fbpx Skip to content

Az alábbi cikket Váraljay Gabriel küldte nekünk, köszönjük! Ha te is küldenél be olyasmit, ami szerinted másokat is érdekelhet, ajánljuk figyelmedbe ezt az írásunkat, amiből minden szükséges részletet megtudhatsz: Vendég Bloggerek, tiétek a terep!

***

tidal_01

Tudom, hogy nincs új a nap alatt, de néha épp az újracsomagolt szolgáltatások a legjobbak. Aki tudja, miről szól a Spotify vagy a Deezer, az érteni fogja a TIDAL lényegét is. Esetemben évek kellettek, mire átmentem egyfajta paradigmaváltáson, amely arról szólt, hogy nem kell egy zenét birtokolni (megvenni egy CD-t, vagy elérni iTunes-on), ha léteznek erre más, modernebb megoldások is.

Vegyünk egy példát. Megjelenik egy album a kedvenc előadómtól. Természetesen iTunes-on megveszem az egész albumot. Mindez letöltődik a gépemre, vagy az Apple felhőben marad és én megnyugszom abban a tudatban, hogy birtokolom a zenét. Egy album legtöbb esetben 2-3 nagyon jó számból és 5-6 töltelék számból áll. Természetesen tudat alatt mindezzel tisztában vagyunk, de inkább meghallgatva minden számot, elhessegetjük ezt az érzést. A megvásárolt zenék egy idő után feledésbe merülnek és egyre kevesebbet töltünk a meghallgatásukkal.

Ráadásul jönnek az új zenék, változik a trend, jönnek az újabb slágerek és anyagilag nem kifizetődő minden egyes új megjelenésre pénzt adni. Attól, hogy egy zenét illegálisan is meg lehet szerezni, most tekintsünk el. Én jópár éve eldöntöttem, hogy nem lopok több zenét, mert nem fair.

A megoldás: zenei “streaming” szolgáltatások. Például a Spotify esetében mindez havi 10 dollárt jelent. Havi 10 dollárért több tízezer zenei albumot tudsz meghallgatni, beleszámítva a legújabb megjelenéseket is. A kiválasztott zenéket online éred el, de a kedvenceidet akár offline is letöltheted.

Október 28-án viszont megjelent az iparág újabb képviselője. A TIDAL HiFi-minőségű zenét kínál, mindezt havi 20 angol fontért (vagy 20 dollárért), amiért cserébe 25 millió veszteségmentes, nem tömörített zenét kapunk. A TIDAL persze ennél több. A zenéken túl még 75 ezer HD videót, interjúkat és egyéb extrákat is kapunk. Mindez folyamatosan kerül bevezetésre. A TIDAL olyan márkákkal is együttműködésre lépett mint a Harman Kardon, NAD, vagy a Meridian. Összesen 34 ilyen márka képes jelenleg kiszolgálni a TIDAL által streamelt zene hallgatását.

Vezeték nélküli hangszórók és tablet vagy telefon

tidal_02

Analóg bemenet

tidal_03

HiFi kimenet a számítógépről

tidal_04

Optikai bemenet

tidal_05

Otthoni hangrendszer

tidal_06

A felhasználói környezet (user interface) zseniális. Én különösképpen izgalmasnak találom a heti szinten a TIDAL által ajánlott heti zenei listákat. Az angol és amerikai piacra ezt külön csapatok állítják össze.

[appstore id=”913943275″ store=”US”]

A TIDAL előtt őszintén azt hittem, hogy nincs érezhető különbség az elektronikusan tárolt zenék között, de amikor előfizettem a 7 napos ingyenes próbaidőre (sosem csináltam még ilyet) és elindítottam az első számot, a minőség szinte tapintható volt. Tudom, hogy a havi 20 dollár nem 10 dollár, de a minőséget, amit cserébe kapok, érezhetően hallani lehet.

Megjegyzés: a TIDAL egyelőre még csak az Amerikai Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban érhető el. A cikk angol nyelvű változata itt található.

Olvasd el a hozzászólásokat is

13 Comments

  1. /”egyelőre”/
    (vezeték nélkül a minőség eléggé romlik, vagy pont ez a lényege? :D)

  2. A tidal nincs a magyar storeban a szifon meg nincs az angolban. Tehat ha angol vagy ezt nem olvadod, ha meg magyar akkor nem tudsz ra elofizetni. Hol a cikk relevanciaja?

  3. @cefalopoid: a Szifon.com app természetesen elérhető az összes App Store-ban, nincs országra korlátozva. itt az angol App Store-os linkje: https://itunes.apple.com/gb/app/szifon.com/id478349163?mt=8

    több olvasónk van, aki Angliában él, Londonban is elég sok magyar van, emellett szintén olvasnak minket az USA-ból, ahol ugyancsak elérhető a TIDAL. annak idején a Spotify sem volt elérhető itthon, de már ez is változott.

  4. az airplay egy jó DAC-al, közel losless….bluetooth az kuka,ha a minőség a lényeg

  5. Lesz europaban is elobb utobb. Skandinavok. Elso perctol hasznalom, elobb csak dragonflyba dugott senheiser fulessel, aztan az ipadrol ment a stream az apple tv-be, onnan optikan a nad d3020-ba (onnan meg a nordost kek menyorszagon at a kef ls50-be). Azota heggesztettem ala egy mac minit is amarrastol. Hat eszmeletlen. Nem allitom, hogy minden van, de szinte minden. eugen cicerotol a toscan at tom pettyig. Az a legjobb benne, hogy olyan mint egy vegtelen cd gyujtemeny. Nem a pandora spotify szeru radio, ahol te tanitod az izlesedre, es nem lehet akarhanyszor leptetni a lejatszast, hanem azt csinalsz amit akarsz. Tud radio szeruen is mukodni ha az kell. Az amerikanus boltban nem talaltam acdc-t vagy metallicat, de most ugyis az akusztikus korszakomat elem. Szoval eszmeletlen na.. Igazi hifi elmeny.

  6. Sosem jártam utána, de most itt megkérdezem. Ezek az előfizetéses media streemer szolgáltatások NEM járnak internet forgalommal? Csak azért kérdezem, mert máshogy nem látom értelmét.

  7. @Celldweller: már miért ne járnának internetforgalommal? másképp szerinted hogyan érkezik meg a zene hozzád? természetesen van adatforgalmi vonzata.

  8. akkor ezt mobil nettel nem igazán értem, kinek, és miért éri meg. 1,5Gb netem van havonta… ezt kb 3 nap alatt elemészti a veszteségmentes hangformátum úgy, ha napi 10-15 számot hallgatok meg. és erre még fizessek 20 dollárt havonta. tényleg, ha megmagyarázod, hogy ez miért forradalmi, akkor fejet hajtok a technológia előtt.

  9. @Celldweller: ki mondta, hogy mobilnettel kellene használni?

  10. magyarországon a belváros, vagy semelyik város utcái sincsenek telepakolva wifi hotspotokkal, főleg ingyenesekkel. ha bárhol ,bármikor kedvemre válogathatok még nem hallott számokat kompromisszumok nélkül, akkor van értelme. értem én, hogy wifi, de ez igencsak lekorlátoz a lehetőségeidben.

  11. @Celldweller: semmit nem számít, hogy Magyarországon mi a helyzet, mert: “a TIDAL egyelőre még csak az Amerikai Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban érhető el”.

    az itthon elérhető Spotify és Deezer is igényel adatforgalmat, maximum az egyes szolgáltatóknál van olyan díjcsomag, amiben az ezek használatakor forgalmazott adatmennyiséget a szolgáltató nem számolja fel.

  12. léteznek korlátlan adatforgalmú mobilnet csomagok! azonkívül meg a Tidal-t nem azoknak találták ki, akit földhöz vág a korlátlan mobilnet havidíja. Hi-fi minőségben zenét streamelni meg nincs sok értelme megfelelő audio rendszer nélkül. ahogy “balamber” írta, minimum egy audioquest dragonfly usb dac meg egy jó füles, mondjuk 100 fölött és akkor még csak walkmenezel! ez prémium szolgáltatás akar lenni, prémium árral.

  13. ok, de nyilván azért lett megjelenítve itt az oldalon ez a beküldött article, mert várható, hogy majd magyarországon is lesz ilyen egyszer. elsősorban magyaroknak szól az oldalatok, de nekem alapvetően a kérdésem csak kíváncsiságból, és nem kötözködésből fogalmazódott meg. én ezeknek a szolgáltatásoknak jelenleg (erre specializált adatcsomagok nélkül) nincs értelmük, mivel én az úton használnám ezt a lehetőséget.


Add a Comment