fbpx Skip to content

Steve Jobs irányítása alatt az Apple a számítógép-ipart felrázó termékeket mutatott be, úgymint az iPod, iPhone és az iPad. Eszközök, melyek megváltoztatták médiafogyasztási szokásinkat. Ugyanakkor az Apple és Steve Jobs sem volt jövőbelátó. Nem minden, a jövőre vonatkozó fejtegetésük jött be.

tim-cook-steve-jobs-3

Kezdve a tablet méretű telefonok phablet-nek csúfolásától az állításig, miszerint az iPad kijelzőmérete nem lehet kisebb, megtartva az eszköz hasznalhatóságát. Ezeken kívül is akadt még rengeteg olyan dolog amiben tévedtek. Alább elolvashatjátok a leginkább említésre méltókat.

Steve Jobs azt gondolta, napjainkra az IBM és az Apple marad a két legfőbb számítástechnikai cég

“Számítógépek előállítása terén nem marad majd más, csak az Apple és az IBM” – mondta Jobs 1985-ben a Playboynak adott interjúja során.

steve-jobs-thought-apple-and-ibm-would-emerge-as-the-only-computer-suppliers

“Nem gondolom, hogy sok cég lesz esélyes a második vagy harmadik helyre, még kevesebben lesznek olyanok, akik hatodik, hetedik helyen állhatnának. A legtöbb új, innovatív vállalat a szoftverre koncentrál. Úgy hiszem, hogy rengeteg fejlesztés történik majd a szoftverek terén, de hardveres oldalon nem sok minden várható.”

Steve Jobs úgy gondolta, hogy az előfizetéses zenefogyasztási rendszer halálra van ítélve

Egy 2003-as, a Rolling Stone magazinnak adott interjú során Jobs erősen kiritzálta a kor előfizetéses rendszerben működő zeneszolgáltatóit, mint például a Rhapsody-t.

steve-jobs-thought-music-subscription-services-were-bankrupt

“Az emberek nem akarják a zenéiket előfizetésesként megkapni… le akarják majd tölteni a megvásárolt zenéiket” – így Jobs. “Az előfizetéses zeneszolgáltatási modell halva született ötlet. Ennyi erővel Jézus második eljövetele is lehetne előfizetéses, nem biztos, hogy sikeres lenne.”

Jobs nyilvánvalóan elbukta a Pandora és Spotify sikerességének megjövendölését, és ez egy olyan hiba volt, aminek eredményeként az Apple meglehetősen későn szállt be az előfizetéses zenei szolgáltatások piacára az iTunes Radio-val és ami a Beats nem is olyan régi felvásárlásával.

Steve Jobs azt gondolta, az iTunes csak zenét fog árulni, de filmeket nem

A már említett 2003-as Rolling Stone interjú során Jobs-nak feltették a kérdést, hogy lát-e esélyt egy iTunes filmboltra, melyre a következő választ adta.

steve-jobs-thought-itunes-would-only-sell-music-not-movies

“Nem gondoljuk (Jobs esetében ez gyakran egyenértékű volt az “én úgy gondolom” kifejezéssel, – a szerk.), hogy ez egy olyan dolog amit az emberek akarnak. Egy film letöltése egy örökkévalóság – nincs benne évezet”

10 évet ugorva az időben az Apple bejelenti, hogy “az iTunes felhasználók több mint egy milliárd TV sorozat epizódot és 380 millió filmet töltöttek le mostanáig az iTunes boltból. Ez a szám naponta 800.000 TV sorozatepizód és több mint 350.000 film vásárlásával növekszik.”

(Fontos megjegyezni, hogy 2003-ban az internetszolgáltatók sebessége nem volt valami csúcsszuper. Személy szerint egy 56k-s modemmel rendelkeztem, ami körülbelül e-mailezésre volt elegendő. Az első DSL kapcsolatom 2005-ben vált elérhetővé 300kbps-os névleges sebességgel. 700MB adat letöltése legalább napokat vett igénybe. Időközben ráadásul a letöltött filmeket már azok letöltése közben is el tudja kezdeni lejátszani az iTunes. – a szerk.)

Az Apple nem gondolta, hogy az emberek videókat akarnak majd nézni az iPodjaikon

2003-ban Jobs a következőket mondta Walt Mossbergnek: “Nem vagyok meggyőződve arról, hogy az emberek filmeket akarnának nézni mini kijelzőkön.”

apple-didnt-think-people-would-want-to-watch-videos-on-their-ipods

Majd Bill Clintont idézte: “Csak a zene a lényeg, te hülye, csak a zene!”

Mint tudjuk, 2 évvel később az Apple ennek szöges ellentétét lépte meg a 2.7″-es kijelzővel rendelkező iPod bejelentésekor, mely képes volt fotók és videók megjelenítésére is.

Az Apple azt gondolta, hogy az embereket nem érdeklik a táblagépek

Szintén a 2003-as Mossberg interjú keretében sikerült ezt Jobs-nak kijelenteni.

apple-thought-people-werent-interested-in-tablets

“Nincs tervben táblagépek készítése. Az emberek billentyűzetre vágynak… A táblagépre gondolva az jut eszembe, hogy el fog bukni.”

Ekkortájt valójában az Apple már jó ideje foglalkozott a kulisszák mögött a táblagép fejlesztésével: mint bebizonyosodott, a cég már az iPhone előtt kezdte az iPad tervezését.

Az Apple megpróbálta meggyőzni az embereket, hogy az iPhone 4-nek nincsenek antenna-problémái

Az Apple nem akarta elismerni, hogy bármi hiba lenne jónéhány iPhone 4 antennájával. Ma ezt már úgy ismerjük, mint “Antennagate”.

apple-tried-to-convince-people-that-the-iphone-4-didnt-have-an-antenna-issue

Az iPhone 4 két antenna-modulját kezünkkel rövidre zárva – például a készüléket bal kézben tartva – az iPhone 4 jelentős térerő csökkenést produkált, ami megszakadt hívásokat idézett elő.

Steve Jobs félvállról vette a dolgokat, mondván “Egyszerűen ne úgy fogd.” A cég később elismerte a hibát az antenna tervezésében, és az érintetteknek ingyenes bumper tokokat adott a cég.

Az Apple phabletnek csúfolta az iPhone 3,5 hüvelykes kijelzőjénél nagyobbal rendelkező telefonokat

Egy 2010-es, az Antennagate-botrányt enyhíteni próbáló sajtókonferencián Steve Jobs emlékezetesen élcelődött a nagy kijelzős telefonokon, mondván más cégek úgy kerülték el az Antennagate-problémát, hogy “akkora készülékeket gyártottak, amit eleve nem ér át a kezed.”

apple-used-to-mock-so-called-phablet-phones-that-were-bigger-than-the-iphone

Ezt fokozandó, Jobs kijelentette “Senki nem fog ilyet venni.”.

Természetesen az Apple idővel rájött, hogy rengeteg ember szeretne nagyobb iPhone-t, így 2012-ben bemutatták a 4″-es iPhone 5-öt, melyet az 5c és 5s követett. Kevesebb mint egy hónapja pedig bejelentésre került a még nagyobb, 4.7″-es iPhone 6 és 5.5″ képátlójú iPhone 6 Plus.

2012-ben az Apple úgy gondolta, hogy a saját fejlesztésú Maps alkalmazása jobb lesz, mint a Google Maps

A Google Maps az első iPhone megjelenése óta gyári alkalmazásként volt elérhető 2007-től. Az iPhone 5 és iOS 6 megjelenésével egy időben azonban az Apple a Google Maps leváltása, és a saját Maps alkalmazásának használata mellett döntött, köszönhetően annak, hogy előtte több térképészeti céget is felvásárolt.

in-2012-apple-thought-developing-its-own-maps-app-would-be-better-than-google-maps

Sajnálatosan az alkalmazás hemzsegett a hibáktól és pontatlanságoktól, melyek később az akkori iOS fejlesztésekért felelős vezető, Scott Forstall menesztéséhez vezettek. Tim Cook az Apple weboldalán nyílt levélben kért elnézést.

A vállalat azóta komoly fejlesztéseket végzett az alkalmazáson, de még így is van hova felzárkozni a Google Maps-hez képest. 2013-ban néhány további, térképszoftver fejlesztésben érdekelt cég felvásárlása után a következő fő iOS verzióban remélhetőleg már egy sokkal fejlettebb Maps-t kapunk.

2012-ben az Apple azt nyilatkozta a 10″-es iPadjéről, hogy “ez a legkisebb méret, mely szükséges”

Egy 2010-es pénzügyi értékelés során Jobs a következőket mondta a befektetőknek a versenytársak 7“-es táblagépeinek bemutatására reagálva: “Véleményünk szerint ez a méret nem megfelelő nagyszerű alkalmazások készítéséhez.”

in-2012-apple-said-its-10-inch-ipad-was-the-minimum-size-required

“Lehetséges a kijelzőfelbontás növelése, ami csökkenti a méretbeli különbséget. Ugyanakkor ez jelentéktelen, hacsak nincs a táblagépre csiszolópapír ragasztva, hogy az emberek lecsiszolhassák az ujjukat, a jelenlegi méret negyedére. Az Apple igen alapos felhasználói tesztelésnek vetette alá az érintéssel vezérelt felületeket az évek során, és már igazán értjük a dolog működését.” – folytatta Jobs. “Egyértelmű határai vannak annak, hogy milyen közel helyezhetőek egymáshoz fizikailag az egyes elemek az érintőképernyőn mikor a felhasználók nem tudják pontosan megérinteni, elhúzni, vagy összehúzni az adott elemeket. Ez az egyik fő oka annak, amiért azt gondoljuk, hogy a 10″ a minimális méret ahhoz, hogy nagyszerű tablet-alkalmazásokat lehessen készíteni.”

Két évvel később az Apple bejelentette 7.9″-es iPad minit.

Olvasd el a hozzászólásokat is

9 Comments

  1. Ebből is látszik, hogy erősen túl van misztifikálva a “Jobs idejében ilyen nem …” mondóka.

  2. Messziről jött ember azt mond amit akar! Jobs meg ugye nem tudja cáfolni .

  3. Ebből a szempontból ugyanolyan volt mint mi átlag emberek.
    Amit ma jónak hiszek nem biztos hogy 3-5 év múlva is annak tartok,de szerintem evvel mindenki így van mert mindenki változik és más leszálló szemlélet.

  4. Maradjunk annyiban, hogy mindegy miben tévedett Jobs és az Apple. Ha Steve nem született volna meg, akkor a számítástechnika lehetséges, hogy teljesen más irányba téved és semmi sem így alakul… 😉

  5. 2003-ban az USA-ban éltem, 20 megabites netem volt otthon. Gondolom Jobs nem az 56k modemről nyomta…

  6. Kár, hogy Jobs már nem tud ilyeneket mondani… Ezekből a tévedésekből tanult és így változtatta meg az életünket

  7. Sokmindenben igaza volt, az hogy van rà ellenpélda az még nem jelenti hogy tévedett csak azt hogy nagy vàltozàsok történtek azòta. Meg jelenleg minden hülyeségnek van mâr piaca.

  8. 1. Az Apple és az IBM ma is nagy cég, 1985-ben Jobs nem tudhatott arról hogy kb 30 év múlva már mindenki kínába fog mindent gyártatni, ami gyengíti mind az európai mind az amerikai cégek létjogosultságát, nem beszélve a munkavállalók helyzetéről, ami nyilvánvalóan ott jó magasan senkit sem érdekel.
    2.Évek óta hardveres téren fejlesztés történt de nagy fejlesztés nem történt inkább a zsugorítás most a cél. Sokáig évről évre úgy hardverbe kellett befektetni 5-10 évvel ezelőtt hogy a 3D programok normálisan fussanak. Jelenleg 4-5 éves gépeken is tökéletesen futnak a 3D alkalmazások. Tudnék videokártya szériákkal is dobálózni amiket újabb néven dobnak piacra gyengébb teljesítménnyel mint elődeik, de legjobb példa erre az XBOX 360, aminek 9 évre rá újították meg a hardverét.
    3. Eszembe nem jutna hogy egy előfizessek egy felhő vagy előfizetéses zene szolgáltatásra. Ha megvettem valamit ahhoz igen is férjek hozzá, ne legyek internethez vagy bármihez kötve az eléréséhez!!!!
    4. Majdnem a modemes internet korában ez elég lehetetlennek tűnt hogy egy filmet valaki letöltögessen.
    Most annak a 10 embernek akinek 10 éve volt legalább 1 megabites internete arra nem igazán lehetett volna üzleti modellt alapozni..
    5. Mini kijelzőn filmet nézni nem nagy élmény inkább csak kényszer, bár én magam 10 éve egy nokia 3650-el rendelkeztem amin már meg lehetett nézni egy divx filmet a megfelelő konvertálás után de túl sok filmet nem néztem rajt.
    6. Pont itt jött képbe az ipad létjogosultsága hogy böngészni és filmezni jobb egy nagyobb kijelzőn, de ez sokáig viszont aki dolgozik egy gépen annak kell a billentyűzet mert, mert jó és szép az ipad/iphone/Samsung/HTC stb.. csúcs telefon vagy tábla de minimum kétszer annyi időt vesz igénybe azon egy üzleti levelet elküldeni.
    7. SAJNOS AZ IPHONE 4 ANTENNA HIBA FIGYELMEN KÍVÜL HAGYÁSA GERINCTELENSÉG VOLT…
    Ezen nincs mit szépíteni, kötelező lett volna mindet visszavenni!
    8. Nekem is tetszik az Iphone 5 de szerintem már korán sincs olyan minősége mint egy 4S-nek, és lényegesen kényelmetlenebb a használata telefonként, az újabb 6/plusz szériákról meg ne is beszéljünk. Persze mint egy lehetőség nagyon jó, mert aki el bírja viselni vagy inkább csak otthon használja annak új lehetőségeket nyújt de telefonként állandó használatra már csak nagy tenyerű férfiaknak ajánlott. De mint üzleti telefon nem feltétlen ajánlanám senkinek.
    9. Az apple map szolgáltatás szerintem nagyon jó alternatíva/ötlet volt csak nem ilyen tipikus apple ráerőszakolós módon.

    Jobs a maga korában úttörő volt, nem gondolom, hogy bárki is meg tudja jósolni a jövőt, de sok mindenben jók voltak a meglátásai, és ennek köszönhetően születtek sokszor korukat megelőző minőségi termékek. Mivel túlárazott termék így mindenki magasabb elvárásokat támaszt az apple termékekkel szemben aminek többnyire nem tudnak megfelelni. Jobs nélkül az apple inkább tőke orientált lett és egyre kevésbé ad a minőségre, fejlesztésre, helyette túlárazott mennyiségi termékeket gyárt minél nagyobb számban. A fejlesztések minimálisak csak annyi a lényeg hogy évente előálljanak egy új termék palettával, mindegy, hogy van e emögött fejlesztés vagy nincs pl. Iphone 5 -> Iphone 5C . A szoftverfrissítésket ráerőltetik a felhasználókra, még ha hibás akkor is. Minden iphone megjelenése előtt valami újra számít mindenki, és akkor kiadnak egy az előző szériára 90%-ban hasonlító készüléket mintha, minden ötletet és egyediséget nélkülözve. Még látszólag jó anyagból is képesek gyenge minőséget előállítani… Jó magam 5 éve használok apple telefonokat és a minőség miatt váltottam át rá Nokiáról. Sajnos nem hiszem hogy a következő telefonom is apple termék lesz…


Add a Comment