fbpx Skip to content

Sajnos sokszor előfordul, hogy a készülékünkkel megtörténik az elkerülhetetlen, és szomjúságát csillapítani vízbe veti magát, ami persze nem tesz jót neki. És noha a konkurens gyártók közül már több esetén is létezik olyan modell, aminél nem kell azonnali szívrohamot kapni, ha azt vízbe ejtettük, az iPhone nem ilyen, és az Apple egyelőre nem lépett ebbe az irányba. Az iPhone 6 esetén például egy elég vonzó tulajdonság lenne a (hacsak rövid ideig is tartó) vízállóság, ami rengeteg eszközt menthetne meg a sok esetben halálos csobbanástól.

beazas_01

A szervizünkbe rengeteg olyan készülék is került már az elmúlt években, amit vízkár ért, és így a garanciája is ugrott, de sajnos nem minden esetben lehet megmenteni őket, mert ahány beázás, annyi különböző eset. Rengeteg különféle beázást láttunk már, és most meg is mutatnánk, hogy mit is tesz a készülékkel az annak belsejébe jutott folyadék. Az alábbi képeken egy olyan iPhone 4 belsőségei láthatóak, ami két teljes napig állt vízben, mert beleesett egy szórakozóhelyen a vécébe.

Ahogy az első képen is látható, a készülékben konkrétan állt a víz. Korábban minden szerviz – így a mi szervizpartnerünk, az iSzervizPont is – azt tanácsolta, hogy a vízbe esett készüléket tegyük annak felületes letörlése után azonnal száraz, kifőzetlen rizs közé, mert ilyenkor a rizs magába szívja a készülékből az abba beszivárgott folyadékot. Ez a beázástól függően valóban segíthet, ám van olyan eset is, amikor viszont épp az ellenkezőjét kell tenni, tehát légmentesen, nedvesen betenni a készüléket egy lezárható ziplock tasakba például, de bármely esetben a lehető legfontosabb, hogy ne álljunk neki otthon próbálkozni megszárítani, javítani, hanem vigyük azt a lehető leghamarabb szakszervizbe. Bekapcsolni semmi esetben se próbáljuk meg!

Ahogy levettük a hátlapot, láthatóvá vált, hogy a beszivárgott víz rozsdássá tette a készülékben található csavarok egy részét:

beazas_02

Ez még önmagában nem feltétlen gond, mert ha csak ennyi korrózió történt volna tőle, azt az érintett csavarok cseréje orvosolhatná. Ilyenkor tüzetesen megvizsgálva a készülék alkatrészeit, látható, hogy ez a folyamat sajnos nem állt meg pusztán a csavaroknál.

beazas_03

Az igazi problémát az apró alkatrészek korróziója jelenti, ami adott esetben rövidzárhoz vezet, ezzel tönkretéve az adott alkatrészt, és így magát az alaplapot, mert nem mindegyik alkatrészt lehet kicserélni, vagy ár/érték arányban nem éri meg.

beazas_04

Látható, hogy a folyadék megtalálja az utat a legapróbb réseken keresztül is. Ez a hajszálcsövesség miatt van így, aminek eredményeként a készülék apró nyílásai szinte szivacsként tudják magukba szívni a folyadékot – annak taszítása helyett.

beazas_05

Az alkatrészeken látható lerakódásokat ultrahangos tisztítóval el lehet távolítani általában, de az ilyen tisztítás végeredménye, tehát a készülék életre kelthetőségének esélye nagyban múlik azon, hogy a vízbe ejtés után milyen hamar juttattuk el azt a szervizbe.

beazas_06

Sajnos van, amikor a korrózió már olyan méreteket ölt, amit az ultrahangos tisztítás sem képes helyrehozni, mert a nyomtatott áramkör egyes részei már maradandóan károsodtak a túlzott korrózió miatt. Így tényleg csak az azonnali és szakszerű kitisztítás az, ami egyáltalán esélyt ad a készülék életben maradására.

beazas_07

Ettől függetlenül persze a gyors kitisztítás sem garantálja, hogy a készülék utána még évekig bírni fogja, de minél később jut szervizbe az adott eszköz, annál kisebb az esély a megmentésére. A fenti készülék megúszta, de ez sajnos nincs így minden esetben.

Az elektronikai készülékek utólagos vízhatlanná tételére több különböző megoldás is született már, az egyik ilyen például a CES 2012-n bemutatott Liquipel, ami gyakorlatilag egy víztaszító (hidrofób) bevonattal látja el a készülék külső és belső alkatrészeit, így gátolva meg azt, hogy a készülék belsejébe jutott folyadék problémát okozhasson. Ezzel kapcsolatban ugyanakkor a tapasztalatok megoszlanak, és egy Liquipel-kezelés után sem javasolt a készülékkel úszni például, vagy másoknak mutogatni a vízállóságát, mert könnyen pórul járhatunk.

Hogy az Apple miért nem dobott piacra még víz- vagy legalábbis cseppálló iPhone-t, az jó kérdés, de nagyjából felesleges olyan elméletek gyártásába kezdeni, hogy ezzel is csak az eladásokat akarják növelni. Az viszont biztos, hogy sokan szívesen fogadnánk, ha nem kellene a vízbe eséstől és annak eredményétől tartani.

iszervizpont_logo

Olvasd el a hozzászólásokat is

11 Comments

  1. Szerencsére még egyszer sem úsztattam meg a mobilomat, de valóban sokkal jobb lenne, ha legalább a véletlen vízbe ejtésnél védve lenne a telefon.
    A többi gyártó már ráállt erre a vonalra, örülnék ha az Apple is lépne. Lehetne ez egy “sztenderd” az okostelefonoknál. Mint ahogy mondjuk ma már a kapacitív képernyő sem nagy extra, a vízállóság is lehetne alap minden készülékben.

  2. En se ertem miert nem leptek ezt mar meg,de szerintem meg most sem fogjak…pedig egy vizallo telo nagyon jo lenne viz alatti kepek csinalasara,mert en ezekben a vizallo tokoban sem bizon.

  3. Azért válasszuk szét a vízálló és a vízalatti fotózásra alkalmas fogalmat!
    Ugyanis a víz elvileg semleges. De a tengervíz a só miatt, vagy az uszodában a klór miatt már korántsem semleges!
    Szerintem az apple pont azért nem ad ki ilyet, mert utána tele lenne a youtube olyan videókkal, ahol extrém helyzetekben nem működne a vízállóság és már menne is a fikázás…
    Vagyis többet ártana a cégnek, mint az, hogy nem készítenek ilyet!

  4. Én Lifeproof tokot használok azzal jó képeket lehet csinálni víz alatt is

  5. Sajnos nem ez a legnagyobb probléma hanem az, hogy nem lehet szétszedni a telefont.
    Nekem ázott már úgy el, hogy nem tudtam kikapcsolni. És szerintem ez let a veszte mert szépen zárlatos lett és gondolom, hogy kiéget bent néhány dolog. Ha azonal kitudtam volna venni az aksit akkor talán megmenekülhetett volna a készülék…. Így maradt egy iCloud mentés és végignézhettem ahogy tönkrement.

    Ez a szétszedhetetlenség sajnos ebben az esetben hátrány…

  6. @xantos85: resetelni bármikor tudod, és akkor kikapcsol – jó, kivéve, ha rosszak a gombok. akkor meg már a víz a legkisebb probléma nagyjából. attól, hogy az akkut azonnal kivetted volna, még nem feltétlen maradt volna meg, mert a folyadék nem amiatt korrodálja az alkatrészeket, hogy áram folyik arra is, amerre nem kéne, hanem mert oxigén jelenlétében van ott a víz, ahol nem kellene. de ahogy írtuk, minden beázás más.

  7. Sanyibazi: igen,de most egy 5-10 fontos tokot ha veszek es megse jo buktam egy 500 fontos telefont…mig ha vizallo lenne alapbol es beazik garanciaba javitanak/cserelnek…amugy szerintem a sos vizes dolgot is meg tudnak oldani.

  8. Garancia beázásra nem érvényes!!!! Apró betű!!! Még ha vízálló a teló akkor sem. !!!! Én már jártam pórul Sony ericcsonnal!!! Megvonták a garanciát mert nem rendeltetés szerüen használtam!!!???? A Lifee Proof tok viszont tökéletes. Azzal szörfözök, úszok úgy hogy a gatyám zsebében van! Tökéletes!!!!

  9. Véletlen vízbe ejtés? Ha rendeltetésszerüen van használva a telefon akkor nem esik vízbe. Nem kell vele strandolni, és nem kell a slozira és a fürdőbe magunkkal vinni. A vízbeejtés esélye igy elég kicsi lesz.

  10. @roLLka: a fenti készülék egy szórakozóhelyen esett a vécébe, ahogyan írtuk is. egy szórakozóhelyen meg nem hagyod kint az asztalon a telefonod, míg elugrasz a vécére, és egy rossz mozdulattal még a nadrágzsebből is a csészében landolhat. ha meg valaki nőből van, jellemzően nem zsebben hordja a telefont, és így szintén kieshet a kezéből, stb. utcán is eleshetsz, és beledobhatod egy pocsolyába. nyakon önthetnek egy vödör hideg vízzel, mert most az is nagyon menő. vagy csak szimplán felcsaphatja rád egy jármű egy pocsolya teljes tartalmát. kismillió opció van arra, hogyan lehet véletlenül megáztatni.

  11. roLLka: gondolom te vitrinben tartod a telefont és csak rituális szertartások alkalmával veszed elő. Képzeld, van aki használja is aktívan. És van az, hogy ráömölhet víz, vagy éppenséggel a sloziban van csak ideje használni.


Add a Comment