fbpx Skip to content

Egy szürke, jelöletlen furgont vettek videóra nemrégiben Palo Altoban, alig 16 kilométerre az Apple cupertinói főhadiszállásától. A felvételt készítő Jonathan Shiu-nak rögtön szemet szúrt a nem minden napi látvány, ugyanis az autó tetején hatalmas kamerák pásztázták a környezetet – épp úgy, mint a hónap elején már lencsevégre kapott hasonló, sötét színű furgonon.

applevan1

A spekulációk természetesen máris beindultak. Egyesek úgy vélik, hogy az Apple titokban már dolgozik saját elektromos autó projektjén, és a videóra vett ötödik generációs Dodge Caravan már a projekt részét képező “önjáró” tesztautó. Mások pedig inkább a Google Street View-hoz hasonló adatgyűjtő autóhoz hasonlítják, ami pedig arra engedne következtetni, hogy a Maps alkalmazásban hamarosan akár utca szinten is bejárhatnánk a nagyobb városokat a 3D-s nézet mellett.

A jelenség mindenképpen érdekes, hiszen a Google és a Tesla már serényen dolgozik saját autóján, így hát nem kizárt, hogy az Apple sem szeretne kimaradni a “feltörekvő” piacról. Valamint az sem elhanyagolható szempont, hogy a tavaly megjelent CarPlay funkcióhoz akár előnyős is lehet saját hardvert, jelen esetben autót gyártani, amivel együttműködve lehetne igazán teljes a CarPlay által biztosított funkcionalitás.

Az elektromos autó előkészületeit azok a tények (vagy inkább pletykák) is megerősítik, hogy az Apple a közelmúltban több neves autóipari szakembert bérelt fel egy titkos projekthez. Ha abból indulunk ki, hogy az Apple Watch kezdeti stádiumában is hasonló híreket olvashattunk a különböző óraspecialisták felfogadásáról, még akár hihetünk is a most felreppent pletykáknak.

Ami biztos, hogy az Apple komoly érdeklődést mutatott az elmúlt időszakban az autóipar iránt, de ez még nem feltétlen jelenti azt, hogy saját autót tervezne. Sőt, személy szerint inkább a Maps bővítését tartom elképzelhetőbbnek, hiszen az Apple mindig is az IT területén tevékenykedett. Az autógyártás pedig egy olyan irányvonal volna számukra, amiben első körben vélhetően több veszteséget termelhetnének, mint a már jól bevált mobil, tablet és számítógép piac.

Ti beülnétek egy Apple autóba?

Olvasd el a hozzászólásokat is

14 Comments

  1. Remélhetőleg halad olyan ütemben egy ilyen fejlesztés, hogy még a mi életünkben elérhető lesz a szolgáltatás. Ha tényleg ezen dolgoznak, akkor az nagyon nagy dolog, más cégek az autóiparban lehúzhatják a rolót. Nagy autóbuzi vagyok, nemhiszem, hogy egyik pillanatról a másikra megszünnek a “sima” autók vagy motorok, de az biztos hogy mindenkinek az Apple Car 1 kell majd…

  2. Lehet, h elsiklottam az információ fölött, de miből gondolja bárki is, h egy kamerás furgon csak az apple megbízásából rohangál az utcákon? Tán lencsevégre kapta valaki az alma logot a kamerán vagy igazoltatták a sofőrt?

  3. pontosan ugyanezt akartam kerdezni, hogy mibol tudjuk hogy ez apple autó ?! lehet barmelyik térkép fejleszto ceg autoja is lehet…

  4. @diario:
    Valahol azt írták, hogy az Apple bérli ezeket az autókat.
    Mondjuk nem hinném, hogy bérelnének egy titkos projekthez , csak megtehetik, hogy vesznek pár darabot. És ,hogy ne tudódjon ki nem is a saját nevükre.

  5. ez egy okos tetőcsomagtartó. az apple már ebben is látja a piacot 😀

  6. “Ha tényleg ezen dolgoznak, akkor az nagyon nagy dolog, más cégek az autóiparban lehúzhatják a rolót.”

    lol, köszi, jól megnevetettél… 😀

    Ekkora baromsághoz, hatalmas iq kell.
    végül is persze, ha az apple kiadna egy autót akkor a többi gyártó áshatja a sírját. 😀 Az életbe soha sem vennék más autót mint a volvo, nem hogy egy ilyen elektromos szutykot 😀

  7. AppleFan: pont Volvót 🙂 ha hondát vagy toyotát írsz akkor bólintok is eggyet lehet, de Volvó :)))

    egyébként igazad van, énse vennék olyan autót olyantól akinek nincs minimum 10-20 év tapasztalata az autógyártásban.Tesla nagyon nyomakszik mostanában, en hamarabb ott látnam a jovot

  8. @AppleFan: Ahhoz is hatalmas iq kell, hogy a többi részét a hozzászólásának ne olvasd el 😀

    Btw, amint valaki előáll egy olyannal, ami egy töltéssel elmegy 2-3 ezer kilométert, akkor a Volvod is elkezdhet gondolkozni az “elektromos szutykon” a benzines helyett, meg te is el fogsz. Ebből a szempontból tök mindegy, hogy Apple vagy nem Apple az aki előáll ezzel a szekérrel először.

    Önvezető autót viszont nem akarok. Azok a kamerák pedig nem a térkép miatt vannak, ez is biztos.

  9. Ezt a hírt már vagy kéthete olvastam valamilyen hír portálon ugyan ezekkel a fotókkal 🙂

  10. Diario: azert írtam Volvot mert egy állat 😀 Amennyi extra benne van az kész. Persze szeretem a hondákat is 😉

  11. Telefont sem vennék olyantól aki előtte még nem volt jelen a piacon. És órát…? 🙂

  12. Ef-dani:
    “…más cégek az autóiparban lehúzhatják a rolót.”

    Én írtam:
    “végül is persze, ha az apple kiadna egy autót akkor a többi gyártó áshatja a sírját. ”

    Mit nem értesz? Elolvastam. És? Köze nincs ahhoz amit írtam. iq fighter 😀

    “Nagy autóbuzi vagyok, nemhiszem, hogy egyik pillanatról a másikra megszünnek a “sima” autók vagy motorok, de az biztos hogy mindenkinek az Apple Car 1 kell majd…”

  13. @AppleFan: De van… Abból a kontextusból azt az egy mondatot kiemelni nem lehet, de mindegy. Teljesen értelmetlen magyar órát tartani sokaknak. Neked az nem világos abból amit te is beidéztél végül, hogy az írója is csak egy erős túlzásnak szánta. Másnak el kell magyarázni, hogy mit írt le…

  14. ef-dani:Persze hogy erős túlzás amit írt, de nézd már meg reggel 6 óra lesz és mi meg ilyen baromságokon vitázunk. 😀 Inkább kívánok szép napot Neked. 😉


Add a Comment