fbpx Skip to content

Úgy tűnik, hogy a Microsoft komolyan veszi a Windows-on kívüli platformokra való terjeszkedést. Nem olyan rég az Outlook kapott egy komolyabb ráncfelvarrást, most pedig a teljes Office (Word, Excel, PowerPoint) csomag frissült az iOS 8-at támogató készülékekre.

new-cloud-storage-integration-for-office-1

Az egyik, és talán legnagyobb újdonság a teljes körű iCloud Drive támogatás. Az alkalmazás frissítését követően lehetőségünk nyílik közvetlenül az iCloudból oda-vissza megnyitni, szerkeszteni és menteni dokumentumokat. Ehhez nem kell mást tennünk, csak frissítenünk iCloud fiókunkat a Drive szolgáltatás használatához, amennyiben még nem tettük meg az iOS 8 telepítését követően.

Felmerülhet bennünk azonban a kérdés, hogy vajon mit tud kezdeni az Office az Apple dokumentumformátumaival? A kompatibilitás sajnos nem teljeskörű, mert bár a Word a TextEdit-ben írt szöveget hiba nélkül képes megnyitni, szerkesztésre azonban nincs lehetőség. Rövid tesztünk alatt pedig az is kiderült, hogy jelenleg a Pages, Numbers és Keynote fájlokkal sem tud megbirkózni az alkalmazás, még olvasás szintjén sem.

Photo-Feb-17-7-24-18-AM-800x698

Ellenben a Microsoft nagyobb hangsúlyt fektet a multiplatform működés mellett a külső tárhelyszolgáltatók integrálására is, így a Dropbox mellett most már Box-ba is feltölthetjük az elkészített dokumentumokat, illetve könnyedén megnyithatjuk az alkalmazás saját fájlkezelőjéből szerkesztésre.

184400-1280

Amit pedig még fontos megjegyezni, hogy az Apple a napokban a nagyközönség számára is elérhetővé tette az iWork for iCloud beta szolgáltatását. Eddig ugyebár csak az Apple készülékekkel rendelkező felhasználók élvezhették az iWork nyújtotta lehetőségeket, mostantól viszont bárkinek lehetősége nyílik erre. Az Apple így utolsóként lép be a Google és a Microsoft után az online dokumentumszerkesztés világába. A nem Apple felhasználók számára érdekes kontraszt lehet látni az Office és az iWork szerkesztési módszereit.

20150213iwork_icloud_beta

Az Office egy nagy lépést tett előre azzal, hogy lehetővé tette az iCloudba történő mentést, valamint az onnan történő dokumentumszerkesztést. Ami az alkalmazás ingyenességét illeti, ez azok számára lehet leginkább vonzó és kényelmes megoldás, akik nem a közelmúltban vásároltak iOS 7 kompatibilis készüléket, így nem szerezhették be díjmentesen a mostanra már sztenderdnek számító Apple irodai csomagot (Pages, Numbers, Keynote), de szeretnék az iCloudban tárolni a fájljaikat. Ha pedig felkerül a palettára az iWork-ös dokumentumok támogatása is, igazi vetélytárssá nőheti ki magát az Office for iOS programcsomag.

Olvasd el a hozzászólásokat is

10 Comments

  1. én letöröltem… (word+excel = 1GB kb.)

  2. @Józsi:

    + 15 GB = ~300Ft/hó

  3. szerintem a telefonján/tabletjan fogyott el a hely azert torolte nem az icloudban

  4. Ki használ iCloud driveot? Semmi értelme. Egyrészt nincs ingyen (5GB felett), szemben a többi felhős tárhellyel, másrészt jóval korlátozottabbak a lehetőségek.

    Még egy OneDrive esetén olyan mappákat használsz olyan struktúrában amit akarsz, iCloud Drive előre megmondja neked mit hová pakol. Mivel nem is igazán alternatívája a többi szolgáltatásnak, nincs kliens multi platformra, kaki az egész.

    Pages, Word, Numbers.. ugyan már.. most hogy ingyenes lett az online és iOS Excel, Word semmi értelme. Kompatibilitási problémák viszont vannak.

    Az iCloud Drive szerintem két dologra jó (talán): a fényképek és videók iOS integrációjára, illetve nagyon iOS specifikus appok közötti kommunikációra, pl.: játékok állása, mentése, stb.

  5. Én örülök az iránynak amit a Microsoft belőtt, viszont a Mac-es Office új kiadása már úgy hiányzik mint egy falat kenyér. Az Office for Mac 2011 egy rettenet, főleg retinán és magyar rendszeren.

  6. Ráadásul a OneDrive korlátlan tárhelyet ígér hamarosan mindenkinek, aki használja a szolgáltatásaikat. Pl office360

  7. @lalamper:
    “Ki használ iCloud driveot? Semmi értelme.”
    Én. És van értelme, de csak akkor ha az Apple rendszerében dolgozol és az Apple csak ebben gondolkozik.

    “Még egy OneDrive esetén olyan mappákat használsz olyan struktúrában amit akarsz, iCloud Drive előre megmondja neked mit hová pakol”
    Sajnos nem így van. Van egy iCloud Drive mappa és abban úgy pakolod ahogy akarod a dolgokat. Sokkal jobban szerettem a régi iCloudot, ahol nem voltak mappák, a programok szinkronizáltak, nem csak fájlszinten, de a beállításokat is, mint régen. Fogtam a fejem rendesen, hogy visszahozták az iDisket.

    “Mivel nem is igazán alternatívája a többi szolgáltatásnak, nincs kliens multi platformra, kaki az egész.”
    Az Applet sosem érdekelte a multiplatform. A saját rendszerében gondolkodik és gondolkodott az elmúlt 15 évben mióta felhőzik. Az iClouddal jött, hogy valamit odadobtak a Windowsnak is (pl. most a Driveot is), de ha jól emlékszem a MobileMe sem volt Win-kompatiblis. Az elődjei, .Mac, iTools pedig tuti nem.

    “Pages, Word, Numbers.. ugyan már.. most hogy ingyenes lett az online és iOS Excel, Word semmi értelme. Kompatibilitási problémák viszont vannak.”
    Az emberek kb. 90%-nak semmi szüksége Word vagy Excel szintű irodai szoftverekre. Nagyvállalati környezetben ott érdekes. Ott viszont makrók vannak, azzal viszont rohadtul vannak kompatibilitási problémák az online és iOS verzióval is.

    “Az iCloud Drive szerintem két dologra jó (talán): a fényképek és videók iOS integrációjára, illetve nagyon iOS specifikus appok közötti kommunikációra, pl.: játékok állása, mentése, stb”
    Erre pont nem az iCloud Drive való, hanem a Photo Library. A másikat pedig pont a Drive lőtte ki.

    @TigerCat: Rettenet az Office:mac 2011 nem retinán és angolon is.

  8. @ef-dani: Érdekes amit írsz, ez is egy fajta szemlélet, amolyan Apple-ös.
    Mivel én elég sok excel, word doksival dolgozom (makrók nélkül, magán használat, nem kell ahhoz enterprise üzemmód hogy egy komolyabb, pl. költségvetésemet tartalmazó excelt összedobjak) fontos a kompatibilitás. Sajnos tapasztaltam, hogy a Pages, Numbers egy egyszerű xlsx doksit sem tud megnyitni normálisan, már akár a standard betűtípusoknál elvérzik. Nem véletlenül van Mac-ra és iOS-re is most már Office, ott minden klappol. Ezt a kérdést megoldotta ugye a nemrég debütált iOS-es Office alkalmazások.

    Na most ezeket a doksikat sokszor használnám több eszközről felváltva, tehát kell egy cloud szolgáltatás.
    Következőnek felmerült a kérdés, hogy akkor hol tároljam a doksikat. xlsx és docx mellett van még pdf, txt és egyéb fájljaim.

    Az iCloud elvérzik a méret (fizettem elő 20G-ra, de egy hónap után visszamondtam) és a körülményes használat miatt. Érdekes, hogy iOS-re nincs fájlkezelője, nem is erőlteti ezt a gondolatmenetet. Windowsos iCloud drive meg egy nagy kaki, sajnos.

    Így tehát maradt a OneDrive. Ez tökéletesen működik Win, Mac, iOS alól és rendesen beszivárgott az Apple területére. Le tudok rá menteni bármilyen linket iOS eszközről, stb, stb.

    Photo Library: igazad van, bár én úgy tudtam, hogy része az iCloud Drivenak, tárhely szempontjából igen, működésben mégsem.

    Tehát sajnos (nekem) nem sok mindenre maradt az iCloud Drive.
    Te mire használod és hogyan?

  9. @lalamper: Felhoztál egy olyan példát, amire jó az ingyenes Numbers is. Az, hogy te ágyúval lősz verébre, nem a szükségesség, maximum a te döntésed. Ugyanúgy, ahogy Photoshopra sincs szüksége a mezei usereknek, elég lenne nekik egy egyszerűbb program is. Otthoni felhasználásnál sincs szükség professzionális irodai szoftverekre.

    A kompatibilitási problémák pedig mindennel fennállnak, sehol sem fogod tökéletesen megnyitni a doc-ot vagy docx-et.


Add a Comment