fbpx Skip to content

Még az idei CES-en mutatta be a FLIR a világ első hőkameráját az iPhone 5 és iPhone 5s készülékekhez, aminek a FLIR ONE nevet adták. Annak idején írtunk is róla, de akkor még csak a MacRumors tapasztalatai alapján, viszont már akkor gondolkoztam azon, hogy érdemes lenne megnézni, milyen is ez a valóságban.

FLIR_ONE_01

A FLIR ONE valójában egy speciális (kemény) tok, és az arra rácsúsztatható, saját akkumulátorral rendelkező hőkamera és a hozzá tartozó alkalmazások együttese, melyek felhasználási területe is különböző. De lássuk, mi is ez, és mire lehet jó hétköznapi felhasználás során.

FLIR ONE

A hőkamerák segítségével egy szabad szemmel egyébként láthatatlan világba nyerhetünk bepillantást, hiszen láthatóvá válik a hőenergia. Körülöttünk minden vagy hőt bocsát ki, vagy visszaveri illetve elnyeli azt. Így például rögtön észrevehető lesz még egy koromsötét éjszaka is a kertben mászkáló állat, vagy ellenőrizhető egy nyílászáró szigetelése, vagy a padlófűtés működése.

FLIR_ONE_folyoviz
Forró víz folyik a kádba (Fotó: Lizik Gábor)

A FLIR ONE ehhez két külön kamerát használ (az iPhone saját kameráját viszont nem). A hőképet egy 80×60 pixeles felbontásra képes FLIR Lepton érzékelő adja, viszont mellé társul egy, a látható spektrumot feldolgozó, 640×480 pixeles felbontású (VGA) kamera:

FLIR_ONE_02

Ezt a második kamerát arra használja, hogy több részletet tudjon adni az adott kép vagy videó, és a kettő kamera által látott képet összeolvasztja közös képpé. Ennek az eljárásnak a FLIR az MSX nevet adta, és elsősorban a tárgyak részletei miatt fontos. A FLIR ONE a Lepton érzékelő által látott 80×60 pixeles képet képjavító eljárással 160×120 pixelre növeli, és ezt olvasztja össze a VGA kamera által látott részletekkel, ezért a rögzített kép vagy videó felbontása is 640×480 pixel lesz. Az alábbi kép jól vázolja az MSX működését:

FLIR_MSX

Ahhoz, hogy a kamerákat és a beépített akkumulátort tartalmazó kiegészítőt csatlakoztatni tudjuk a készülékhez, a dobozban található még egy speciálisan kialakított, kemény tok, amivel mintegy dokkolni tudjuk a készüléket a Lightning-csatlakozós kamerához. Maga a tok használható sima iPhone-tokként is, bár én személy szerint nem szeretem a kemény tokokat. Ezen felül kapunk hozzá még egy USB-kábelt, amivel tölteni tudjuk, és egy jack-adaptert, amivel adott esetben a fülhallgatót tudjuk csatlakoztatni, ha az mondjuk L-alakú, és így egyébként a FLIR ONE miatt nem lehetne bedugni, miközben a kamera is a készüléken van.

FLIR_ONE_03

Miután feltettük a készülékre a FLIR tokot, és dokkoltuk a kamerát hozzá, már csak le kell tölteni az ingyenes FLIR ONE appot, és bekapcsolni a hőkamerát a hátulján lévő gomb lefelé húzásával annak középső állásáig. Ezzel felnyílik a kamerákat védő fedél is, és a visszajelző LED zölden villogni kezd (bekapcsolás és kikapcsolás közben pedig narancssárgán világít). Ezután már az élőképen láthatjuk is, hogy mi a helyzet:

FLIR_ONE_04

A 110 grammos hőkamera beépített akkumulátora 1400mAh-s, ami a gyártó adatai alapján 4 óra folyamatos használatot tesz lehetővé, és egyben nem is fogyasztja az iPhone akkumulátorát sem. Az eredeti leírás szerint a kamera akkumulátora nem tölti az iPhone-t, ugyanakkor időközben a FLIR frissítette a kamera firmware-ét 1.0.9-re, amiben azt írják, hogy a kamera akkumulátorának 100%-ra való töltöttsége után már képes a készüléket is tölteni:

FLIR_ONE_fw1.0.9

A firmware frissítésről a FLIR ONE alkalmazásán belül automatikusan értesítést kapunk, ha esetleg még nem az új verzió lenne a kamerán. Az 1.0.9 telepítése után a kamera már tényleg tölti is a készüléket – de csak akkor, ha közben a kamera USB-n keresztül töltőre van dugva, és a kamera akkumulátorát már teljesen feltöltötte (a kamerának ehhez nem kell bekapcsolva lennie). Maga a kamera viszont önmagában nem fogja tölteni a készüléket, tehát külső akkumulátorként nem használható.

A FLIR ONE 0-35°C között használható, és 0-100°C közötti értékeket tud kijelezni, 0.1°C-os lépésekben (a tesztjeink ugyanakkor azt mutatták, hogy valójában ennél alacsonyabb és magasabb értéket is ki tud jelezni egyébként, csak esetleg nem tizedes pontossággal).

Alkalmazások

A FLIR ONE mellé több alkalmazást is kiadott a FLIR, melyek különböző célt szolgálnak. Lássuk most ezeket, és hogy melyiket mire szánták.

FLIR ONE

A fő alkalmazás segítségével kezelhetjük a FLIR ONE kameránkat. Segítségével hőképes fotókat vagy videókat készíthetünk 640×480 pixeles felbontásban, a videó esetén természetesen hanggal együtt. Az alkalmazásban hét színpaletta közül választhatunk (Gray, Rainbow, Contrast, Arctic, Coldest, Hottest, Iron), melyek között az iOS saját kamera alkalmazásában már megszokott módon, oldalra lapozva tudunk váltogatni.

FLIR_ONE_erkelyajto
A résre nyitott erkélyajtón csak úgy dől be a hideg (Fotó: Lizik Gábor)

A bal felső sarokban a fogaskerékre nyomva előjön egy gyorspanel, ahol bekapcsolhatjuk a hőérték kijelzését (Spot meter, ez csak a képernyő közepén lévő pont esetén ír hőértéket, a jelzés nem mozgatható a képen), a LED-vakut (Light), ha kevés a világítás, láthatjuk a kamera beépített akkumulátorának töltöttségét (itt 100%), illetve elérhetjük az app beállításait (Settings).

FLIR_ONE_Settings_01 FLIR_ONE_Settings_02

Az Emissivity alatt azt állíthatjuk be, hogy a kamera előtt lévő anyagok felülete milyen, illetve hogy így mennyire képes hőkibocsátásra, vagy annak visszaverésére. Ezek lehetnek matt, félig matt, félig fényes, fényes: a fémek fényes felülete például visszaveri az infravörös sugarakat, és egyúttal a hőmérsékleti értékek is pontatlanok lehetnek. Alapesetben a Matte beállítás a megfelelő, de adott esetben lehet, hogy ezt érdemes átállítani, ha más jellegű anyagot vizsgálunk.

A képek esetén mentésre kerül bennük azok készítésének helye is, ha azt engedélyezzük, illetve itt állíthatjuk be azt is, hogy a hőmérsékleti érték Fahrenheit vagy Celsius legyen.

FLIR_ONE_Lanchid_fekbetet
A fékbetétekből látható, ki állt meg legutoljára (Fotó: Lizik Gábor)

Az alkalmazással készített képek és videók alapértelmezetten megjelennek az iOS Fotók appjában (de ez kikapcsolható), így nem szükséges őket külön exportálni oda. Az alkalmazáson belül viszont az adott képen felfelé vagy lefelé elhúzhatunk egy maszkot, amivel a hőkép mögött látható valós képet is meg tudjuk nézni:

FLIR_ONE_hokep FLIR_ONE_hokep_lathato
Valaki ült a kanapémon! (Fotók: Lizik Gábor)

Azt érdemes még megjegyezni, hogy videó rögzítésekor az MSX blending miatt kicsit akadozhat a kép, de ha eleve lassú mozgással rögzítjük azt, akkor ez a kis késés egyáltalán nem feltűnő.

[appstore id=”875842742″]
 

CloseUp

Mivel a normál alkalmazás az 1m-re vagy távolabb lévő tárgyakra van optimalizálva, ezért a CloseUp segítségével a kamerától legalább 30-40cm-re lévő tárgyakról készíthetünk sokkal részletgazdagabb képet. Itt állítható, hogy a kontúrok hogyan helyezkedjenek el a hőképhez képest, kompenzálva azt, hogy a két kamera kicsit más szögből látja a két képet, ami a közeli témák esetén jobban előjön, mint ha a téma távolabb van.

[appstore id=”903609626″]
 

Paint

A Paint segítségével egy-egy kép adott részletét emelhetjük ki: a valós képen a hőképnek megfelelően színezhetjük meg a kiválasztott részt. Mint például amikor mondjuk egy képen minden szürkeárnyalatos, csak a rózsa szirmai vörösek – itt nagyjából ugyanez a helyzet, csak a kép eredeti színe helyett annak hőárnyalatai fognak megjelenni, a kép többi részén meg az eredeti színek.

[appstore id=”903615209″]
 

Panorama

Az alap alkalmazás önmagában nem tud panorámaképet készíteni, így ha erre lenne szükségünk, akkor ahhoz a külön Panorama app használható.

[appstore id=”903612356″]
 

Timelapse

A Timelapse app segítségével az idő múlását szemléltethetjük. Például a padlófűtés fokozatos felmelegedése rögzíthető látványosan, vagy éjszaka a kertben mászkáló állatok is érdekesen mutatnak, és a végeredmény nem több óra, hanem csak pár perc.

[appstore id=”903615510″]
 

FLIR Tools

A FLIR Tools segítségével a FLIR ONE (vagy más FLIR kameránk) által készített képeket importálva azokon megjelölhetünk több részletet is, például megkeresve a legmelegebb és leghidegebb pontokat, vagy más kiértékeléseket végezhetünk.

[appstore id=”511247887″]
 

Létezik még egy FLIR Cloud nevű app is, de annak nincs haszna a FLIR ONE esetén.

Mire használható a FLIR ONE a hétköznapok során?

Elsőként például a ház körül vehetjük hasznát: segítségével ellenőrizhetjük a lakást, és láthatjuk, hol szökik a meleg, vagy hol húz be a hideg az adott esetben sérült szigetelés miatt, de abban is a segítségünkre lehet, hogy lakás vásárlása előtt felfedezzük vele adott esetben a módosításokat, az utólag beépített falakat, vagy megtaláljuk a fal mögött vagy a padló alatt futó vízvezetékeket, illetve a padlófűtést is ellenőrizhetjük. Ezen felül az egyes fali csatlakozóknál szintén kiszúrhatjuk vele, ha az adott kapcsoló vagy aljzat esetleg túlmelegszik és így tűzveszélyes lehet, megelőzve ezzel problémát és megkönnyítve a javítást.

FLIR_ONE_padlofutes
Ilyenek a padlófűtés csövei a padló alatt

A természetben az állatokat éjjel és nappal is megfigyelhetjük úgy, hogy a legkevésbé zavarjuk meg őket, vagy vadászként a nehezen észrevehető zsákmányt is meg tudjuk találni még sötétben is, követve az általa hagyott hőnyomokat a földön. Ha pedig már megvan a zsákmány, akkor ellenőrizhetjük, hogy a sütés közben az mindenütt kellőképpen átsült-e, vagy utána a tüzet eloltva az tényleg kialudt-e.

FLIR_ONE_macska
Macska a kertben

Szintén hasznát vehetjük abban, hogy kiszúrjuk mondjuk éjszaka a kertünkben ólálkodókat, vagy adott esetben rossz látási körülmények között, ködben és vaksötétben is megtalálhatjuk vele az utat. Ezen felül persze a kreativitásnak sincs határa, mert készíthetünk vele különleges fotókat, de még akár éjszakai bújócskára is használhatjuk (bár csak erre használni azért elég drága). A legjobban talán az alábbi videó vázolja, mennyi mindenre használható:

Pro

A hőkamerás képek nagyon érdekesek tudnak lenni, és a lakás energiahatékonyságának szempontjából, vagy az egyébként rejtett vezetékek megtalálásához kifejezetten hasznos. 110 grammjával nem túl nehéz, és robosztus kialakításának köszönhetően nem sok baja lesz, ha leejtjük (persze azért ne dobáljuk). A kamera rögzítését lehetővé tévő tok akár mindennapos használatra is alkalmas még a kamera nélkül is. Ugyan a hőkamera 80×60 pixeles felbontása elsőre alacsonynak tűnhet, de a FLIR által generált eredmény mégis egészen jól használható.

FLIR_ONE_fekbetet
Megállás után még forró a fékbetét (Fotó: Lizik Gábor)

Kontra

Az iPhone 5 és iPhone 5s kivételével más készülékhez nem csatlakoztatható: az iPhone 6 és iPhone 6 Plus ugyanis nem fér bele a hozzá tartozó tokba. Tok nélkül talán az iPhone 5c-re csatlakoztatható lehet (ezt nem tudtam tesztelni), viszont az iPhone 6 és az iPhone 6 Plus túl széles ahhoz, hogy beleférjen a kamera “bölcsőjének” alján kiképzett, két oldalt felfelé hajló keret közé:

FLIR_ONE_iPhone6Plus
Az iPhone 6 Plus és a FLIR ONE még nem barátok

A FLIR-nél elvileg már tervben van az új iPhone-okhoz való változat is, de ennek megjelenési idejéről nincs információ.

Hasznos lenne még, ha az alap alkalmazásban az előnézeti kép folyamatosan tudná mutatni az adott képen egyszerre a legmelegebb és leghidegebb pontot azok hőmérsékleti értékeivel, illetve ha a képet megérintve egy adott ponton, kijelezné annak a pontnak a hőmérsékletét a készülék elmozdítása nélkül. Ezek szerencsére csak szoftveres dolgok, így elképzelhető, hogy a jövőben majd megvalósítják őket.

Egyéb megjegyzések

A FLIR ONE megjelenése után volt hír, hogy az ilyen kiegészítőkkel adott esetben ellopható lehet valaki PIN kódja, ha az utána következő vásárló gyorsan lefotózza vele a PIN-pad felületét.

PIN_01

Azt lehet mondani, hogy nem kell attól tartanunk, hogy egy szokásos bevásárlásnál bárki megszerzi majd a PIN kódunkat, amivel a kártyánk nélkül egyébként sem sokat érne. Ráadásul a legtöbb esetben a PIN-pad nincs is folyton a vásárló előtt, az utolsó billentyű leütése utáni 1 perc elteltével pedig már jelentősen csökken a hőminta értékelhetősége.

Erről, és a megelőzési lehetőségekről itt írtunk bővebben, érdemes ezt is elolvasni: PIN kód ellopása egy iPhone-os hőkamerával?

Hol vásárolhatom meg?

A FLIR ONE megvásárolható itthon például a magyar Apple Online Store-ból, bruttó 108.369 Ft-os áron. Tény, hogy a majdnem 110.000 Ft-os (kint $350+adó) árával valószínűleg ez a valaha bemutatott egyik legdrágább iPhone tok, azonban ha azt nézzük, hogy egy új, 60×60 pixeles felbontásra képes hőkamera 850 dollárnál kezdődik, akkor ahhoz képest kifejezetten “olcsónak” tekinthető.

Ha kérdésetek van, azt tegyétek fel hozzászólásban, és igyekszünk rá válaszolni!

Olvasd el a hozzászólásokat is

12 Comments

  1. Nem is drága érte. Jo cucc. Na majd egyszer beruházok rá 😉

  2. istenem mióta várunk erre, és mennyi időt és energiát spórol ez meg millióknak!

  3. Egy értelmes dolgot nem néztetek meg a tesztben. Legelább egy ajtót vagy ablakot fotóztatok volna le ahol számít a hőveszteség. Ájjj…

  4. Az milyen hogy becsonget a szomszed hogy lazas vagy!

  5. @expa: tettem bele neked egy résre nyitott erkélyajtót.

  6. Az általatok bemásolt linken rendelhetem meg csak, vagy van más opció is – akár használtan ? Nektek mennyi idő alatt érkezett meg, mire lehet számítani ?
    Ha tudnátok a vásárlással és a tapasztalatokkal kapcsolatban hasznos információkkal szolgálni azt nagyon megköszönném!

    Ha pl. Éjszaka állatok megfigyelésére is használnám akkor a szabadban "milyen messze lát el" ? Mondjuk éjszaka koromsötétben egy réten ?

  7. @flashbackh: megrendelni természetesen ott rendeled meg, ahol neked kényelmes, az online Apple Store talán a legegyszerűbb, ezért linkeltük azt. a szállítás részleteiről így az adott eladó tud bővebb információval szolgálni. (mi közvetlenül a FLIR-től szereztük be.)

    használt, eladó darabot nem tudunk itthon jelenleg.

    az éjszakai hatótáv sok mindentől függ, a párás, esős idő vagy füst némileg csökkentheti a távolságot, illetve nagyban függ az észrevenni kívánt állat méreteitől is, hiszen minél nagyobb valami, annál nagyobb a hőképe is, és így a 80×60-as felbontásnál már láthatóvá válik. megnézem kicsit később, hogy mondjuk egy macska milyen távolságig látható nagyjából.

  8. Kérnék segítséget.
    Hol tudom magyar országon más online boltba megrendelni az appstore -n kívül mert limites a bankkártyám és nem engedi ebankon emelni,sürgős lenne fontos ,hogy hétvégére ideérjen.
    köszi a segítséget előre is

  9. @luteran82: szerintem hétvégére megérkezéssel sehonnan nem tudod megrendelni.

  10. @flashbackh: Szia, most van egy elado hasznalt flir One, ha meg erdekel. Udv. G. (30) 496 3199

  11. @luteran82: Szia, most van egy elado hasznalt flir One, ha meg erdekel. Udv. G. (30) 496 3199


Add a Comment