fbpx Skip to content

Bizonyára mindannyian emlékszünk még a pár héttel ezelőtt kirobbant botrányra, az ellopott iCloudos celebfotók kapcsán. Akkor a támadók a Find my iPhone szolgáltatás egy köztudott “hibáját” kihasználva férkőztek be a hölgy hírességek iCloud fiókjaiba, és tulajdonítottak el onnan kompromittáló felvételeket.

9438-1109-Screen-Shot-2014-06-02-at-23421-PM-l

A hibát azóta befoltozták, és az Apple-nek lehetősége nyílt még az iOS 8 megjelenése előtt fokozni adataink biztonságát az új rendszerben. Az új rendszer tehát nem csak funkcióiban bővült, hanem biztonságosabb is lett, a személyes adataink védelmének érdekében pedig az Apple egy ezzel kapcsolatos külön oldalt is elindított.

Mint arról már beszámoltunk az iOS 8-at bemutató cikkünkben, az új rendszer rengeteg új funkcióval és biztonságot javító opcióval bővült, ám egy dologról eddig nem volt tudomásunk. Az Apple frissen közzétett közleményében tudatta a felhasználókkal, hogy az iOS 8-tól kezdve nem lesz lehetőség a személyes tartalmak dekódolására még a hatóságok kérésére sem.

Az iOS 8-at futtató eszközökön a személyes adatok, mint például a fotók, üzenetek (csatolmányokkal együtt), emailek, telefonkönyv, hívási előzmények, iTunes tartalmak, jegyzetek és emlékeztetők a felhasználó által beállított jelkóddal ellátott védelmet kapnak. A konkurenciával ellentétben az Apple nem ismeri a megadott jelkódot, így nem tud hozzáférni ezekhez az adatokhoz. Ennek következményeként az iOS 8-at futtató eszközökön technikailag nem lehetséges ezen adatok visszafejtése, még a hatóságok felszólításának ellenére sem.

A konklúzió tehát az, hogy amennyiben használunk jelkódot illetve Touch ID-t a készülékeinken, az adatainkat megfelelő biztonságban tudhatjuk. Természetesen azért ezeket az információkat nem árt megfelelő óvatossággal kezelni, hiszen mint tudjuk, mindig van egy kiskapu. Minden esetre biztató, hogy az Apple – ha csak látszólag is – de próbál valamit lépni az adatbányász és ezen adatokat felhasználó cégekkel, valamint a különböző visszaélésekkel szemben.

untitled

Belekerült egy másik apró változás is az iOS 8-ba, ami pedig a Wi-Fi-t érinti. Ezidáig, amennyiben a Wi-Fi használatot nem kapcsoltuk ki a lakásból kilépve (és ezzel biztosan sokan vagyunk így), a tudtunkon kívül folyamatosan információt tettünk közzé magunkról, a MAC címünk elrejtetlensége miatt. A MAC cím (Media Access Control) egy olyan egyedi fizikai azonosító (“beleégetve” a készülék hálózati chipjének memóriájába), amely segítségével bármely, az internetre felcsatlakozó eszközt egyértelműen azonosítani lehet. Ez ugyebár azt jelenti, hogy nem csak az adott eszközt lehet vele egyértelműen meghatározni, hanem minket is, ha pedig ez megtörtént, zöld a lámpa a különböző adatgyűjtők számára, hogy megismerjék vásárlási szokásainkat, a pontos pozíciónkat és még sorolhatnánk.

macad

Ennek elkerülése érdekében az Apple az iOS 8-tól kezdve véletlenszerűen beállított MAC azonosítóval fedi el a különböző adathalász szervezetek elől a valós címünket, így egy esetleges Wi-Fi feltérképezésnél nem leszünk egyértelműen azonosíthatóak. Bár felmerülhet a kérdés, hogy ezt miért csak mostanra lépték meg, de maradjunk inkább annál az egyszerű érvnél, hogy a végeredmény a mérvadó. Talán kezdik felismerni az Apple-nél is, hogy a fix felhasználói bázis folyamatos fenntartásához nem elég a termékpaletta és a szolgáltatások folyamatos bővítése, hanem elengedhetetlen a személyes adatok megfelelő védelme is.

Olvasd el a hozzászólásokat is

4 Comments

  1. ez a wifi védelem tök jó… most már tudom hogy miért dobál le állandóan iOS8 óta az egyetemi wifi ami az ezköz előre regisztrált mac címe alapján enged csak be…

  2. Ez rendben is lenne, de mi van a MAC-szűrővel ellátott hálózatokkal? Nem fog tudni csatlakozni hozzájuk vagy azért a valós címet látni fogják a router-ek?

  3. Passcode titkosítás: akkor ezért tart sokáig a passcode be/kikapcsolása.
    @Allplan: @andreis: Ez úgy működik, hogy a telefon bekapcsolt wifi mellett stand-by módban 10-15 másodpercenként szétküld egy jelet minden általa ismert wifi hálózat ssid-jével, hogy vajon a közelben vannak-e. Ebben a jelben egy fake MAC cím van sajátként megadva (illetve ha jól értem, ugyanilyen fake MAC címmel csatlakozik a free wifikre). Amikor a közelben van valamelyik ismert hálózat, és visszaküld egy jelet, hogy “itt vagyok, csatlakozhatsz”, akkor pedig a normál MAC címmel fog nekiállni csatlakozni, tehát az egészből nem veszel észre semmit, maximum ha a router logolja a lekérdezők MAC címét, akkor innentől lesz néhány eddig ismeretlen cím is a listában. Ha a MAC szűrős hálózat nem enged fel, illetve eldobálja a kapcsolatot, akkor valószínűleg nem ez a probléma. Nekem úgy van belőve a routerem, hogy MAC alapján ad fix IP címet a saját eszközeimnek, és ezeknek dedikál sávszélességet. Az iOS 8 óta is tökéletesen működik.

  4. (Megjegyzem, ezt a keresésnél használt másik MAC címet nem sikerült előcsalogatnom, hiába változtattam meg a saját hálózatom SSID-jét és MAC-jét, továbbra is ugyanannak látta az iPhone-t keresés módban, de lehet csak a router firmware-e szivat.)


Add a Comment