fbpx Skip to content

Régóta vártam már, hogy a kezembe foghassam az új iPad Air 2-t, nem úgy, mint az iPad mini 3-at. Míg az Air egy szép ráncfelvarrást kapott, addig az iPad mini 3 tulajdonképpen semmit, csak a Touch ID-t.

IMG_7462

Mindkét készülék arany színben érkezett hozzám, sima Wi-Fi-s változatok. Már első kézbevétel után látszott, hogy az Air valóban vékonyabb az előző generációs készüléknél, míg a mini megtartotta a vastagságát. Na de ássunk mélyebbre a tovább után.

iPad Air 2

Korábban már írtunk részletesen az iPad Air 2-ről, ugye megkapta az A8X processzort, 3 maggal. Ez azt is jelenti, hogy jelentősen gyorsult a készülék, 55%-kal gyorsabb, mint az iPhone 6, illetve ha megnézzük a sima iPad Air és az iPhone 5s A7-es processzorának eredményeit, azok közel megegyeztek sebességben. Idén az Apple valamiért belerakta az iPad Air 2-be a 3 magot és ezzel brutális sebességnövekedést kaptunk. Ha már itt tartunk, egy sárga 8GB-os 5c készülék 1240 pontot ér el, míg a jelenlegi iPhone 6 annak a dupláját, 2879-et.

unknown

Nézzük meg még több statisztikát, a Javascript SunSpider teszten is bőven veri az egész mezőnyt (a kisebb érték a jobb):

  • iPad mini 1: 1,503ms
  • iPad mini 2: 442ms
  • iPad mini 3: 449ms
  • iPad Air 1: 439ms
  • iPad Air 2: 287ms

Az A8X-ben a grafikus mag is gyorsabb lett, így a 3D-s megjelenítés is drasztikusan jobb, több mint a duplája az eddigi iPad Air-nek:

Manhattan teszt:

  • iPad mini 1: n/a
  • iPad mini 2: 8.9fps
  • iPad mini 3: 8.9fps
  • iPad Air 1: 9.0fps
  • iPad Air 2: 24.6fps

T-Rex teszt:

  • iPad mini 1: 6.5fps
  • iPad mini 2: 22.7fps
  • iPad mini 3: 22.7fps
  • iPad Air 1: 23.0fps
  • iPad Air 2: 52.0fps

Brutális! Ez egyébként nyilván meglátszik a rendszer működésén is, tehát gyorsabban nyílnak meg az alkalmazások, gyorsabban reagál. Ettől függetlenül biztosan hiányzik még az appokból a 3 magos támogatottság, tehát ez a közeljövőben csak gyorsabb lehet! A processzor sebesség növelése mellett az Apple belső memóriát frissítette 1GB-ról 2GB-ra. Most már még több alkalmazás képes futni a háttérben a rendszer mellett, nem töltődnek újra a Safari megnyitott fülein az oldalak, akár 15 oldalt is nyitva hagyhatunk és kattintgathatunk köztük.

IMG_7464

Az akkumulátor egyébként kisebb az új készülékben, de a fogyasztás is javult, tehát az Apple szerint megtartotta a 10 órás üzemidőt, azonban a számok nem ezt mutatják. Átlagos használat mellett sajnos közel 1 órát csökkent:

Screen Shot 2014-11-01 at 17.22.28

(forrás)

Nyilván ha nem egész nap használjuk, vagy pedig filmet nézünk csak rajta, vagy internetezünk, akkor ez jóval több lehet. Ettől függetlenül azért a 7 és fél óra remek akkumulátor idő egy táblagép esetében.

A száraz adatok után nézzük meg kívülről a készüléket. Nem meglepő módon már elérhető arany színben, ami számomra eddig egyáltalán nem tetszett. Az iPad Air 2 esetében azonban elgondolkoztam, hogy akár ezzel a színnel is kiegyeznék, tehát akinek eddig picit is tetszett az arany, annak mindenképp ajánlom ezt a színt, azért is, mert jelenleg leginkább ebben a színben van raktáron. 🙂

IMG_7471

Eltűnt a hangerő szabályzó gombok felett lévő némító gomb. Cserébe befért a házba a kamera. Hihetetlen, hogy az Apple itt ezt megtudta csinálni, kolosszális mérnöki teljesítmény. Az iPad Air 2 még vékonyabb lett elődjénél 7.5mm-ről 6.1mm vastag lett, ami teljes mértékben érezhető, és ámulatba ejtő. 469 gramm helyett már csak 437, ami nyilván nem annyira feltűnő, de a kettő együtt annál inkább. Jóformán egy iPad Air emellett vastagnak tűnik, ami meglepő, mert múlt évben teljesen oda voltunk azért is.

IMG_7474

iPad_Air_1_vs_iPad_Air_2_1000c

(forrás)

Újdonság még a kijelző. Láthatóan “közelebb van hozzánk”, mert mostantól laminált, azaz egyáltalán nincsen levegő az érintőpanel és a kijelző között. Továbbá az új üveg 56 százalékkal kevésbé tükröződik, ami azért már a hétköznapi használat esetén is jelentősen érezhető lesz, különösképpen ha szabadban is sokat használjuk az iPadeinket. Ez egyébként tényleg csak nappal vehető észre.

IMG_7448

Megkapta a már fejlettebb Touch ID ujjlenyomat-olvasót is. Tökéletesen működik, nincs miről beszélni. A jobb kommunikációs chipnek hála most már az ac szabványú Wi-Fi-re is képes kapcsolódni, illetve más országokban fejlettebb LTE hálózatokra. Tehát gyorsabban tudunk rajta internetezni is, ha a hálózat megfelelő.

Kérdés még a kamera. 5-ből 8 megapixeles lett a hátlapi kamera, ami azt jelenti, hogy a kép kevésbé zajos és élesebb lett. Ugyanazt kapta meg, amit az iPhone 6, tehát a képek picivel szebbek az iPad Air-nél, de az A8X-nek hála most már 240fps-ben 120fps-ben is videózhatunk, illetve Time Lapse-t is készíthetünk vele. Ez egy átlagos ráncfelvarrásnak felel meg.

Konklúzió

IMG_7490

Az iPad Air 2 kívülről és belülről is megújult. Az új processzornak és a több memóriának hála még talán az iPad Air tulajdonosoknak is elgondolkoztató a váltás, de régebbi készülékről mindenképp ezt ajánlom. Kifejezetten tetszik, hogy vékonyabb lett, azonban az akkumulár idő picit csökkent. Továbbra is alapvető szoftveres megoldások hiányoznak, de ez nem az iPad Air 2 hibája.

A retina iPad mini 3 szinte csak a Touch ID-t kapta meg, illetve az új arany színt, ezzel pedig semmiféle képpen sem ajánlom. Egyszerűen nem éri meg megvásárolni az új készüléket, inkább a kifutó Retina iPad mini 2-t.

Az iPad Air 2 és Retina iPad mini 3 is megvásárolható például az iSTYLE-ban.

Olvasd el a hozzászólásokat is

34 Comments

  1. 1 hete használok Air 2-őt, “normál “Air” után, össze se lehet hasonlítani őket… nem bántam meg a cserét… de arany színbe tuti nem kéne, nekem fehér/ezüst van 🙂

  2. @draft: Valóban hatalmas a különbség! 🙂

  3. Most komolyan, mire nem elég a sima Air??? Elhiszem, hogy gyorsabb a 2, de ez természetes is. De nekem az alig 1 éves Air sem szaggat. Tökéletesen fut rajta minden program! (Hozzáteszem nem frissítettem ios 8-ra,de nem is fogok!) csupán a Touch ID és a jobb kamera, nem ér meg egy váltást! Még pár évig Tablet lesz! 😉

  4. Az én iPad air 2-m miért nem tud 240fps-t?

    Más: Mini 2-rol váltottam, és ég és föld. Ilyen durva sebességet eddig egy Apple cucctol sem láttam (droidtol végképp). Imádom használni, és a macbookomat egy hete nem kapcsoltam be. Mindenkinek ajánlom! Az arany szín meg nagyon pimp! 😉

  5. Igaz a hir hogy nem kell wifi hotspot, ha ugyanaz az icloud id van az ipadon es az iphonon? Olvastam az egyik forumon de nekem sehogy sem megy…

  6. Erre gondoltam idezem:
    Az iPhone-on be sem kell kapcsolni a wifi hotspot funkciót, ha iPaddel vagy Macbookkal akarunk rácsatlakozni a mobilnetre – ha mindegyiken ugyanazzal az iCloud azonosítóval vagyunk bejelentkezve, akkor a kliensről is aktiválni tudjuk a hotspotot. De az a legjobb, amikor megcsörren a telefon, mi pedig a Mac gépen fogadjuk a hívást, és annak a mikrofonját/hangszóróját használva beszélgetünk. A telefon eközben bárhol lehet a lakásban, hozzá sem kell nyúlni.

  7. @Jadeye: Udv! Abban a leirasban ott van, hogy ha uzenetet elkezdek irni iPhoneon akkor Macen folytathatom, na mar most ez nalam nem mukodik, mig ha emailt kezdek el irni az ugy mukodik ahogy kell, elinditom ott van az amit mar leirtam a telon. Erdekelne, hogy az uzik miert nem csinalja ezt, se telorol mac, se macrol telo.

  8. @alkatraz: beállításokban be kell kapcsolni a kameránál

  9. Jelenleg egy 32Gb-s csak wifis IPad Airem van.
    Terveztem hogy levserélem…
    De mikor a kezemben fogtam az IPad Air2-t…
    A hangszóró ki akar törni ki akar szabadulni a házból és alacsony hangerőn is érezhető hogy rezeg remeg az egész…
    Kicsit gagyi érzetet kelt bennem.

    Ez csak engem zavar?

  10. @alkatraz: javítva 🙂 elírtam.

    @dakota69: Ebben igazad van, tényleg az egész berezonál, de engem ez nem zavart, szerintem amiatt mert nincs benne úgymond anyag és elég erős a hangszóró.

  11. “Nyilván ha nem egész nap használjuk, vagy pedig filmet nézünk csak rajta, vagy internetezünk, akkor ez jóval több lehet. Ettől függetlenül azért a 7 és fél óra remek akkumulátor idő egy táblagép esetében.”

    Ezt nem egészen értem.
    Pontosan mivel és hogyan tesztelted?
    Kb. milyen fényrő volt beállítva, esetleg mobilnet is ment közben?

  12. Nekem iPad air(1)-en is lett sebességnövekedés: feltelepítettem az ios 8.1-et! A 7-es rendszerhez képest eléggé látványos a javulás! Nem szaggat stb…szóval megéri!

  13. Nekem sem akar menni az Intanst hotspot 5s vs air 2 esetén. Bár, úgy ezek az új funkciók egyike sem akar 100%-al működni…

  14. Én most vettem iPad Mini 2-t. iOS 8 alatt is simán megy szaggatás nélkül, egy ideig még jó lesz majd 2 év mulva váltok 🙂

  15. @igerywhite: én nem teszteltem így ebben a formában, de nem is írtam hogy teszteltem volna. Külföldi portálon tesztelték “átlagos használat” címszó alatt.

  16. @admin:

    OK, bocsi!
    Kicsit kapkodva olvastam a cikket, már annyira vártam, hogy a kezetekbe kerüljön.
    Most egy iPad4 van és szeretnék váltani, de ez az akksi “csökkenés” kissé aggaszt.
    Szívesen fogadok mindenkitől tapasztalatokat, véleményeket akinek már a birtokába van és használja.

  17. @igerywhite: még annyi időt nem volt nálam sajnos, de próbálom majd a következő napokban tesztelni.

  18. tudom hogy off de megtudja mondani valaki, hogy belehet állítani yosemite alatt safariban ha egy oldalra rámegyek és ott van videó ne induljon el automatikusan?

  19. szerintem teljesen jó az akksi én használom már talán kb egy hete de istenkirály

  20. Köszi, bíztató!
    Új tokok is vannak/lesznek hozzá, vagy használható a sima Air tokjával, számít ez a kb, 1,4 mm különbség?
    Nem látom sehol egyelőre külön hogy Air vagy Air 2, mondjuk SmartCase esetén.
    Picit félek tőle, hogy ennyire vékony.
    Ha bepattintja az ember egy viszonylag szoros tokba, vajon ki is lehet belőle szedni, hogy ne sérüljön?

  21. Nemtudom hat en meg erre biztos nem valtok talan a kovetkezo evi verzio mert sztem abban meg lesz ugyanez a kamera proci eggyel jobb touch id is marad es akkor vegre koncetraljatnak a belso fejlesztesre mint az ipad mini egy es ketto nel amikor az egy meg nem tudott semit csak a meret valtozott a ketto pedig retina, sokkal jobb proci meg minden en az ipad air 3-mat varom, minit pedig hiaba jo meg minden de nem vennek az ipad az ipad nem pedig ipod touch( ok kicsit tulzok, am nem arrol van szo az ipod touch sztem nagyon kiraly en imadom, csak azert a ket ezkoz masra hasznalhato)

  22. Milyen az iBeacon-os helymeghatározó? Elegendő egy navigációs szoftverhez (iGO, Navigon stb.) vagy kell a GLONASS és emiatt muszáj megvenni a wifi cellulart?

  23. Már irtam korábban is… Van ipad 3 és ipad Air-em. A hármast sokkal jobb kézbe fogni mert érezni az anyagot. Olyan mint egy doxa. Az air az más… Érezni rajta, hogy sérülékenyebb.

  24. Most szeretnék tabletet venni. Elolvastam a cikket és a commenteket éa most nem tudok dönteni hogy air vagy air2. Tanács? Vélemény? 🙂

  25. @hacem: én azt tanácsolom Neked, hogy ha megteheted, akkor vedd meg az Air2-őt, mivel fentebb le is jegyezték a kolegák hogy “kemény vassal rendelkezik” ez által szvsz ha Airt veszel akkor lehet hamarabb kellene cserélned, mint pl az Air 2-őt. 🙂

  26. Ha van kessed, nyilvan inkabb az ujabbat

  27. @henderson: iBeaconnel max. epuleten belul mesz valamire – ha az epulet tamogatja.

    Egyebkent iPadnel szvsz akkor eri meg valtani, ha “elfogy” a jelenlegi gepe az embernek. Egyszeruen semmi uj nincs benne. Le kene mar akadniuk arrol, hogy az iOS-t az iPhone felol fejlesztik, es olyan dolgokat kene belepakolniuk, amik a nagy kijelzon mar tenyleg hasznalhatoak. Split screen, drag and drop, akar meg egy Terminalt is el tudnek viselni…

  28. @ef-dani: Köszi az infót, közben utánanéztem, az iBeacon tényleg csak erre való, a wifi only iPadekben meg nincs GLONASS. Szóval egy 64GB-es wifi cellular lesz a nyerő.

  29. Nem tartozik szorosan a témához, de milyen autós tartót javasoltok iPad Air-hez? ExoMountot néztem de elég borsos ára van. Egyéb alternatíva esetleg?

  30. @henderson: hello!:) neked hogy jött be az air? jo és rossz tapasztalat érdekel vele szembe 🙂 de a többiek is leirhatják a véleményüket:)

  31. @hacem: Hali! Még nem vettem meg csak készülök rà erősen! 🙂

  32. Szeretnék venni egy ipadot csak nem tudom h most Air2 vagy mini 3 vegyek. Nagyrészt internetezésre szeretném használni és még terveim közt van kisebb videók összevágására és zene vágásra melyiket ajánljátok inkább?:)
    A segítségeket előre is köszönöm!


Add a Comment