fbpx Skip to content

Az Apple tegnap este tette közzé előző negyedéves eredményeit. A számok az előzetes, felfokozott várakozásokat is jócskán meghaladták.

Apple-Money

Az iPhone 6 szlogenje után szabadon: az Apple Bigger than bigger. Nézzük végig, mit is alkottak Cupertinóban.

Bevétel, nyereség

Úgy látszik, nincs olyan rekord, amit az Apple ne tudna meghaladni. A bevétel 74,6 milliárd dollár volt, a nettó profit pedig 18,9 milliárd. Öt évvel ezelőtt Steve Jobs büszke volt arra, hogy ha a cég negyedéves bevételét évesítik, akkor 50 milliárd dollár feletti értéket kapunk. Most csak egy negyedévben 74,6 milliárd volt a bevétel… A 18,9 milliárdos nyereséggel minden idők legnagyobb negyedéves profitját érte el a cég, bőven meghaladta például az Exxon 15,9 milliárdját.

iPhone

74,5 millió új iPhone talált gazdára, ami az előző év hasonló időszakához képest 46%-os (!) növekedés, még a 65 milliós elemzői konszenzus számát is jelentősen meghaladta. A 74,5 milliót lebontva: 34 ezer telefon talált gazdára óránként, napi 24 órás értékesítéssel a negyedév minden napjára számolva, amiben az iPhone 6 volt a legnépszerűbb készülék. A telefont a világban 210 ezer helyen lehet megvásárolni és 375 szolgáltató kínálatában kapható. A vásárlók zöme Apple-szűz volt, tehát nem régebbi modellről váltott új készülékre. Ez a fantasztikus kínai értékesítést figyelembe véve nem meglepetés (lásd lentebb). Novemberben legyártották az 1 milliárdodik, iOS-t futtató készüléket, ami egy 64 gigabájtos asztroszürke iPhone 6 Plus volt. A telefont az Apple megtartotta magának.

iPad

Az iPad-eladások tovább csökkentek, most 21,4 millió kelt el, ez 18%-os esést jelent. A szám nem meglepő, mivel az értékesítés több negyedéve folyamatosan csökken. Az okok között említendő a táblagép iPhone-hoz képest hosszabb termékciklusa és a nagyméretű iPhone kannibalizációja is. Ezek ellenére Tim Cook változatlanul bízik az iPadben, optimista a jövőt illetően, hiszen az amerikai vásárlók fele új vásárló. A táblagépekről menő internetes forgalom 70%-a és az amerikai e-kereskedelem tranzakcióinak 82%-a még mindig iPadről jön.

Mac

Mac-ből 5,52 millió példány talált gazdára, ennyi volt a várakozás is, ez 14%-os növekedés az elmúlt évhez képest.

Kína

A nemzetközi eladások a bevétel 65%-át tették ki. Növekedésben Kína vezet, ahol az Apple az első számú telefonértékesítő lett, megelőzve a Samsungot is! A távol-keleti országból a bevétel 16,1 milliárd dollár volt, amivel a régiós listában a harmadik helyet szerezték meg, ez csak kis mértékben maradt le a teljes Európa mögött. Mivel a növekedés dinamikus, ezért Kína lett az Apple új fókuszpontja (és fejőstehene). Jellemző mutató, hogy az online Apple Store forgalma a negyedévben nagyobb volt, mint az azt megelőző 5 évben összesen. Az országban 2016 közepéig 40 új, fizikai Apple Store-t nyitnak.

Apple Watch

Az Apple Watch értékesítését áprilisban kezdik el, erről már mi is írtunk. A fejlesztők támogatása már most erős a termék iránt, például az eBay már fejleszti alkalmazását, hogy az ajánlattevőt túllicitálják, ne maradjon le az aukcióról.

Apple TV

Eddig összesen 25 millió készüléket adtak el. Cook szerint dolgoznak az ügyön, hogy még nagyobb hozzáadott értéke legyen az eszköznek. Bármit is jelentsen ez.

Egyéb

  • az átlagos nyereségességi mutató 39,9% volt, két százalékot emelkedett az egy évvel ezelőtti értékhez képest.
  • alig 3 hónappal az indulás után az érintésnélküli vásárlások kétharmadát Apple Pay-jel bonyolították le. Tim Cook szerint 2015 az Apple Pay éve lesz.
  • idén több mint 30 autógyártó jön ki CarPlay-integrációval.
  • HealthKit fogadtatása a várakozásokat messze meghaladta, már 600 alkalmazásban található a támogatása.
  • a cég készpénzállománya 178 milliárd dollárra (!) növekedett úgy, hogy 8 milliárd dollár értékben még osztalékot is fizettek.

Tim Cook vezérigazgató a következő szavakkal fejezte ki elégedettségét:

Meg szeretnénk köszönni vásárlóinknak ezt a hihetetlen negyedévet, melyben az Apple-termékek iránti kereslet minden csúcsot megdöntött. A bevételünk 30%-kal, 74,6 milliárd dollárra nőtt, az ezt lehetővé tévő csapat munkája pedig egyszerűen fenomenális volt.

Szóval nagyon fut a szekér. Kíváncsi leszek, egy év múlva vajon felül tudják-e múlni ezeket a rekordszámokat.

Olvasd el a hozzászólásokat is

29 Comments

  1. Eddig minden évben sikerült, most sem hiszem hogy másképp lenne! Bár az IOS8 kicsit elvett a kedvből talán, de még hozhat addig vmit a cég ami visszalöki őket ahová tartottak sokáig!

  2. Es vajon mit ertek el Samsungek … ? Jo lenne ezt is tudni csak a poen kedveert 🙂

  3. Ennyi nyereségből igazán vehetnének egy normális IOS fejlesztő gárdát, olyat aki használható OS-t tud készíteni, nem szemetet!!!
    Arra már van egy cég, Microsoft-nak hívják.

  4. @tamas.alfoldi.75: Azért az nem elhanyagolandó szempont, hogy az Apple ezt pár típussal éri el évente, míg a versenytársai a többszörösével vannak jelen a piacon! Nem teljesen jó a teljes összevetés.

  5. Miota iphone keszulekem van es neha benezek ide, azota kezd belolem undort kivaltani. Egy ugyan olyan bekepzelt ceg rakas fuggovel. Marketing csillagos otos, a vasarlok tobbsege nincs is tisztaban vele mire kepes a telefon, a marka miatt veszi. Nem csak apple fele hasznalhato telefon van a vilagon, de uzemidot meg senki sem volt kepes megoldani. Legyen vastagabb nem erdekel.

  6. És ide még írnom sem kellett, hogy bírálva legyen a szoftver, a fejlesztői gárda, stb.:) No comment…:)

    Akik kérdezték mit ér, ha leírom miért szar? Mert látja más is, megnézi jobban és jééé, neki is rossz! Hogy mit ér, ha háborgok? Felnyílik pár szem és kilyukad a lufi!:) A panasz áradat is rekordot fog dönteni idén, nem vagyok vészmadár, de ezt a hsz.-t őrizzétek meg az iOS 9 megjelenéséig és annak a letöltési statisztikájáig.

    Kitartás!

  7. @pergabb: Az megvan, hogy ennek a 70 millio uj iPhone tulajnak csak a 14%-a (!!!) olyan akinek nem ez volt az elso iPhoneja? “Csak a marka miatt”, mi?

  8. @ef-dani:

    Ha 14% az új iPhone tulaj, az annyira nem jó nekik akkor, mert már az Apple logo sem vonzza annyira az embereket. Akiknek előtte iPhone volt érthető, hogy az is marad, a csalódások ebben az évben jöttek el. Nem kívánom, hogy csökkenjen, csak, hogy javítsák és még egy ilyen bakisorozat ne legyen, nagy személyzeti átalakítás szükséges!

  9. @Feri: pont, hogy csak a 14%-a az uj vasarloknak olyan, aki iPhonerol valtott az ujra mutatja azt, hogy @pergabb altal vazolt jelenseg hulyeseg. Nem a marka miatt veszik az emberek, hanem azert, mert jo.
    Milyen csalodasok? Volt egy Apple korszak az iPhone elott is. Az elso 3-4 alverzioig HULLADEK volt az osszes OS X verzio! Egyre tobb minden kerul bele abba a szerencsetlen telefonba, amit a tobbseg ugy hasznal, mint egy notebookot. Megis mit vartok? Magatol ertetodo, hogy jonnek a hibak is! Az a meglepo, hogy eddig nem jottek. Igaz 3-4 eve ez az elso olyan uj iOS ami komolyabb fejleszteseket tartalmazott.

  10. Magyarazatod nem sokat er, aki eddig markafuggo volt az is marad 🙂 szamomra ez egy eszkoz amit sokan tulmisztifikalnak es ez vhol mar illuziorombolo. Lasd amit irtal egybol a masik lenezese kovetkezik. Vegyetek neha eszre, hogy nem ez az eletetek, veszekedni pedig semmi ertelme. Ez ilyen jo magyar mentalitas, hogy nem birjuk a kritikat es mindenkibe belekotunk. Fogadd el, hogy szerintem nem annyira jo az iphone mint amennyire tartjak, maga a ceg beloled el, nem erdekli a boldogsagod, boldog egy telefontol nem leszel, szamomra pedig nincs idealis telefon. Csalodtam az androidban, wp-n hasznalhato szereny app felhozatalban es az iphone-ban is, mert szerintem rossz iranyba indultak most el, ellenben valtozatlan olyan aron kaphato a telefon, ami itthoni viszonylatokban nem vallalhato. Felszallok a villamosra es minden tini kezeben az uj iphone van, ami pokhalos lesz 1honap utan, nem iphone van a kezeben akkor pedig a tobbi tini mas kasztba helyezi. Nem azt mondtam rossz telefon az iphone, szerintem minden markanak meg van a maga hianyossaga. Engem az borit ki amit mi csinalunk, magyar forumot olvasok es fanatikusokat latok akik egybol ugranak arra aki nem isteniti a telefont. Normal helyzetben telefonalsz, megnezel par doksit, email, vmi ingyenes chat es hello. Fotozni tendes geppel fogok, es a legtobb dolgot szinten arra a celra fejlesztett eszkozzel fogom megoldani. Igen, vannak rettenetesen erdekes appok, de tenyleg mindig oda jutok, hogy az eletem nem lesz tole boldogabb. Minden telefonba bekerul lassan a fittnes resz ami arra jo, hogy kicsit tobb kedv mellett elmegy vki kocogni aztan posztolja vhova. Este pedig ugyan ugy betomi a kesztermeket. Vki elsportolo akkor egy ilyen eszkoz nem lesz segitseg neki, alap hangon pedig mondjuk azt kene rendbetenni, hogy mi a helyes taplalkozas es nem a km-eket, lepesszamokat es egyebeket nezni, ha nem normalisan elni. Nekem egy nagyobb akku hianyzik ertelmes meretu kijelzovel es nem tepsivel, az alapfunkciokat pedig stabilan futtassa a rendszer, ennyi, viszont ezt nem erte el a mostani telefonok kozul egyik sem 🙂

  11. @ef-dani:

    Ááá, értelek! iOS-ben nem lehetnek hibák, de legalábbis olyan nem, ami a telefonálásban okoz problémát, mert egy telefonban ez alap!:) A szoftverére hivatkozva a legdrágább, megfizetjük, de akkor kapjuk azt, ami a butító marketingben van!:) Aki pedig átlát ezen és nem dől, az hülye, ugye akkor is mindenki idióta volt, amikor az i5 kopott!:)

    Nem kötekedni akartam, ne érts félre!:)

  12. @pergabb:

    Na ez a tuti, igazad van!:) Engem az ilyesmiért ugattak le tegnap!:) Szándékosan írtam szélsőségesen, de nem értették, hogy nem akkora szám az iPhone, mint amennyire hazudják, helyette kihozták a szövegemből, hogy nyavalygok! Kezdte az egyik, a többi meg ment utána, mint a birka, mert kreativitás nulla, önálló vélemény nulla, ehelyett legyen hülye, aki nem hiszi el, amit a Tim kamuzik!:D

    Ma felhívtam az apple-t, bekapcsoltak egy senior valami okostojást is…blabla, másiknál már leírtam! Kinyitottam a pofám és lett eredménye, nem itt siránkozok (csak), hanem teszek is érte. A hét elején leszállítják 7.1.2-vel a csere telefont, ennyi!

  13. @Feri: most akkor mondjam azt, hogy a Leoparddal nem tudtam dolgozni, mert amint bekapcsoltam dobott egy kernel panicot? Ehhez kepest az, hogy meg 2 masodpercig csorog a telefon egesz elviselheto… Aki nem az iPhonennal lepett be ebbe a vilagba annak nem ujdonsag, hogy az it just works csak egy bullshit semmi mas. Ha szepen kiforrott a rendszer, akkor igen, jott az it just works, addig meg vagy egyutt tudott elni az ember a hubaval vagy nem. Jobb lesz felkeszulni, mertt ez a vilag elerkezett a telefonokra is a sok uj funkcioval.

    @pergabb: az irasomboll,ha nekem szantad, hol jon a masik lenezese?

  14. @Feri:
    Ha ez tényleg működik, akkor majd vegyük fel a kapcsolatot privátban pls,
    mert precedenst teremtettél, amire lehet hivatkozni. 🙂

  15. @Jadeye: jÓ CIKK VOLT, KÖSZI, MÁR AKKOR BEKÜLDTEM!

  16. @Feri: Ha ennyire szar az iphone, egy használhatatlan, megbízhatatlan, túlértékelt,…. stb, stb, stb amiket általaban irsz, akkor miért nem adod el és veszel végre egy normális telefont. Kicserélteted másikra amin nem olyan ios van 🙂 hát ez vicc komolyan.

  17. @ccrackk:

    Majd holnap elhozom az irodába a szervizlapot, amire rá van írva, hogy az ügyfél kérésére 7-es szoftverrel rendelkező csere szükséges és beszkennelem. Nem hiszem, hogy precedens, egyszerűen kommunikáció kérdése! Amikor mondták először, hogy vigyem be a vodához és megoldják a 8-as hibáját, mondtam, hogy nem ők gyártották! Ti is felhívhatjátok! Azt hiszem facetime-on is hívható a nemzetközi support, ahol a senior dumál veled! Nekem facetime-on kapcsolódott be az itthoni intézőhöz és úgy dumáltunk hárman! Azt aláírom, ami tőle telt, mindent megtett, hogy segítsen!

  18. @diario:

    Már számtalanszor leírtam, de most utoljára: A mérete és formája miatt! Telefonálok rajta, néha GPS és ilyen apróságok. A nagyobbak nem jók arra, hogy amikor csörög, akkor egy kézzel bohóckodjak vele!

    Mindentől függetlenül, ha jó az iOS, akkor használható és megfelel, addig semmi gondom nem volt vele. Azért akadok ki ennyire ezen, mert egyre több a hiba, súlyos hibák és olyanok, amik előtte nem fordultak elő, amit az apple ennyi pénzért nem engedhet meg magának! Nektek is jó, ha működni fog. Igen is lehet háborogni, ha az jogos, ki lehet állni a véleményedért, ha pénzt adsz valamiért, és nem azt kapod, amit elvársz, amit ígérnek! Ha mindenki így működne, akkor nem lenne ekkora gond sem az országban, de ezt hagyjuk!

    Igen, háborgok, ami mások számára idegesítő, de talán csak azért, mert szoktak ehhez hozzá! Tanuljátok meg, hogy meg lehet kérdőjelezni dolgokat! Ha itt is olvasol tőlem, és tegyük fel hibázok, én el is ismerem, nem a hülyeség mellett állok ki, csak az igazamért!

  19. @ef-dani:

    Na ez rendben van, és tolerálható, mert az emberek tudnak hibázni! A hibával semmi gond nincsen, ha azt elismerik és kárpótolnak! Kárpótlás itt lehetne, hogy, amíg valami nem működik, addig használhasd azt, amivel semmi gond nincsen! Mivel, ha lenne választási lehetőség és, aki ennek ellenére is ugat, azt el lehetne ásni, de így jogosnak érzem!

  20. A lenyeg, hogy elvakultsag egyik iranyba sem jo dolog:) sem fanatikuskent sem antifanatikuskent:) bekesen is meg lehet ezeket a dolgokat beszelni

  21. Helló!
    Csináltam 2 restore-t i6-on, a beállításokban kiírja az iMessage alatt, hogy aktiválásra vár. Rámegyek az az Apple ID használata az iMessage-hez, beírom a jelszavam és a következőt írja ki: a bejelentkezés sikertelen. Kérjük, ellenőrizze a hálózati kapcsolatát, és próbálja újra. Valakinek ötlet? Megoldok egy hibát előjön egy másik… 8.1-en kellett volna maradni.

  22. Lelkes olvasó vagyok. Az észrevételeim:
    1. Akinek soha nem volt iPhone-ja, az a legnagyobb pofájú "csak a márkát fizeted meg, de amugy egy rakás szar"-ozó (persze a 0,001% kivetelbe itt beletartoznak páran)

    2. iPhone tulaj szájából még SOHA nem hallottam hogy fikázná az Androidot vagy WP-t.

    Szerintem érdemes ezen elgondolkodni. @Feri @pergabb

  23. A különbségek felsorolása, ha vki mást is haznál, ill. a minőség/megbízhatóság romlásának felemlegetése az Apple esetében, nos szerintem egyik sem fikázás.
    ui: @Feri ígérete ellenére még nem dobott meg a beszkennelt doksival. Nem is tudom, mit gondoljak hirtelen… 😉

  24. @janimano01: Te megőrültél?:) Miért fikáznék olyat, amim nincsen? Nem vagyok fogyatékos, hallomásból nem alkotok véleményt, saját tapasztalataim alapján véleményeztem az iPhone-t.

    iPhone tulaj nem fikázza az Androidot? Folyamatosan azt olvasni ezzel kapcsolatban, hogy ilyen-olyan szar, Androidos köcsög is voltam, mert van egy Alpha-m is, ami nem gond, csak a példa kedvéért!:)

    Szerintem válts bolygót, ez a Föld!:)

  25. @ccrackk:

    Uppsz!:) Gondolt azt, hogy link voltam, mert így van, elfelejtettem!:) Bár, szerintem jelentősége nincsen, de elküldöm, ha annyira szeretnéd!:)

  26. @Feri:
    Köszönöm. Ide küldd, kérlek:
    [email protected]
    Van még két hetem, hogy rávegyem őket…

  27. @Feri:
    Kedves Feri! Képzeld, még nem ért ide, csak az ígéret. 😉
    Nem szeretnék erőszakosnak tűnni, de megemlítem megint, ugyanis megkönnyítené a dolgomat, ha elküldenéd.
    Az is megoldás lenne, ha csak jól lefényképezed…
    Nagyon köszi, cc


Add a Comment