fbpx Skip to content

Az új iPhone-ok megjelenése után mindig előkerül kérdésként, hogy a külföldön vásárolt készülék működik-e itthon. Szerencsére mindkét iPhone 6 típus lefedi jóformán az összes létező frekvenciát, ami csak használatban van itthon. Így aki bármely külföldi országból szeretné beszerezni az új készülékét, az végül is gond nélkül megteheti, de EU-n kívüli országból (például USA) vásárolva a garanciális ügyintézés továbbra sem egyszerű.

iPhone-6-and-iPhone-6-Plus

Az Apple 2014. szeptember 10-én mutatta be az iPhone-ok új generációját az iPhone 6 és iPhone 6 Plus személyében. Persze itt is sokakban felmerült a külföldi beszerzés lehetősége, és ismét elsősorban az LTE működőképessége a kérdés, hiszen az iPhone 5 esetén még oda kellett figyelni arra, melyik típust vásároljuk meg. Lássuk, mi a helyzet az új készülékek esetén.

Támogatott frekvenciák

Először nézzük meg, milyen frekvenciákat támogatnak az iPhone 6 modellek. Ehhez fontos tudni, hogy Magyarországon mit használnak a szolgáltatók. Ez általában a 900/1800/2100 MHz a GSM/EDGE valamint a 3G kapcsán, és szintén az 1800 MHz az LTE-hez, ami a 3-as sáv, de ez októberrel az új frekvenciatender miatt némileg módosult, és az LTE már a 800 (20-as sáv) és 2600 (7-es sáv) MHz-en is elérhető adott esetben. Itthon jelenleg a Telekom és a Telenor hálózatán érhető el az LTE – de ennek elérhetősége függhet a díjcsomagunktól és a SIM-kártyánktól is.

Az Apple oldalán a technikai részletek alatt látható, hogy az egyes iPhone 6 típusok melyik frekvenciákat használják:

iPhone6_iPhone6Plus_halozatok

(Forrás: apple.com)

És az LTE?

LTE_logo

A magyarországi piacon az A1586-os és A1524-es modell van forgalomban, és a nem hazai beszerzés esetén az Apple is ezeket a modelleket ajánlja (Amerikában például a Sprint hálózatához adnak ilyen típust), szemben az egyébként kapható A1549-es és A1522-es modellekkel.

A fő különbség a két modellcsoport között a következő TD-LTE sávok támogatása vagy nem támogatása (sáv, típus, MHz):

  • 38 (TD 2600), 39 (TD 1900), 40 (TD 2300), 41 (TD 2500).

Az LTE lehet TDD (Time Division Duplexing) vagy FDD (Frequency Division Duplexing), attól függően, hogy milyen spektrum áll a szolgáltató rendelkezésére. Az FDD külön csatornán kezeli a bázisállomás (uplink) és a mobil készülék felé (downlink) irányuló forgalmat; a felfelé használt frekvencia blokknak van egy lefelé használt párja. A TDD egy csatornán külön időrésre osztja az uplinket és a downlinket. Hagyományosan a rádiótelefon rendszerek FDD spektrumot használnak, de ahogy új ferekvenciablokkokat szabadítanak fel mobil távközlési szolgáltatásra, vannak olyan blokkok, amelyeknek nincsen párja, ezeken TDD hálózatokat lehet üzemeltetni.

Európában szinte minden országban FDD-t használnak, de van már mutatóban néhány TDD is. Az iPhone 6 által támogatott 4 TDD sáv közül Lengyelország, Spanyolország és Oroszország egy-egy szolgáltatója használja a 38-as sávot. A legutóbbi NMHH frekvencia-tenderen meg volt hirdetve a B38-as TDD sáv („H blokk”), de végül ezt nem nyerte el egyik szolgáltató sem.

A különbség tehát csak annyi, hogy az A1585/A1524 modellek támogatnak 4 ritkán használt TDD sávot is. Ezzel szemben az A1549/A1522 modellek nem támogatják ezeket, ellenben sokszor könnyebb az USA-ban szerződés nélkül, kártyafüggetlenül megvenni őket. A várható élettartalmuk során nem valószínű, hogy sokszor fog hiányozni a TDD sávok támogatása, hacsak nem a fent említett országokban. (Köszönjük a kiegészítést @ottoolah-nak!)

Konklúzió

Az új készülékek esetén tehát szerencsére nem kell már külön odafigyelni a modellszámokra, mert a gyári függetlenként megvásárolható készülékek működni fognak itthon is, de ha az LTE is szempont, és a fentebb említett három ország valamelyikében élünk, akkor mindenképp érdemes az A1586-os vagy A1524-es modellt vásárolni. Magyarország esetén gyakorlatilag mindegy, melyik modellt vesszük meg.

Viszont azt felejtsük el, hogy Amerikából mondjuk $199-ért veszünk iPhone-t, mert ahogyan azt már külön megírtuk, az csak új, 2 éves előfizetést kötve kerül annyiba, illetve azt is vegyük figyelembe, hogy az amerikai készülékek garanciális ügyintézése itthon jelenleg nem igazán megoldható (adott esetben, a sorozatszám alapján az Apple egyedi elbírálással dönt, hogy engedélyezi-e a hivatalos szervizpartnereknek az ügyintézést, vagy sem).

Amellett külföldi Online Store-ból csak a külföldi címre fogják nekünk kiszállítani a terméket, Magyarországra így nem. Ezzel kapcsolatban tehát egy kinti ismerős segítsége lehet szükséges, aki elhozza vagy elpostázza azt nekünk (és adott esetben még egyéb költségek is felmerülhetnek vám, ÁFA formájában).

Legutóbbi frissítés: 2017.05.02.

Olvasd el a hozzászólásokat is

40 Comments

  1. nekem tegnap mondta egy Apple ügyfélszolgálatos, hogy az iPhone 5c/5s-től felfele azaz az iPhone 6/6Plus-ra is már világgarancia van, szóval bárhol veszel az Apple a világ bármely pontján intézi a garit

  2. Az elméletet a gyakorlattal is megerősítendő: én nemrég vettem az USA-ban, hivatalos Apple boltban i6-ot, T-Mobile contract free-t. Minden működik rajta, beleértve a hazai SIM-kártyát is.
    Arra kell csak figyelni, hogy a mai napi sorbanállás van a boltok előtt, hogy 6-os telefonhoz juthass – elég erős a készlethiány, van ahol pl. csak 16GB-os arany i6+-t lehet kapni stb. Én a http://www.istocknow.com-ot figyeltem vásárlás előtt. A sor azt jelenti, hogy pl. egy eldugottabb helyen lévő boltban a 10-es nyitásra már kb. 20 ember állt sorba, míg pl. New Yorkban a Soho-ban 9 kor, 1 órával a nyitás előtt már legalább 50en voltak és a sor a sarkon kanyarodott (ez a héten volt).

  3. A garanciáról nekem az az infóm van, hogy bármely hivatalos Apple boltban lehet intézni, csak ilyen itthon nincsen, így feltételezem ez nehezíti meg az ügyintését jelentősen 🙂

  4. Én ezt a választ kaptam az Appletol 1 hónapja, amikor azt kérdeztem hogy az USA-ban vásárolt CONTRACT FREE, készülék működik e máshol.

    Dear [NAME],

    Thank you for your e-mail to the Apple Online Store.

    We are delighted to hear that you are interested in purchasing the new iPhone 6.

    All handsets sold on the US online store are tied to a carrier and as such cannot be used abroad.

    Kind regards

    Magyarul Amerikában nem lehet független készüléket vásárolni, egyáltalán, sehol.. 🙂

    Így nem a garancia lesz a legnagyobb gond, az USA-ban vásárolt telefonnal.

  5. Most olvasom, az előttem levő postot. Akkor az Apple rosszul tudja a dolgokat?:)

  6. @D.j. Tymo: világgarancia van, de itthon nincs Apple Store, csak APR-ek, akik egyben a hivatalos Apple szervizpartnerek is. rájuk más garanciális szabályok vonatkoznak, amik le vannak írva az oldalaikon is.

    @Mátyás Pintér: igen, pont ez adja a nehézséget, hogy itthon nincs Apple Store, csak APR-ek, akik a hivatalos szervizpartnerek.

    @solarenqu: a T-Mobile Contract Free a jelek szerint független.

  7. Én meg anno az i5-öt vettem kint Phoenix-Ben Apple boltban , itthon azóta is működik , volt mar benne T-mobile és Vodafone kártya is. Mindez történt mar lassan két éve , ha akkor mar működött igy a készülék szerintem most is igy van.

  8. Az iPhene5 osom az USA-bol volt es ki kellett probalnom a garanciat amit az Andrassy uti istyle-ba inteztem . 4 napon belul kaptam az ujat ! Modt is az USA- bol van az i6 om es tokeletesen mukszik . Verizontol van ez is az 5 is onnan volt !

  9. @mrisz32 Ha jól tévedek akkor a Verizonos nem független.. Hogy használod akkor itthon? Vagy függetlenítetted a szolgáltatónál?

  10. nekem USA-ban vett 6+van, tökéletesen műkszik itthon…

  11. Hello!
    Nekem T-s iP6-m van itt az usaban. Itt elek.
    Jelenleg nem lehet factory unlock iphone-t kapni, de ez nem meglepo,mert premier utan altalaban jo par honapig eddig sem lehetett ilyen iphone-t kapni.
    Az T-nel kapott contract free azt jelenti,hogy nem kell fix ideju szerzodest venni hozza, hanem kifizeted a kvazi fuggetlen arat es havonta a dijat, de akkor valtasz vagy lepsz le amikor akarsz. Viszont mivel az ar amit fizettel a telefonert teljes ar es nem subsidised, ezert ha bemesz kesobb a T-hez, akkor dijmentesen elinditjak a hivatalos unlock folyamatot az applenel es maris lesz egy contract free es unlocked iphonod. Remelem sikerult eloszlatnom a kodot! Szivesen!

  12. Csak azt nem tudom miert allnak sorba a soho-nal a teloert amikor a neten meg lehet rendelni personal pick up-ra es akkor csak odamesz es elhozod a sort kikerulve.. Ezek ezt nem tudjak?

  13. Srácok! Rakjunk rendet ebben a kèrdèsben. Az USA-ban vásárolt készülékek közül a T-mobile és a Verizon által forgalmazottak alapból függetlenek, nem kell semmi hókuszpókusz ahhoz hogy otthon működjenek.A garancia ügyében sincs gond az iStyle vagy iCenter gond nélkül cseréli a készüléket, ha szükséges. Ezt írták is már előttem.
    Az AT

  14. Miért maradt le a vége?

  15. Szóval az ATT és Sprint készülékek viszont függőek.
    Ha bármi egyéb kérdés van csak bátran tegyétek fel, Floridában élek.
    Ja és jó lenne ha kijavitanátok a cikket, mert egy ekkora oldalnak sokan fognak hitelt adni, pedig nem igaz sok minden amit írtatok.

  16. @mleslie: a cikk nem foglalkozik a készülék függőségével, a garanciális ügyintézés feltételeit pedig elolvashatod az iSTYLE és az iCentre weboldalán is – aminek kapcsán már többször közölték, hogy ők kizárólag akkor kezdhetnek bármit az EU-n kívüli készülékekkel, ha azt az Apple jóváhagyja, tehát nem lehet kijelenteni, hogy bármely esetben elfogadhatják garanciális ügyintézésre. az ezzel kapcsolatos észrevételeidet jelezheted az iSTYLE felé, mi tőlük ezt az információt kaptuk, akárhányszor megkérdeztük ezt.

  17. @mleslie: Szia! Szóval azt mondod, hogy ha rendelek ( amerikában leszek két hétig decemberben) egy t-mobile contract free iphone 6-ot, amerikában, majd hazajövök, akkor itthon minden akadály nélkül fogom tudni használni a vodafone-os magyar sim-kártyámmal? és semmi teendőm nincs vele? nem kell aktiválni sem a telefont, a t-mobile nem fog pént leszedni havonta a bankkártyámról, és semmi egyéb?

  18. Milanpoka : a verizon fuggetlen kent adja a telokat .

  19. @mrisz32: Jaj istenem mennyi kételkedő és hozzá nem értő!
    Tehát az amcsi T-s készülék működik itthon minden gond nélkül!
    Ugy ahogy a verizonos is, csakhogy a verizonos teló az valójában verizon függő, csak ezt sokan nem tudják! ugyan is a verizon CDMA hálózatot használ kint az usaban, igy amcsiba cdma n csak a verizont tudod használni semmi mást!
    de itt jön a csavar, mivel ezekbe a telókba van egy GSM modul is ami viszont független, igy bármilyen kártyát megeszik, mindez azért van mert CDMA többnyire csak az usa ban használnak igy az utazgatók miatt van benne egy GSM modul is, tehát a verizon az verizon függő, de egyben független gsm modulos teló is!

  20. Nos ez utóbbi részben igaz. A Verizon is SIM kártyát használ minden LTE-t hasznàló készülékben, mert az LTE technológia nem megy a CDMA hálózaton. Viszont valami FCC döntés miatt nem lockolhatják a SIM slotot. A Sprint is CDMA szolgáltató, ő is SIM kártyát használ az LTE telefonokban, mégsem lehet bele másik kártyát tenni, mert azok meg függőek. Ezért nem teljesen igaz amit leírtál.

  21. K-bence: nyugodtan vegyél akár T-mobile akár Verizon iPhonet nem lesz gond. Persze a Verizonosra is full árat kell fizetned, ami az alap $650 adó. Ez utóbbi államonként változik.

    Jadeye: Én is megkérdeztem őket és azt írták, hogy beütik a sorozatszámot a neten és ha ok akkor cserélik a készüléket. Szóval kisebb gond esetén még a számlát sem kérik el…
    De ahogy láttam más is írta már ezt.
    Ideje végre hogy normálisan működjenek itthon a dolgok.

  22. mrisz32: sorry ezt nem tudtam, azt hittem csak a T-s független. Minden nap tanul az ember valamit ::D

  23. iCentre valasza nekem,miutan elkezdik itthon arulni az uj telot,utana ok is szivesen fogadjak amcsibol vett keszuleket garancialis ugyintezesre. Pont…. Zarjuk le a vitat! 🙂

  24. Pentium4 : te tenyleg ilyen hulye vagy vagy csak tetteted? Ki nem szarja le az okoskodasod? Amit itt krdeztek magyar emberek magyar honbol , hogy itthon tudja hasznalni vagy sem ?! Igen mert …… Mondd mar el letszives meg egyszer minimum pls , higy az USA- ba elsz mert ez a mondanivalod lenyege .

  25. Mleslie: i6 128 gigas 399 $ volt a kartyat meg lepasszoltuk xd fizesse mas ! Ennyi . Lol.

  26. Barmilyen USA-bol szarmazo keszuleket, lehet itthon is garanciaztatni. Soha nem volt ebbol meg problemam.

  27. Egy kis plusz info: Én AT&T-s contract free iPhone 6-ot vettem kint Apple Store-ban. Független. LTE is megy. De az a legegyszerűbb, ha az apple store alkalmazottnak elmondod, hogy az otthoni kártyáddal szeretnéd használni és tegyétek bele hogy biztos működik e, aztán ha nem, akkor visszakéred a pénzt.

  28. @mrisz32: Nagy az isten állatkertje………..

  29. Kicsit elavultak a garanciázós infóitok.

    Szolgátató függő telefont is szó nélkül gariztatnak az iStyleba, valamint már rég kiterjedt a világgari a külföldi telókra is. Frissíteni kéne

  30. szerintem az ltes megallapitasotok nem allja meg a helyet. ti is leirjatok hogy itthon a most bekapcsolt frekik a 7-es es a 20-as band. ezek mindenfajta tipusnal ott vannak, ugyhogy nyugodjon meg mindenki, barmilyen telefont vesz az ember nincs vele gond. miota megjelent a telefon csak ilyen cikkek voltak hogy nincs meg egy telefon szinte ami ennyi lte savot tudna, es vegre nem kell nezni melyiket veszi meg az rmber illetve hol…

  31. @kchris: csakhogy nem mindegy, hogy TD-, FDD- vagy csak sima LTE. láthatod, hogy a fenti képen ezt az Apple is külön kiemeli. a frekvencia támogatása még nem feltétlen elegendő, bővebben:
    TD: http://en.wikipedia.org/wiki/Duplex_(telecommunications)#Time-division_duplexing
    FDD: http://en.wikipedia.org/wiki/Duplex_(telecommunications)#Frequency-division_duplexing

    az új frekvenciatender miatt az új sávok kapcsán lehetnek eltérések. ez majd akkor látszik, amikor egymás mellett az európai és amerikai készülék közül az európai esetén van LTE, míg az amerikain adott esetben nincs, miközben ugyanabban a cellában, ugyanazon szolgáltató kártyáját használja mindkettő.

  32. Jadeye: mikor az USA ba voltam es az LTE-t hasznaltam majd hazaerve az itthoni 3G-t hasznalva olyan ninimalis a kulonbseg ami engem nem erdekel akkor sem ha az i6 omon nem fig menni az LTE . Az ara mar annal inkabb erdekelt !

  33. @fleshman: megint megkérdeztem az iSTYLE-t, és a következő információkat adták.

    minden fent van az Apple-nél, ezt fogadod el, amikor bekapcsolod a készüléket:
    http://www.apple.com/legal/warranty/

    például amerikai forrású telefon esetén:
    http://www.apple.com/legal/warranty/products/ios-warranty-document-us.html
    “IMPORTANT RESTRICTION FOR iPHONE AND iPAD SERVICE.
    Apple may restrict warranty service for iPhone and iPad to the country where Apple or its Authorized Distributors originally sold the device.”

    magyar eladású telefon esetén:
    http://www.apple.com/legal/warranty/products/hungary-universal-warranty.html

    “Fogyasztók magyarországi vásárlásaira jogszabályon alapuló kötelező jótállás vonatkozik, időtartama a garanciális igény esetén a garanciális időszak a leszállítás időpontjától számított 1 év, a Polgári Törvénykönyv alapján pedig szavatossági igény érvényesíthető, amelynek időtartama a leszállítás időpontjától számított 2 év. Az ilyen igényekre a helyi jogszabályok által meghatározott feltételek és követelmények vonatkoznak.”

    fogyasztó = nem cég!
    szavatosság = gyártási hibára vonatkozóan + fél év után a fogyasztó bizonyítja, hogy az gyártási hiba.
    bővebben: http://nfh.hu

    “A jótállási szolgáltatás keretében rendelkezésre álló lehetőségek korlátozottak lehetnek, ha a jótállási szolgáltatást nem abban az országban kéri, amelyben az Apple Terméket megvásárolta. Ha egy ilyen országban nincs lehetőség az Apple Termék tekintetében jótállási szolgáltatás igénybe vételére, az Apple a jótállási szolgáltatás nyújtásának megkezdése előtt értesíteni fogja Önt az esetleges szállítási és kezelési többletköltségekről.”

    “A JÓTÁLLÁSI SZOLGÁLTATÁS KERETÉBEN IGÉNYBE VEHETŐ LEHETŐSÉGEK
    Az Apple az egyedi körülmények függvényében (különösen az Apple Termék típusától függően) saját belátása szerint választja ki, hogy a jótállási szolgáltatást az alábbi lehetőségek közül mely vagy melyek útján nyújtja:”

    @mrisz32: akár bő másfélszerese lehet az elméleti maximális letöltési sebesség az LTE-vel a 3G-hez képest. ha ez neked nem szempont, akkor nyilván mindegy, neked kell tudni, mi a fontos.

  34. A lenyeg az a szocska amit te is irtal (lehet) de mint ezt tudjuk szinte soha nem fog bekovetkezni ! Valoszinu ezert nem tapasztaltam lenyegi kulonbseget kint az lte es az itthine 3g kozott !

  35. Sziasztok! Előszór is nagyon kellemes ünnepeket Mindenkinek!!! Bocs, hogy ideírom: új iphone6-omnak marhára örülnék, de “nincs szolgáltatás” 🙁 nem tudok hívast indítani és fogadni. Frissítettem is, de nem megy sajnos. Új készülékhez új SIM kártya is járt, ez lehet a probléma?

  36. @B.Gabi: a kártyacsere azonnal át kell tegye a szolgáltatást a régi kártyáról az újra. hálózati beállítások törlését próbáld meg (Beállítások, Általános, Visszaállítás).

  37. @Jadeye: köszónöm, de sajnos így sem megy!

  38. @B.Gabi: akkor egy másik telefonról hívd fel az ügyfélszolgálatot, hogy nézzék meg, hátha náluk van valami a rendszerben, nem tette át mondjuk a szolgáltatást mégsem az új kártyára. illetve még megpróbálhatod közben ezt a kártyát egy másik készülékben, illetve ebben a készülékben egy másik kártyát, hogy kizárható legyen a készülék hibája: ha a kártya másik készülékben működik, akkor valami az említett iPhone 6 esetén nem oké, illetve ugyanez a helyzet, ha a készülékben másik kártya sem megy. ha az új kártyád nem megy másik készülékben sem, és az iPhone 6-ban meg másik kártyával nincs gond, akkor vagy a SIM hibás, vagy csak a rendszerben van valami gond, és mondjuk ott még nem az új kártya ICCID-je van az előfizetésednél, hanem még a régi.

  39. @Jadeye: Hello! Ügyfélszolgálat lett a dologból, áttették az új SIM-re a szolgáltatást, hála az égnek nem a készülékben volt a hiba! További kellemes ünnepeket! Köszönöm a törődést! 😛


Add a Comment