fbpx Skip to content

Az utóbbi időben egyre több készpénzes fizetést felváltó, megszégyenítő, megsemmisítő megoldásról lehet hallani, azonban a derék magyar emberek jelentős hányada továbbra sem hajlandó elszakadni a jó öreg készpénztől.

IMG_7494

És itt érkezik a színpadra jobbról a Simple alkalmazás, amely a mobilfizetés ténye helyett inkább arra helyezi a hangsúlyt, amire a többi mobilfizetési megoldásnak is kellene: a vásárlási folyamat egyszerűsítésére. Jelenleg használható funkciói:

  • Mobilpincér. Egy Simple partner étterembe betévedve, nem kell várni a pincérre, hanem az adott asztalhoz tartozó QR kódot beolvasva lehet rendelni és fizetni mobillal.
  • Mozi. A Corvin mozi kínálatából választva mobillal megvásárolható a mozijegy. Itt, ami újdonság lehet, hogy a jegy automatikusan bekerül az app „Jegyeim” menüpontjába, a vetítőterembe történő belépéskor pedig elég felmutatni a telefonképernyőt. Ezzel a megoldással elkerülhető a korábban érkezés és a jegypénztár előtti idegőrlő sorban állás.
  • Italautomata. Országszerte több, mint 300 Coca-Cola és melegital automatából lehet vásárolni készpénz nélkül, 10% kedvezménnyel.
  • Ételrendelés. Néhány lépésből rendelhető étel mobillal, országszerte több mint 350 partner kínálatából.
  • Jegyvásárlás. Lehetőség van színház- és koncertjegyek vásárlására is. A jegyvásárlás hasonló metodikával működik, mint a mozi funkció esetében. A jegyet pedig a helyszín lehetőségeitől függően vihetjük a telefonunkban, vagy kinyomtathatjuk emailből is.

Végre egy olyan mobilfizetési megoldás, ami a technológia villogtatások helyett mindennapi használhatóságra és vásárlási élmény fokozására fókuszál. Hangulatkeltőnek az alábbi videót ajánlanám.

Bár az applikációt az OTP Mobil csapata fejlesztette, az mégis teljesen bank független, a használatához nem szükséges OTP-s számla. A mögöttes biztonsági rendszert viszont természetesen az OTP Bank biztosítja, így az alkalmazás használata nem csak egyszerű, hanem biztonságos is. Ez így papíron ígéretesnek hangzik, azonban engem inkább az érdekelt, hogy mindez hogyan működik a valóságban. A fejlesztők voltak olyan kedvesek és a kipróbálásra biztosítottak némi Simple egyenleget, melyet két barátommal el is vertünk egy este alatt (szigorúan teszt, semmi szórakozás). Alább a tapasztalataink.

bovulo_szolgaltatasok

A Simple rendszerébe regisztrálva és belépve egy korrekt tutorial képernyő fogad minket, hogy mit merre találunk, és hogyan használjuk az appot. A rutinos Apple felhasználóknak erre természetesen nem lesz szüksége, a kezelőfelület intuitív és egyszerű. Aki viszont mégis elakad, vészhelyzetben megtekintheti az apphoz tartozó részletes oktató videót is. Lehet bankkártyával fizetni, bankkártya adatokat elmenteni (így nem kell minden alkalommal újra bepötyögni), lehetőség nyílik egy úgynevezett Simple egyenleg feltöltésére is, amiből később néhány érintéssel tudunk vásárolni, valamint a biztonság iránt aggódók még egy kis összegű vásárlási határt is megadhatnak, ami felett már jelszót kér a rendszer a fizetéshez. Tudunk még pénzt küldeni egyéb Simple felhasználóknak, illetve el lehet szórakozni még a saját profilunk beállításával.

IMG_7507

Na de most már elég lesz, történjen is valami, a délutánt egy mozival indítottuk. Kinéztük a Corvin mozi kínálatából A Védelmező című akciófilmet, azzal nem lehet hibázni (utólag kiderült, hogy mégis lehet). A jegyvásárlás néhány lépésből meg is volt: kiválasztottuk a filmet, az időpontot, kijelöltük a helyeinket, majd ki is fizettük az egészet a Simple egyenlegből. Fél órán belül azonban eljött az igazság pillanata: a beléptetés. Izgatottan álltunk a jegyszedő úriember elé, azonban ő egyből tudta miről van szó. Beolvasta a jegyeket és már bent is voltunk, az egész folyamat meglepően simán ment. A film elég felejthető volt, de a Simple eddig hibátlanra vizsgázott.

A mozi után jöhet a kötelező vacsora. A Simple honlapján gyorsan átnéztük az elfogadóhelyek listáját, majd a Kolorra esett a választás, ahova ha 18:00 előtt odaérünk, még egy ajándék limonádéval is megkínálnak Simple rendelés esetén. Egy próbát mindenképpen megér. A helyszínre érkezve választottunk egy asztalt, majd az ahhoz tartozó Simple QR kódot beolvasva gyorsan le is adtuk és egyből ki is fizettük a rendelésünket (még egy 10% borravalót is rátettünk, erre is volt lehetőség). A pincér néhány percen belül már hozta is ajándék limonádénkat, majd rövid időn belül érkeztek az ételek is.

IMG_7504

Úton hazafelé még ki akartuk próbálni az italvásárlást is. Az automatakereső menüpontot megnyitva térképen kinéztük, hogy az Astoria villamosmegállótól nem messze van egy Simple automata, így azt mindenképpen útba ejtettük. Kiválasztottuk az üdítőket, beolvastuk az automatán megjelenő QR kódot, megkaptuk a kedvezményünket, végül pedig fizettünk.

Bár kételkedve vágtunk neki az estének mindössze egy mobiltelefonnal, készpénz és bankkártya nélkül, a Simple app minden aggályunkat eloszlatta. Szerintünk jópofa, mindenképpen érdemes kipróbálni. Arról nem is beszélve, hogy hamarosan olyan új lehetőségekkel fog bővülni, mint party keresés, autópálya matrica vásárlás, parkolás fizetés, vagy taxi rendelés. Az alkalmazás letöltése ingyenes, hajrá!

[appstore id=”819236628″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

12 Comments

  1. Remélem széles körben elterjed : ) vásárláskor csak akk’ kér jelszót/Touch ID-t, ha én beállítom?

  2. Ez szép és jó de két sör és egy kiló kenyér árát nem mernék rábízni egy QR kód alapu rendszerre… Marad az Apple Pay

  3. En a mai napig a keszpenz hive vagyok (a legrosszabbkor elodordulo technikai hibak miatt) de ez tetszik. Kiprobalom. Tenyleg egy ertelmes app, ritka 🙂

  4. Szép alkalmazás, kár hogy az egyetlen funkciója kimerül abban bejelentkezés után, hogy kérlek fogadd el a felhasználási feltételeket. Ha bejelölöm, akkor is újra feldobja egy remek animáció keretében. Majd újra és újra. Brilliáns 😀 Azt hiszem MacFly-al értek egyet erre az alkalmazásra tényleg ne nagyon bízzunk túl sok pénzt 😀

  5. A magyar ember nem nem szeret bankkartyat hasznalni, hanem a penzet kp-ban kapja, te idota. A reszletekbe nem megyek bele miert, aki igy kapja tobbnyire tudja. Es nem is teheti fel bankkartyara. Igy marad a burzsuj, multinal dolgozo reteg kivaltsaga ez is a modszer is, ami egyebkent tuti fos, mert magyar fejlesztes.

  6. Nem véletlen szokik rá ezekre a fizetési lehetőségekre a magyar ember. Ezek mellett a mai banki tranzakciós tarifák, kezelési költségek mellett én sem szívesen hagyok a kártyámon pénzt. Hallgatói jogviszonyom végett OTP Junior kártyám van, a szerződésben foglaltak eléggé kecsegtetően szólottak emellett a forma mellett, de aztán jött egy-két változás… Bankon belüli utalásonként 320 ft a tranz. díj, ATM-ből levéve is hasonló tranzakciós díjat varrnak az ember nyakába, az A bankból B bankba való utalásról ne is beszéljünk… Plusz aki szeretne a tranzakcióiról azonnali SMS-értesítést kapni, az is kapásból 20-30ft/SMS. Majd ha a banki rendszerek és azok díjai legalább olyan mértékre szabályozódnak, mint például a szomszédos Szlovákiában, akkor lényegesebben elterjedt dolog lesz ez itt is. De ez csak a saját szerény véleményem, aki nem ért velem egyet, kérem ne kövezzen meg.

  7. Kedves “fap fap fap”
    Úgy gondolom a Te morálod fos nem a magyar fejlesztés. Nem egy cég vált vilaghírűvé és nemzetközileg elismertté (Prezi magyar alapítója személyes köszöntést kapott Obamától az amerikai oktatás önzetlen segítése miatt).
    Nem mellesleg akinek nincs magyar bankkártyája nagy valszeg aktuális Apple termékkel sem rendelkezik, ez már életszükséglet, appok vásárlásahoz meg főleg. Biztonságosabb, gyorsabb, jobb.
    Én simán használni fogom, így is a paypass híve vagyok, még a tokból sem kell kivenni a bankkártyámat. Ha nincs lehetőség kp-ra? Hát elmegyek onnan mert a kp-ban nem lehet bízni (persze 1000-2000 ft. mindig van nálam mert a tömegközlekedésben az informatika nem akar fejlődni). Főleg olyan helyeken kell figyelni ahol játszanak a bevétellel és “elfelejtik” a pénztárba ütni. Utána meg mehet a szájkarate mert blokk nélkül a terméket nem lehet visszavinni.
    Drágább? És de tuti, hogy nem b@sznak át.

  8. Azért azt se felejtsük el , hogy 10 boltból legalább 4 ben nem lehet kártyával fizetni !

  9. @fap fap fap: Hol élsz te? Ki ne találd már, hogy Mo-n csak készpénzben kapják az emberek a fizetésüket. Alig van olyan munkahely, ahol ne utalnának pénzt (még akkor is, ha csak minimálbért kap az illető, a többit meg megoldják okosba). Biztos, hogy olyan is van csak kp., de általános jelenségként feltüntetni, plusz a bankártyát használókat multinál dolgozó burzsujként jellemezni ritka nagy baromság.

  10. @fap fap fap: Ha be van jelentve a dolgozó még csak minimálbérre is, akkor bármilyen cégnek (legyen az egy kis családi vállalkozás vagy “burzsuj multi”) ezerszer könnyebb utalni azt a pénzt, mint kp-ben odaadni. Persze a fizetés fennmaradó részével már trükköznek ezerrel, de utalás akkor is van.

  11. @zsoxxa:
    Eszem ágában sincs megkövezni, de lehet hogy rossz csomagban vagy. Nem emlékszem pontosan milyen az enyém (Jump vagy Start vagy vmi hasonló), de 75Ft-ot fizettem egy utalásért, havonta ugye 2x 150eFt-ig ingyenesen veszek fel KP-t ATM-ből és egy fillérembe se kerül a banki SMS, ami minden pénzmozgásról értesít, azonnal. A bankkártya díja is hatoda a hagyományos dombornyomottnak és ugyanazokat a funkciókat ellátja.

  12. @fap fap fap:
    A gond pont azzal van, hogy túl sok a KP-s pénzmozgás. Ez ad lehetőséget csalásra.
    Szóval amíg ezek a derék, KP-val fizetős emberek és munkáltatók visszaélnek azzal, hogy nem látható a pénzmozgás, addig a magamfajta multinál dolgozó, burzsuj fizeti meg a többlet adóterhet, mert a derék KP-val fizetős ember nem veszi ki a részét a közös teherviselésből.

    Ezek a módszerek, a bankkártya használat csak kényelmesebbé tették az életemet.


Add a Comment