fbpx Skip to content

Sokan tartottak attól, hogy a nagyobb méretű telefonok előbb-utóbb legyűrik a kisebb méretű táblagépeket. Úgy látszik, ez a feltevés beigazolódik, legalábbis a tartalomfogyasztásra szakosodott Pocket szerint.

pocket

Az Instapaper mellett a Pocket (korábban Read It Later) számít piacvezetőnek a most-nem-olvasom-el-csak-később szolgáltatásban. Nemrégiben felhasználóik között felmérést végeztek, hogy vajon a nagyobb képernyős iPhone 6 és iPhone 6 Plus mennyire változtatta meg az olvasási szokásokat. Érdekes eredményre jutottak.

Adatbázisukban 2 millió cikk- és videómegnyitást elemeztek. Azon felhasználók szokásait vették górcső alá, akik egyszerre rendelkeztek iPhone 5/5s valamint iPad készülékekkel és váltottak iPhone 6-ra vagy iPhone 6 Plus-ra.

A nagyobb képernyőjű telefonok megjelenése előtt a telefonon és táblagépen való olvasás aránya nagyjából hasonló volt, enyhe eltolódás mutatkozott az iPhone irányába 55% – 45%-ban. Az átlagban nagyobb képernyőjű androidos telefonok esetében ez az arány már akkor 80% – 20% volt a telefonok javára.

Megnézték ezeket az arányokat az iPhone 6 és iPhone 6 Plus megjelenése után is. Drasztikus változásokat tapasztaltak:

  • minél nagyobb a telefon képernyője, annál többet olvasnak rajta, az iPad kárára. iPhone 6 esetében az arány eltolódik 72% – 28%-ra, míg az iPhone 6 Plus esetében 80% – 20%-ra. (Ez egyébként teljesen hasonló az Androidhoz)
  • nemcsak a telefont használják többször a táblagép helyett, hanem tartalomra is többet fogyasztanak. iPhone 6-on 33%-kal több cikket és videót nyitottak meg, mint iPhone 5/5s-en, míg az iPhone 6 Plus-on ez már 65%-kal több olvasást jelent.
  • egyetlen tényező, ahol a táblagép nem vesztett a népszerűségéből, az az esti használat. Este 9 óra körül sokan olvassák elalvás előtt ágyban az elmentett cikkeiket.
  • viszont reggelente inkább a kisebb képernyős telefonokat használják. 22%-kal kevesebb tartalmat fogyasztanak az iPhone 6 Plus-on, mint a többi telefonon. Végül is érthető, mivel egy kézzel igen nehéz használni az 5.5 colos telefont, míg a másikkal a metrón kapaszkodni…
  • nagyobb képernyőn jóval több videót néznek az emberek. iPhone 6 Plus esetében 40%-kal, míg sima iPhone 6-nál 16%-kal több videót tekintettek meg, mint iPhone 5/5s-en.
  • már hétvégére sem viszik magukkal az iPadet: a hétvégi olvasási szokások alapján elmondható, hogy jóval többet olvasnak nagyobb képernyős iPhone-okon, mint iPhone 5/5s-en, tehát otthon hagyják a tabletet.

PKTBlog_iPhone6_v2

Az elemzés több következtetést is levon, vajon milyen készüléket érdemes vásárolni:

  • ha több videót nézel, akkor az iPhone 6 Plus lesz a nyerő,
  • nagyobb képernyő esetén otthon hagyhatod a táblagépedet,
  • reggeli olvasáshoz az iPhone 5/5s ajánlott,
  • ha nincs tableted és szeretsz este az ágyban olvasni, vegyél egyet!

Azt már eddig is sejtettük, hogy a phabletek térhódítása a táblagépek rovására megy, most már méréssel is megbizonyosodhattunk róla. Mivel a kereslet a kisebb, 7 colos tabletek iránt erőteljesen csökkenni fog, előbb-utóbb kihalnak, mint a dinoszauruszok.

Vagy nem így gondolod?

Olvasd el a hozzászólásokat is

11 Comments

  1. Nem szabadott volna ilyen nagy telefonokat csinálni. Hiba volt.

  2. Már miért lett volna hiba ekkora telefonokat csinálni.
    Régen én sem gondoltam volna, hogy veszek ekkora telefont.
    Igaz, hogy kompromisszum.
    Viszont nekem kiváltja az iPad-et.
    Telefonálni nem kényelmes, ezért ha tehetem kihangosítva használom.
    Telefon mindenképpen vinnem kell, 6 plusz mellett viszont nem kell vinnem iPad-et.

  3. ezt a címet… eh

  4. Hát nem tudom srácok! Én is Pocket felhasználó vagyok, engem nem kérdeztek meg! Mondjuk nincs is 6-osom! Nekem 5S-em van, meg egy iPad3-os, de azt vettem észre, hogy az iPad-om olyan ritkán használom, hogy nem is értem, hogy miért van??!! Én 100%-ig megvagyok elégedve az 5S-el, akár cikket olvasok, akár videót nézek. Mikor megjelent a 6, néztem Németben, kezembe fogtam mind a két verziót, és hát hogy is mondjam?? Ezek már nem telefonok! Na jó, a 6 még oké, de a plus!!!! Nem tudom, nekem nem kéne a plus! Én teljesen meg vagyok elégedve az 5S-el, minden téren!!! Persze ez csak az én magánvéleményem!

  5. En meg egyszeruen nem tudom megerteni azokat, akiknek egy ilyen kis egermozi kivaltja az iPadet. Nekik vagy nagyon alacsony az igenyuk, vagy nincs szukseguk egy tablagepre. En sokszor az iPad Airen sem ferek el, igaz nem is a facebookozasra hasznalom…

  6. @turkishun: Nem kell megkérdezzenek. A google analytics vagy valamilyen elemző szoftver szinte 100% hogy fut a háttérben a tudtod nlkül. Benne van az App Store általános szerződésébe, hogy a használatot elemezhetik a fejlesztők. 🙂

  7. RIP iPad, eladási statisztikákból is látszik, az enyémet akkor veszem elő ha kezd sírni hogy merül…

  8. Egy telefon se ér fel az iPadhez. Csak azért vezetnek a nagyobb telefonok mert hordozhatók és könnyebb a héven vagy buszon használni es olvasni mint pl az air-em, és biztonságosabb is mert nem bassza ki valaki a kezemből olyan könnyen meg nem is kapja ki 🙂 i6 nagyobb kijelző ide vagy oda, egy 9,7 colos iPad air-hez nem ér fel se játék se film es semmi más terén 😉 sztem

  9. @ef-dani: gondolom nasa-nál vagy mérnök


Add a Comment