fbpx Skip to content

A legutóbbi keynote nem hozott olyan kiemelten várt és előre bejelentett újdonságokat, mint a szeptemberi, ám így is nagy várakozás övezte a fanatikusok részéről. Vajon milyen új terméket dob majd piacra az Apple, vagy melyik meglévőt fogja felturbózni valami újdonsággal, a megújuló iPad sorozat mellett? A válasz a kérdésünkre az iMac volt, méghozzá retina kijelzővel felszerelve.

imackezdo

A bemutató során ismertetett paraméterek igen kecsegtetőnek tűntek, nagy számokkal dobálózni pedig az átlag felhasználók legegyszerűbb megtévesztési módszere. Ám jelen esetben ennél többről van szó, hiszen sem az iMac, sem pedig a Mac Pro nem az az árkategória, ahol a leendő felhasználók meggondolatlanul vásárolnák meg egyiket vagy másikat, a számok nagyságától függően. Ezen a szinten már sokkal inkább a hardver és a szoftver együttesének megfelelő területen történő alkalmazása számít, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a képeségeikkel. Jelen cikkünkben az új Retina iMac-ről és a Mac Pro-ról olvashattok egy átfogó összehasonlítást.

Árak

Kezdjük rögtön az elején a lefontosabbal: mennyibe kerülnek? Az új iMac $2500-ról indul, ami átszámítva nagyjából nettó 600 000 forintnak felel meg, míg a Mac Pro $3000-ról, ami nagyságrendileg nettó 720 000 forint (és ezekhez az árakhoz még hozzáadódik az adott szövetségi államnak megfelelő forgalmi adó). Természetesen ezek csak az alapmodellek, amelyekhez nem szükséges ragaszkodni, de némi személyes szubjektivitást belecsempészve annyit hozzátennék, hogy a dübörgő magyar gazdaságunkat figyelembe véve a kezdő vállalkozások többségének a belépő szint is megteszi (már amennyiben nem magunk otthoni szórakoztatására vesszük őket), a nagyobb multik esetében pedig már inkább számít az alkalmazhatóság (és a márkahűség, reklám), mint az ár.

Ha belépő szintnél többre vágyunk, némi plusz pénzért cserébe rakhatunk össze magunknak középhaladó konfigurációt is, amely alkalmazhatósági spektruma már jóval szélesebb, legyen szó fejlesztésről (például OpenCL), vagy komolyabb hardverigényű, szerver szintű szolgáltatások futtatásáról. Egy középhaladó konfiguráció felárának kifizetéséért cserébe 4GHz-es CPU-t, minimum 16GB memóriát, 512GB SSD háttértárat és ATI M295X grafikus gyorsítót zsúfolhatunk az új iMac-be, a Mac Pro esetében pedig 6 magos CPU, 16GB memória, 512GB SSD háttértár és ATI D500-as videókártya állhat rendelkezésünkre. Számokban kifejezve pedig előbbi $3500 (840 000 forint), míg utóbbi $4300-ba (1 032 000 forint) kerül (ezek is nettó árak).

retinaar

Amit érdemes megjegyezni, hogy a borsos ára ellenére az iMac beépített retina kijelzővel érkezik, míg a Mac Pro vizuális megjelenítéséről magunknak kell gondoskodnunk, ellenben a Mac Pro-k az évek során jobban tartják értéküket, illetve a hozzá vásárolt kijelzőt a következő generációra való frissítést követően is használhatjuk tovább. Mindenesetre láthatjuk, hogy azért jelentős az árrés a két modell között.

Teljesítmény

Mivel az Intel új generációs Broadwell processzorai jelentős késéssel fognak csak a piacra kierülni, így a Retina iMac az aktuális Haswell generáció legerősebb tagját, a Core i7-4790K-t kapta központi feldolgozóegységként. A 4 maggal és 4 szállal rendelkező processzor maximális órajele 4GHz, ami jelenleg a világon a leggyorsabb az egy szálú feladatok végrehajtásának tekintetében.

A Mac Pro a megjelenésekor az akkor még csúcsnak számító Xeon, 6 magos, Ivy-Bridge architektúrájú processzorral felszerelve érkezett, ám jelenleg már ha szorosan is, de az új iMac 4GHz-es CPU-ja mögött kullog sebesség tekintetében. A Geekbench jelentése szerint a Core i7-4790K-val szerelt Retina iMac nagyságrendileg 25%-kal gyorsabb az egy szálú feladatok végrehajtása során mint a 6 magos Mac Pro, és alig 15%-kal lassabb a több szálú feladatok elvégzése során. Ez azért nem rossz teljesítmény.

performance

Azt egyelőre ugyan még nem tudjuk, hogy az iMac milyen teljesítményt nyújtó GPU-val fog érkezni, de az előző generációkra hagyatkozva kijelenthető, hogy játékra továbbra is az iMac lesz alkalmasabb, míg a Mac Pro inkább az OpenCL fejlesztéshez és a professzionális 3D alkalmazásokhoz nyújt stabilabb hardverhátteret.

Bővíthetőség

Az előző generációs Mac Pro-k remek bővíthetőséggel rendelkeztek: 8 memóriafoglalat, 4 merevlemez rekesz, 4 PCI-Express foglalat, 2 optikai rekesz és rengeteg más egyéb csatlakozási lehetőség. Ami az új bővíthetőségét illeti, nagyjából kimerül a rengeteg más egyéb csatlakozási lehetőségnél…

expand

Ennek ellenére a Mac Pro még mindinkább bővíthetőbb mint a Retina iMac. 6db Thunderbolt porttal rendelkezik a további monitorok és külső HDD-k csatlakoztatásához, valamint 64GB-ig bővíthető memóriával, míg az iMac-ben mindössze 32GB a plafon. Mindent összevetve természetesen ezek nem radikális különbségek.

5K vs. 4K kijelző

A különbség jóval nagyobb, mint amennyire a számok tükrözik. A 4K monitorok 8.3 megapixel, az 5K kijelzők pedig már a lehetetlennek tűnő 14.7 megapixel megjelenítésére is képesek, ami 14.7 millió képpontot jelent. 4K esetében 24″ az határ, amikor még nincs szükség szoftveres skálázásra a magasabb képpontsűrűség eléréséhez, míg az 5K esetében ez 27-től 30″-ig terjedhet, ami azért jelentős méret- és minőségbeli növekedés.

Hogy szemléletesebben is lássátok, mekkora méretbeli növekedést jelent a hazánkban jelenleg nagyon népszerű HD TV-k felbontásához (1080p) képest a 4K és a most megjelenő 5K Retina iMac, az Apple hivatalos oldalán található ábrát vesszük elő példaként, valamint egy 5K felbontású képet, amit szintén az új iMac-et bemutató weboldalon találtok:

 4k5k

Hűtés és zaj

A Mac Pro hihetetlenül halk. Bárminemű zajt is generál, azt egyszerűen nem, vagy alig lehet hallani. Ez a kijelentés pedig akkor is helytálló, amikor teljes terheltség mellett használjuk. Egyszerűen nem hallunk semmit. Köszönhetően az egységesített hűtőbordának, a ventilátor fordulatszáma rendkívül alacsony, ám mégis kiemelkedően hatékonyan keringteti a levegőt és hűti a teljes rendszert.

A Retina iMac ugyanazon belső kialakítást követi, mint elődei, a hőelvezető csövekkel behálózott hűtőborda mellett található egy közepes méretű ventilátor is, ami az egész hűtési rendszer lelkét adja. Az Apple szerint átlagos használat mellett alig több, mint 0.5dB-lel hangosabb az egész rendszer mint a Mac Pro, ám azért komolyabb használat mellett némileg nagyobb zajra számíthatunk majd.

 cooling

Amennyiben szeretnénk a keletkezett hőt és zajt minimalizálni, ne felejdük figyelembe venni a választott konfigurációt sem: a nagyobb teljesítményű processzor és videókártya megnövekedett hővel és így zajjal is jár, a Fusion Drive-ról (SSD+HDD kombó, ahol a HDD ugyebár zajos) pedig nem is beszélve.

Megbízhatóság

A Mac Pro javarészt szerveralapokra épült: Intel Xeon CPU szerver osztályú chipsettel, hibatűrő memóriával, és munkaállomásokban is használt GPU-val. Az egész gép kiemelt figyelemmel és kiemelkedő hibatűréssel készült, ami a hétköznapi fogyasztóknak szánt eszközök többségéről (MacBook, iMac) nem mondható el, de a hibátlan dizájn és a kompakt összeszereltség ezeknél sem hanyagolható szempont.

panic

Az iMac-ek és MacBookok esetében ha nagyon ritkán is, de előfordulnak hibák. Nem megfelelő ébredés alvó módból, indokolatlan kernel panic-jellegű összeomlás és hasonlók. Szerencsére ezek annyira ritkák egy termék életében, hogy nem okoznak a hétköznapok során komoly fennakadást, de azért egy említésre méltó különbség a szerver alapokon nyugvó Mac Pro és a hétköznapi felhasználók számára készített iMac és MacBookok között.

Konklúzió

Hogy kinek ajánljuk ezek alapján a Mac Pro-t? Nos, nem sok embernek. Akiknek fontos az OpenCL alkalmazások használata, a nagy teljesítményigényű, több párhuzamosítást igénylő folyamatok futtatása, rengeteg Thunderboltra csatlakoztatott eszköz működtetése, számít a megbízhatóság, nagy fokú rendelkezésreállás, a csend nagy terheltség mellett és a minimális hőkibocsátás, azoknak mindenképpen jó vétel lehet.

Mindenki más számára ajánlott inkább a Retina iMac: legyen szó hétköznapi értelemben vett használatról, játékról, filmezésről, egyszerűbb videók szerkesztéséről, mindenképpen optimális választás – természetesen amennyiben a pénztárcánk elbírja.

Olvasd el a hozzászólásokat is

3 Comments

  1. Tegyük fel: Watch Dogs-ozni szeretnék az iMacen… És minden további nélkül fut? Semmi akadás maxon?
    Mert még nem láttam élőben, nem ismerem a teljesítményét.

  2. @AnonimGamer: attól függ, hogy mekkora felbontásban


Add a Comment