fbpx Skip to content

A sokak által már régóta hiányolt funkció, az NFC végre elérhetővé vált mind az iPhone 6, mind pedig az iPhone 6 Plus készülékekben, ugyanakkor mielőtt túlságosan megörülnél, ezen NFC chipeket az Apple csak korlátozva integrálta, vagyis az Apple Pay szolgáltatáson kívül másra egyelőre nem lehet őket használni.

pay_large

Eddig csak találgatás volt arra vonatkozóan, hogy vajon használható lesz-e a fizetésen kívül másra is NFC, azonban az Apple egyik szóvivője nemrégiben megerősítette a Cult of Mac feltevését, miszerint kizárólag csak az Apple Pay használatára alkalmas az NFC az új készülékekben.

Akárcsak az iPhone 5s megjelenésekor a Touch ID, jelenleg az NFC is korlátozva és elzártan került integrálásra, így a fejlesztők nem tudják a saját alkalmazásaikban használni a technológia előnyeit. Ahogyan az várható volt, az Apple nem volt hajlandó a jövővel kapcsolatosan nyilatkozni, hiszen ha az előbb említett, Touch ID-s hasonlatnál maradunk, akkor könnyedén elképzelhető, hogy jövőre már a fejlesztők is sokkal nagyobb hasznát tudják venni majd az új alkatrésznek, de ez még egyáltalán nem biztos.

iPhone6NFC

Az NFC a gyors és egyszerű fizetés mellett még számtalan kreatív dologra használható lenne, mint például a különböző eszközök párosítása, fájlok megosztása, alkalmazások indítása vagy akár egy teljes ház automatizálása. Ugyanakkor nyilván az is kérdés, hogy kinek van szüksége a fájlok küldéséhez a készülékek érintgetésére akkor, ha ezt ma már sokkal kényelmesebben meg tudjuk tenni az AirDrop használatával vagy számtalan egyéb más módon.

Tény, hogy az Apple által használt NFC chipek még sokkal több lehetőséget hordoznak magukban, hiszen ahogyan a keynote-on is láthattuk, az Apple Watch-ban található NFC segítségével akár a szállodák ajtajait is tudjuk majd nyitogatni.

Végül, de nem utolsó sorban pedig ha üzleti szempontból nézzük, az Apple Pay egy teljesen új megoldás, egy új “almárka” az Apple életében, melynek kizárólagos élvezeti jogát mindenképpen meg szeretné hagyni magának a vállalat, akárcsak a Touch ID idején, legalább egy teljes évig.

Te használnád az Apple Pay funkción kívül másra is az NFC-t az új készülékekben?

Olvasd el a hozzászólásokat is

10 Comments

  1. Valószínűleg csak akkor kapnak hozzáférést a fejlesztők, ha az Apple Pay elbukik.

  2. @ef-dani: a Touch ID sem bukott el, mégis lett hozzáférés. itt is ez lesz, bevezetik, és majd lesz API úgyis.

  3. @Jadeye: Az összehasonlítás eleve értelmetlen. A Touch ID egy biztonsági, kényelmi hardver a telefonban. Hogy azt odaadták a fejlesztőknek nem vesztettek semmit, a titkosítás megmaradt, csak kényelmesebb a telefon használata. Az NFC a telefonba az Apple Pay miatt került bele, ami az Apple egyik szolgáltatása, amiből még haszna is van. Ha az NFC-hez ad hozzáférést, akkor azzal a saját szolgáltatásának, pénzének adna konkurenciát. Mert olyan nincs, hogy az NFC-t csak fájlátküldésre vagy szinkronizációra adom oda, és letiltom a banki tranzakciókat, holott én meg arra használom. Szép csekkeket kapnának a különböző bíróságoktól és még a korlátozást is feloldhatnák.

  4. @ef-dani: itt sem fognak veszteni semmit. az NFC-hez adott API-val az Apple Pay-t nem adják oda, mert ahhoz banki oldali támogatás is kell. de mindez kiderül jövőre a WWDC-n.

  5. @Jadeye: Nem az Apple Payt adják oda, hanem az NFC-t. Azzal, hogy odaadják viszont az Apple Paynek állítanak konkurenciát.

  6. @ef-dani: attól függ, hogy mit engednek az NFC-vel. az NFC önmagában csak egy chip, minden attól függ, mi az, amit a mögöttes rendszer engedélyez. elvégre az NFC akkor is ott van a készülékben, ha az ki van kapcsolva (elvégre passzív eszköz), tehát független attól, hogy mi a szoftveres dolog. de attól, hogy egy chip visszaad neked beolvasáskor egy azonosítót, még nem fogsz tudni fizetni vele. például a Fitbit Flexben is van NFC, de ha odamegyek vele egy BKK automatához jegyet venni (ez volt hirtelen a legközelebb), akkor nem fog történni semmi, mert a mögöttes rendszer nem tud mit kezdeni az ebben a chipben lévő adatokkal. de a jövő évi WWDC-ig még bőven lesz min törni a fejüket, biztosan lesz rá olyan megoldás, amivel nem fog fájni nekik, hogy adjanak API-t hozzá.

    fizetni szerintem nem fogsz tudni csak azért, mert lett API. ilyen erővel egy bank megcsinálhatná, hogy előzetes regisztráció közben leolvassa a chipet, és a banki rendszerükben engedélyezik, hogy azt leolvastatva fizetni tudj, mindezt bármi szoftveres támogatás nélkül az iOS-ben, hiszen az eszköz maga passzív. kérdés, hogy egyáltalán mit mond magáról a chip így leolvasva, mert az is elképzelhető, hogy az iOS módosítja a visszaadott adatot, és kikapcsolt állapotban “üressé” teszi, de nyilván ez csak feltételezés, majd ki kell próbálni. az is biztos, hogy erre is ráfekszenek majd a jailbreakes fejlesztések.

  7. @Jadeye: “Mert olyan nincs, hogy az NFC-t csak fájlátküldésre vagy szinkronizációra adom oda, és letiltom a banki tranzakciókat, holott én meg arra használom. Szép csekkeket kapnának a különböző bíróságoktól és még a korlátozást is feloldhatnák.”

    Ha az Apple Pay bejön, akkor az NFC marad a rendszer számára és senki sem fog hozzáférni semmilyen szinten, ez szerintem borítékolható.

  8. ef-dani Te próbálod megérteni, amit Jadeye ír vagy csak mindig leírod egy új kommentben, hogy nem lesz API? 🙂

  9. @ronie: Persze, hogy próbálom, csak az a baj, hogy ő egy NFC chipet lát. Az Apple pedig biztos nem azt látja, mert ha az NFC érdekelné őket, akkor már évek óta benne lenne a telefonban. Az NFC-t csak segítségül hívták a saját szolgátatásukhoz, aminek nyilván nem akarnak konkurenciát állítani. Olyat pedig nem csinálhat, hogy erre-arra odaadja, de banki tranzakcióra csak ő használhatja. Nincs az a bíróság, aki egy ilyen monopol helyzet teremtése után nekik adna igazat.


Add a Comment