fbpx Skip to content

Ahogyan azt már várhattuk, a mai Apple-eseményen bemutatták az új iPad Air 2 és iPad mini 3 készülékeket.

design_large

A két új iPad közül szinte kizárólag csak az iPad Air 2-ről beszéltek a színpadon, mivel az iPad mini 3 esetén jóformán minimálisak a különbségek az előző generációval szemben, az új Air esetén azonban bőven van miről beszámolni.

A legszembetűnőbb kinézetbeli különbség az új iPad Air 2 esetén a vékonyság, amely nem több, mint 6.1 milliméter. Összehasonlításképpen az előző iPad Air 7.5 milliméter, az új iPhone 6 pedig 6.9 milliméter. A súly tekintetében is történt változás, hiszen most már csak 437 gramm a Wi-Fi-s változat az eddigi 469 gramm helyett.

Igen, az iPad esetén sikerült megoldani, hogy a kamera ne lógjon ki még úgysem, hogy 0.8 milliméterrel vékonyabb, bár a némító (vagy elforgatást zároló) fizikai kapcsoló megszűnt.

DSC_0421

A régi, első generációs iPad még úgyis vastagabb, mint most két darab egymásra helyezett iPad Air 2.

DSC_0423-2

A vékonyság mellett rengeteget fejlődött a kijelző is, amely mostantól laminált, azaz egyáltalán nincsen levegő az érintőpanel és a kijelző között. További újdonság, hogy az új üveg 56 százalékkal kevésbé tükröződik, ami azért már a hétköznapi használat esetén is jelentősen érezhető lesz, különösképpen ha szabadban is sokat használjuk az iPadeinket.

DSC_0427

Ahogyan az várható volt, az iPad Air 2 is megkapta az iPhone 6 és iPhone 6 Plus esetén bemutatott A8 processzor iPadre optimalizált változatát, az A8X-et. Az A8X egy második generációs 64-bites architektúrával, 3 milliárd tranzisztorral rendelkező processzor, ami 40 százalékkal gyorsabb és 2.5-szer gyorsabb grafikus magot tartalmaz. Emellett beépítésre került az M8 koprocesszor is, amely azonos az új iPhone készülékekben megtalálhatóval.

DSC_0432

A CPU tekintetében az évek során 12-szer lett gyorsabb az iPad Air 2, mint a legelső iPad, de ami még meglepőbb, az a 180-szor gyorsabb grafikai teljesítmény, ami 4 év alatt véleményem szerint lenyűgöző teljesítmény.

DSC_0437

DSC_0439

Az akkumulátor ideje maradt a már megszokott 10 óra, amely tökéletesnek mondható.

DSC_0445

Nagy hangsúlyt fektettek az iPadben található kamerára is, amely mostantól slo-mo és time lapse felvételek készítésére is alkalmas, valamint a technikai paramétereiben azonos az iPhone 6-ban is megtalálható szenzorral.

DSC_0461

A vezeték nélküli kapcsolatokat tekintve a Wi-Fi megkapta a MIMO technológiával rendelkező 802.11ac szabványt, valamint 150Mbps kapcsolattal rendelkező LTE chipet.

DSC_0500

Érdekes, hogy az Apple Pay szoltáltatást is megkapták az új iPadek, bár mivel ezekben nem található NFC szenzor, így csak internetes, online vásárlás esetén használható. (Az Apple Pay egyelőre csak az USA esetén érhető el, hétfőtől.)

DSC_0512

Mindezen technológiai specifikációk sokkal több gyakorlati értelmet és hasznot nyernek, ha azt nézzük, hogy hogyan fut az a 675.000 darab, az App Store-ban elérhető alkalmazás, amelynek a képességei évről évre egyre komolyabbak. Erre láthattunk is egy remek példát az előadás közben, amikor a Mac felhasználók körében népszerű képszerkesztő alkalmazás, a Pixelmator iPadre optimalizált változatát mutatták be használat közben.

DSC_0532

Az iPad Air 2-vel ellentétben az iPad mini 3-ról egyáltalán nem esett szó a színpadon, annyit tudunk csak, hogy a kamera maradt a régi, gyengébb minőségű, valamint az újdonságok tekintetében egyedül a Touch ID ujjlenyomat-olvasót kapták meg. Időközben frissült az Apple honlapja, ahonnan megtudtuk, hogy az iPad mini 3 teljes mértékben azonos specifikációval rendelkezik, mint az előző generációs iPad mini 2. Tehát csak a Touch ID és az arany szín az újdonság.

DSC_0587

Az új iPad modellek október 17-én válnak előrendelhetővé, valamint mostantól már arany színben is megvásárolhatóak. Az árak tekintetében nem történt változás, ugyanakkor az eddigi 32GB-os modell árárért már 64GB-os készüléket kapunk (a 32GB-os modell itt is kikerült a kínálatból).

DSC_0580

DSC_0597

A előző generációs iPadek is forgalomban maradtak, azonban sokkal kedvezőbb áron lesznek elérhetőek.

Olvasd el a hozzászólásokat is

50 Comments

  1. Nagy csalódás nekem a mini 3, azért nem frissíteni kicsit túlzás.
    Így kérdés ki fog venni mini 3-t mikor ott a mini 2 jóval olcsobban és ugyan az a belső van benne. 😀

  2. “Az árak tekintetében nem történt változás”

    Sajnos itthon még is, szépen megugrott 🙁

  3. Van aki eléri már a Yosemite frissítést. Nekem azt írja, hogy nem elérhető a magyar app storeban.

  4. @blake: Szintén ezt írja nekem is. Talán holnaptól?!

  5. Amennyiben felteszem a Yosemite frissítést, a fent lévő játékok ugyanúgy futni fognak a rendszer alatt? Köszönöm a segítséget!

  6. Hatalmas csalódás az iPad mini 3 🙁 A mini sokkal kényelmesebb számomra mint a normál és elég igazságtalannak tartom, hogy az embert ilyen ízléstelen megoldásokkal akarják terelni a drágább modellekre. Ha nekem a mini kényelmesebb, miért kell egy kényelmetlenebb, drágább készüléket vásárolnom, ha ugyanolyan hardvert szeretnék?

  7. Nekem még nem elérhető a Mac appstore-ban

  8. Ez mind szép és jó. Minden évben megjelennek ezekkel a termékekkel amit jobbak, gyorsabbak
    ( kicsit mindig csiszolnak a tudásukon), de valahogy nincsen már meg az az izgalom, hogy " húha ezt én megveszem kerüljön bármibe".
    Ne értsen félre senki, mert szerintem az Apple adja azt a minőséget amit mindenki szeretne magának.
    De kérdem én meddig lehet ezt fokozni?
    Mikor fognak olyat robbantani megint a termékeivel, mint anno az iPod-Iphone-iPad termékekkel?
    Bár én nagyon várom az Apple Watch-ot, de akkor most azt is minden évben cseréljem le egy jobbra, gyorsabbbra???
    Szerintem az Apple túl gyors, nincs időnk kiélvezni ezeket a nagyszerű termékeket, egyszerűen nem tudjuk megunni.
    Az én véleményem szerint és ezért sokan fognak utálni, de mi lenne ha nem évente hanem két v. három évente jönnének az ujdonságok?

  9. Igazad van ! A tv-be volt par eve , hogy mar akkor keszen allnak olyan fejlesztesekkel amiket kb 10-15 ev mulva fognak kiadni de minnel tobbet akarnak ki emelni a zsebunkbol . Ez most nem csak az apple termekekrol szolt mielott nekem esnenek egyesek ! Egyebkent en azt hiszem most valtok ipad2 rol ipad air2 re. Azt gondolom lesz nemi valtozas xd !

  10. A 8.1-ről senki sem beszél? Pedig ott volt, hogy hétfőtől elérhető.

  11. Sajnos ez már nem ugyan az a korszak, mint jópár éve, amikor még nem volt akkora konkurencia, technikai fejlettség. Lehetett nagyot durrantani. Most már a piac tömve van kütyükkel, a technika is telített, nincsennek már/még új kiugró lehetőségek a piacon. Talán majd a hologram… Addig is kis léptékben kell haladni a fejlődéssel, mert a konkurencia is kidob újabbnál újabb termékeket, hasonlóan semmitmondó, haszontalan fejlesztèsekkel, amik jól hangzanak, így az Apple-nek is be kell állni a sorba, mert felzabálják a koreaiak…

  12. Erdekes lett az itunes frissites! Jobb lett !

  13. @pottyos81: sajnos a tendencia még inkább rövidebb idővalum felé tendál 🙁 az általam használt Adobe termékek nagyobb frissítései, egy évről már fél évre 🙂 és onnan negyed évre csúsztak … szerintem ez a hardver iparra is ki fog hatni …

  14. Pottyos81: teljes mertekben igazad van az ujjitasokkal szemben, csak a latasmododal nem ertek egyet.
    Nem szabad iphone jellegu forradalmat varni egy termekfrissitesnel. Az emberek mindig valami ujjat, nagyott varnak az appletol, amit meg nem latott a vilag. Ugyan akkor bele sem gondolunk, h ilyen vekony ipadot tervezni, vagy akar egy ilyen brutalisan jol mukodo ujjlenyomat olvasot micsoda mernoki teljesitmeny, vagy akar a most debutalo apple pay! Ami most a szemunk elott valtoztatja meg a fizetesi szokasainkat, es ir tortenelmet megint! Annyira ki vagytok ehezve egy iphonehoz hasonlo ‘nagy’ innovaciora, h nem tudjatok ertekelni ezeket a dolgokat, es egy ilyen ujjlenyomat olvasora v apple payre azt mondjatok: tok jo, de kit erdekel, nem nagy durranas, holott a lejobb mernokok tobb evnyi tervezese all mogotte…

  15. Hát igen…és az iMac retina sem akármi!!!!

  16. @lvgaben: Teljesen egyetértek!

  17. Minden trollkodástól mentesen kérdezem, főleg azoktól, akik csalódtak: Mit vártatok? Mi az az őrületes újítás, amivel meg kellet volna döbbenteni?

  18. admin/ivgaben : elore leszogezem , hogy en nem vartam nagy durranasokat stb csak laikusan belegondolok abba az aprosagba , hogy peldaul ez az uj fizetesi lehetoseg csak az USA ban hasznalhato . Ergo ki nem szarja le xd! Itt van egy olyan program ami mar nem most lett kifejlesztve (siri) magyarul meg most sem tud . Azt kellett volna fejleszteni pl.

  19. Egy dolog , hogy nekem 36000 ft ba kerult az i6 os de az iPhone vasarlok nagy hanyada nagyon dragan vedzik meg . Nem erdemelnek meg azok az emberek , hogy minden funkciot hasznalhassak? Mi magyarok is hozzajarulunk az apple ceg fonokei ferrariahoz !

  20. Az IOS 8.1 megjelenése mikorra várható?

  21. @twingo16v: Hétfő

  22. @twingo16v Szia. Elmeletileg Hetfon elerhetove valik az iOS 8.1 🙂

  23. Köszönöm!

  24. Én amikben csalódtam:

    Kiherélt Mini. Méretre nekem jobban tetszik és eddig pont jó volt, hogy ugyanazt tudta mint a nagy. Erre…

    Nincs új AppleTV, AppStore-ral, játékokkal, havi előfizetéssel, HomeKit vezérlés támogatással. Pedig ez lehetne a következő nagy dobásuk. Gyakorlatilag átengednek egy óriási piacot a többi cégnek, mint például Netflix, HBO…

  25. Kíváncsi vagyok mit hoz az ios 8.1 Én még mindig nem váltottam 7.1.2-ről (i 5S) Az AIR2-nél viszont nem értem az M8 processzort?

  26. Mit nem lehet nem érteni rajta? A nagyobbik ipad megkapta az új iphone belét mondjuk így (egy kicsivel feltuningolva azért), a kisebbiket meg leszarták.

  27. @farkas63: Úgy értettem minek az ipad-be M8. Szerintem abban nem annyira k ihasználható mint az iphone-ban. Ezt tényleg nem fikázásnak szántam, csak annyira nem releváns.

  28. Mrisz32: jogos teged nem erint az apple pay (meg…), de en az usaban elek, es nekem csak par nap. Az osszes bank kuldott mar emailt, az apple payrol, es a tvben is mennek a reklamok… Szoval ez nem csak egy gyenge probalkozas mint a konkurencianal, hogy mar 2 eve kifizettetik a vasarlokkal az nfc chippet foloslegesen, csak hogy elmondhassak nekik mar van! Es igen, nem nagy dolog, vasarnap meg kartyat huzogatok, hetfon mar apple payt hasznalok. De 10 ev mulva, ez a nap lesz amit ugy emlegetnek, hogy az apple ujrafeltalalta, forradalmasitotta, es sokkal biztonsagosabba tette a fizetest. Pont olyan lesz mint az elso iphone, amikor kijott csak par kocka es szaki latta hogy valojaban mi is ez, es milyen hatassal lesz rank! Az emberek 99.99%a varja, de nem veszi eszre a forradalmi ujitasokat. Persze ezzel nincs gond, nem vagyunk egyformak…

  29. Egyetlen hatranya lehet ennek a vekonyitos jateknak iPhone es iPad szinten. Kenyszeritve lesznek, hogy minden uj technologiat a kovetkezo generaciokban ilyen kis helyre suritsenek be. Vagy ugy jarnak mint az iPad mini eseteben, hogy retinasitaskor megvastagodott. Az iPhone 6-osok aranyerszeru kamerajarol mar nem is beszelve… Tenyleg nem egyertelmu szamukra, hogy legalabb annyi rossz pontot gyujtenek ezzel mint amennyi jo pontot bezsebelenek a vekonyitassal? Mernok orak ezreit elpocsekolni egy lezervagasnyival kisebb ceruzaert pazarlas 🙂
    Amugy nyilvanvaloan mestersegesen van kordaban tartva a fejlesztes (marmint amit publikalnak) is, maskulonben az iPad mini 3 is vekonyidott volna es A8X-en porogne.
    Ha jovore is vekonyitas lesz es akkor is erre helyezik a hangsulyt a keynoteon, akkor elkonyvelhetjuk, hogy Jobs zsenialitasa mar nyomokban sincs jelen…

  30. @Burgesz: Miért is ne lehetne az iPadben kihasználni az erősebb processzort? Ugyanazok a szoftverek futnak rajta nagyobb képernyőn és felbontásban, mint az iPhoneon.
    Az 1. iPadben még erősebb is volt a processzor, mint az akkor aktuális iPhoneban.

  31. Yosemite már elérhető a storeban, valakinek bármi tapasztalata nincs esetleg? Ami legfőképp érdekelne , hogy lassul-e a rendszer Mavericks-hez képest.

  32. Iphone 6 plus-hoz hasonlítva miket nem kapott meg az Air2 ? 240 fps , optikai képstabilizátoron kívül? köszi

  33. @Dave: Nem lassabb, de mivel .0 így (Apple-)értelemszerűen bugosabb. Bár jobb, mint szoktak lenni. Ha stabilitás kell, akkor maradj 10.9.5-n.

  34. @ef-dani: Értem, köszi! 🙂

  35. Kedves Andris én az M8 motion processzerra gondoltam. Szerintem senki ne fitnesszel iPadel. Vagy azzal alszik, hogy figyelje az alvást?
    Erre céloztam

  36. @pottyos81: Senki nem kényszerít, hogy évente válts. Viszont az éves termékciklussal megadják azoknak a lehetőséget, akik egy évnél tovább nem szeretnek nyúzni egy kütyüt, hogy cserélhessenek. Nekik elég az, hogy a legújabb, nem akarnak csodát. És ha Te nem ezek közé tartozol, hanem mondjuk 3 generációval ezelőtti készüléked van, szerintem mindig meglesz a “hűha” érzés, ha váltasz. Nekem most iPad 2 van, és már érzem, hogy eljárt fölötte az idő. Főleg a memória kevés benne, hamar kidobja a programokat a háttérből. Gondolkozom a minin is, de inkább az Air lenne jó. És igazából bármelyikre válthatnék, már elég durva lenne a különbség.

  37. @Burgesz: M8 nem csak fitneszre van, és nem csak sima mozgásérzékelő, hanem légnyomásmérő is meg sok egyéb más igenis jó ha van benne, mit zavar az téged?
    Sok turista iPad-al rohangál inkább mint iPhone-al hidd el.

  38. @Dave: nem rég frissitettem 2011 macbook pro 15 egyenlőre semmivel sem lassabb szerintem , én kivételesen nem az vagyok aki minden nap videót vág vagy hasonló , netezni szoktam rajta , játszani (blizzard játékok ) meg itt tárolom a nyaralásból származó emlékeket , iphoto pl .
    Én semmilyen lassulást nem tapasztaltam. Kinézetre nagyon nagyon tetszik az új rendszer. a keresö megváltoztatása egyenlőre annyira nekem nem jön be. viszont ami még nagyon tetszik az az értesitések . Illetve nagyon tetszik és szerinem nem retina kijelzőn is nagyon élvezhető az uj design.

  39. Rendelhetőek az új iPad-k. 🙂

  40. Valakinek van infója mikor lesz optimalizálva a viber a OS X 10.10 Yosemite-hez?

  41. Most tényleg 2GB Ram van benne, vagy az csak pletyka volt?

  42. @farkas63: @farkas63: Semmi bajom nincsen vele. Sőt az Apple-el sem még mielőtt ez lenne a következő hozzászólásodban, szeretem a termékeiket. De az M8-nak semmi köze nincs a légnyomásmérőhöz. Azzal egyetértek, hogy sok turista ipad-el járkál (én is) de ennek semmi köze a témához.

  43. Ipad air vs air2. Nem valtok 🙂 ertelmetlen

  44. Air és Air 2 között azért van különbség, de mini-k között nincs. 😀

  45. Jelentektelen kulonbseg van, ezert nem valtok :)))

  46. Sziasztok tudja valaki mikorjelenikmeg iphonera a 8.1?

  47. @Maszek: nem csak iPhone-ra, hanem az összes, iOS 8-at támogató eszközre: hétfőn (10.20.), de pontos órát nem közöltek (várhatóan este 7 lehet magyar idő szerint).

  48. Ram kérdésre senki?
    Sehol nem látom hivatalos leírásban, hogy 2GB lenne az Air 2-ben…

  49. @igerywhite: Relax, most jött ki az air2, legalább várd meg, amíg valaki szétszedi…


Add a Comment