fbpx Skip to content

Az iPhone 6 és iPhone 6 Plus megjelenése óta egyre gyakoribb probléma a készülékek kijelzőinek komolyabb sérülése már viszonylag alacsony magasságból történő elejtés következtében is. Ennek oka ugyebár a megnövekedett kijelzőméret, ami a nagy számok törvénye szerint minél nagyobb, annál könnyebben törik is.

Screenshot+2014-12-11+16_55_28

Az Apple éppen ennek a fokozódó helyzetnek a visszaszorítására szigorította az MFi-licenszelt iPhone/iPod/iPad tokok gyártásának módszereit. A megszorítás különösen a tokok strapabíróságára és az anyaghasználatára vonatkozik, utóbbi pedig leginkább környezet- és egészségvédelmi okokból került bevezetésre.

Aki esetleg még nem találkozott az MFi rövidítéssel, ez alatt a Made For iPhone jelzéssel ellátott, az Apple által jóváhagyott gyártási eljárással készült kiegészítőket értjük, amelyek jóval megbízhatóbbak és időtállóbbak mint a többi kiegészítő. Az aktuális szigorítás szerint a jövőben gyártásra és forgalomba kerülő (egyébként már kapható) tokoknak akár 1 méter magasságból is meg kell óvnia a készülékeket a sérülésektől, különös tekintettel a kijelzőüvegre. Természetesen nem mindegy, hogy milyen felületre pottyantjuk le szeretett almánkat, ezért az Apple ezt is meghatározta: a legtöbb kemény, sima felület esetén, mint például a beton, állniuk kell a sarat, méghozzá bármilyen szögből is érjen földet a készülék.

logitech-protection-plus-iphone-6-case

További megszorítás, hogy amennyiben kijelzővel lefelé landol valahol iPhone-unk (vagy akár az asztalon lefelé fordítva tartjuk adatvédelmi okokból), a felület és a kijelző között minimum 1 mm távolságnak kell lennie, megóvva a karcolásoktól és a komolyabb sérülésektől. A gyártók ezt két módon tudják elérni: az egyik esetben teljesen be kell fedniük a kijelzőt – ezek ugyebár a széles körben elterjedt flip-case-ek – a másik esetben pedig a tok peremének túl kell nyúlnia 1 mm-rel a kijelző síkján.

broken-iphone-editorial-only-510px

Ami pedig az anyaghasználatot illeti, az Apple elkötelezetten próbálja óvni a környezetünket, ezért számos anyag és kémiai vegyület használatát korlátozza a gyártók számára, többek között a formaldehidét és a ftalátét (műanyag termékekből hő vagy nyál hatására kioldódó vegyület, amelynek vese és más belső szervet károsító hatása van), melyek közül utóbbit nemrégiben a csecsemőknek és kisbabáknak szánt játékokból is száműzték annak károsító és veszélyes hatásai miatt.

Korábban egyébként már írtunk nektek arról, hogy az iPhone 6 megjelenésével egyidőben az Apple szilikon tokok forgalmazásába is belefogott, amelyek alaposabb ejtési teszteknek is alá lettek vetve, és ami azt illeti, egész jól vizsgáztak. Aki pedig szeretné magát vagy valamelyik ismerősét így karácsony közeledtével meglepni egy vadiúj iPhone 6 tokkal, ami nem csak strapabíró, de jól is nézki, azoknak pedig ezt a cikkünket ajánljuk jó szívvel. 🙂

Olvasd el a hozzászólásokat is

10 Comments

  1. Borzasztó, hogy tokot kell rá tenni. Ez nem a törékenység, hanem a fránya kiálló kamera miatt kell, ráadásul a fogása is jobb tokban

  2. Szerintem a 6os fogása tok nélkül sokkal jobb mind az 5ose.

  3. Miért is kell tok a kiálló kamera miatt?
    Szerintem eddig a 6-nak van a legjobb fogása kézben.

  4. Ehh… Én tanultam az egyetemen a nagy számok törvényét, és abban nem szerepel az, hogy minél nagyobb egy tárgy, annál könnyebben törik… 🙂 Ez egyszerű fizika: ha egy üveglapból levágunk két darabot, akkor az fog kisebb erőhatásra eltörni, amelyiknek nagyobb a felülete.

    Amúgy nem értem, hogy miért kell ahhoz megvédeni a telefont az ütődéstől, hogy MFi minősítést kapjon egy tok. Az az Apple problémája, hogy törékeny telefont gyárt. Egy toknak az a lényege, hogy megfelelően tudjam használni vele a készülék minden funkcióját, és ne károsítsa azt. Eddig is voltak olyan tokok, amik nem védték meg a telefont a mechanikai behatásoktól, vagy csak részben tették. Vajon mi lesz a következő? Hogy csak az kaphat MFi minősítést, amelyik teljes mértékben vízállóvá is teszi a telefont? Mondván, hogy az emberek néha vízbe is ejtik azt, vagy beviszik a zuhany alá? Ha mindenáron ragaszkodnak a minősítéshez, akkor legyen egy MFi (ami teljesíti az eddigieket), és egy MFi+ (P) kategória, ami meghatározott körülmények közötti leejtések esetén is védelmet ad. Utána felőlem jöhetnek még új betűk a vízállóságra, golyóállóságra, mikrohullám-visszaverésre, meg amit még kitaláltak a telefon szétbarmolására… 🙂

  5. Nekem azért, mert sokszor használom miközben az asztalon van.

  6. A másik amiért kell, mert eddig mindig pofával lefelé tettem le mert ott volt a fólia. Ezt nem lehet (csak csúnyán) fóliázni.

  7. minek elcsúfítani egy szép telefont egy fránya tokkal, 99%-a förmedmény. érdekes mód egyik telefonomat sem érte még baleset.

  8. @Lusta: és? Én még nem láttam és hallottam olyat h a zafír lencse/üveg megkarcolódott volna a kameránál (nyílván hétköznapi behatásra gondolok), szal emiatt nem kell tok 🙂 .

  9. RKG, jogos. Bár csak félig, mert a körülötte levő gyűrű… Egyszerűen nincs szivem úgy használni, hogy billeg. Szal kell tok

  10. Az én smiley-m miért nem látszik?
    Lehet a tok… 😉


Add a Comment