fbpx Skip to content

Számtalan, felhasználói élményről szóló cikk kivesézte már az iOS, az Android és a Windows Phone közötti különbségeket, azonban ezek közül még egyik sem elemezte részletesen azt a felületet, amelyet lehetetlenség kikerülni bármelyik rendszerben is: a Beállításokat.

devices-settings

A napokban Luis Mena, spanyol származású, felhasználói élményért felelős designer publikált a saját blogjára egy remek bejegyzést, amelyben bemutatja, hogy melyik mobil operációs rendszer beállítása miben jobb vagy éppenséggel rosszabb, mint a versenytársé.

A UX (user experience, felhasználói élmény) designnal kapcsolatos cikkekben már számtalanszor olvashattunk legfőképpen az iOS és Android melletti és elleni érveket, azonban az esetek többségében ezek a cikkek nem jutnak túl a kezdőképernyőkön vagy az értesítési központokon. Ugyanakkor ha belegondolunk, talán az egyik, ha nem a legfontosabb felülete egy-egy operációs rendszernek nem más, mint maga a Beállítások, hiszen a vásárlás után ezt egyetlen felhasználó sem kerülheti meg és ha ezen a ponton elveszik a rendszerben az új készülék tulajdonosa, akkor abból már semmi jó nem sülhet ki a későbbiekre való tekintettel.

Számtalan különféle szempontból megvizsgálhatjuk az egyes beállítási menüket és megoldásokat. Melyik OS rendelkezik a legegyszerűbb beállítási menüpontokkal? Melyek és hol találhatóak azok a menüpontok, amelyek kifejezetten csak a haladó felhasználók számára ajánlottak? Hogyan érhető el az operációs rendszer különféle felületeiről a beállítások? Hány érintés szükséges ahhoz, hogy megváltoztassunk egy-egy lényeges beállítást?

Állandó menük által elfoglalt terület

Mivel az állandó menük szorosan kapcsolódnak az egyes operációs rendszerek által nyújtott design keretekhez, ezért ez a beállításokon kívül szélesebben is értelmezhető. Lássuk csak, hogy mennyi helye marad a felhasználónak a tényleges beállításokkal foglalkozni.

iOS

space-iphone

A három operációs rendszer közül az iOS esetén használt állandó menük foglalják el a legkevesebb helyet a maguk 11 százalékával. Az állandó menük + a Home gomb egy tökéletes megoldás ebben az esetben, amelyet a külső fejlesztők is előszeretettel alkalmaznak a saját alkalmazásaik készítése során.

Android

space-android

Az iOS rendszerrel ellentétben az Android esetén a fizikai Home gomb hiányában szükség van virtuális gombsorra is, amelyek még további 7%-ot foglalnak el az értékes kijelzőterületből, így összesen 18% az állandó tartalom.

Igaz, a 4.4 (KitKat) Android verzióban bemutatták a ‘full screen’, teljes képernyős módot, amelynek aktiválásakor eltűnik az összes állandó menü és képernyő újabb megérintésével (‘Lean Back’ mód), valamint a képernyő széléről indított ujjmozdulattal (‘Immersive’ mód) tudjuk ismét elővarázsolni a navigációt segítő sávot.

Windows Phone

space-wp

A Windows Phone esetén meglehetősen nagy a probléma, hiszen ott nem kevesebb, mint 23%-ot foglalnak el az állandó menük még úgy is, hogy a rendszer gombjai ugyanúgy a kijelzőn kívül helyezkednek el, mint az iOS esetén.

A beállítások hosszúsága

Bár az iOS és Android beállítások a telepített alkalmazásokkal egyszerre nőnek és bővülnek, a jelenlegi illusztrációkon most az alapállapotokat láthatjuk.

settings-full-devices

Windows Phone

Ahogyan a képen is láthatjuk, a Windows Phone beállításait tartalmazó menü hossza önmagában hosszabb, mint az iOS és az Android beállításai egybevéve. Sok sikert ahhoz, hogy gyorsan megtaláld itt a billentyűzetre vonatkozó beállításokat, vagy hogy megkülönböztesd az ‘about’ és az ‘extras+info’ menüket. Ehhez ha még hozzávesszük az előbb említett, 23%-os állandó menük által elfoglalt területet, mondhatni katasztrofális a jelenlegi állapot.

iOS

Az iOS esetén az apró elválasztásoknak köszönhetően szépen elkülönülnek az egyes részekhez tartozó beállítások, valamint az ikonok még tovább segítik a gyors tájékozódást. Talán ez is oka annak, hogy akár egy kisgyerek, akár a nagymama is tudja használni a családban lévő iPadet, hiszen annyira átlátható és könnyű a tájékozódás a különféle menüpont között.

Android

Az Android esetén is találunk tájékozódást segítő ikonokat (bár ezek a képeken itt nem látszanak), illetve az egyes csoportok neve is külön ki van írva, így a felhasználónak nem kell azon gondolkodnia, hogy melyik beállítás a készülék melyik részét érinti. Az elválasztást itt a vízszintes elválasztó vonalakkal hangsúlyozza ki a rendszer.

Csoportosítás

Milyen szempontok alapján csoportosítja az Apple, a Google és a Microsoft az egyes beállításokat? Te milyen szempontok alapján csoportosítanád őket, ha téged bíznának meg ezzel a feladattal?

categories-devices

A jelenlegi csoportosítás szerint a magenta jelenti a hálózati beállításokat, a zöld a készülékkel szorosan összefüggő beállításokat, a kék a személyes beállításokat, lila az internetes fiókokkal kapcsolatos beállításokat, a sárga pedig a rendszer beállításait.

Véleményem szerint itt nincs szükség arra, hogy mindegyik platformra kitérjünk külön-külön, hiszen a színek magukért beszélnek. Érdemes megfigyelni, hogy a Windows Phone esetén mennyire kaotikus a helyzet.

Konklúzió

Összességében tehát jól látható, hogy milyen nagy különbségek lehetnek egy-egy platform beállításai tekintetében, amely egyben órási mértékben meghatározza az adott mobil operációs rendszer sikerességét is a jövőben, hiszen például ha egy felhasználó már az első percekben elvész a Windows Phone beállításainak rengetegében, talán sosem fog onnan többé kitalálni. Meg kell még jegyeznünk, hogy ebben a leírásban még az Android 4.4 (KitKat) rendszer szerepelt, amelyet hamarosan szélesebb körben is felvált az új, még áttekinthetőbb és letisztultabb 5.0 (Lollipop) verzió, valamint a Windows Phone is frissülni fog a közeljövőben, hiszen ha továbbra is játékban szeretne maradni az Apple és Google mellett, akkor nem igazán van más választása.

Olvasd el a hozzászólásokat is

13 Comments

  1. Windows phone… Egyszer kell beallitani, utana viszont nem akad, nem fagy. Mivel iphone mellett az van meg kell vedjem, droiddal szemben hasznalhatobb

  2. Nekem is meg kell vedenem a Windows Phone-t, egyszerre hasznalok iphone 5s-et es Nokia Lumia 1020-at.
    A nokia elott hosszu ido utan vissza kanyarodtam es adtam egy utolso eselyt a droidnak egy Galaxy Note 3 szemelyeben.
    Nagyon regen kb 4-5 evvel az elott volt utoljara droidom es azt gondoltam, hogy az evek multaval nagyon sokat kellett, hogy fejlodjon es az uj op rendszerek biztosan egy sokkal elvezetesebb felhasznaloi elmenyt adnak, csalodtam, ujra.
    Majd dontottem es lecsereltem mar ovatossagbol egy olcso Lumia 520-ra, kisebb nehezsegek adodtak de hasznalhato, elvezheto volt.
    Ekkor dontottem el, hogy veszek egy 1020-at munka telefonnak es azota sem banom.
    Nagyon stabil, megbizhato keszulek es valoban felhasznalo barat.
    Nagyon sok embertol hallottam, hogy a droidok sokkal szelesebb korben hasznalhatok, sokkal tobb app van ra stb. Szamomra nagyon nehezen hasznalhato keszulek volt, soha semmit nem talaltam rajta es ezeket eleinte elveztem, a vege fele mar nagyon bosszanto volt.

  3. Egy kis apróság: az androidos beállítások menüben vannak ikonok.

  4. A területfoglalás nagyban függ a készülék típusától! Mekkora a kijelző, vannak-e fizikai gombok? Nokia Lumia 630-on a képernyőn vannak a menügombok. Sok Samsungon pedig hardveres, a főgomb mellett… Az sem mindegy, hogy iP4 vagy iP5. Ez így kicsit sánta összehasonlítás.
    A menürendszer sajátosságaiban egyetértünk, és a WP valóban stabil. Az iOS is. 🙂

  5. Nem szeretnék OS flame-be bocsátkozni, minden rendszernek megvannak az előnyei és a hátrányai, mindegyik másnak lesz megfelelő választás. Például a WP-nál és a Droidnál a főképernyőről elérhetővé tehetők rendszerbeállítások, míg az iOS-nél a Vezérlőközpont megjelenésére is sokat kellett várni, és csak az Apple által meghatározott 5 beállítás változtatható. Ezen kívül az Android annyiféle adottságú készüléken és annyiféle felülettel futtatható, hogy nehezen hasonlítható össze bármi mással…

    De ha már összehasonlítunk, akkor a csoportosítás terén érdemes lett volna nemcsak egyféle rendezési szempontot kitüntetni. Például nem árt figyelembe venni olyan dolgokat is, hogy az egyes beállításokat milyen gyakran szeretnék változtatni az emberek, és azokat a lista elejére tenni. Közben persze gondolva azokra is, akik a kategóriában szeretnék azt megtalálni, tehát ott is meg kell ismételni. Sőt, egy olyan módszert sem tartanék rossznak, mint ami a Windows 7 óta elérhető az asztali gépeken: nem kell megjegyeznem a beállítások helyét, csak begépelem/kimondom a kulcsszót és behozza az opciót. Ezen a téren mintha kicsit lemaradásban lennének a mobil operációs rendszerek.

  6. “Az Android esetén nem találunk tájékozódást segítő ikonokat, így marad az olvasás…”

    Ha már a spanyol csávó (felhasználói élményért felelős designer!!!!) csinál egy tetves összehasonlítást,méghozzá egy nexus 5 tel,akkor könyörgöm hogy nézze már meg a beállitásokat legalább. Baromi nagy ikonok vannak benne…baszzuskulcs. A képekrol direkt le vannak hagyva, még csak kis négyzetekkel sem jelolik, mint az iPhone nál… Értelmes cikk

  7. @AppleFan: azt a mondatot rosszul fordította a cikkíró, de most javítottam, immár: “Az Android esetén is találunk tájékozódást segítő ikonokat (bár ezek a képeken itt nem látszanak), illetve az egyes csoportok neve is külön ki van írva, így a felhasználónak nem kell azon gondolkodnia, hogy melyik beállítás a készülék melyik részét érinti. Az elválasztást itt a vízszintes elválasztó vonalakkal hangsúlyozza ki a rendszer.”

  8. @Jadeye: Koszi

  9. @pergabb: Ezt mintha én írtam volna 🙂

    Azért nem ismerem a beállítások menüt, mert 2 év alatt kétszer kellett belépnem (egyszer mikor a sajátomat állítottam be, egyszer meg mikor a kollégámét) Az viszont kétségtelen, hogy kaotikus 🙂

  10. Mindhárom készüléket használom. Az iOS a menükben nyíllal jelzi, hogy van almenü ami az Androidból teljesen hiányzik. A Win Phone azzal jelzi, hogy van almenü, hogy a felírat túllóg a képernyőn, de nem konzekvens a használata. Az iOS-ből a gyors beállítások személyre szabása hiányzik nagyon, ami a másik kettőben megtalálható. A sorrendem 1.iOS 2. Win 3. Android

  11. Nekem winphoneról (Nokia 930) csak az internetes hotspot hiányzik vmi elérhetőbb helyre tenni mint a beállítások. Kb csak emiatt lépek be ide, a többit 1x végignyomtam és kész.

  12. Köszi a cikket, Windows Phone userként teljesen egyetértek, több cikkemben is hangot adtam ennek a problémának már, elvileg még Windows 10 előtt a Windows Phone 8.1 GDR3-ban már javítanak a dolgon. Persze halottnak a csók… Ezt a menüt a Windows Phone 7 óta csak bővítik és bővítik ész nélkül.

  13. Szerintem a Nokia menüje kiválló egyszerű, nincsenek benne sallangok pl 5110


Add a Comment