fbpx Skip to content

Többször is írtunk már korábban a Semi-Restore-ról, amivel a jailbreakelt rendszert lehet majdnem gyári alapállapotba visszaállítani. Ez akkor lehet hasznos, ha az Apple korlátozásai miatt nincs lehetőségük a készüléken lévő firmware-verziót ismét feltenni, viszont a hivatalosan legfrissebb verzióra még épp nincs jailbreak.

Semi-Restore_8.1

Jelen esetben ez például akkor lehet érdekes, amikor az Apple bezárja majd a 8.1 aláírási ablakát, viszont a 8.1.1-re jelenleg még nincs elérhető jailbreak. Lássuk, mit érdemes tudni a Semi-Restore-ról.

Az eszköz valójában nem telepíti újra a készüléken lévő firmware-t, hanem mindössze töröl róla bármi jailbreakes kiegészítést, az alapértelmezett értékekre állítja a beállításokat, eltávolítja a felhasználói adatokat is, viszont magához a jailbreakhez nem nyúl. A folyamat végén tehát a készülék a konfigurációs alkalmazással fogad minket, ahol aktiválhatjuk, és jóformán olyan lesz, mintha frissen restore-oltuk volna, azzal a különbséggel hogy már eleve jailbrealkelt.

Mivel az iPhone 4s és újabb készülékek esetén jelenleg még mentett SHSH esetén sincs lehetőség a hivatalosan legfrissebb firmware verziónál korábbit feltenni a készülékre, sem azt újratenni, ami jelenleg a készüléken van, ezért amennyiben az Apple bezárja a jelenleg jailbreakelhető 8.1 aláírási ablakát, onnantól csak a 8.1.1-et lehet feltenni, amire viszont egyelőre nincs jailbreak.

A Semi-Restore segítségével ebben az esetben mindent új lappal lehet kezdeni, ha esetleg valami kiegészítővel sikerült nagyon összekutyulni a dolgokat, de a rendszer egyébként betölt.

Semi-Restore – vizuális típusoknak

Az alábbi, még a régi verzióhoz készült videóban a folyamat lépéseit láthatjuk, de gyakorlatilag semmi teendőnk nincs, mint megnyomni a gombot, és várni.

Hogyan működik a Semi-Restore?

A Semi-Restore használatához egy működő készülék a feltétel. Maga a folyamat mindössze egyetlen kattintást igényel, és néhány perc várakozás után a készüléket már csak aktiválnunk kell a hozzá tartozó SIM kártyával.

Lássuk azért most lépésenként, még a korábbi Mac-es verzió alapján.

  1. Először is indítsuk el a Semi-Restore-t, és dugjuk össze a lepucolni kívánt készüléket a számítógéppel. Ezután a Semi-Restore felismeri a csatlakoztatott készülék típusát, és azt is, hogy milyen iOS-verzió van azon jelenleg. A folyamat szempontjából az iOS verziója tulajdonképpen lényegtelen, de a szoftver csak az iOS 5.0-val kezdődően és a 8.1-gyel bezáróan támogatja a készülékeket. Ha rádugtuk az eszközünket és döntöttünk a sorsa felől, összesen csak az egyetlen gombra kell rányomnunk, amire elindul a folyamat.
  2. Ennek során a készülék többször újraindul, ami teljesen normális. Eközben ne nyúljunk a készülékhez. Ameddig a készülék épp újraindul, a Semi-Restore csak várakozik. Újraindítást követően ismét feldobja a csatlakoztatott eszköz típusát és az aktuális iOS-verziót, ebből is láthatjuk, hogy épp dolgozik. Pár újraindulás után eljutunk odáig, amikor már ténylegesen megkezdődik a nagytakarítás.
  3. Az egyes lépések végrehajtásának időtartama attól függ, hogy mennyi jailbreakes és nem jailbreakes tartalom van a készülékünkön. Ha nagyon telepakoltuk mindenfélével, ne lepődjünk meg, ha itt jó pár percig elidőzik. Amikor eljutunk a Clean Up lépéshez, már csak másodpercek vannak hátra.
  4. A folyamat végén a készülék ismét újraindul. Ekkor már bezárhatjuk a Semi-Restore-t.

Ezután a készüléken a konfigurációs alkalmazás fogad minket, tehát legyen a készülékben olyan SIM, amilyen függő, hogy aktiválni tudjuk (már ha a készülék szolgáltatófüggő). Az aktiválás megtörténte után pedig egy teljesen lepucolt, szinte gyári restore-t követő állapot fogad minket, mindössze megmaradt a jailbreak és a Cydia is.

Konklúzió

A Semi-Restore mindent töröl a készülékről, így a beállításokon és a cydiás kiegészítőkön túl a személyes adatainkat, tehát a névjegyzéket, üzeneteket, alkalmazásokat, képeket, zenéket, tehát tényleg mindent, és a folyamat végén aktiválni is kell a készüléket. A mi felelősségünk, hogy legyen biztonsági mentés azokról az adatainkról, amiket vissza szeretnénk állítani.

Ugyanakkor ha valami szoftveres hiba miatt indítottuk el a folyamatot, akkor az iTunes vagy az iCloud által készített backupból nem célszerű azokat visszaállítani, mert a hibát is visszaállíthatjuk. Erre korábban már több megoldási lehetőséget is vázoltunk: Hogyan mentsük az adatainkat manuálisan?, illetve iBackupBot: szerkesszünk iOS-backupot!.

A Semi-Restore korábbi iOS-verziót működéséből adódóan nem tud visszatenni, viszont épp emiatt, hogy nem valódi restore, SHSH sem kell hozzá.

A Semi-Restore tehát nem telepíti újra a firmware-t, hiszen arra az Apple korlátozásai miatt nincs lehetősége, viszont egy alapos nagytakarítást végez, aminek az eredménye egy jóformán frissen restore-olt és jailbreakelt készülék. Mivel azonban ez egy nemhivatalos megoldás, így fennáll az esélye, hogy talán nem töröl le mindent, de akinek nincs más lehetősége a készüléke lepucolására, annak tökéletes megoldás lehet, hiszen éhes ember sem válogat.

A Semi-Restore bármely készülékkel működik, az egyetlen feltétel, hogy minimum iOS 5.0, vagy maximum 8.1 legyen rajta, és a készülék szoftvere betöltsön.

Ha a készülék nem tölt be, akkor a Semi-Restore sem működik.

Adott esetben előfordulhat, hogy a telepített kiegészítők korábban olyan mélyen nyúltak a rendszerbe, hogy azt a Semi-Restore nem tudja kijavítani, így normál restore lesz szükséges, ezzel 8.1.1-re való frissítéssel, és a jailbreak átmeneti elvesztésével mindaddig, amíg meg nem jelenik 8.1.1-re is valami jailbreak.

Kérünk mindenkit, hogy mielőtt bármit is tenne a készülékével, figyelmesen olvassa el az ebben a cikkben foglaltakat, és mérlegelje az esetleges lehetséges kockázatokat, valamint készítsen biztonsági mentést a készülékén található adatokról. Az itt leírtak el nem olvasásából vagy meg nem értéséből, vagy a Semi-Restore használatából fakadó problémákért nem tudunk felelősséget vállalni.

Letöltés

A Semi-Restore ismét a projekt weboldaláról tölthető le, jelenleg Windows-os és Linux-os verziója létezik: http://semi-restore.com.

Olvasd el a hozzászólásokat is

9 Comments

  1. Ilyen megoldás létezik Apple TV2-höz? Mostanában csak annyit csinál bekapcsolás után, hogy “Idő és dátum frissítése” és csak homokórázik. Több óra múlva sem történik semmi. A menübe belépve csak pár ikon van, szerencsére XBMC működik. Valakinek valami tipp?

  2. @hohand: az ATV2-vel nincs frissítési gond. Ha gebasz van simán újra lehet telepíteni, jelenleg nem kell attól félni, hogy csak a legfrissebb, JB nélküli rendszer megy rá.

  3. Az Apple aláirja még a 8.1-et???

  4. 11.21. napon még igen, azóta nincs ellenkező infó

  5. @Daniel004: a legegyszerűbb, ha kipróbálod, és rögtön kiderül. de ha vissza akarod tenni a 8.1-et, akkor nem értem, miért húzod eddig, minden nappal egyre csökken az esélye, hogy vissza tudd tenni. csináld meg minél hamarabb.

  6. IOS8.1 alatt telepítettem az SMS Counter3 cydia tweek-et. Újraindulás után nem bootol be az iPhone6, csak az alma logó látszik….Van valami esély rá, hogy restore nélkül felálljon a rendszer????? Korábban olvastam olyan megoldást, hogy bekapcsolás után volume up gombot kell nyomni és a Cydia tweek-et nem tölti be a rendszer, de ez nem akar működni!

  7. Akkor mi van ha csak azt irja ki hogy ,Connecting to Device’ és nem akar tovább menni?
    iOS 7.1.2 iPod touch 5G Jailbreakelt

  8. Üdv, tud valaki segíteni iOS 11.1.2 Electra Jailbreakkel kapcsolatban?


Add a Comment