fbpx Skip to content

Az Apple 2013. június 10-én jelentette be a CarPlay-t, ami az iOS 7.1-től már elérhető az iPhone 5 utáni készülékekre. Ez azóta az operációs rendszer része, egyéb telepítést nem igényel.

IMG_0890

Szerencsére az utólag beépíthető kiegészítő gyártók tartották a szavukat, így a Pioneer több, 2014-es modellje is CarPlay-képes és már ma is megvásárolható, beépíthető. Ennek ellenére nem sokat hallunk róla. Az autógyártók valamiért sorra halasztják el az ígért bemutatókat. Kivétel azért akad, ott van például a Ferrari FF, amiben megtalálható 2014. szeptemberétől.

Nézzük tehát, hogy mire képes ez az elfeledett funkció. Siri sajnos továbbra is csak angolul beszél velünk, úgyhogy ez sok ügyfelet eltántorít a használatától, illetve a magyar helység- és utcanevek vagy az üzenetek felolvasása érthetetlen.

A jelenleg elérhető modellek USB-kábelen keresztül csatlakoznak a telefonhoz és a telefon, amint érzékeli a kapcsolatot, CarPlay-módba vált. Ha az összes elérhető funkciót el szeretnénk érni, akkor meg kell adnunk a jelkódunkat, hogy az eszköz hozzáférjen a térképhez, és a dalainkhoz.

IMG_0892

Itt jegyezném meg, hogy a 8.3 bétában már benne van a vezeték nélküli kapcsolódási lehetőség is.

A fejlesztők számára sajnos még mindig zárt a platform, így az elérhető alkalmazások egy oldalon is elférnek. A telefonban tárcsázhatunk, láthatjuk a névjegyzékünket, a Music-ban a zenéinket hallgathatjuk, közte az Apple rádiójával. A térkép számomra meglepő módon egy lebutított verziója a telefonon lévőnek. Csak a térkép nézetet láthatjuk, nincs 3D flyover vagy műholdkép, valamint a magyar utcanevekkel való navigálás inkább már zavaró, mint vicces. Mindenesetre ha nincs más, legalább ezzel is navigálhatunk. Az üzenetek rész szintén meglepő volt, hiszen az üzeneteinket sosem látjuk, hanem csak Siri segítségével hallgathatjuk meg őket. A Now Playing a Music-ba visz vissza, csak az épp aktuális számot mutatja. Az AV a Pioneer logóval a beépített médialejátszó főképernyőjére visz vissza, ahol használhatjuk a médialejátszó saját navigációját vagy egyéb funkcióit. Podcastoknál csak audio podcastokat hallgathatunk, ha pedig videós podcastunk van, azt is lejátsza, de csak a hangot halljuk, kép nincs hozzá. Az egyedüli kakukktojás a Spotify, ami külső fejlesztőként elérhető a CarPlay-re, funkcionalitásában megegyezik a mobilos verzióval.

A teszt során egy Pioneer AVIC-F960BT-t próbáltunk ki a Pioneer forgalmazójának segítségével, a basys.net mintaboltban, köszönjük nekik a lehetőséget! Pontos árat nem írnék, mert folyamatosan jönnek az új modellek és így változnak a kifutó modellek árai, de 250.000.- Ft körül indul ez a 2DIN-es kategória. A basys.hu-n lehet tovább válogatni, vagy tőlük tanácsot kérni.

Lizik Gábor (Sanoma MDC)

Olvasd el a hozzászólásokat is

14 Comments

  1. Hat az uzeneteket gondolom direkt nem lehet latni,hogy meg veletlen se nezzel ra a telore vezetes kozben.

  2. Pontosabban a kepernyore

  3. kicsit nagyok ezek az árak valahogy. tudom hogy ez egy prémium márka prémium minoség, de egy dvd nélkuli verziot kiadhatna már a pioneer mondjuk 150.000 ert.

  4. Sok bizony… Nagyon elszaladtak mostanaban az arak minden kiegeszito korul.., en mar ugy vagyok vele mint anno a DVD lejatszoval ( nem sonyt meg ezeket vettem) hanem @ismeretlen" markat az meg mindent vitt! ( divx-es filmeket)

  5. énis kínábó rendeltem 300 dodóert kb 1 éve. minden visz az is, filmezni tudok menet kozben, tolatókamera meg minden hulyeség. van benne navigáció is de arrol inkabb nem beszelnék annyira szar 🙂 de ezen kivul nekem erre volt szuksegem. remélem még sokat kibír

  6. Nem értem milyen plusszt ad a CarPlay. Ha egy sima telefontartóval rögzítem a készüléket, mivel tud kevesebbet?

  7. @Jadeye: Értem, hogy mi a CarPlay. Én egy tartóval használom a telefonomat a kocsiban. Milyen plussz szolgáltatást vagy kényelmi funkciót kapnék ehhez képest a CarPlay Pioneer megoldással? Végigolvastam a cikket, de ezeket mind megtehetem most is a kocsiban.

  8. kényelmesebb, nagy felulet. zenék lejatszasa( mondjuk ehhez eleg 5€os eszkoz). ha nem lenne ennyire draga biztos vennek, de asszem mig eszhez nem ternek marad a kínai

  9. soknak érzem a 250-et egy ilyen eszközért.

  10. Van a pio nak is olcsóbb CarPlay képes készüléke. Appradio4. Csak 150e…. Jo a CarPlay de amíg külső fejlesztők nem tudnak saját appot fejleszteni rá, addig nem opció. Amint egy igo, cygic navit ki lehet küldeni nagy kijelzőre, kezd érdekes lenni…

  11. Csak egy iPad és egy Exomount Tablet autós tartó kell és ugyanott vagy.

  12. @henderson: az iPadet egy tartótól még nem fogod tudni vezérelni a kormányról.

  13. A gyári hangszórókra is nehéz rakötni es hívást fogadni sem olyan egyszerű. Mondjuk azt hogy jó lesz s CarPlay amint szélesebb app támogatása lesz. Senki nem fog Apple maps el országokon át navigalni es akkor mar inkább más megoldást keres egyenlőre. Itt a belvárosban egyenlőre jó a navi de ez csak bohóckodás es meg a kis fővárosunkban is téved néha. Az összes többire meg nem annyira fontos a nagy kijelző.


Add a Comment