fbpx Skip to content

Az Apple mindig is híres volt a titokzatosságáról, legyen szó akár egy új termék, szoftver vagy szolgáltatás bejelentéséről. Nincs ez másképp az alkalmazottak esetén sem, akik olyan speciális szoftverekkel rendelkeznek, amelyekről az átlag felhasználók még csak nem is hallhattak. Ezidáig…

image

Annak idején, amikor az iPhone 4 prototípusát az egyik Apple-alkalmazott egy bárban felejtette, az Apple mindent megtett annak érdekében, hogy visszaszerezze azt, nehogy a sajtó és a versenytársak meglássák, hogy milyen technikákat használnak a fejlesztési és tesztelési időszakban. Most újabb Apple-alkalmazottak nyújtottak bepillantást a kulisszák mögé.

A hackereknek, illetve a szolgáltatók által tévesen kiküldött tesztkészülékeknek hála most bepillanthatunk azon alkalmazások világába, amelyet eddig csak az Apple fejlesztői és munkatársai ismerhettek.

AppleConnect

338px-appleconnect02.png

Az AppleConnect egy titkos, kizárólag az alkalmazottak számára elérhető alkalmazás, aminek a segítségével egyéb szolgáltatásokba és alkalmazásokban lehet bejelentkezni. Érdekes, hogy az Apple belső szoftverei meglehetősen gyakran használnak az Android esetén már megszokott, minta alapú jelszót (swipe pattern system) a hagyományos jelszavak helyett.

400px-apple_connect_ios_04.png

Daily Download

450px-dailydownload04

Elsőként a 9to5Mac fedezte fel a Daily Download alkalmazást még 2011-ben, ami egy, kizárólag vállalaton belüli híreket tartalmazó iPades újság a munkatársak részére.

GKTank

screen shot 2014-10-30 at 17.28.51.png

A GKTank egy, az Apple Game Kit fejlesztői csomagjában rejlő lehetőségeket demonstráló program, amelynek a forráskódja már felkerült GitHubra is, így bárki könnyedén tud tanulni az Apple kizárólag belső rendszerére kifejlesztett multiplayer játékból.

Inferno

inferno.png

Az Inferno számtalan belső beállítást ellenőriz egyenként az iPhone készülékeken, legyen szó akár szoftveres, akár hardveres beállításról. Az ellenőrzés után pedig leállítja azokat a funkciókat, amelyek a készülék túlmelegedését okozhatják.

MobileGenius

338px-mobilegenius12.png

A MobileGenius lehetővé teszi az Apple Store üzletekben dolgozó Genius munkatársak számára, hogy az ügyfél készülékén ellenőrizzék a hozzá kapcsolódó információkat, valamint a naplófájlokat.

MobileRadar

mobileradaricon

Mikor az egyik Apple-alkalmazott egy hibát talál az iOS rendszerben, akkor azt azonnal jelenti a vállalat belső hibajelentő szolgáltatásán, a MobileRadaron belül, amelynek az ikonja nem más, mint egy földimalac, mivel az megeszi a termeszeket és hangyákat. (A hibákra angolul gyakran használjak a ‘bug’ kifejezést, amely egyben bogarat, rovart is jelent.)

Operator

800px-operatorinternal

Az Operator segítségével az iPhone, iPad és iPod készülékekben található szenzorokat lehet könnyedén tesztelni. Itt is megmutatkozik az Apple humora, hiszen a szériaszámot kijelző funkciónak az ikonja egy müzlis doboz. (Angolul a müzli cereal, amely kimondva rendkívül hasonlít a serial, sorozatszám szóhoz.)

Továbbá a hangszóró teszteléséhez négy dal is tárolva van az alkalmazásban: INXS – “Need You Tonight,” “New Sensation,” “The Gift” és “What You Need.” Úgy látszik valaki nagy INXS-rajongó az Apple-nél. 😉

Receipts

450px-inside-receipts

Mikor az egyik Apple-alkalmazott üzleti ebédre megy, akkor a számlát egyszerűen csak lefotózza és felölti ebbe az alkalmazásba, ezáltal követik nyomon, hogy kinek mennyi az üzleti kiadása.

Red Zone Mobile

400px-apple_internal_apps.png

Az RZM alkalmazás kizárólag az Apple Store-üzletvezetők készülékén található meg, amellyel nyomon tudják követni a saját és a versenytárs boltok forgalmát az előző évre visszamenően is. Erről az alkalmazásról azonban egyetlen képernyőfotó sem kering a neten, mivel valószínűleg belső pénzügyi információkat tartalmazna.

Switchboard

switchboard_6.0_interface.png

Ez szintén csak az alkalmazottaknak elérhető App Store, amelyen keresztül letölthetik és frissíthetik a munkájukhoz szükséges alkalmazásokat. Akárcsak a többi belső használatra szánt alkalmazást, ezt is egy Android-szerű jelkód védi az egyéb biztonsági beállítások mellett.

TouchFighter 2

touchfighter2gameplay

A TouchFighter egy kísérleti játék volt, amelyet a dolgozók hoztak létre annak érdekében, hogy tesztelni tudják az iPhone készülékekben található gyorsulásmérő szenzorokat. A játék lényege meglehetősen egyszerű volt: a készülék döntésével ki kellett kerülni az űrhajóval a törmelékeket.

UniBox

337px-uniboxopen

Köztudott, hogy az Apple alkalmazottak gyakran dolgoznak egészen hajnalig különféle emailekre válaszolva a menedzsereknek. Az UniBox értesítéseket küld az Apple felől az alkalmazottaknak, valamint vállalati hangpostaként is funkcionál, így csak akkor kell felkelniük, amikor ténylegesen üzenetet kapnak az éjszaka folyamán.

Ezek voltak tehát azok az alkalmazások, amelyekre egészen idáig nem lehetett rálátásunk. Véleményem szerint rendkívül érdekes látni, hogy milyen appok használatával telik egy átlagos nap az Apple-alkalmazottak körében.

Olvasd el a hozzászólásokat is

5 Comments

  1. Lehet, ,hogy csak én emlékszem rosszul, de nem egy iPhone 3GS-t felejtettek a bárban? (Nem i4-et)

  2. @matyiphone: félig emlékszel rosszul: az egy iPhone 4 volt, de egy 3GS-hez hasonló tokban, ami így elfedte a kinézetét: “It was found lost in a bar in Redwood City, camouflaged to look like an iPhone 3GS.”

  3. 🙂 ma is tanultam valamit! 🙂

  4. Nem mai screenshot-ok. 3 éve múlva talán megtudjuk mit használnak manapság.:)


Add a Comment