fbpx Skip to content

A TIME magazin esetén noha őt is jelölték, de idén nem Tim Cook nyerte el az év embere címet, hanem az ebola ellen küzdő orvosokat választották. A Financial Times viszont őt választotta erre a címre, és egy hosszabb cikkben foglalták össze azt a három évet, amióta Tim az Apple vezérigazgatója. Még idén februárban, amikor bő egy órája tartott már az Apple éves találkozója a részvényesek számára, Tim Cook türelmesen állta a kérdések záporát, egészen a televíziózási piaccal kapcsolatos terveiktől a Google Glassig bezáróan.

tim_cook_ft

De amikor a hallgatóság egy tagja felvetette az Apple egyes környezetvédelmi kezdeményezéseinek jövedelmezőségét, mint amilyen például a napenergiával működtetett adatközpontjuk, Tim Cook felcsattant: “Mi nem azért teszünk egyes dolgokat, mert azok sok hasznot hoznának, azért tesszük meg ezeket, mert ezek egyszerűen jó és hasznos dolgok!” – morogta. Legyen szó akár az emberi jogokról, akár a megújuló energiákról, vagy a különféle, különleges szükségletekkel rendelkező emberekről, “Egyszerűen nem a nyamvadt megtérülésen jár az eszem.” – válaszolta olyan komoly, megalkuvást nem tűrő hanglejtéssel, amit az Apple dolgozói csak remélnek, hogy sosem kell halljanak tőle. “Csak hogy teljesen egyértelmű legyek: ha mindez az ön számára nehezen megemészthető… akkor inkább adja el a részvényeit.”

A jelek szerint sok befektető Tim Cook oldalán áll. Az eléggé eseménydús 2013-as év után a részvényárfolyam 50%-kal nőtt, és így a piaci kapitalizáció 700 milliárd dollár fölé is emelkedett egy ponton.

A Steve Jobs halála után eltelt három évben az 54 éves Cook nyugodtan tűrte a befektetők támadását és hogy egyesek elvesztették a hitüket abban, hogy az Apple sikeres tud maradni Steve nélkül is. Ebben az évben az Apple főnöke kilépett elődje árnyékából, és hozzátette a céghez saját értékeinek és prioritásainak nyomát: vérfrissítést hozott, megváltoztatta, ahogyan a cég a készpénztartalékát kezeli, és megnyitotta az Apple-t nagyobb együttműködésre a szociális kérdések terén.

Amikor az iPhone 6 eladási számai minden korábbi rekordot megdöntöttek, Cook olyan új termékeket jelentett be, mint az Apple Watch vagy az Apple Pay, ami a céget a divat és a pénzügyek világába emelte, visszahozva az innováció szellemét, ami kapcsán sokan féltek attól, hogy az Jobs halálával elveszett. Ennek során az Apple értéke ebben az évben majdnem annyit nőtt, mint amennyi a Google teljes piaci kapitalizációja.

De Tim Cook Wall Street általi megítélésének változása nem csak az ebben a negyedévben értékesítendő 70 millió eladott iPhone-tól vagy az előző negyedéves 42 milliárd dolláros eladástól függ. A pénzügyi sikeresség és az új technológiák önmagukban talán elegendőek lettek volna ahhoz, hogy az Apple főnöke megkapja a Financial Times szavazatát az év embere címhez, de az is mellette szól, hogy Tim Cook bátran állt ki az általa képviselt értékek mellett. Ez leginkább akkor mutatkozott meg, amikor első alkalommal nyíltan beszélt szexuális beállítottságáról.

tim_cook_ft_1

“Ha a tudat, hogy az Apple vezérigazgatója meleg, segít valakinek tisztába jönni az önmagában való küzdelemmel, és megbékélni önmagával, vagy megnyugvást hoz valakinek a tudat, hogy nincs egyedül, vagy csak inspirációt jelent valakinek, hogy megkövetelje az egyenlőséget, akkor már megérte feladni a magánéletemnek ezt a részét.” – írta Tim Cook a Bloombergnek még októberben. Ez a nyílt kiállás egy ritka betekintés volt a magánéletébe, ugyanakkor egyúttal kockázatot is jelentett az Apple, mint márka számára a világon azokkal szemben, akik kevésbé toleránsak ilyen téren. Tim kiállása azoknak a tapasztalatoknak is köszönhető, amiket alabamai évei során szerzett, amikor a diszkrimináció olyan szintjével szembesült, amitől “szó szerint felfordult a gyomra”.

“Mint egyik déli fiú és sportrajongó a másiknak, azt kell mondjam, le a kalappal ön előtt!” – írta a korábbi amerikai elnök, Bill Clinton Twitteren, reagálva a Bloomberg cikkére.

Az egyenlőség védelme iránti felszólalása az után jött, hogy a melegek házasságát amerikai szinten lehetővé tévő döntés egy év elteltével is bizonytalan kimenetelű, és hogy a Szilícium-völgyi cégek vezetői között a diverzitás hiánya látszik. Ezek a cégek pedig, mint például az Apple is, elég sokat tesznek hozzá az amerikai kultúrához. Cook három női taggal is bővítette a korábban jellemzően fehér férfiakból álló igazgatóságot, és megváltoztatta az Apple korábbi irányelveit, hogy ezután a lehetséges igazgatósági jelölteket a kisebbségek között is keressék.

A diverzitáson túl Cook előremutató lépéseket tett a fenntarthatóság és a beszállítói lánc átláthatósága kapcsán is, beleértve az elkötelezettséget az iránt, hogy a cég csökkenti a különféle, úgynevezett konfliktust okozó nyersanyagok (nyersanyag-átok) felhasználását. És noha az Apple beszállítói lánca meglehetősen gazdaságos volt már akkor is, amikor Tim még nem volt vezérigazgató, mégsem volt mindig olyan, amivel dicsekedni lehetett volna, ráadásul sokszor merültek fel munkakörülményekkel kapcsolatos panaszok, amik kapcsán szintén fontos előrelépések történtek.

Anne Simpson, a CalPERS kaliforniai nyugdíjalap egyik igazgatója és nem mellesleg Apple részvénytulajdonos szerint Cook etikai kiállása sokkal több, mint puszta pózolás. “Ő szinte elbűvölő módon utasítja el az ilyen kirakat-viselkedést.” – mondta Simpson.

Persze a kritikusok hajlamosak rámutatni arra, hogy Cook nem vesz részt olyan szorosan az új termékek fejlesztésében, mint elődje, Steve Jobs, és hogy nem mutatja ugyanazt az izgatottságot az új termékek kapcsán a színpadon sem, amikor azokat bemutatja. De Cook tisztában van hiányosságaival, és a fitnesz és divat vonalán új tehetségeket hozott a csapatba, mint például a Burberry-től Angela Ahrendts, és a designer Marc Newson.

tim_cook_ft_2

“Úgy gondoltam, Steve-et lehetetlen lesz pótolni, és bizonyos szempontból ez igaz is.” – mondta Michael Cusumano, az MIT Sloan School of Management professzora. “Ugyanakkor szelleme tovább él, és a cég egy sokkal toleránsabb kultúrát igyekszik teremteni, amiért pedig Timet illeti az elismerés.”

Harmóniát hozni az Apple belső birodalmába nem volt egyszerű. Továbbra is nagy a feszültség az Apple-ön belül, de ez a feszültség az, amit Cook felhasznál arra, hogy a céget üzemeltesse, ugyanakkor ez veszélyes is lehet – legalábbis egy, évek óta az Apple-nél dolgozó személy szerint.

Ha a dolgok rosszul alakulnak, Cook gyors és kegyetlen megoldást használ. 2012 végén, amikor az Apple térképe túl korán jelent meg, elbocsátotta Scott Forstallt, aki az iOS fejlesztéséért volt felelős, és Jobs közeli szövetségese volt, illetve John Browettet, aki az Apple retail részlegét vezette kevesebb mint 1 éven át. Ez azt az üzenetet közvetítette, hogy Tim nem tűri el, ha valaki nem teljesít megfelelően, és nem érdekli a belső politika sem.

Abban az időben Cook nyomás alatt is volt, annak eredményeként, hogy az iPhone óta nem mutatott be igazán forradalmi, új terméket (az iPad kivételével). Vért szagolva, a befektetők közül Carl Icahn lobbizni kezdett azért, hogy az Apple változtasson azon, ahogyan a pénzügyeit kezeli, és hogy juttasson vissza pénzt a részvényeseknek, és sürgette a céget, hogy több új terméket dobjanak piacra, többek között egy televíziókészüléket is. Hamarosan azonban láthatóvá vált, hogy az, hogy Cook a termékek helyett az emberek, a stratégia és a végrehajtás felé fókuszált, végre előnnyé kezdett válni.

“Tim nagyon jó abban, hogy nem engedi, hogy a rajta lévő nyomás bármely irányba megzavarja azt, amit az Apple megpróbál elérni.” – mondta róla Bob Iger, a Disney vezérigazgatója. A döntése pedig az osztalékfizetés és a részvény visszavásárlás kapcsán segített leszerelni a kritikusokat is, eddig mintegy 94 milliárd dollárt visszajuttatva. A végén egészen addig kezelte ezt a kihívást, míg az iPhone-nak köszönhető, új növekedési időszak el nem kezdődött, és meg nem jelentek az új termékek Jony Ive műhelyéből.

“Nem hiszem, hogy lenne más cég, ami túlélt ilyen nagy támadásokat a hedge fund dzsungelének két legnagyobb szörnyetegétől.” – mondta Simpson. “Cook laza, nyugodt és összeszedett – igazi mintapéldája a ‘Keep calm and carry on’ (maradj nyugodt és folytasd) szlogennek.”

A nyugodtság néha tekinthető hibának, mert a lemaradás elkerülése létkérdés a gyorsan változó technológiai iparban. Sokan csalódottak voltak, hogy az Apple Watch nem lett elérhető még idén (megjelenése csak jövő év tavaszán várható). Ugyanakkor az elemzők szerint az Apple azon hozzáállása, hogy addig nem dobja piacra a terméket, míg azt nem tökéletesítette, általában ahhoz vezet, hogy az adott termék hosszabb élettartamú lesz. A Samsung, akinél az okostelefon eladások jelentősen csökkentek az elmúlt év során, már a hatodik generációs okosóránál tart, de eddig még nem talált rá arra a változatra, ami igazi sikerré vált volna.

tim_cook_ft_3

Az Apple Watch iránti növekvő várakozásnak és az iPhone adta hajtóerőnek köszönhetően úgy tűnik, Tim Cook visszanyerte az Apple alkalmazottak bizalmát, és ez az elemzők szerint már egyértelműen látszott az idei termékbemutatókon a viselkedéséből. A júniusi WWDC-n a fejlesztők is megrohanták, és közös képeket készítettek vele. Októberben, az iPad bemutatásakor még poénokat is megengedett magának a keynote-on.

“Tim Cook közvetlen, nyílt és megközelíthető.” – mondta róla Ginni Rometty, az IBM vezérigazgatója, aki szerint Cook “nagyon eredeti. Igazi mintája a modern vezérigazgatónak. Amit látsz, azt is kapod.”

Az IBM-mel való partnerség eredményeként a nagycéges vásárlók számára értékesítendő iPadek és iPhone-ok csak egy példája annak, hogy az Apple már a saját falain túlra is sokkal jobban tekint Cook vezetése alatt, aminek annak idején Jobs ellenállt. Tucatnyi apróbb technológia cég felvásárlása mellett a Beats 3 milliárd dolláros felvásárlása az Apple legnagyobb üzletének tűnik. Ez a felvásárlás továbbra is megzavar sok elemzőt, de Jimmy Iovine és Dr Dre, a Beats alapítói személyével Tim Cook azonnal visszaszerezte hitelességét a zeneipar szemében. Még ha Cook ki is hagyta az előfizetéses szolgáltatások, mint a Spotify gyors növekedése adta lehetőséget, mégis gyorsan lépett, hogy kompenzálja ezért a felhasználókat – még ha igen borsos áron is.

Cusumano professzor mindezt az Apple egyre nyitottabbá válásának bizonyítékaként értékeli, beleértve azt is, hogy a fejlesztők is egyre több dologhoz férnek hozzá az iOS jobb személyre szabása terén. Tim Cooknak ugyanakkor egyensúlyban kell tartani ezt a nyitottságot a termékek fejlesztése esetén meglévő titkolózással. Jelenleg arról suttognak az Apple Campus-on, hogy egy új titkos projekt van készülőben, ami legalább akkora dobás lesz, mint az iPhone vagy az Apple Watch, és már gyűjtik a tehetségeket Cupertino szerte. De még ha meg is jelenik majd egy új, befutó termék, ami végleg megnyugtatja a kétkedőket, és megmutatja, hogy Jobs után is van élet az Apple-ben, Cook már régen megtanulta, hogy türelmes legyen, és bízzon a megérzéseiben, épp úgy, ahogyan figyelmen kívül hagyta a kétkedőket, amikor csatlakozott az akkor még keményen küzdő céghez 1998-ban.

“Attól függetlenül, hogy alapvetően mérnök és elemző típusú személy vagyok, a legfontosabb döntéseimben ezeknek semmi szerepük nem volt. Az ilyen döntéseket mindig a megérzéseimre alapoztam.” – mondta egy interjúban a Duke University-n, ahol az MBA képesítését szerezte előző évben.

(A fenti cikk a Financial Times vonatkozó írása alapján készült.)

Olvasd el a hozzászólásokat is

6 Comments

  1. Mostanában sajnos, elég sokszor hibázIk az Apple — lásd szoftverfrissítések — ezért jó, hogy Tim alapos. A térképükön is van javítanivaló bőven, ki kellene végre köszörülniük a csorbát! A címet megérdemelte, a cikk jó, köszönjük!

  2. A cikk tégyleg jó, Tim Cook valóban nagyszerű ember, de az IOS 8 egy elsietett,összecsapott oprendszer.

  3. Nem hangzik túl hitelesnek Jobs mondása a Ő szájából, amikor az Appstore-ban egy nyamvad szűrő nem működik. Csak hogy egy apróságot említsek, de mégis csorbítja az apple érzést.

  4. A ios 7 valahogy vusza rakhato több honap 8 után?

  5. Most hogy Cook saját bevallása szerint is meleg, elég szerencsétlen képet választottatok róla O.o


Add a Comment