fbpx Skip to content

A tegnapi Apple esemény valóban rendkívüli fontossággal bíró volt, ahogyan az már a rengeteg korábbi híresztelés és következtetés után várható is volt, hiszen az Apple az iPhone 6 és iPhone 6 Plus készülékek mellett bemutatta az első okosóráját, az Apple Watch-ot.

Screen Shot 2014-09-09 at 23.48.30

Az Apple Watch sokkal több, mint amit az eddig bemutatott okosóráktól megszokhattunk, mindez páratlan designnal és gondossággal kivitelezett formában.

Annak érdekében, hogy mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb órát, az Apple nem egy, hanem három különböző órát készített kétféle méretben. A három óra közötti fő különbség az óratok anyagában keresendő, hiszen az Apple Watch háza rozsdamentes acélból és asztroszürke kerettel készül, míg az Apple Watch Sport vázának alapja galvanizált alumínium, a kerete pedig vagy asztroszürke vagy ezüst színű. A harmadik típus, az Apple Watch Edition különlegessége, hogy az óratok 18 karátos sárga- vagy rózsaaranyból készült.

hero_leather_large

További különbség az egyes típusok között, hogy az Apple Watch és a Watch Edition óralapja zafírkristályból készült, melynek különlegessége, hogy csak a gyémánt vagy a gyémánttal azonos keménységű anyagok képesek megkarcolni, a Watch Sport óralapja pedig edzett Ion-X üvegből készült.

hero_large

Amellett, hogy az óra az Apple-től már megszokott Retina kijelzővel rendelkezik, egy teljesen új operációs rendszert és navigációs megoldást is kapott, amely olyan jelentőségű, mint az iPod idejében a Click Wheel vagy az első Mac idején az egér használatának bevezetése. Az új érintőkijelző már nem csak az egyszerű érintéseket érzékeli, hanem különbséget tud tenni az érintés és a nyomás között is, azaz tudja, hogy milyen erővel érintjük meg a kijelzőt és ennek megfelelően más funkciókhoz kapunk hozzáférést.

hero_blkstainless_large

Mivel rendkívül kényelmetlen és körülményes lenne az iPhone esetén már megszokott két ujjal történő nagyítás használata, ezért az óra oldalán található tekerő segítségével tudunk közelíteni és távolítani a felhasználói felületen belül. Ami pedig a töltést illeti, egy mágneses töltő segítségével vezeték nélkül tudjuk tölteni majd az órát, bár az akkumulátor kapacitásáról jelenleg még nem rendelkezünk információval.

charging_large

Az operációs rendszert illetően az Apple Watch egy teljesen új és egyedi rendszerrel rendelkezik, amelyre külső fejlesztők is készíthetnek majd saját alkalmazásokat – a Facebook , Twitter és Pinterest fejlesztéseit pedig már a színpadon is láthattuk.

favorite_large-2

Az Apple Watch segítésével azonnal láthatjuk a telefonunkra érkező értesítéseket, a hangunk vagy az előre meghatározott válaszok segítéségével reagálhatunk az üzeneteinkre, a Walkie-Talkie funkcióval pedig könnyedén beszélhetünk az ismerőseinkkel.

Érdekességképpen a Watch egészen új és szokatlan kommunikációs formákkal is rendelkezik. Ilyen például a Sketch, amely segítésével egyszerű rajzokat és animációkat küldhetünk a barátainknak; a Tap, amely tudatja az adott ismerősünkkel, hogy éppen rá gondolunk; a Heartbeat funkciónak pedig valószínűleg leginkább a szerelmes párok fognak örülni, mivel az óra a beépített pulzusmérő segítésével rögzíti a szívünk aktuális ritmusát és a másik fél csuklóján pontosan visszaadja a szívverésünk érzését.

conversation_large

Az Apple okosórája egyben egy teljesértékű sportóra is, amely automatikusan felismeri az adott mozgásformát és nyomon követi azt az összes ma mérhető adat alapján.

health_fitness_large

Végül, de nem utolsó sorban nem mehetünk el szónélkül a beépített NFC chip mellett, melynek segítségével az összes, NFC-t is elfogadó helyen fizethetünk az Apple óránkkal. Jelenleg az Apple ezen új szolgáltatása, az Apple Pay csak az Egyesült Államokban lesz elérhető októbertől, de várhatóan fokozatosan ki fogják terjeszteni az összes MasterCard, Visa és AMEX elfogadóhelyekre is.

passbook_large

Összességében tehát elmondhatjuk, hogy az Apple Watch az eddig látott legkomolyabb és legnagyobb potenciállal rendelkező okosóra a piacon, amely amellett, hogy egy rendkívül kifinomult és a luxus órákra jellemző designnal rendelkező termék, egyszerre egy fitness kiegészítő, fizetőeszköz, és egy saját operációs rendszerrel rendelkező kommunikációs eszköz eddig nem látott és nem használt technológiákkal.

Még oldalakat lehetne írni az óra különböző funkcióiról és képességeiről, de véleményem szerint az alábbi 10 perces videó minden leírásnál jobban összefoglalja, hogy mire is képes valójában az Apple Watch:

Az összes információ az Apple Watch-ról pedig elérhető az Apple weboldalán: apple.com/watch

Olvasd el a hozzászólásokat is

16 Comments

  1. Sziasztok,
    Amit hianyolok az apple watch informaciok kozul az a vizallosag es termeszetesen az akkumulator ido az nekem feltunt, hogy nem beszeltek rola!
    De talan csak en siklottam at rajta a keynote soran?!

  2. Ha legalább cseppálló akkor veszek, nagyon tetszik!

  3. @analaca, @twingo16v: azt mondták, hogy waterproof lesz, az mondjuk nem egyenlő a water resistanttal.

  4. Ha sportorának szánják, vízállónak kell lennie. Egyrészt az izzadság, másrészt az eső miatt. De az sem várható el, hogy egy tusoláshoz le kelljen venni. De egyébként az úszás is sport, egy sportorának azt is bírnia kell. Ha ezeket nem tudja, akkor csak egy olyan kütyü lesz, amit a gazdag emberek vesznek a Hummer mellé, a hiányzó méreteik kompenzálásàra.

  5. “Ami pedig a töltést illeti, egy mágneses töltő segítségével vezeték nélkül tudjuk tölteni majd az órát”
    Csak nekem tűnik viccesnek ez a mondat? Természetesen tudom, hogy a vezeték nélküli töltés azt jelenti, hogy csak az indukciós töltő és a termék között nincs kábel. De az eddigi töltők úgy működtek, hogy a közelébe kellett tenni a töltendő tárgyat, és kész, máris megindult a töltés. Itt azonban konkrétan le kell venni a kezedről és a töltőfejet a megfelelő részre kell pattintani (mágnesek segítenek ebben). Ezen az alapon (hiszen úgyis fém felület) nyugodtan használhattak volna elektromos kivezetéseket (mondjuk koncentrikus kör alakban), és úgy egy csomó helyet megspóroltak volna az óra belsejében. De még jobban örültünk volna egy olyan megoldásnak, aminél nem kell levenni a csuklóról az órát, hanem mozgással vagy hő/napsugárzás hasznosításával töltődne. Vagy valami spéci Mac billentyűzet, ami gépelés közben tölti. Így mikor teszed töltőre? Éjszaka, amikor alszol? De akkor hogyan követi az alvási ciklusodat, és hogyan ébreszt akkor, amikor a legkevésbé mélyen alszol? Szerintem még kár volt ennyiféle méretre és anyagra aprózni el a gyártókapacitást, majd az AW 2 lesz az a termék, amit érdemes lesz megvenni.

  6. Rusnya nem kicsit nagyon

  7. Kicsit hianyosak a kepessegei, ez igy csak egy valamilyen kutyu, jobb mint a tobbi okosora de nem annyival, hogy egy ertelmes ember megvegye. Majd a 2. vagy 3. generacio kiforrja magat a felhasznaloi visszajelzesek es igenyek meg a tapasztalatok alapjan olyanra, hogy instant get legyen. Biztos vagyok benne, hogy mar a jovo evben bemutatasra kerulo watch funkcioi mar most is rendelkezesre allnak (cukormeres es a tobbi es a tobbi) csak hat jovore is el kell adni.

    Szoval ep esszel gondolkozva varni kell, amugy meg csak egy cool iphone kiegeszito.

  8. A videóban 4.28-nál: “water resistant speaker”, gondolom akkor a többi rész is ilyesmi. De az akksiidőt tényleg nagyon elhallgatták, viszont hogy a 6 és 6plusz akkumlátor ideje is javult, talán ezt is sikerült nekik kiokoskodni

  9. nem lesz ez olyan rossz … szóval a Fin gazdasági miniszter Jobsot teszi felelősé kb. úgy 35.000. finn munkahelyének elvesztéséért 🙁 amihez 3 év kellett és 3 széria az iPhone-ból 🙂 akkor most Svájc lesz a következő? és azért Tim Cook lesz a felelős?? ja és neki is elég lesz a 3 év 🙂

  10. És akkor sem ekg, eeg, sem vércukor mérő, és még vérlabor sincs benne :).
    Most akkor ez mennyivel másabb mint a többi műanyag szemét ? 360 dollárért… És a 4s iphonnal miért nem megy ??? Nem ios8 függő ?
    Egyébként közel sem lett egyiknek sem akkora viszhangja mint vártam volna… Hát nálam marad az IWC…

  11. @The Count: Nem sokban, csak az alapjaiban. Ők ezt órának tervezték a többi műanyag szemét pedig egy lekicsinyített telefon, amikből fél év múlva, mire ez megjelenik nyilván ugyanilyen lesz, tehát akkor nem lesz semmi különbség.
    Csak ebből el fognak adni pár millió darabot, azokból meg nem 😀

  12. Én azért abban bízom, hogy hamarabb felismerik az emberek ennek a szükségtelenségét, mint, hogy pár millió darabot eladnának belőle. Bár sokan pusztán azért megveszik majd mert Apple, és kész. Mondjuk én alapvetően az okosóra koncepcióval sem értek egyet. SMS-t, mail- olvasgatni kicsi, navigációra hatványozottan picike, sport órának buta, elegánsnak nem elegáns… akkor mire jó? szívecskéket küldözgetni a kedvesnek? Ahhoz meg drága.

    Ez nem pusztán az Apple Watch ellen, hanem úgy összességében az okosóra koncepció ellen írtam, amit most úgy adnak be, hogy erre hű de rohadt nagy szükségünk van. Közben meg a francokat van. Csak hát kell, mert ez a trendi. Mert ha még önállóan képes volna arra, amire. De nem . Vinnem kell mellé a telefont is. Akkor meg mi a tökömnek van a kezemen az óra?

  13. Hogy lássák mi lapul a zsebedben ! Xd

  14. @mrisz32:
    No erre nem gondoltam. 🙂 Pedig igazad lehet! 😀

  15. Én meg kiváncsi vagyok,hogy mikor megjelenik és mindenki aki akarja megveszi, akkor jövőre meg jön a Watch2 meg a Watch3 stb?:)
    Itt is elindúl a minden évben cserélni kell “életérzés”,mert majd az újabb többet fog tudni,még kisebb lesz stb?
    Vajon érdemes lesz most megvenni,vagy megvárni a következő javított változatot?
    Másnak mi a véleménye,mert ilyen téma még nem vetődött fel:)
    Nekem spec. bejön az óra,de kiváncsi leszek forintba mit fog kóstálni,mire nálunk a boltokba kerül.


Add a Comment