fbpx Skip to content

A Facebook tulajdonában lévő Instagram új alkalmazással jelentkezett, mely a videóinkból nem egyszerű timelapse-t csinál, hanem egy sokkal menőbb Hyperlapse névre hallgató csodát. A timelapse egy elég menő dolog manapság, amit kétféle képpen készíthetünk: bizonyos időközönként készített képek egymás után fűzésével, vagy egy videó begyorsításával. Mindkét esetben ha mozog a kamera/telefon, akkor az bizony a végeredményen is látszani fog, és ez sajnos eléggé zavaró tud lenni.

hyperlapse1

A Hyperlapse ezt a problémát oldja meg úgy, hogy a telefon giroszkópjának segítségével rögzíteni tudja a készülék apró elmozdulását kamerázás közben és így a végeredményben korrigálni tudja az elmozdulást és egy nagyon sima, lebegő hatású, gyorsított videót kapunk. Ez egy energiatakarékos megoldás, ami mobiloknál nagy előny, mert más megoldások elkezdik elemezni a videó tartalmát és képkockáról-képkockára dolgozzák fel az elmozdulást.

hyperlapse2

A Hyperlapse 1x, 2x, 4x, 6x, 8x, 10x és 12x-es sebességgel tudja visszajátszani a videót és közben mutatja azt is, hogy az eredetileg milyen hosszú volt és az adott sebességen milyen hosszú lesz. Az alkalmazás alap beállítása a 6x-os sebesség és rögzítés közben eszerint mutatja, hogy milyen hosszú lesz a végeredmény.

Videót természetesen álló és fekvő módban is tudunk rögzíteni, így nemcsak 1:1-es arányú Instagram videók készítésére lesz a Hyperlapse alkalmas. Importálni nyilvánvalóan nem lehet a már korábban felvett videókat a Hyperlapse-be, mert azoknál a videóknál nem került rögzítésre a giroszkóppal a készülék mozgása. Az Hyperlapse-szel készített videókat nem kell azonnal szerkesztenünk és mentenünk, eltehetjük őket későbbre is, de amennyiben kész van, egyből meg is oszthatjuk Instagramon, Facebookon, vagy iCloud Photo Sharinggel, de természetesen alapból mentésre kerül a Fotók alkalmazásba is.

Szerintem elég jó végeredményt kapunk, ha nem rángatjuk direkt a telefont videózás közben, hanem csak szépen sétálunk vele, mert ezt a kis kézmozgást teljesen jól tudja korrigálni a Hyperlapse. Kíváncsian várom, ki mit alkot vele.

[appstore id=”740146917″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

4 Comments

  1. “ezt” pár hete láttam, de nem instagram-tól… de már nem emlékszem, melyik cégtől…

  2. @Józsi: a microsoft fejleszt nagyon hasonlót, csak emlékeim szerint az nem a giroszkóp alapján működik, hanem a kép jellegzetes részleteit azonosítja és azok mozgása alapján korrigál. A giroszkópos – szerintem – egy fokkal szebb, viszont a másik sokkal több forrásból használható.

  3. Akárki akármit mond, de ez brutál jó, ha a való életben is így működik.


Add a Comment