fbpx Skip to content

A SzifonStore-ban a cikk megjelenésével együtt megjelent a D-Link egy-két terméke, amiket mi még augusztus végén tesztelésbe is vettük. Ebben a cikkben megnézhetitek, mit is tud a D-Link csúcs routere, a DIR-880L és a csúcs NAS, a DNS-327L, illetve akinek az eszközeik nem tudják az ac-s Wi-Fi-t, azok egy USB-s Wi-Fi stick segítségével hogyan tudják élvezni az ac előnyeit.

dlink

Nekem egy jó pár éves routerem van, ami papíron tudná azt a sebességet, amire az internet szolgáltatóm nemrég megemelte, de valahogy mégsem ment neki és nagyon sokszor nulláról újra be kellett állítani, így nagy felüdülés volt, hogy a D-Link termékeit használhattam.

D-Link (DIR-880L) Wireless AC1900 Dual Band Gigabit Cloud Router

Mint már a bevezetőben írtam, ez a router most a D-Link csúcskészüléke. Manapság router vásárláskor fontos szempont, hogy biztosan tudja a 2.4GHz-et és az 5GHz-et is, mivel a rácsatlakozott eszközök nagy része már képes az 5GHz-es hálózatot is kezelni, de akár az ac szabványt is. Az 5GHz előnye, hogy ez a sáv kevésbé telített még, így például egy panelházban nem fog neki bezavarni mások 2.4 GHz-es hálózata, illetve gyorsabb kapcsolatra képes, mint a 2.4GHz. A router nevében ott van, hogy AC1900, ami elsőre érdekesen hangozhat, de ha jobban utánajárunk a Wi-Fi hálózatoknak, akkor rájövünk, hogy az 1900 csak egy jó marketing szöveg, ugyanis nem 1900 Mbps-os sebességre képes a router, hanem az 802.11n-es szabványon akár 600Mbps-re, és a 802.11ac szabványon pedig akár 1300Mbps-os sebességre is képes az eszköz. Amennyiben összeadjuk a 600 és az 1300Mbps-ot, máris kijön a bűvös 1900.

dlinkrouter_3

A DIR-880L-t rendkívül egyszerű üzembe helyezni, csak csatlakoztatni kell hozzá a három, rotor méretű antennát és bedugni a hálózatba, majd egy nagyon gyors és egyszerű konfigurálás után már használhatjuk is (érzékeli, milyen típusú az internetkapcsolatunk és annak a bejelentkezési ablakát dobja csak fel, illetve akár mobil alkalmzással is konfigurálható). Természetesen külön névvel és jelszóval létrehozhatunk 2.4GHz-es és 5GHz-es hálózatot, de mindkét frekvencián még 1-1 vendég hálózatot is csinálhatunk, melyek hozzáférését és sebességét szabályozhatjuk, így a vendégeink tudnak nálunk netezni, de nem veszik el a teljes sávszélességet, illetve az otthoni hálózatunkra kötött adattárolókat se tudják elérni.

dlinkrouter_1

A routerre kapcsolódott eszközöket nem csak aszerint tudjuk kezelni, hogy milyen frekvencián kapcsolódnak, vagy hogy vendég eszköz-e, hanem beállíthatunk egy prioritási sorrendet is (QoS) aszerint, hogyan szeretnénk, ha az eszközök kapnák a sebességet. Én például beállította, hogy a legfontosabb eszköz a lakásban a MacBookom és csak utána jön az iPhone, a NAS és édesanyám laptopja. Egy másik kedvenc okosságom ebben a routerben az Advanced AC SmartBeam. Ez egy olyan technológia, aminek segítségével a router képes felismerni, hogy a lakásban hol és mennyire sávszélesség-igényes dolgot végzel és milyen eszközön, így afelé az eszköz felé erősebben fogja sugározni a jelet (mozgásban is lehet), elkerülve így a sebesség ingadozását, vagy akár a VOIP hívások, streamelt filmek megakadását.

dlinkrouter_2

A DIR-880L-en két USB port található, melyekre merevlemez, nyomtató, szkenner is csatlakoztatható. A merevlemezt érdemes a hátulján lévő portra csatlakoztatni, mert az az USB 3-as, az oldalán található csak USB 2-es. A rákötött merevlemezre könnyedén, oda-vissza másolhatunk bármit és erről streamelhetünk akár zenét, filmet is. Ezeken túl még 4db Gigabites LAN port is található a routeren, melyekbe NAS-t, TV-t és egyéb, LAN kábelen keresztül internetező eszközt tudunk csatlakoztatni.

A router szoftvere nagyon egyszerű és könnyen kezelhető, de emellett igen sokat tud. Érdemes regisztrálni az eszközt egy mydlink fiókhoz, ugyanis így akár a felhőből is tudjuk menedzselni a routerünket, de akár másét is, ha ami mi fiókunkhoz van kötve, így akik mondjuk kevésbé számítástechnika-orientáltak, azoknak is tudunk távsegítséget nyújtani. Nem mellékes, hogy a következőket tudja még: UPnP Media Server, DLNA (de iTunes server-t nem) Windows File Sharing (SAMBA), Web File Access (böngészőből el tudjuk érni a USB-s háttértárat, ami a routerre van kötve), IPv6, tűzfal, Port Forwarding, weboldal szűrő, Dynamic DNS, szülői felügyelet, és nem utolsó sorban VPN kapcsolatot is tud kezelni. Ezek mellett be lehet még állítani, hogy mikor mikor sugározzon csak, így például vendéglátóipari egységek csak nyitvatartási időben biztosíthatnak netet a vendégeiknek, de akár a gyerekek eszközein nem csak azt állíthatjuk be, milyen oldalakat ne nézhessenek, de azt is, hogy az adott készülék számára mikor legyen elérhető csak a hálózat (például éjjel aludjanak és ne netezzenek).

dlinkrouter_4

Méretét tekintve szerintem egy picit nagy, én például nem tudtam ott használni, ahol eddig volt a routerem, de szerencsére falra fel lehet fúrni. Úgy gondolom, hogy a DIR-880L egy nagyon jó router, mind hardveresen, mind szoftveresen és akinek annál több kell, hogy egy router segítségével egyszerűen csak jön az internet, azoknak tökéletes választás, másoknak pedig lehet, hogy túl okos lesz. 🙂 Bővebb információt a D-Link oldalán találhattok.

A D-Link (DIR-880L) Wireless AC1900 Dual Band Gigabit Cloud Routert a SzifonStore-ban tudjátok megvásárolni fekete és fehér színekben.

D-Link (DNS-327L) ShareCenter + 2-Bay Cloud Storage Enclosure

Számomra két dolog volt érdekes, mikor NAS tesztelésről volt szó: tudjon Time Machine mentést készíteni és torrentezni helyettem. Na hát ezeket ez a NAS tökéletesen csinálja is, de haladjunk most először a hardveres részektől a szoftveresek felé. A DNS-327L egy kétfiókos NAS, azaz 2db 3,5-ös merevlemezt tehetünk bele, melyek akár tükrözhetjük is egymásra, de persze lehet két külön álló tárhely is, melyeket még kisebb partíciókra is oszthatunk. A hátulján a tápkábel és a LAN kábel csatlakozója mellett még egy USB port is helyet kapott, melyre akár merevlemez, nyomtató, vagy szkenner is csatlakoztatható.

nasdns327l_4

Kívülről szép, nem sok helyet foglal, de a belseje, mármint a szoftveres része sokkal izgalmasabb. Egy gyors next-next-finish konfigurálás után, melyben megadjuk a legfontosabb dolgokat, mint például milyen felhasználó név és jelszó kombinációval lehessen hozzáférni majd a kezelőfelülethez, illetve milyen néven látszódjon a NAS (én a StarCraft zerg fajának központi tudatáról, az Overmindról neveztem el), stb, már használhatjuk is. A NAS-nak az ereje a különböző kiegészítő alkalmazásokban rejlik, mert alapból “csak” egy vezeték nélküli tárhely lenne.

nasdns327l_1

A kiegészítő alkalmazások segítségével tudjuk a NAS-t egy csodamasinává varázsolni. Nincs elég karakter ahhoz, hogy minden kiegészítőről részletesen szót ejtsek, de aki érdeklődött már a NAS-ok iránt vagy épp egy ilyen vásárlásán töri a fejét, az úgyis utána fog nézni ennek részletesen. Pár kiegészítőt azért kiemelnék, amik számomra igencsak hasznosak voltak az elmúlt pár hétben. Itt van például a Transmission: aki Mac-et használ, annak ismerős lehet ez a torrent kliens. Ez a kis programocska pontosan ugyanazt csinálja, mint a számítógépen, csak éppenséggel itt elég a NAS-nak és a routernek bekapcsolva lennie, hogy az adott torrent fájl segítségével az adott tartalom a NAS merevlemezére letöltődjön.

Ez több okból is szimpatikus volt a számomra:

  • nem kell a gépemnek mennie letöltés közben;
  • nem foglalja a gépemen a helyet az adott tartalom (256 GB-os SSD gyorsan be tud telni);
  • könnyen elérem a letöltött tartalmat, videóknál könnyen streamelhetem TV-re, számítógépre;
  • számítógép nélkül megy a fájl visszatöltése is. Ezzel engem megnyert a NAS. 🙂

Ha már letöltésről beszéltünk, akkor a DNS-327L képes FTP/HTTP letöltésekre is, szintén számítógép kihagyásával, de a P2P letöltéseket is kezeli. Egy másik kedvenc kiegészítőm a Google Drive, ezen sokan sok mindent tárolunk, viszont elenyésző része van a gépre is lementve, hiszen szinte mindig van internet hozzáférés. Viszont hogy otthon is minden meglegyen és ugyanúgy szinkronizálódjon a felhőbe, illetve net hiányában is elérhessük, jól jöhet, ha az egész drive-ot le tudjuk menteni a NAS-ra.

nasdns327l_2

Mint már a bevezetőben írtam, nagyon fontos volt számomra, hogy a NAS Time Machine mentést is tudjon tárolni, mindenféle extra konfigurálás nélkül. 2011 júniusa óta használok Mac-et, viszont Time Machine-t csak most, nyár eleje óta, a retina MacBook Pro vásárlása után kezdtem el használni, de csak USB-n keresztül. Ezt a kábeles megoldást nem találtam a legcélravezetőbbnek, mert mindig eszembe kell jutnia, hogy ideje lenne azért már menteni egyet és így hetek teltek el két mentés közt, míg ha vezeték nélküli tárhelyre mentenék és a Mac töltőre van dugva, akkor óránként készül a változásokról egy mentés. A Time Machine-ről és egyéb mentési lehetőségekről már egy korábbi cikkünkben részletesebben is írtunk. A Time Machine működéséhez a Local Backups programon belül kell egy négyzetet bepipálni és már indíthatjuk is a mentést.

Ez mind szép és jó, de mi van, ha történik valami az otthoni NAS-sal és minden adatunk elveszik? Ennek megelőzésére több módszer is létezik. Egyrészt érdemes a két merevlemezt tükrözni egymásra, így ha ez egyik meg is adja magát, a másikon minden ott van ugyanúgy és csak a rossz HDD-t kell cserélni. Másrészt érdemes lehet egy másik ingatlanban elhelyezett NAS-ra is menetünk fontos adatainkat, ezt a Remote Backups kiegészítő segítségével tudjuk megtenni.

nasdns327l_5

A NAS-t kis szerverként is használhatjuk és futtathatjuk kis látogatottságú weblapunkat is akár WordPress, akár Joomla alapokkal. A NAS-on tárolt zenéinket az Audio Streamer segítségével bárhol streamelhetjük, de az egyéb rárakott fájlunkat is bárhonnét elérhetjük a mydlink fiókunk segítségével, és képeinket és videóinkat AirPlay-képes eszköz segítségével meg is jeleníthetjük bárhol. Továbbá tud futtatni DLNA és iTunes szervert is. Ezek mind alap kiegészítők, de továbbiak is telepíthetőek az eszközre, így a NAS tudása még tovább növelhető.

A NAS-nak nem csak az a lényege, hogy otthon legyen egy tárhelyünk, amit csak onnét tudunk elérni, hanem hogy ha bármerre járunk is a világban és van internet hozzáférésünk, akkor elérhessük azokat az adatokat, amik otthon vannak. Ezt a mydlink fiókunkkal is megtehetjük, vagy akár FTP kapcsolattal is, de van még mobil alkalmazás is, amivel elérhetünk bármit a NAS-on, sőt fel is tölthetünk rá.

Bővebb információkat itt találhattok a DNS-327L-ről és megvásárolni pedig a SzifonStore-ban tudjátok fekete és fehér színben. A merevlemez nem része csomagnak.

D-Link (DWA-182) Wireless AC1200 Dual Band USB Adapter

Ez a kis stick azok számára kínálhat gyorsabb kapcsolatot, akik otthon már kiépítették az ac-s Wi-Fi rendszert, viszont van olyan eszközük, ami nem támogatja ezt a szabványt, ám nem akarják azt lecserélni és kihagyni a rendszerből. Bővebb információkat itt találhattok róla.

dlinkacstick

Megvásárolni ezt is a SzifonStore-ból tudjátok.

Konklúzió

A teszt során az Apple Time Capsule készüléke volt az ellenfele a D-Link kombójának, és én azt tapasztaltam, hogy ár-érték arányban a D-Link győzött. Miért? Az Apple Time Capsule-ről korábban már írtunk, röviden ez egy router és tárhely is egyben, ami jó, mert kevesebb helyet foglal, az Apple környezethez lett kitalálva, viszont sokkal kevesebbet tud, de amire kitalálták, arra tökéletes. Amit még negatívumnak tartok a Time Capsule esetén, hogy csak egy merevlemez befogadására képes, és a vásárláskor el kell dönteni, hogy mekkora tárhellyel vesszük. Tudása hétköznapi embereknek tökéletes, de aki többet akar, annak már a DNS-327L-t érdemes vennie egy jó router mellé, mint például a DIR-880L. A D-Link mellett az szól, hogy két eszközről van szó, amik igaz nagyobb helyet foglalnak, mint a Time Capsule, viszont anyagilag kevésbé megterhelő külön megvenni őket, és ha az egyik bedöglik, nem kell mindent cserélni. Emellett a NAS 2 merevlemezt is képes befogadni, amiknek a méretét mi szabhatjuk meg, illetve (akinek szüksége van rá) szoftveresen is sokkal többet tud, mint a vetélytársa.

[poll id=”164″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

13 Comments

  1. ár/érték arányban egy remek NAS. de a d-linknek közel sem ez a csúcs modelle, ezt kérlek írjátok át mert simán a vásárló megtévesztése.

  2. Akinek 10 mgb/s netje van érdemes lecserélni a N-es rouzerjét?

  3. Helló!

    Köszi a tesztet 🙂
    A NAS-ra letöltött filmet hogyan stream-eled át egy TV-re? Nekünk olyan TV-nk van amiben benne van a média lejátszó. Hogyan lehetséges ez? Köszi!

  4. @akos101: attól függ, mire gondolsz az mgb/s alatt. mega-giga-bit/s? mert már a gigabites sebességet sem feltétlen tudod majd átvinni rajta. ha viszont 10Mb/s-ra, tehát megabit/s-ra gondolnál, akkor ha azt összehasonlítod a router által kínált 600Mbit/s (n) + 1300Mbit/s (ac) sebességgel, akkor azt ez biztosan átviszi, de még egy egyszerű n-es is, mert a maximális sebesség az n-es esetén is 600Mbit/s, ami bőven több, mint amennyi az interneted 10Mbit/s-os maximális sebessége.

  5. Másrészt a Wi-Fi routereknél ezek az értékek szintén nem takarják a valóságot, mert half-duplex média és az értékeket simán felezni kell.
    A Time Capsule alapvetően egy jobb hardver (Wi-Fi adó-vevő, SoC), mint a két eszközben ami van, de nyilván ezeknek az erejét összeadva elverik a Time Capsule-t, ami nem egy magyar piacra szánt termék (egyelőre), mert amíg nincs rendes tartalom az iTunes store-ban, addig kell az offline fájlokhoz rengeteg tárhely és egy nagyon erős CPU a torrent letöltéséhez. Amint ezek az igények megszűnnek, a TC veri a router+nas kombót, és ráadásul nem kell két eszköz után fizetni a villanyszámlát.

  6. @Jadeye: Most csináltam egy speed tesztet: 8.8 Mbps. Ezek szerint nem érdemes lecserélnem az N-es Routerem?

  7. sziasztok a kérdésem az lenne hogy nekem egy Extreme Time Capsulám van és az megoldható-e ezen apple tv keresztül hogy stream-ni tudjak mondjuk egy 20gb-os mkv filmet van -e erre vmi megoldás ??

    am ez a wifi stick is komoly tesztelték a macworld-sök igencsak jó eredménnyel : http://www.asus.com/Networking/USBAC56/

  8. Nagyon jó cikk…..csupán csak az a bajom hogy hétfőn vettem egy ASUS RT-AC68U készüléket de senki sem tudott adni róla információt! Erősítsetek meg hogy nem csináltam rossz üzletet !
    Kéne egy kis segítség ……van esetleg Székesfehérvári köztetek aki tudna egy -két beállításban segíteni ,mióta routert cseréltem nem tudom beállítani a Wi-Fi-s KLíMÁMAT,és a lakásban levő
    http://logout.hu/cikk/digitalis_hazorzo_kinabol/nyomtatobarat/teljes.html
    webkamerámat Macintosh rendszerhez !
    Ha tud valaki segíteni kérem írjon egy mailt !

  9. Hát nem tudom. Nekem 320LW-m van. Azt biztosan állíthatom, hogy aki iPhone-on és Mac-en szocializálódott az nem fogja szeretni. Papíron mindent tud, de semmit sem tökéletesen. DLNA működik, de felirat nem megy át. Bizonyos formátumokat nem szeret. Time machine mentés két hét után megadja magát és a mac nem éri el. Torrent kliens működik általában, de csak 20 db torrentig. Én mégegyszer nem venném meg. Pont olyan érzés fog el ezzel kapcsolatban, amit a windowssal kapcsolatban éreztem, mikor Mac-re váltottam.

  10. Ha router, akkor Lynksys…Ha mobil, akkor iphone…

  11. Bocsi,Linksys.

  12. @akos101: Ha a neted 10 Megabites, akkor szerintem nem érdemes.

  13. Ár/érték arányt tekintve NAS helyett még mindig a HTPC-re esküszöm, bár ha a NAS tudna pl. fullHD videót lejátszani, akkor gondolkodás nélkül beruháznék rá. A routerem meg Mikrotik és jelenleg nincs a piacon semmi amiért megválnék tőle.


Add a Comment