fbpx Skip to content

Az elmúlt hetekben egyre több hír látott napvilágot azzal kapcsolatosan, hogy az Apple a saját elektromos autójának megalkotásán fáradozik. Sőt, nemrégiben még egy titokzatos jármű is felbukkant az Apple főhadiszállása körül, amelyről korábban már beszámoltunk nektek.

apple-car-team-04

De kik is pontosan azok az autóipari mérnökök és szakértők, akiket már felbérelt az Apple az új, titokzatos projektjéhez?

Ha az elmúlt időre visszatekintünk, meglehetősen jó következtetéseket tudtunk levonni a jövőben megjelenő termékekről azok alapján, hogy milyen embereket bérelt fel az Apple az adott projekthez. A 9to5mac forrása megerősített egy listát azon szakemberekről, akik az új, autóhoz köthető projekten dolgoznak.

Néhány dolog, amelyeket levonhatunk az Apple által felbérelt emberek alapján: egészen biztos, hogy az Apple sokkal ambiciózusabb tervvel rendelkezik, mint az iOS CarPlay integrálása egyes autókba. Ha a lent felsorolt neveket megnézzük, közöttük elég sokan a Tesla, a Ford és más autógyártó cégek mérnökei, akik egészen addig az autóiparban tevékenykedtek, míg Cook fel nem vetette az elektromos autó ötletét és az Apple-höz nem csatlakoztak.

Következzék tehát a lista azon mérnökökről, akik az Apple elektromos autó projektjén dolgoznak.

Steve Zadesky csoportja: A WSJ nemrég közölte, hogy Apple-nél már egy több száz főből álló csapat dolgozik az autó projekten Steve Zadesky irányításával, aki a Ford volt egyik igazgatója volt. A csapat tagját képezi már a Mercedes-Benz kutatás és fejlesztési osztály igazgatója, Johann Jungwirth, valamint az alábbi neves szakemberek:

robert-gough-apple

Robert Gough – az egyik legújabb csapattag, aki 2015 januárjában csatlakozott az Autoliv nevű cégtől. Az Autoliv elsődlegesen egy biztonsági rendszerekkel foglalkozó cég, ahol Gough a designért felelős részleget vezette.

david-nelson-apple-01

David Nelson – szintén egy korábbi Tesla mérnök, aki ebben a hónapban hagyta ott az állását, hogy a Zadesky-csoport tagja lehessen. A LinkedIn profilja szerint a Tesla csapatában mint gépészmérnök dolgozott, valamint ő volt a felelős a modellezésért, a motor és a sebességváltó teljesítményért és hatékonyságáért.

Pete Augenbergs – termék design menedzser, aki szintén a Tesla-nál dolgozott korábban, mint gépészmérnök.

hugh-jay-apple-01

Hugh Jay – korábban sebességváltó és gépész design mérnök volt az EMCO Gears nevű cégnél, akik kifejezetten a sebességváltókra és tengelyrendszerekre specializálódtak.

john-ireland-apple-01

John Ireland – vezető erőátviteli teszt mérnök volt a Tesla-nál 2013 októbere óta. Korábban pedig mint kutatómérnök dolgozott a National Renewable Energy Laboratory-ban, ahol elsődleges kutatási területe az akkumulátor technológiák és az energiatárolás volt.

mujeeb-ford-electric

mujeeb-ijaz

Mujeeb Ijaz – szintén egy akkumulátor-specialista, aki az A123 Systemtől csatlakozott az Apple-höz. Az A123 System előtt pedig 15 évig dolgozott a Fordnál.

rui-guan-apple-01

Rui Guan – hajtáslánc-mérnök volt az Ogin Inc nevű vállalatnál, akik szélturbinákkal és egyéb megújuló energiaforrásokkal foglalkoznak.

Al Golko – iPhone és iPod termékfejlesztési mérnök, aki 2009 előtt a Motorolánál dolgozott. Golko ezidáig főleg iOS készülékekkel foglalkozott, valamint az elmúlt években számtalan Apple szabadalmon szerepel a neve.

david-perner-01

David Perner – szintén 4 éven át volt a Fordnál a hibrid meghajtásért volt felelős mérnök, valamint új sebességváltós rendszeren és a jelenlegi üzemanyagtakarékos motorokon is dolgozott.

jim-cuseo-apple-01

Jim Cuseo – 2010 óta dolgozik az Apple-nél mint termék designer, azon belül is főként az iMac kinézetével foglalkozott ezidáig. A korábbiakban azonban az MIT Motorsports vezető mérnökeként dolgozott.

lauren-ciminera-apple

Lauren Ciminera – még szeptemberben csatlakozott a csapathoz, mint az új csapattagok beszervezésért felelős menedzser, aki előzőleg a Tesla humánerőforrásáért volt felelős.

Sawyer Cohen – szintén egyike azon mérnököknek, akik előzőleg az iPhone, iPod és iPad projekteken dolgoztak az Apple-nél, majd csatlakoztak Zadesky csapatához.

Phil Hobson – rangidős termék designer, aki korábban az Apple termékek gyártásának és összeszerelésének folyamatáért volt felelős.

Brian Lynch – 2000 óta az Apple-nél dolgozik, valamint az elmúlt években főként az iPodok kinézetéért volt felelős. Néhány hónapja szintén az autó projekt egyik kulcsfigurája lett.

Kurt Stiehl – korábban mint iOS kiegészítők designereként dolgozott az Apple-nél.

Dillon Thomasson – 8 éven át volt vezető design mérnök a General Dynamics-nél, a munkájában pedig főként a aerodinamikára és a védelmi technológiákra specializálódott.

Sebastien Marineau – volt BlackBerry igazgató, aki elsősorban szoftvermérnöki szerepet töltött be a cégnél. Elsősorban a QNX szoftverrendszeren dolgozott, amelyet még ma is sok autógyártó cég használ és amelyre maga a CarPlay rendszer is épült.

Összességében amint láthatjuk, az Apple egy igencsak szép és változatos csapatot szedett össze az autóprojektje köré, és a fent említett lista természetesen csak halvány töredéke azon szakembereknek, akik jelenleg is ezen az új projekten dolgoznak. Természetesen ez még közel sem jelenti azt, hogy az Apple a közeljövőben előáll egy saját autóval, sőt ezt igencsak valószínűtlennek látom, de mindenesetre eléggé kíváncsi vagyok a folytatásra.

Olvasd el a hozzászólásokat is

8 Comments

  1. De jó, kap mégy Suzuki-t a világ!:)

  2. Jobb lenne ha az Apple maradna a kaptafánál! De azt jól csinálná,nem fogna bele minden szarba! De azt legalább rendesen !!

  3. Ez csak nekünk lesz jó! Mivel ha bejön nekik, mindenki agyba főbe másolja majd, és "belépőSamsungAutónk" lesz ötöde áron… 🙂

  4. Előbb utóbb tuti csinálnak egy autót, ez a legkevesebb amit elképzelték tőlük… és az is tuti h nem véletlenül alkalmazta ezeket a mérnököket válsz ég nem kevés fizetésért. Ezért épül az új bázis is, mert a mostani már kicsit szűkös lesz a jövőben. Mindenüket megvan ahhoz, h akár űrhajót is építsenek, ha éppen akarnak.
    Amúgy beszéltek is róla valamikor régebben, hogy a jövőben olyan területeken is ott lesznek mint egészségügy, autóipar… ezek után nem is tudom mi olyan meglepő egy ilyen hírben.

  5. Nem véletlen, hogy elkezdenek más iparágak felé nézegetni. Nyilván tudják, hogy ez az egész IT előbb-utóbb tetőzni fog és mint cég nem fognak tudni tovább nőni. Nálunk valószínűleg pontosabb közelítéssel is tudják ennek az időpontját. Az Applet mint cégget viszont fent akarják tartani. Ehhez pedig a saját ötleteiket viszik be olyan iparágakba, ahol van lehetőség új ötletekkel előállni, az IT-ban megtanult módszerekkel és mégis viszonylag “örök” iparágak, mint a divat, a közlekedés, az egészség, stb.
    A “maradjanak a kaptafánál” a legnagyobb hiba lenne tőlük. Ezzel a hozzáállással sok cég el fog tűnni, akikről most nem is gondolnánk.

  6. Az IT előbb utóbb tetőzni fog?? Ez egy végeláthatatlan piac! Sosem fog tetőzni. Nem láttál még sci-fi filmet? Enyhén szólva is gyerekcipőben jár az IT hardver és szoftver területen. A fejlődési és fejlesztési területek és lehetőségek száma végtelenül sok. Az Apple ha fennmarad (és minden esélye megvan rá) nem fog unatkozni a következő pár száz évben..;0)

  7. @leslee1340: ezzel semmit nem cafoltal meg. Amikkel az Apple jelenleg foglalkozik (szamitogepek, mobilok, tabletek) lassan elerik azt a pontot, hogy erdemi fejlodes nincs es esni fog a kereslet. Magyarul tetozni fog.
    A scifi filmeket pedig pont az Apple Watch, az esetleges Apple Car…Az, hogy az elektronika ilyen szinten jelenik meg ezeken a teruleteken.


Add a Comment