fbpx Skip to content

A Nokia nemrégiben bemutatta a nagyközönség számára is a legújabb termékét, a Nokia N1 tabletet. Most felmerülhet benned a kérdés, hogy vajon miért szerepel ez a hír a Szifon.com-on? Mi köze a Nokiának az Apple-höz? Mielőtt tovább megyünk, vessünk egy alapos pillantást az alábbi képre!

cover

Nem ismerős valahonnan? Vajon az Apple melyik terméke ihlette a Nokia tervezőit? Csak nem az iPad mini? A továbbiakban megnézzük, hogy Nokia szóvivői hogyan tudnak megbirkózni a lehetetlen feladattal, azaz hogyan tudják tagadni azt, hogy ők bármit is másoltak volna egy másik cég termékei közül.

A Nokia N1-ről nem szeretnék túlságosan sokat írni, a lényeg, hogy egy 7.9”-os 2048 x 1536 felbontású IPS kijelzővel rendelkező, Android 5.0-val érkező tabletről van szó. Ezzel nincs is különösebb probléma mindaddig, amíg nem látjuk a készülék kinézetét, amelyet a tervezők egy egyszerű másolás-beillesztés paranccsal készítettek el az iPad mini mintájára.

icona_big

Sőt, a kreativitás teljes hiányában nem elégedtek meg azzal, hogy magát a terméket egy az egyben másolták, a termékről készült reklámfotók és maga a terméket megjelenítő honlap is másolat. Ha nem lenne ott az oldalon a Nokia logó, több mint valószínű, hogy azt hinném, valamilyen kínai kamu oldalon járok, ahol másolni próbálják az iPad minit. Bár magát a terméket még nem láttam, a honlapról annyit elárulhatok, hogy ilyen akadozó, szaggató, borzalmasan lapozható honlapot nem hogy 2014-ben, de még 2007-ben sem láttam.

n6brrriplnvr0dsrc31d

Ez még mindig a Nokia N1

“Amikor egy olyan terméket készítesz, mint ez, ahol a kinézetet meghatározó tényezők meglehetősen korlátozottak a relatíve óriási kijelző által, nagyon sok termék azonosnak tűnhet. A tablet alumínium borítása kiegészíti a természetszerű felhasználói felület, amelyet megteremtettünk.” – nyilatkozta Sebastian Nystrom, a Nokia termékfejlesztési igazgatója a Verge újságírójának. Nystrom és a csapata teljes mértékig abban a tudatban élnek, hogy “mi nem másolunk senkit sem, kizárólag mi teremtjük a saját designunkat.”

nokian1details-ihf

Ez is a Nokia N1 (enélkül a felirat nélkül nehéz lett volna kitalálni ugye?)

Steve Jobs meglehetősen gyakran hangoztatta azt az eredetileg Picassónak tulajdonított idézetet, miszerint “A jó művész másol, a zseniális pedig lop.”, azonban ezt az állítását mindig kiegészítette azzal a gondoltéval, hogy “Ha elveszel valamit, amit később a magadévá teszel… akkor az már a te designod és ez az a választóvonal, amely megkülönbözteti a másolást a lopástól.”

Úgy tűnik, ez a továbbfejlesztési rész sajnos már nem rémlett a Nokia termékfejlesztőinek és szimplán leragadtak az egyszerű másolás fázisánál.

i.1.s-vf-new-establishment-summit-jony-ive

Befejezésképpen pedig álljanak itt Jony Ive gondolatai arról, hogy mit gondol azokról a vállalatokról, akik másolják az Apple termékeit. “Egyáltalán nem tartom hízelgőnek, mikor másolják a munkáinkat. Sőt, valójában lopásnak tartom őket. Tudod, mikor először készítesz valamit, például egy telefont, nem tudhatod, hogy amit elgondoltál, az valóban működni fog-e, ezért 7–8 évet töltesz a kísérletezéssel, majd ezután valaki ezután egyszerűen csak lemásolja. Őszintén megvallva, mikor ez a másolás először megtörtént, nem az volt az első gondolatom, hogy “oh, ez igazán hízelgő.” Ilyenkor az összes olyan időt lopják el tőlünk, amikor otthon lehettünk volna a családjainkkal, de nem voltunk, mert éppen azon dolgoztunk, amit végül egyszerűen csak pár hónap alatt lemásoltak.”

Olvasd el a hozzászólásokat is

23 Comments

  1. ezekből nem lesz (lehet) per?
    gondolom “leszarja” az apple, de akkor is?

  2. “Ha nem lenne ott az oldalon a Nokia logó, több mint valószínű, hogy azt hinném, valamilyen kínai kamu oldalon járok, ahol másolni próbálják az iPad minit. ”

    Kicsit tájékozatlan vagy 🙂
    Azért érezted úgy, hogy egy kamu kínai honlapon jársz, mert ott jártál.
    A Nokia nem gyárt sem telefont, sem tabletet, sem semmit.
    Az N1-et a kínai Foxconn tervezte, gyártotta és árulja, a Nokia brand használatát meg megvásárolta, vagyis ez nem más, mint a szokásos kínai másolatok egyike, csak egy ismertebb logó van rárakva.

  3. @Ulkesh: találtam egy ilyet:

    John Kneeland, a Nokia PM, says the tablet’s hardware and software were designed and implemented by Nokia, with manufacturing being handled by Foxconn. This fact should silence the critics who were quick to accuse the N1 of not being a “true” Nokia device but rather a rebranded variant of some other tablet.

  4. Ez a Nokia is ugyan akkor egy nyomoruság mint a Samsung volt. Önálló gondolatra képtelenek.

  5. Igaz, ez egy copy de azt se felejtsük el hogy az Iphone 6 kinézete nem sokban tér el a már jóval régebb óta piacon lévő Nokia Lumia 625 kinézetétől… Ne értsen félre engem senki, ezzel nem az iphone-t akarom szidni sőt imádom az iphone-t, úgy gondolom így akar visszavágni a Nokia az iphone 6 külseje miatt 😀

  6. Hát a Nokia 625-öt még ellenfényben se tudnám összetéveszteni az iPhone 6-tal. Az N1 meg szinte minden arányában iPad Mini. Ez azért fura, mert a Nokiának igen jó designerei voltak, soha nem volt rászorulva a másolásra.

    Ennek ellenére értem a Nokiát. Ez a lépés egy fuldokló utolsó szalmaszála. Próbálnak túlélni (többek között) az Apple farvizén.

  7. Nokia 🙂 kár értük 🙁 valaha ők diktálták a trendeket … egy rossz döntés, vagyis egy döntés hiánya és vége … ez vár majd az apple-re? is … kérdés, hogy JonIvi meddig bírja …

  8. Majd pont az Apple nem pereskedne, ha lenne rá jogalapja. 🙂 Ne legyünk már naivak.

    Egyébként ezen a “másolnak”, “lopnak” témakörön szerintem ezen a szinten túl kellene már lépni. Mindenki lop, másol, a riválisokról. Az Apple is. Nem ő szarja már a spanyolviaszt. Vitathatatlan a trend elindítása, de onnantól már az, hogy ki mit másol, követhetetlen.

  9. nekem kimondottan tetszik, felreertes ne essek, apple parti vagyok, iphoneom van, ipad mini retinam… de tegnap fater nexus 5re letoltott android lollipop kiprobalasa utan be mernem kockaztatni ennek a megvasarlasat csak hogy "legyen". es pont azert jon be mert nem lenne nagyon nagy kulonbseg a ketto kozott, megszokott hardver de megis mas szoftver, mellesleg fix hogy maradok az apple-nel, de azthiszem eljott az a pillanat amikor fel szeretnem fedezni az android vilagot es ez tokeletes hozza es erdekesen is nezne ki egy apple smart case-ben 😀 eleg csunya dolog a masolas az biztos… de ez a nokianak inkabb egy utolso lehellet mint bankrobbantas….A foxconn-nak nem lehet ebbol baja?

  10. @exCat: csak nem mindegy, hogy mit masolsz le… A termek korberajzolasa, ami a legtobb ember szamara eladja az eszkozt, egyszeruen pofatlan a nyugati vilagban. Keleten persze ez normalis, de a Nokia egy finn ceg.

  11. “…a honlapról annyit elárulhatok, hogy ilyen akadozó, szaggató, borzalmasan lapozható honlapot nem hogy 2014-ben, de még 2007-ben sem láttam.”
    nézd csak meg a szifon.com -ot iPhone 4-ről!!!

  12. @gabor.: megnéztük, a probléma nálad lehet, mert nekünk még iPhone 2G esetén sincs gond vele.

  13. @ef-dani Aki csak ránéz a készülékre és még csak a nevét se olvassa el, és azt hiszi, hogy iPad-et vett, az meg is érdemli. De úgy vélem a népesség azon része, aki iPad-et akar venni, ennél kicsit komolyabb tudással bír.

    Mint ahogy azt is kétlem, hogy azért vesztek ti is iPhone-t, iPad-et, mert ez a legszebb a világon és rohadtul nem számít a tudás. Szóval a design csak egy dolog a sok közül.

  14. Ekkorát még a samsung sem mert másolni. 😀 Sztem nincs abban semmi ha másolnak egy-két dolgot a vállalatok, apple re is lehetne mutogatni rendesen. DE, egy az egyben ugyanazt létrehozni az szemétség.ejnye nokia és microsoft.

  15. Kedves hozzá szólók!én az i6-al jártam igy! Már nagyon érdekelt hogy néz ki?! Ahogy a kezembe vettem nézegettem az jutott eszembe hogy nem e egy samsung készüléket tartok e a kezemben?! Ha az asztalon lett volna vagy 3 samsung készülék és egy i6-os nem lett volna felségjel rajtuk bizony nehéz lett volna kiválasztani közülük! A lapos lekerekitett szélek az oldalra került gombok! Stb!Szerintem i6 készülék már nem tartalmaz semmit a régebbi iphone desingbol! Az uj készülék elvesztette identitását!

  16. Ne legyunk elfogultak. Eddig vajon mi az amit az apple talalt ki kizarolagosan eloszor? Hirtelen semmit nem tudnek mondani, se a telefont, se az erintokepernyot, se a szogletes ikonokat, se a tabletet, se….. Semmit, valljuk be. Lopja a kontroll center otletet, lopja az okosora otletet, stb., stb. Mindent lopott, es regebben jo minosegben megvalositotta a lopasait. Ma mar a minoseg nem az igazi, es kell keresni okot, hogy miert fanyalognak egyre jobban az apple fanok, es beadni a piacnak, hogy meg mindig masoljak oket. A hihetetlen felfutas szamait a keleti piac hozza, ahol meg mindig az a meno, ha valakinek fel meteres a telefonja. A kornyezetemben sok sok iphone van, a tobbsege 4-4s, otos alig van, a tepsibol meg egy se. Ja es tovabbra sem tudom felvenni a hivasokat, 10 bol 2x. Azt kene ellopni a tobbi gyartotol, hogy lehessen telefonalni a telefonnal. Mert iphone-al nem lehet, allitom ezt ugy, hogy itthon 5 db van 3-5 osig bezarolag. Mind vacakol. Az enyem is, pedig az 2 honapos vadas uj 4s.

  17. @exCat: “Aki csak ránéz a készülékre és még csak a nevét se olvassa el, és azt hiszi, hogy iPad-et vett, az meg is érdemli. De úgy vélem a népesség azon része, aki iPad-et akar venni, ennél kicsit komolyabb tudással bír.”

    😀 Túl sokat képzelsz az emberekről…

    “Mint ahogy azt is kétlem, hogy azért vesztek ti is iPhone-t, iPad-et, mert ez a legszebb a világon és rohadtul nem számít a tudás. Szóval a design csak egy dolog a sok közül.”

    Nem, a design a legfontosabb dolog. Én azért veszek iPadet, mert azt akarok, nekem az a megfelelő eszköz. Az emberek többsége azért vesz meg valamit, mert megtetszik neki. Le se szarják a tudást, senkit nem érdekel, hogy mit tud. Az kell, mert az néz ki jól.

    @steve195614: Hány lekerekített szélű Apple terméket mutassak? Pl. az első iPhone?

    @Ugyankerem: Soha senki sem mondta, hogy az Apple bármit is feltalált. De ők csinálták meg és dobták piacra az első használható okostelefont használható érintőképernyővel, az első használható tabletet. A lopott okosóra ötlet meg egy vicc. Akkor kezdtek el tömegesen megjelenni az okosórák, amikor felröppent a hír, hogy az Apple elkezdett dolgozni egy ilyenen. Az “elsők” piacradobtak egy zsugorított telefont és csinálják ezeket a mai napig. Az Apple meg bejelentett egy olyan szerkezetet, ami nem egy lekicsinyített telefon, hanem egy olyan, amit az óra irányából közelítettek meg.

  18. @Ugyankerem: Hasonlítsd össze, az iPhone előtti “okostelefonokat” az iPhone utániakkal, aztán ugyan így nézd meg a tableteket.
    A lassulás/használhatatlanság problémádra pedig mindjárt reagál Jadeye, hogy csinálj tiszta restore-okat. 😀

  19. @gabor.: Természetesen elismerem, hogy az első iPhoneok valóban remek termékek voltak, megvolt bennük az a wow érzés. De nem ez volt a felvetés, hanem az, hogy a gonosz IT piac pofátlanul másolja szegény almát. Hát nem. A gonosz alma minden használható ötletet ellop, amit csak lát, és jól-rosszul megcsinálja. Majd ezek után fel van háborodva, hogy más is gyárt téglatest alakú telefont. Itt valami zavart érzek az almafanok buksijában. És nekem volt használható okoskütyüm az iPhone előtt is, valami HP L00X nak hívták, még mindig megvan és működik. Ugyanolyan jól lehetett vele az erdőben túrázni, mint az iPhone-al. De ez csak magánvélemény, és nem akarok meggyőzni senkit, csak hát ez egy fórum 🙂
    Tiszta restore-t tolni egy 2 hónapos nem jailbreakelt telóra, amin még frissítés sem volt….. no erről beszéltem, amikor a színvonal khmmm …. felhígulását említettem. Ha meg visszaviszem gariban, feltolják nekem a 8.1-et, és reszeltek a szegény telómnak. Na nem, inkább előveszem a Nokia 6310-esemet telefonnak. Még minden hardveres gombja működik (ezt lopd alma) 🙂

  20. Nem állítom, hogy nem hasonlít egy iPad-re, de a home gomb és a némító gomb hiánya, a sehol másutt nem alkalmazott USB csatlakozó, valamint a hátoldalon, a márka megkülönböztetésére szolgáló céglogót nem tudom össze téveszteni egy Apple termekkel. Rá van írva, betűvel: Nokia N1. Összetéveszthetetlen egy iPad-al. Megjegyzem a sör és ásványvíz gyártók a megszólalásig ugyan olyan palackokat alkalmaznak, csak a cucc más, de, mindegyiket egyértelműen megkülönböztet a márka jelzés. A copy-pasta emiatt kicsit erős kifejezés, minden esetre a foxconn, – aki egyébként az iPadet is gyártja- ezzel a termékkel megmutatja végre, hogy lehet minőséget gyártási harmadáron is. Komoly siker lesz ez a termék, főleg ha folytatják.

  21. Sziasztok Jön a hablatya hablatya miről beszélünk , hogy ki honnan lop ugyan a legjobb tervező mérnökök a Nokiánál voltak, szak berkekben ezt mindenki tudja, alig várták a feltörekvő cégek hogy elszipolyozzák a szakembergárdát, ami meg is történt, én tudom mert benne voltam, amikor egy csúcs terméknek nyilvánított eszközt Kínában gyártanak az már gyanús mert hogy az SMT gyártásuk egyenlő a nullával nem véletlenül nem ott gyártatják a nagy követelményű biztonságtechnikai eszközöket, na vajon miért aki szaki a érti, még szerencse hogy nem mert másképp ott pusztulnánk az autónkban valami fura ok miatt, de ebben semmi baj nincs mert hogy én is ebből élek, hogy ők nem éppen a csúcs minőséget gyártják, de ez nekem így jó nem is veszek Apple terméket .
    De ez így van rendjén a hit az egy szabad dolog, mindenki abban hisz amiben akar!

  22. Egy megjegyzés semmi köze nincs a Nokiának Az Ipad-hez se külsőleg se belsőleg mert az Apple jobb aki használta az tudja, én tudom !!


Add a Comment