fbpx Skip to content

Az Apple 2011-ben vezette be felhőszolgáltatását, az iCloudot, melyben zenék, fényképek, dokumentumok, biztonsági mentések tárolhatóak. A bevezetéskor minden felhasználónak 5GB ingyenes helyet adott, + 10GB-ért 16 eurót, + 20GB-ért 32 eurót, + 50GB-ért 80 eurót kellett fizetni évente. Ez idén, 2014-ben megváltozik, bevezetésre kerül a nagyobb, jobb iCloud tárhely.

Screen Shot 2014-09-11 at 11.14.10

A keddi keynote-on egy szóval sem említették, de aki az Apple honlapját figyelmesen nézi, az észrevehette, hogy változtattak az árazáson és a tárhely-méreteken is, így akár 1TB tárhelyet is vásárolhatunk magunknak. Ezentúl 20GB 1 dollárba, 200GB 4 dollárba, 500GB 10 dollárba és 1TB 20 dollárba kerül havonta.

Screen Shot 2014-09-11 at 11.15.00

fotó

Az Apple ezzel kezd felzárkózni a konkurenciához, bár még mindig drágább náluk. (Igaz, a cég sohasem a versenyképes árazásáról volt híres…) Például a Dropbox és a Google Drive is 1TB-ot kínál havi 10 dollárért, ráadásul ezek platformfüggetlenek és van hozzájuk külön mobilos alkalmazás is.

Persze az almás cég is igyekszik. Az iOS 8-ban és a várhatóan októberben megjelenő OS X Yosemite-ben az iCloud Drive-on keresztül fogd-és-vidd (drag-and-drop) módszerrel tetszőleges fájlokat tudunk az iCloudba menteni, amiket bármilyen készülékről elérhetünk, még Windows-os PC-ről is!

Ráadásul, amit az egyik készüléken elkezdtünk, azt a másikon onnan folytathatjuk, ahol az elsőn abbahagytunk. Hasznos kis feature, nagyon jó lesz nekem. Ezt a cikket is egy PC-n kezdtem el, és teljesen máshol, egy Mac-en fejeztem be. Igaz, itt még Google Drive-ot használtam…

Képernyőfotó 2014-09-10 - 22.47.54

Szóval, az Apple lejjebb vitte az iCloud árakat és egyúttal bővítette a tárkapacitást, de azért még nem a legolcsóbb szolgáltatás. Kezdeti árcsökkentésnek ugyanakkor nem rossz. 🙂

Használatban

Természetesen kipróbáltuk a jelenleg beta állapotban lévő iCloud Drive-ot. A vásárlás már zökkenőmentesen megy, csupán lépjünk be az iCloud fiókunkba például a telefonon keresztül, azon belül pedig a Tárolóhely menüpontban kiválaszthatjuk a nagyobb csomagot. Ezt már iOS 7 rendszeren, tehát jelenleg is megtehetjük, még mielőtt iOS 8-ra frissítenénk jövő héten, érdemes már most kiadni 1 eurót és elmenteni a felhőbe minden adatunkat, fotóinkat, hogy ne érjen minket meglepetés.

Photo 179 Photo 177

Az új iCloud drive egyébként a fotóinkat és videóinkat is menti már, azonban jelenleg ezek nem érhetőek el sem Yosemite, sem Windows, sem webes felületen, noha már kipróbálhatjuk a beta.icloud.com-on.

Ti váltotok csomagot? Ha igen, melyikre fogtok előfizetni?

Olvasd el a hozzászólásokat is

16 Comments

  1. Lassan elerem az 5 GB limitet, ugyhogy gondolkodom a 20 GB-s csomagon, realis arazasnak tunik, aztan ha azt is elerem, majd akkor elgondolkozok egy nagyobbon, szerencsere itt nem kell elore gondolkodni, mivel nem hardware-t hanem szolgaltatast veszek 🙂

  2. 1$ vagy 1€? nem mindegy!

  3. @vagamo: amerikai ID-val $0.99, magyar ID-val 0.99€.

  4. A 20 gigásra biztos, aztán ha elfogy, majd megyek feljebb

    BTW, mi a fenéért kell az iCloud Drivehoz Yosemite meg iOS8? Miért nem lehet ezt visszafelé is megadni, legalább Macen? Az egy dolog, hogy amúgyis lesz 1-1,5 hónap az iOS8 és Yosemite közt, de mondjuk ha valaki nem szeretné a munkagépén egyből frissíteni a rendszert, de amúgy az iCloudot használja, akkor szívjon a korábbi iClouddal, ami vagy működik, vagy (leginkább) nem?

  5. @vagamo: azt azért vegyük figyelembe, hogy az $1 az még nettó, kb 1,1-gyel kell szorozni és úgy lesz igaz. Persze még úgy is a dolláros ár a jobb, de ahogy Jadeye is írta: US ID-val USD-ben fizetsz (ha van amcsi bankkártyád/gift carddal feltöltötted az ID-dat), magyar ID-val pedig az €-s ár az igaz.

  6. A segítségetek szeretném kérni. iPhone 5s készülékem van tavaly november óta. 1 hónappal ezelőttig (nyaralás vége után) tapasztaltam először, hogy miután hazaérek és csatlakozik a telefon a wifi hálózathoz nem tölti fel icloudra a képeket automatikusan. Azóta se tett fel egy képet sem. Hiába kattintok rá manuálisan a mentésre, akkor sem tölti fel képet. A tárhelyemen 3 gb szabad az 5 gb-ból. icloud mentés be van kapcsolva,fotók feltöltése is. Semmit nem állítottam el. Találkoztatok már hasonló esettel. Előre is köszönöm a segítséget!

  7. Nekem olyan problémám van, hogy az iCloud-ot és minden ahhoz kapcsolódó szolgáltatást (photo stream, mail, app store stb.) amerikai iCloud account-tal használom, viszont bankkártya épp ezért nincs hozzá beállítva. Gift cardon kívül van bármilyen más lehetőség, hogy elő tudjak fizetni egy nagyobb tárhelyre? (Van egy bankkártyás magyar acc-om is, amit csak néhány fizetős alkalmazás vásárlására használok, de mint azt fentebb írtam, a lényeges dolgok az amerikaihoz kapcsolódnak.)

  8. ramen1210
    Csak egy tipp: én úgy tudom h a Fotóstream csak 1000képet képes tárolni kezelni. Csinálj egy másik mappát másold át oda a meglévő képeid és elvileg jó lesz mindegy.
    Remélem nem írtam nagy hülyeséget.

  9. Valami ötlet van arra, hogy hogyan oldjam meg azt, hogy nekem a telefonon amerikai Apple Accountom van (több okból is, egyik az hogy Romániaban nincs se zene, se film Store, se az iTunes Rádió nem megy), s hogy erre a Contra vegyek még tárhelyet?
    Vagy hogy egyáltalán használhassam a Romániai Visa kártyát az amerikai fiókkal?

  10. @Stifler93: Én is ugyan ebben a hibában voltam, fogtam magam és az iTunes – account beállításokban átraktam magyar store-ba, ehhez használtam magyar kártyát. Így már elő tudtam fizetni.

    Fontos, hogy Giftcard-dal nem tudsz ilyen szolgáltatásért fizetni, tehát felesleges feltöltened az accountot.
    Másik fontos dolog, hogy ha átmész egy másik App Store-ba, akkor az eddigi letöltéseid megmaradnak, de ami eddig csak US-ben volt elérhető, azt ezentúl nem fogod tudni frissíteni.

    @farrvince: Nem tudsz más országnak a kártyáját használni US accountal sajnos.

    Egyetlen megoldás, hogy költözöl, vagy szerzel amerikai bankkártyát ismerőstől ilyesmi…

  11. @admin

    Köszi! Miután átállítottam magyarra és előfizettem rá, utána nem lehet visszaállítani amerikaira és használni tovább?

  12. Tudom hogy nem teljesen a temahoz kapcsolodik a kerdes, de ez a "fogd es vidd" modszer Windows-on is elerheto lesz? (Pl. ha iWork-os dokumentumot szeretnek megnyitni Windowson az iCloud segedprogrammal, ami most meg nem lehetseges..:/)

  13. @ramen1210: Nekem is ugyanez volt a probléma. Több helyen azt írják, ki kell jelentkezni a desktop iCloudból, újraindítani a gépet és visszalépni, utána jó lesz. Olyat is olvastam, hogy bizonyos könyvtárakat törölgetni kell hozzá (ehhez van videó a yt-on). Egyik sem segített, de meg lehet próbálni.
    A megoldás nálam sokkal egyszerűbb volt. Újratelepítettem az iCloud-ot (pontosabban válaszd a “javítás” funkciót), utána egyből felment minden.

  14. @Stifler93: ha visszaállítod, akkor nem lesz érvényes a bankkártyád, azt meg nem fogja engedni az Apple, hogy a havidíj levonása előtt átállítsd, majd vissza. nem lehet folyamatosan állítgatni.

    @danieloravecz: Windows-on az iWork dokumentumokat böngészőben, a webes felületen fogod tudni megnyitni, de a fájlokat valószínűleg az iCloud Control Panel frissítése után pakolászhatod majd. de kiderül időben.

  15. Ma reggel kaptam egy mailt az Apple-től, hogy idén május 30-án fizettem elő a plusz 20 gigás tárhelyre, akkori áron 32 ojróért és mivel e csomag ára 12 ojróra változott, a megmaradó hónapok és a csomag nagysága alapján visszautalnak 14,42-t, és majd jövő év május 30-án váltok a havi csomagra. Ez kérem tisztességes piaci magatartás! 🙂

    Hats off. 🙂

  16. Mi tortenik ha , feltöltesz Xgb adatott es utana elfelejted fizetni , vagy egyszerűen nem fizeted , menyi idő után törődik a tárhely ?
    Nem lehet egy évre fizetni csak havonta ?


Add a Comment