fbpx Skip to content

Frissítés: a Telenor törölte az aloldalt

Cikkünk közzététele után nem sokkal a Telenor törölte az alább említett aloldalt, így az már nem érhető el. Ettől függetlenül nagyjából 4 órával ezelőtt a facebook oldalukra is kitették az alábbi képet borítóként, amiről viszont van screenshot az eredeti, időközben törölt borítóképre mutató linkkel a Google Cache-nek köszönhetően (a neveket a kép nyilvános mivolta miatt nem takartuk ki):

Telenor_Hungary_boritokepek_facebook

Az viszont biztos, hogy egyre rejtélyesebb így a dolog.


A tegnapi Apple keynote után a Telenor oldalán megjelent egy új aloldal “bárcsak többet mondhatnánk” címmel, és egy letakart 6-os szám képével.

Telenor_6

Az oldalon jelenleg ennél több információ nem érhető el, ellenben az érdeklődők a nevük, telefonszámuk és email címük megadásával értesítést kérhetnek majd, ha a Telenor már hajlandó (vagy lehetősége van) többet elárulni. De vajon mi lehet ez?

Talán nem kell sokat találgatni, hiszen az Apple keynote-jának szlogenje szintén a “bárcsak többet mondhatnánk” mondat volt, ahogyan azt az esemény-meghívókon is láthattuk, és mivel tegnap este az iPhone 6 került bemutatásra, így ez a 6-os szám várhatóan szintén az új készülékekre utal, ráadásul mindez a készülékvásárlás menüpont alatti típusok opciónál található.

Ezen felül egyébként még az iOS 8 beta verziói során az Apple módosította a nem Apple partner szolgáltatókhoz tartozó, általános carrier bundle-t, így már az LTE is elérhetővé válik majd a Telenor (és egyébként a Vodafone) előfizetők számára is az iOS 8 hivatalos megjelenésekor, ami 2 nappal az iPhone 6 első körös országokban való megjelenése előtt, tehát szeptember 17-én lesz.

Telenor_LTE

Az iOS 8 GM verzióját futtató készülékekben Telenor kártyát használva az jelenleg Carrier 17.0-t ír, ami azt jelenti, hogy az iOS a Telenor SIM-eket továbbra is az általános carrier bundle-ben található adatok alapján kezeli. Egy Apple partner szolgáltatónak ugyanakkor van saját bundle-je, ahogyan azt a Telekom vagy a Vodafone esetén is láthatjuk.

A Telenor érthető okokból eléggé szűkszavú mindezzel kapcsolatban, hiszen évekkel ezelőtt már folyamatban volt az iPhone hivatalos, partnerségi viszonyon belüli bevezetése náluk is, de különböző, nem nyilvános okokból végül mégsem kapták meg az Apple-től az engedélyt. Így noha elérhető náluk az iPhone, azok valójában mind külső beszállítón keresztüli, gyárilag független készülékek, Apple partnerségi viszony nélkül.

Kíváncsian várjuk, hogy mikor tesz majd közzé bővebb információkat a szolgáltató, illetve hogy vajon milyen konstrukcióban lesznek elérhetőek náluk a készülékek.

Olvasd el a hozzászólásokat is

33 Comments

  1. Több évnyi várakozást és független iPhone vásárlást követően el sem akarom hinni, amit látok…

  2. De joo lenne! 🙂 Vegre nem kellene kilfoldrol rendelni olcsobban! Itthon is megtudnam szerezni, mert mar amiota van telefonom, azota Pannon GSM, Pannon, Telenoros vagyok! 🙂 sok husegpont felhalmozodott! 😉

  3. El is tüntették a lapot. Legalábbis most nem jó a link és a főoldalukról sem érhető el…

  4. Jó lenne, 9 év után csak az iPhone hiánya miatt hagytam ott őket anno, de amint lehet, mennék is vissza hozzájuk a nyomorult rózsaszín bandától.

  5. @apricot: igen, valóban ez a helyzet, frissítettük is a cikket ennek fényében, illetve tettünk bele egy képet arról a posztról, amikor facebookon borítóképet cseréltek és közzétették az aloldal linkjét.

  6. A telenornál van Iphone csak nem reklámozzák a 4ssemet is náluk vettem utána 5 5s drágábban adják mint máshol de viszon az ott vásárolt iphone független gyárilag

  7. @takinnyo: igen, de ez a cikkben is le van írva, ha megnézed. az Apple partnerség azonban sokkal többet jelentene ennél.

  8. Amit nem lehetett eddig elérni a Telenornál az a 4g mert az iphone jóval több adat mennyíséget képes felvenni mint a többi…..

  9. Jadeye: igazad van.

  10. Kicsit elkéstek, kb. 13 évet voltam előfizetőjük, pár hónapja az iPhone 5 LTE miatt átmentem a Telekomhoz. Eddig nem bántam meg.

  11. Kicsit kifejtem, 2 éve van egy független i5-öm, és hogy rendesen kihasználhassam, átmentem a T-hez 🙂 Ennyi.

  12. Az LTE kapcsoló az nem alap a 7.1.2 ben?? Mióta megvettem T-mobile ausztrianal, azota ott van az LTE kapcsoló…

  13. @Kovee79: a magyar Telekom esetén 6.1 óta van csak LTE kapcsoló, és a magyar Vodafone és a Telenor esetén meg csak most, az iOS 8-ban lesz majd. szolgáltatótól függ, hogy elérhető-e vagy sem, de az iOS 8-ban már a nem Apple partner szolgáltatók esetén is elérhető lesz a kapcsoló, az LTE hálózat használati lehetősége viszont már a szolgáltatón múlik.

  14. Éértem, köszi a választ, kb 4 éve nincs magyar telefonom. Itt meg mindegyik szolgaltatónál alap az lte.

  15. Szánalmas ez a Telenor.. Pár éve nyomták az iPhone fikázó reklámokat, hogy bezzeg a droid így, a droid úgy, most meg lefekszenek nekik pincsiként. Legalább ha szolgáltatni tudnának, de inkább a fizető ügyfelet nézik hülyének, ha az ő rendszerük a szar..

  16. Sok emberrel ellentétben én a rózsaszín bandától mentem át a telenorhoz. Nagyon örülök, hogy a 8-ban már lesz LTE!! 🙂

  17. @dr.simi: ez hol tudtad összehozni, mármint helyileg?

  18. @Jecy: gondolom te ilyen rendszerszakértő lehetsz 🙂

  19. Dr.simi milyen beállításokkal sikerült előcsalogatni az LTE-t? Nekem hiába a GM i5-ön, azt írja a szolgáltató nem engedélyezte az LTE használatát iPhoneon! Már készültem átmenni a T-hez csak emiatt, 3 éve erre várok, úh. Ne habozz megosztani a részleteket 🙂

  20. @evilkenny: az LTE működése Telenor esetén díjcsomagtól függ. de nyomj egy hálózati beállítások törlését, mert a kapcsoló ettől függetlenül meg kell jelenjen, és átkapcsolhatod, csak maximum a rendszer nem ad LTE-t.

  21. Köszi a választ!
    A kapcsoló megjelenik, viszont ha bekapcsolom azt írja:
    Engedélyezi az LTE-t? Ezt a mobilhálózatot nem hagyta jóvá a szolgáltató az LTE-hez iPhone-on. Ez hatással lehet az akkumulátor élettartamára, a hívásokra, a szöveges üzenetekre és a mobiladatokra.
    A csomagom: Vállalati Mobil Online 1 GB, a Telenor honlapján nem találtam egyértelmű leírást, hogy ehhez a csomaghoz jár-e az LTE…
    Eddig, amíg be volt kapcsolva a csúszka nem volt szerencsém LTE-hez, Bp. Xi. kerületében.

  22. @evilkenny: hát persze, hogy ezt írja, mert nem Apple partner, és így nem támogatott szolgáltató a Telenor.

  23. dr.simi elárulod melyik csomaggal tudtad ezt produkálni? 🙂

  24. @evilkenny: Telenor flow 1 + 2gb adatforgalom de most a telenor ptobahoz meg az 500mb hoz is jar LTE!

  25. @dr.simi Elvileg az enyémhez is jár, megkérdeztem! Az LTE-nél az APN, Felhasználó név ill. Jelszó mezőkbe nem írtál semmit és úgy sikerült LTE-hez jutnod a megfelelő helyeken?

  26. @evilkenny: ha nem írsz APN-t, az szerintem nem jó, illetve az LTE-s APN is ugyanaz, mint a sima, tehát “online”. APN nélkül szerintem nem fog menni, illetve az APN nem befolyásolja, hogy a kijelzés átvált-e 3G-ről LTE-re, hiszen a 3G-t is kiírja, hiába üres a sima APN, csak az adatforgalom nem fog menni. (nekem nem LTE-s a díjcsomagom, így nem tudom kipróbálni)

  27. Köszi a választ, most már csak dr.simi-től várok egy megerősítést, h tényleg “online” az APN és ennyi?!
    Azért beírom és megnézem ha elmegyek itthonról.

  28. @evilkenny: csak a Mobil adatok fülon van beírva APN: online minden más üres az LTE-nél üres minden

  29. Köszi szépen!! 🙂 Ha végre találok LTE-t én is tolok majd egy speedtestes screen shotot 😀

  30. @davadka: Nem kell ahhoz nagy szakértőnek lenni, hogy ha rendel az ember egy 80 smst tartalmazó csomagot x összegért egy hónapra és aztán másnap újból le akarják vonni az összeget, csak nem volt a kártyán annyi pénz és ezért deaktiválják az előző nap egy hónapra kifizetett összeget, akkor jó eséllyel a rendszerrel vannak gondok. Vagy persze lehet szándékos lehúzás is, ezt már mindenki eldöntheti, hogy melyik lehetett.. Az ügyfélszolgálat szerint ilyen nem történhetett, de tartsam, átkapcsol. Majd bontódott a vonal. Ilyen szolgáltatóból én kösz nem kérek 🙂
    A konkurenciánál most havi 3000 forintért ingyen hívhatok 3 számot és korlátlan internet jár (jó, 300 mb után belassítják, de kit érdekel, ráérek), ennél jobb árat csak külföldön láttam, vagy flottában.

  31. Egy céges megkeresést követően a Telenor hivatalos válasza az LTE-re:

    “Az LTE-képes Apple iPhone 5/5c/5s készülékeket használók számára 2014. szeptember 17-étől elérhetővé vált LTE hálózatunk, a Hipernet 4G, amennyiben a készülékeiket az iOS 8-as számú verziójára frissítik. A frissítés mind az iTunes-ra csatlakoztatva, mind a készüléken kezdeményezve (Beállítások->Általános->Szoftverfrissítés) elvégezhető.

    Kizárólag a készülék szoftververziójának frissítése azonban nem elegendő ahhoz, hogy a készülék adatokat tudjon forgalmazni a 4G hálózatunkon, ezért néhány egyszerű kézi beállítást is el kell végeznie, melyhez az alábbi linken találtok segítséget:

    http://www.telenor.hu/beallitasok/iphone (az ’iOS8’ fülre kell klikkelni)

    Fontos információ az LTE hálózat használatához:
    Rendelkeznie kell 4G-képes iPhone készülékkel, tarifacsomaggal vagy szolgáltatással.
    A szoftververzió frissítése után – a manuális beállítások alatt – egy felugró ablak figyelmezteti a használót, hogy a szolgáltató nem hagyta jóvá ezt a hálózatot, itt az „Engedélyezés” opciót kell kiválasztani ahhoz, hogy a készülék elérhesse az LTE hálózatot.

    Az MMS küldéséhez/fogadásához nem kell külön beállítani a készüléket, mert a frissítés tartalmazza a beállításokat.”


Add a Comment