fbpx Skip to content

Figyelem! Visszaélések miatt az Apple megszüntette az aktiválási zár ellenőrzésére szolgáló oldalt!

Erről bővebben: Az Apple levette az Activation Lock ellenőrzésére szolgáló oldalt

***

Sokan futnak bele abba, hogy használt készüléket vásárolnak meg úgy, hogy abban belépve marad az eredeti tulajdonos, és így egy restore után az aktiválási zár miatt a készülék mindaddig nem aktiválható, míg a korábban, a zároláshoz használt Apple ID-t és jelszót meg nem adjuk. Nyilván ezeket érdemes tehát előtte ellenőrizni, és kiléptetni az eladót a készüléken az iCloudból, ezzel kikapcsolni az aktivációs zárolást.

 aktivacios_zarolas_ellenorzes_hero

Az Apple egy új oldallal szeretné megkönnyíteni a dolgunkat, ahol az adott készülék sorozatszámát (serial) vagy IMEI-számát megadva a rendszer megmondja, hogy aktív-e az aktiválási zár vagy sem. Ez abban az esetben is hasznos lehet, ha csak nem vagyunk biztosak abban, hogy védi-e ez a szolgáltatás a készülékünket. Lássuk, mik a teendők!

Először is meg kell tudnunk a készülék sorozatszámát vagy IMEI-számát. Ha a készülék aktiválva van, és így hozzáférünk a menühöz, akkor egyúttal azt is ellenőrizhetjük, hogy a Beállítások alatt az iCloud menüpontban a saját Apple ID-nk szerepel-e, és hogy be van-e kapcsolva az iPhone keresése opció, mert akkor az aktiválási zár is be van kapcsolva. A probléma inkább akkor van, ha a készülék nincs még aktiválva, vagy bármi más okból nem férünk hozzá a menühöz. Ekkor a sorozatszám vagy az IMEI vagy a készülék hátlapjára van gravírozva, vagy a SIM-tálcán található (hacsak a SIM-tálcát nem cserélték ki időközben).

Ha nincs még nálunk a készülék, a sorozatszámot vagy az IMEI-t kérdezzük meg az eladótól előzetesen, és figyelmeztessük, ha esetleg aktív az aktiválási zár, hogy ezt kapcsolja ki, mielőtt eladná a készüléket nekünk. Ha ezt nem tudja megtenni, NE vegyük meg a készüléket!

Ha megvan a sorozatszám vagy az IMEI, látogassunk el az icloud.com/activationlock oldalra, ahol a következő fogad majd minket:

aktivacios_zarolas_ellenorzes_01

Itt értelemszerűen adjuk meg az ellenőrizni kívánt sorozatszámot vagy IMEI-t, írjuk be a CAPTCHA-t, és nyomjunk a Continue-ra. A rendszer ezután a következőhöz hasonló eredményt fog visszadobni a számunkra:

aktivacios_zarolas_ellenorzes_02

Ha ezt az eszközt valaki mástól kaptuk vagy vettük, akkor vegyük fel a kapcsolatot ezzel a személlyel, és kérjük meg, hogy törölje az eszközt a fiókja alól. Ezt egyszerűen megteheti, ha követi az itt leírtakat: Aktiválási zár az iPhone keresése szolgáltatásban: A készülék eltávolítása az előző tulajdonos fiókjából

Ha mi magunk szeretnénk eladni ezt az eszközt, akkor először ki kell lépnünk az iCloudból a Beállítások, iCloud menüpontban, ami egyúttal kikapcsolja az iPhone keresése és így az aktiválási zár szolgáltatásokat is. Ezután töröljük a készülékünkön található összes adatot a Beállítások, Általános, Visszaállítás, Összes tartalom és beállítás törlése opció segítségével. Az eladás előtti teendőkről az alábbi cikkből tájékozódhatunk részletesen: Az iPhone, az iPad vagy az iPod touch eladása vagy elajándékozása előtti teendők

Legutóbbi frissítés: 2017.05.02.

Olvasd el a hozzászólásokat is

21 Comments

  1. Sziasztok!

    Kicsit nem ide tartozik, de azert megis.

    Szoval az lenne a kerdesem, hogy hol tudom lecsatolni az apple ID-mrol az egyes keszulekeket (iPhone, Mac) mivel eladasra kerulnek?

    Az apple oldalan ahol szerkeszteni tudom az ID-m dolgait ott nem talaltam.

    Elore is koszi szepen!

  2. @ngtv: ez linkelve van fent a cikkben, külön bekezdés szól erről. elolvastad a cikket?

  3. Az IMEI számhoz tartozó e-mail címet nem lehet megtudni esetleg, hogy kikapcsoltassuk az eladoval a lockot, ha mégis rajta van? Szerviz mit szól az ilyen activation lockos telefonhoz?

  4. Apple Id, nem IMEI szám 🙂

  5. Szóval ujra: az IMEI számhoz tartozó apple id e-mail címet meg lehet-e tudni valahogy? Pl írjak emailt az embernek, hogy kikapcsolja a lockot, ha rajta maradt? Szervizben mit szólnak az ilyen lockos telefonhoz? Javítják?

  6. Sziasztok. Erre tud valaki barmi okosat? Mi lehet a gond? iPhone5s – ios8.0.2 Safari bongeszo. Koszonom.:)
    http://imgur.com/z8ll49A

  7. @egycsavo: nem fogod megtudni az email címet.

    ha olyan készüléket vettél, amin ez be van kapcsolva, akkor ahogyan a cikkben is szerepel: vedd fel a kapcsolatot az eladóval.

    a szerviz maximum akkor tud csinálni vele bármit is az Apple közbenjárásával, ha igazolod, hogy a te tulajdonod a készülék, ekkor az Apple le tudja venni róla a zárolást. a pontos részletekért hívd fel az Apple-t: http://apple.com/hu/contact

    @CrepOne1993: az aktiválási zár állapotát ellenőrző oldal nem érhető el, csak számítógépen, iOS-t futtató eszközön nem.

  8. @jadeye: értem, köszi. Licitálós oldalról származik, ez megfelel tulajdon igazolásnak? (Elvileg ezek rendes adásvételi szerződésnek minősülnek, ha jól tudom) ugyanis nem az én apple id-m alatt van most a teló

  9. @Jadeye: Bocsi, csak gyorsan atfutottam a reggeli rohanasban Koszi. Csak sajnos nem segit a probleman. Kb masfel honapja feltettem a gepre a Yosemite public betat, es azt a gepet mutatja. Azota mar visszatettem a 10.9-et clean installal. Szoval a yosemite rendszeres gep van csatolva az ID-hez.

  10. @egycsavo: appstore-ba a sajátoddal vagy bejelentkezve vagy ott is az idegen id van még?

  11. @ngtv:

    Az adott gépen tudod csak kikapcsolni, úgy hogy ne nyuljon a készülékhez. Ha már nincs nálad a készülék, és utólag szeretnéd eltávolítani az id-d alól, akkor az icloud.com.on tudod, de ott mindenképpen távolról törölni fogja a készüléket. “csak” simán kikapcsolni távolról nem tudod. mindenképpen törli az adott készüléket. legalább is iOS.nél így van, de szerintem az OSX-nél is. Szóval óvatosan, mert törli az adott eszközt.

  12. @ToniSlow: az a helyzet, hogy úgy került hozzám a telefon, hogy itunes-ra dugást jelzett. Rádugtam, de frissítés közben mindig 4013-as hibával kilép, amikor pedig újraindulna, akkor piros kijelzővel megáll és újraindul, aztán ez a loop ismétlődik. Tehát nem az én id-m van rajta, és nem is tudom a telón sem kikapcsolni, valamint az előző tulajt sem tudom elérni. A piros kijelzős hiba miatt sok telót már cseréltek. De a kérdés, hogyha így beviszem szervizbe, akkor megcsinálják/cserélik-e vagy elhajtanak, hogy nincs kikapcsolva a lock?

  13. Igen. "El hajtanak" Ha nem tudod kikapcsolni akkor "nem" a tied a telefon.

  14. @egycsavo: ha hardveres oka van, hogy nem tudod kikapcsolni, akkor a fenti cikkben külön bekezdésben tárgyaltak szerint az icloud.com-on belépve ki tudod törölni, és így tudják restore-olni, ha kell. de nyilván ha olyan a hiba, hogy nem kell restore, akkor biztos mérlegelnek – illetve ebben az esetben az Apple-lel oldasd ezt fel, igazolva a tulajdonjogot.

    @hujbera: ez így nem igaz, ha van róla papírod, tehát igazolni tudod, hogy a tiéd, akkor az Apple fel tudja oldani róla az aktiválási zárolást, mert mondjuk elfelejtetted a jelszavad, vagy az előző tulaj belépve maradt, stb. azzal, hogy kiveszed az eszközeid alól, nem törli szükségszerűen az adatokat is, ráadásul akik ebbe belefutnak, általában már restore után vannak, tehát mindegy is.

  15. @Jadeye:

    hát igen. úgy esetleg fel tudja oldani. Bár nem tudom, hogy egy ebay-es vagy bármilyen használt oldal elég-e, hacsak nem volt az imei/serial feltüntetve, akkor jó lehet.

    ez az icloud elég érdekesen müködik, az ipad-emnél simán volt készülék eltávolítása opció, a telefonnál pedig csak a törlése funkció. Illetve szerintem a készülék eltávolítása a listából, csak akkor jelenik meg, ha vagy előtte a készüléken kikapcsoltad az iclod-ot, vagy a weben már a készülék törlésére kattintottál. Ha jól láttam…

  16. @hujbera: semmi értelme nem lenne, ha csak úgy törölhetnél egy készüléket az iCloudból, ha előbb ki kellene lépned a készüléken, hiszen akkor a kilépés már törli is. a fent linkelt Apple Support cikkben részletesen le van írva, hogy mi a teendő akkor, ha a készüléket valaki már eladta, és az így utólag, egy restore után az kéri az Apple ID-t, és hogy ilyenkor hogyan lehet törölni a készüléket az iCloudból, feloldva ezzel az aktiválási zárat.

    egy restore utáni aktiválásnál meg már nem is tudná törölni a készülék tartalmát az iCloud, hiszen az már törlésre került, amiatt (is) kér aktiválást.

  17. @Jadeye:

    Úgy értettem, hogy vagy, vagy. értelemszerűen, ha a készüléken ki kapcsolod, akkor eltűnik az icloud-ból természetesen. Csak távolról nem tudod “csak” eltávolítani. De nézd meg az icloud-ot, a készülékeidnél csak a törlése opció van. És csak a törlés után jelenik meg a “készülék eltávolítása” opció… Ez így van. na de mindegy is. távolról törölni kell először máshogy nem megy, mert nincs is opció… nem mennek a smile-ok.

  18. @hujbera: “távolról nem tudod “csak” eltávolítani”
    de igen, el tudod távolítani: ha a készülék már restore-olva lett.

    ha nem lett restore-olva, akkor meg a rajta lévő adatokat a sajátoddal összekeverni, vagy adott esetben más fiókjába menteni eleve hülyeség.

  19. @Jadeye: Köszi, megpróbálom bevinni itt Ausztriában, hátha kicserélik 🙂 a “red screen boot loop” miatt

  20. Sziasztok!

    Nemreg kaptam egy iphone 6 telefont es telekomos simmet helyeztem be ugy csinaltam meg az apple ID-t is es ha kikapcsolom majd uj (telenoros) kartyat rakok bele, ugyanugy be tudok jelentkezni?
    Az elso apple eszkozom. A valaszt elore is koszonom!

  21. @kincsesw: az Apple ID-nak teljesen mindegy a SIM-kártyád, nincs köztük kapcsolat. másképp megfogalmazva: például a gmail fiókodnak is mindegy, hogy melyik szolgáltató internetkapcsolatával lépsz be. az Apple ID ebben a hasonlatban a gmail fiók, az internetkapcsolat meg a SIM.

    másik szolgáltató SIM-kártyáját csak szolgáltatófüggetlen készülék fogadja el.


Add a Comment