb az éjszaka, alvás közben, függetlenül attól, hogy egyébként addigra már 0%-ig merült-e vagy sem.

  4. “Végül a fáradozásaik megtérülni látszottak, ugyanis sikerült bő egy napra kitolni a használati időt, ami már jóval több bizakodásra ad okot a leendő vásárlóknak.”

    Hurrá 2015-ben egy napot bír az aksid. Tapsvihar…

    Tévedés ne essék, nem csak az Apple Watch -ot húzom le, hanem az osszeset, szerintem nagy baromság az egész okos óra dolog, foleg £300 ért, mert ha egy £99 os bírna egy napot akkor azt mondom hogy ehh, egye penész… amugy meg van amelyik 7 napot bír, persze 60 fps-t(Fontos dolog!!!) nem tud…

  5. @AppleFan: sehol nincs leírva, hogy mennyi lesz az ára, csak találgatások vannak. az akku meg azért érdekes, mert sokan azon kajánkodtak, hogy egy másik pletyka szerint csak 2.5 óra lesz az üzemidő.

  6. strandon a medencében biztos nem fogtok velle villantani…

  7. inkább arra volnák kiváncsi mennyi ido alatt toltodik fel. mondjuk ha 1 óra alatt feltoltodne akkor én pont zuhanyzás meg ilyeneknél kapnám le. és inkább éjjel monitorozzon

  8. Steve Jobs esetleges testszagat nem vall joizlesre felhozni. Foleg, hogy tudjuk, hogy majbetegseg vegzett vele, es a majbetegsegeknek igen konnyen lehet ez a mellekhatasa, hos lemoshatatlanul ‘budos’ az ember, mert a mereganyagok kiuritese nem tokeletes. Ebbe aztan bele is hal a beteg. Bocs, ha off voltam, de kikivankozott belolem, megiscsak neki koszonhetjuk, hogy itt beszelgethetunk.

  9. Hat igen az albas monitorozas bukta,pedig arra soec kivancsi lennek( bar ez nem az en termekem lesz). Amugy sztem olysn 3 oras toltesi ido biztos kell neki

  10. Meg en adok neki kb 10-15 evet es ezt hozzadvagjak majd a telo melle,bar elobb remeljuk adnak valami ertelmes fulest a telo melle hamar megvettek a beatset.

  11. @Ugyankerem: olvasd el a Walter Isaacson által írt életrajzát (60. oldal), abból látni fogod, hogy nem a betegségére vonatkozó ez a részlet:

    “Komoly problémát okozott Jobs azon vélekedése, hogy különleges táplálkozása és diétája miatt nem lesz testszaga, ezért elhanyagolta a személyes higiéniát. Az ápolatlansága munkatársaiból tiltakozást váltott ki, így éjszakai műszakba helyezték át.”

    egyébként nem májbetegsége volt, hanem neuroendokrin hasnyálmirigyrákja, ami áttéteket okozott a májában, és ami miatt májátültetése volt – de ez már évtizedekkel az előbb idézett évek után volt.

  12. de ha éjjel kell pl tölteni akkor ahogy írtátok is pont az alvási ciklus nem monitorozható és így szerintem kuka és szart sem ér az egész, úgy érzem hogy ez jó ideig nem lesz instant get pedig igazi  őrült vagyok.

  13. Tegyük fel, hogy 36 órát bír ki. Akkor mikor töltöd? Nem éjszaka? Szerintem mindegy meddig bírja, ha éjszakai minitorozást szeretne valaki, akkor éjszaka nem töltheti akkor sem ha csak 8 órát bír az akksi és akkor sem, ha 48- at.

  14. @Jadeye: Ertem, akkor en tudtam rosszul.

  15. komolyan, ki a f*szom akarja monitorozni, hogy alszik? 1-2szer oké, izgi… de folyamatosan?

  16. @davadka: Vannak olyan egészségmegszállott emberek, akiknek mániájuk az adatgyűjtés (igen, zömmel informatikusok, vagy orvos). Igazából akkor van értelme, ha pl. nem alszol jól már hetek óta, de nem tudod miért. Amennyiben semmilyen szervi oka nincs a dolognak, megfelelő terápia lehet az, ha monitorozod, hogy mennyit és milyen minőséggel aludtál, figyelembe véve a környezeti változókat. Ilyenek például az alvás előtt végzett tevékenységek zöme: mit ettél, mennyit, fogyasztottál-e alkoholt, dolgoztál-e előtte, ért-e stressz, mennyit aludtál megelőző éjjel, és még sorolhatnám. A lényeg az, hogy ha ezekből képezel egy átlátható táblázatot, hogy egyes változók milyen mértékben befolyásolták az alvási ciklusodat, kaphatsz egy átfogó képet az alvás milyenségéről. A táblázatot kielemezve pedig megfigyelheted, szükség esetén kiiktathatod azokat a tényezőket, amelyek rontanak az alvás minőségén. Ez egy baromi jó dolog, ha megvan az emberben hozzá a kellő elszántság, analitikus gondolkodásmód, és némi elborult éjszárás, hogy mindez eszedbe jusson, megtervezd és megcsináld.

    Kedvenc sztorim egyébként az az informatikus apuka aki szüléskor excel táblába rögzítette az anyuka fájásainak erősségét és gyakoriságát. Tehát mindennek lehet értelme, csak kell a megfelelő célközönség. 🙂


Add a Comment