fbpx Skip to content

Bár az Apple Watch megjelenéséig még van hátra pár hónap, a különböző tesztek és hírek azóta is folyamatosan készülnek róla. A napokban viszont egy nagyon érdekes kérdés és megválaszolása látott napvilágot. Vajon miért 10:09-re vannak beállítva az összes képen az Apple órájának mutatói? Most megtudhatjátok!

apple+watch

Amikor Jony Ive-ot faggatták az újságírók az Apple Watch dizájnjáról, elmondta, hogy még mielőtt bármibe is belefogtak volna, mélyen beleásták magukat az óragyártás és az időmérés történelmébe. Több neves szakembert is meghívtak Cupertinóba, csak hogy megtudják a  tökéletes óra legyártásának receptjét.

Az eredménnyel pedig már szembesülhettünk: a szeptemberi keynote-on lerántották a leplet az Apple Watch-ról. Ha jobban megfigyelitek a promóciós videókat és képeket, észrevehettek egy apró “furcsaságot”, ami minden ilyen anyagban megtalálható, és állandó jelleget ölt: az óramutatók minden esetben 10:09-re vannak beállítva.

7774216045_apple-watch

Az Apple tökéletességre való törekvéséből adódóan feltételezhetjük, hogy ez nem egy szerencsés véletlen folytán alakult így, hanem komoly megfontolások állnak mögötte. Az órák 10:09-re történő beállítása az óragyártásban már évtizedek óta bevett hagyomány. Ha megnézitek a nagyobb óragyártók (például Timex) reklámanyagait, az órák mutatói rendszerint 10:08 és 10:11 között vannak, de még a digitálisoké is, már-már tradíció-szerűen. Ennek több oka is van: az egyik a marketingérték, a másik pedig a fogyasztói pszichológiához köthető.

A marketig része meglehetősen egyszerű és logikus. Az óragyártók többsége előszeretettel helyezi el a márkajelzést az óra számlapján a 12-es alá, és ha azt szeretnék, hogy a logó és a feliratozás megfelelően látszódjon, akkor nem állíthatják a mutatókat is a 12-re. Továbbá pedig a 10:10-re pozícionált mutatók nem takarnak egyéb információkat sem a számlapról, például a dátumot, ami 9 vagy 3 óra mellett szokott helyezkedni.

 watches

Érdekesség egyébként, hogy az 1920-as években, még mielőtt a 10:10 egy íratlan szabállyá vált, a gyártók 8:20-ra állították be óráikat. Ha jobban megnézzük, ebben a formában az órák ábrázata egyfajta szomorú arckifejezést tükrözött, ami negatív benyomást keltett az emberekben, ezáltal csökkentve a vásárlási hajlandóságot.

Ezzel szemben a 10:10 inkább egy vidám arcra hasonlít, ami viszont már pozitív érzelmeket vált ki a vásárlóból, ezáltal pedig könnyebben köteleződik el a termék vásárlása mellett. Ez már ugye a fogyasztási pszichológia része, ami arról szól, hogy hogyan szolgálják ki a látens igényeinket, és milyen módszerekkel ösztönözzenek minket fogyasztásra tudat alatt a gyártók.

Az órák 10:09-re állításával pedig az Apple azt próbálja sugallni a vásárlóinak, hogy minden digitális komponense ellenére az Apple Watch nem csupán egy okosóra, hanem méltó vetélytársa és képviselője a hagyományos órák szegmensének.

Az Apple épp ezért soha nem is nyilatkozott úgy, hogy egy okosóráról van szó, és határozottan kiemelték, hogy ez nem egy olyan termék, ami együtt emlegethető például a Samsung Galaxy Gear-rel (ami egyébként 12:45-re van állítva gyárilag).

Az Apple Watch valami más, és a 10:09-re állított mutatók is azt hivatottak tükrözni az emberek számára, hogy az elegancia és a technika igenis ötvözhető, ezáltal pedig az Apple megoldása nem csak egy célközönségnek szól, hanem mindenkinek.

Olvasd el a hozzászólásokat is

6 Comments

  1. Hasonló tematikus oldalak ezt a csontot már két hónapja lerágták. 🙂

  2. ettol fuggetlenul van aki nem olvasta máshol és orul neki hogy eztis megtudta 🙂

  3. En nem orulok neki.

  4. Van benne valami 🙂 a mutatók majdnem szimetrikusan keretbe foglalják a márkalogót, így ezzel ki is emelik. Logikus 🙂

  5. Ezzel is erősíteni akarják, hogy az órák piacára akarnak betörni, nem az okosórákéra. Ahogy az iPhone-ra sem mondja az Apple, hogy okostelefon.

  6. @szege:

    Igen, hasonló tematikus oldalakon pl olvashattuk azt a baromságot miszerint biztos köze van az autó biztos kormány fogásához… 😀

    Egyébként a cikk jó sztem, ilyen alaposan összeszedetten még nem olvastam erről.


Add a Comment