fbpx Skip to content

Mivel rengeteg cikket írunk a kollégákkal itt a Szifon.com-on, ezért szinten mindig azonnal ráugrunk az új szövegszerkesztő alkalmazásokra, különösképp ha egy markdown alkalmazásról van szó. A markdown szövegszerkesztők előnyeiről már egy korábbi cikkemben beszámoltam, amelyet nem árt átfutni ezen cikk előtt, mivel számtalan utalás lesz rá.

Screen Shot 2014-12-20 at 19.35.54

Ahogyan az előző cikkem konklúziójaként is említettem, már több mint egy éve a Writer Pro alkalmazásban írom a cikkeimet, így a miután néhány héttel ezelőtt megjelent a Typed, az első kérdés, ami felmerült bennem, az volt, hogy vajon le fogom-e cserélni az eddig használt Writer Pro-t?

A Typed a Realmac Software csapatának az alkotása, akik nevéhez az olyan klasszikus és nagyszerű alkalmazások kapcsolódnak, mint a Clear, az Ember vagy a RapidWeaver.

Design

Design szempontjából úgy érzem, hogy a Realmac csapatának sikerült egyedit alkotniuk. Miután nyáron feliratkoztam a hírlevelükre, szinte havonta kaptam a különböző blogbejegyzéseket arra vonatkozóan, hogy éppen milyen kihívásokkal néznek szembe a letisztult és minimalista felhasználói felülettel kapcsolatosan.

Typed icon Sketchbook

A Typed már az ikonjában hangsúlyozza az alkalmazás egyszerű, zen jellegét, amely tökéletesen illeszkedik a Yosemite által megteremtett “flat” világba – annak ellenére, hogy maga az ikon nem mondható teljesen “laposnak” és tartalmaz bizonyos mennyiségű szkeuomorf-beütést is. Talán ez az a vékony vonal, amely mentén megéri ma a flat és szkeuomorf design között haladni és kísérletezni.

Typed-banner-icon

A felhasználói felület rendkívül igényes és letisztult lett, amely egyértelműen a tartalomra helyezi a hangsúlyt. Akárcsak a Clear esetén, itt is mindig kapunk egy véletlenszerű inspiráló idézetet, mielőtt nekilátunk az aktuális munkánknak.

Screen Shot 2014-12-20 at 19.41.06

A felület első, igencsak szembetűnő tulajdonsága nem más, mint az áttetszősége, amely engem például rendkívül idegesített, mivel a cikkek írásakor meglehetősen gyakran kerülnek egymásra a különböző böngészők ablakai, valamint az éppen készülő cikkem, így első dolgom volt, hogy ezt az áttetszőséget kikapcsoljam a Typed beállításai között.

2

A betűtípusok tekintetében összesen hat különböző betűcsalád közül válogathatunk: Typed Pro, Menlo, Avenir Next, Helvetica Neue, Courier és Georgia. Értelemszerűen a Typed Pro illik leginkább a Typed által megteremtett design-világba, ezért célszerű a Realmac csapata által készített serif betűtípust használni, amely retina kijelzőkön még szebb a részletgazdagabb képnek köszönhetően. Ami pedig a betűtípusok méretét illeti, érdemes bekapcsolnunk a ‘Responsive Layout’ opciót, amely az ablakunk méretének megfelelően fogja beállítani a megfelelő betűméretet.

4

A betűtípusok mellett lehetőségünk van még a háttér módosítására is, ahol fehér, szépia és fekete színek közül válogathatunk.

Háttérzenék

3

Igen, jól olvasod, a Typed nyolc előre telepített háttérzenével rendelkezik, amelyek a nyugodt és inspirációkkal teli lelkiállapot megtereméséért felelősek. Ezen a zeneszámok is szorosan kötődnek a zen stílushoz, így válogathatunk az esőcseppek hangjától kezdve a vízcsobogáson át egészen a szél süvítéséig bármit. Személy szerint én nem szeretek zenét hallgatni írás közben, mert azt figyeltem meg, hogy csak elvonja a figyelmemet és nem tudok olyan hatékonyan írni, mint ha egy teljesen csendes környezetben tenném azt. A Tpyed által kínált zeneszámok azonban tényleg annyira statikusak, hogy abszolút nem zavaróak írás közben.

Funkciók

5

A funkciók tekintetében bátran használhatjuk az összes markdown parancsot az írásaink közben, azonban mindenképpen meg kell említenem, hogy a Typed által generált HTML-kód meglehetősen csúnya.

img4

A fenti képen a Writer Pro illetve a Typed által generált HTML kódokat láthatod egymás mellett és egyértelmű, hogy a Writer Pro által generált HTML sokkal jobban áthatóbb és kezelhetőbb a szellősebb elrendezés miatt, így ha fontos számodra, hogy később kényelmesen és könnyen tudj dolgozni a HTML-formátumú írásoddal, akkor nem igazán ajánlom a Typed használatát.

További hiányosság még, hogy a Typed nem rendelkezik alapértelmezett iCloud-integrációval, valamint iOS alkalmazása sincs, így jelenleg talán az egyik legegyszerűbb megoldás, ha az iCloud Drive vagy Dropbox egyik mappájába mentjük a cikkeinket, iOS esetén pedig egy másik markdown szerkesztővel megnyitjuk azt.

Összegzés

Összességében egy egyedi és szép alkalmazás lett a Typed és például Hori kolléga teljes mértéken lecserélte az összes eddigi markdown szerkesztőjét és már csak a Typed használatával hajlandó cikket írni teljes képernyős módban, vagy legalábbis úgy, hogy minden más ablakot eltüntet az adott asztalról, amelyiken éppen cikket ír. Horival ellentétben én azonban nem tudom elengedni és lecserélni a Writer Pro-t, mégpedig a csúnya HTML-kódok miatt. Meglehetősen gyakran fordul elő az esetemben, hogy tovább kell dolgoznom a nyers kóddal és bár nagyon tetszenek a cserélhető betűtípusok és a szépia háttér, ezek nem tudják ellensúlyozni a kód fontosságát. Ami pedig a háttérzenéket illeti, Hori néha használja őket, én pedig 2 perc után mindig kikapcsoltam – mert az igaz, hogy nem zavart, de úgy kitisztította az elmémet, hogy konkrétan már semmi sem járt a fejemben, még a mondanivalóm is elfogyott, így pedig nem igazán születnének cikkek. 🙂

A Typed alkalmazás megvásárolható 6300 Forintért ezen az oldalon. Neked melyik a kedvenc szövegszerkesztő alkalmazásod?

Olvasd el a hozzászólásokat is

2 Comments

  1. Nincs hasonló app iphonera?

  2. Mac-re nagyon jó a Noizio app, ami sokféle, keverhető fehér zajt játszik. Mac App Store-ból tölthető, ingyenes.


Add a Comment