fbpx Skip to content

Többnyire gyorsan és problémamentesen. Pár hónappal ezelőtt sikerült nagyon csúnyán leejtenem az iPhone 5-ömet egy lépcsőházban. Bár tokban volt a készülék, az meggörbült, és tönkre ment benne a vibramotor is. Viszont mivel a kijelző és a telefon minden más funkciója megúszta, néhány hétig halogattam a cseréjét.

iphone-5-ios-7

De miután egyik nap már egyetlen Lightning-kábellel sem volt hajlandó tölteni, nem lehetett tovább húzni a dolgot. A készüléket Ikon díjcsomagban használom és szerencsére van rá alap biztosítás kötve. Ez véletlenszerű károsodás, rongálás, párásodás és belső meghibásodás esetén érvényes.

Amennyiben telekomos készülékbiztosítással rendelkezel, nem kell mást tenni, mint bejelenteni a kárt a +36-80-30-00-30-as telefonszámon (munkanapon 9-17 óra között). A bejelentéshez érdemes előkészíteni az előfizetéshez tartozó adatokat és elmagyarázni, hogy pontosan mi történt a készülékkel. Általában ezt probléma nélkül elfogadják, ha az adott esetre érvényes a biztosítási csomagod, és adnak egy kárszámot.

iphone5vibra

A kapott kárszámmal, a sérült készülékkel és tartozékaival be kell menni egy szervizzel is rendelkező Telekom üzletbe. Amennyiben a biztosítási csomagnak megfelelő önrészt befizeted, és van raktáron az adott készülékből, akkor azonnal cserélik. Nekem a 32GB-os iPhone 5 cseréjéhez 20 ezer forintot kellett befizetnem. Mivel a ritkábbnak számító, 32GB-os modell éppen nem volt raktáron, 1 napot kellett erre várnom, de utána a cserét minden probléma nélkül sikerült lebonyolítani és egy teljesen új készülékkel távoztam. Erre már igyekszem jobban vigyázni.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a régi készülék leadása előtt mindig készüljön róla backup (akár iTunes, akár iCloud backup segítségével). Amennyiben ez meg van, a Beállítások (Általános, Visszaállítás) alatt rá lehet nyomni az “összes tartalom és beállítás törlése” opcióra. Így a telefon tárolt adataink törlődnek, és nem kerülhetnek illetéktelenek kezébe. Ez alól kivétel a jailbreakelt készülék, ott inkább restore-oljuk azt iTunes-ban.

A régi készülékről újra való költözéshez pedig itt találtok egy bővebb útmutatót.

Olvasd el a hozzászólásokat is

24 Comments

  1. Hát ez elég érdekes, úgy gondolná az ember hogy egy ilyen értékű készüléket szó nélkül cserélnek egy ekkora mobil szolgáltatónál, es ha még biztosítás is van rá akkor az a minimum hogy díjmentesen cserélik!? Nekem például egy fehér iPhone 5 32Gb-os készüléket azonnal helyben kicserélték a Vodafone-nál teljesen ingyen és bérmentve egy vadonatúj készülékre mert töltésnél mindig melegedett. Ja, és semmilyen biztosítás nem volt rá. Ekkora különbségek lennének a hazai szolgáltatók között?

  2. Befolyásolja-e a dolgot, ha a készüléken van még törlesztőrészlet?!

    16GB-os i4S-t tudnak-e esetleg még adni, ha úgy alakul?!

    Hogy csináljak gyári visszaállítást, ha mondjuk úgy törik a készülék, h be se kapcsol?!

  3. @siposgabor19: én meg 41 napot vártam míg megkaptam az új telefont, T-mobilnál. ugyan annyi haszna van mert mostantól megint 1 év a garancia rá, nem mint sokan írták, hogy nem ketyeg előlről a garancia. ugyan ennek sem jó a 3,5 jack ajzata mert veszett nehezen megy bele a dugó, de se baj majd viszem vissza 10 hónap múlva. és megint 1 év.

  4. Sziasztok!
    iPhone 4 készülékemet, még a megjelenés hetében vásároltam a Telekomnál. Természetesen készülékbiztosítással. Az évek során 2 alkalommal lett biztosítással cserélve. (mindkét esetben leejtettem és a kijelzőnek reccs) Az utóbbi eset tavaly történt és akkor közölték velem, hogy már nincs ilyen készülék a Telekomnál. Nah bumm, most mi lesz?! Papírok, kollégák ide-oda jöttek-mentek a szombathelyi T-pontban, mire az lett a megoldás, hogy hagyjam ott, mégis kicserélik pár napon belül. Meg is történt a csere, én meg boldog voltam. Tavaly decemberben, külföldi munkavállalás miatt áttértem havi előfizetésről, kártyásra, hiszem a 2 év hűségem lejárt, ennek semmi akadálya. Aztán idén májusban gondoltam egy nagyot, ha már nincs hűség ki kéne kódoltatni a telefont, mégis legyen valami haszna országon kívül is. Bementem, mondtam mit szeretnék, készítettem a 15000 Ft-ot és akkor derült ki, hogy valami véletlen egybeesésnek köszönhetően a második készülékcserét valaki elfelejtette felvinni a Telekom rendszerébe. Gyakorlatilag nem egyeznek az IMEI számok, sőt mi több az én készülékem IMEI száma nem is szerepel egyáltalán a rendszerben. Majdhogynem az a helyzet állt elő, hogy “bevittem egy lopott készüléket kikódoltatni”.
    Nagyon örülnék, ha tudnátok valami bíztatót mondani az üggyel kapcsolatban! Vagy egyszerűen csak, az anno közel 115ezer Ft-ért vásárolt telefonom most egy iPod?
    Mindenesetre nálam a Telekom leszerepelt!
    Részemről a tanulság: soha többet hálózatfüggő készüléket!

  5. Sf: arról megfeledkeztél, hogy jelen esetben főhősünk hibájából hibásodott meg a készülék, nem magától, tehát ne keverjük a garanciával.

  6. @zazie: igen tudnak, nekem is 4s volt a beteg. és csak is a 4s-re kérhet cserét T-mobil az Apple-től. többi tupust csak az Apple dönti el, hogy cseréli e.

  7. @siposgabor19: a feltételek a biztosításodtól függenek. ha a biztosítási szerződésben szerepel az önrész-kötelezettsége, akkor van önrész.

    @zazie: ezzel kapcsolatban vedd fel a kapcsolatot az ügyintézőkkel, és elmondják, mik a lehetőségeid.

    @Adam Ruck: ezzel kapcsolatban kizárólag az adott üzlet ügyintézői tudnak segíteni. egyébként próbáltál amúgy benne másik, nem telekomos kártyát, azon az alapon, hogy esetleg véletlenül függetlent kaptál vissza?

    @NTiPhone: igen, viszont mivel erre a készülék is külön felhívja a figyelmet, ezért nem szerepel ez a cikkben külön.

  8. @Adam Ruck: nem felejtette el felvinni, csere készüléket már nem látják a T-moile rendszerében. de ha cserélték a telefonod akkor kaptál egy nyomtatványt amin szerepel a lecserélt telefon és a kapott telefon IME száma.

  9. Az alap biztosítás nem terjed ki a párásodásra!
    A cserélt telefon IMEI száma nem a Telekom tulajdona, így nyílvánvalóan nem lesz benne a rendszerben, és függetleníteni se fogod tudni.
    A biztosított készüléket pedig nem cserélik azonnal a helyszínen, bár ebbe nem vagyok biztos mert én Partner üzletben dolgoztam és a biztosítással kapcsolatos cseréket minden esetben T-Pontba kell vinni!
    agressor: lehet hogy alul a töltőcsatlakozó eldugult zsebkosszal? Attól nehezen megy be az adatkábel.

    Nem rendeltetés szerű használatból adódó hibákat nem cserél a Vodafone se ingyen és röhögve, azért az egy másik eset, ha valamit garanciálisan kicserélnek. De azt se hiszem, hogy helyszínen, komolyabb kivizsgálás nélkül cserélik

  10. @Norrbi: “A cserélt telefon IMEI száma nem a Telekom tulajdona, így nyílvánvalóan nem lesz benne a rendszerben, és függetleníteni se fogod tudni.”
    egy mobilszolgáltató rendszere a GSM-kapcsolat felépítésekor megkapja a készüléktől az IMEI-t (hiszen ebből tudja ellenőrizni a hálózat, hogy a készülék feketelistás-e vagy sem), illetve többek között a SIM IMSI-t is. ettől nyilván nem lesz “tulajdonuk” az IMEI, azt ugyanis senki sem birtokolja, az csak egy sorozatszám, ellenben társítható az adott IMSI-hez, az IMSI alapján meg kiderül a telefonszám és az előfizető. így tudhatják, mi az IMEI. az más kérdés, hogy ezt adott esetben nem rendelik hozzá egy külön adatmezőhöz az adott előfizetés esetén, de amikor az adott készülék be van kapcsolva, az IMEI lekérdezhető a rendszerből.

    a függetlenítés feltétele, hogy a szolgáltató elküldje az Apple felé az adott IMEI-t, az előfizető pedig nyilván kellett kapjon valami papírt, amin az egész cserét adminisztrálták, amin pedig szerepelnie kell a régi és az új készülék IMEI számának. az, hogy az IMEI-t a függetlenítési listára beküldeni az adott szolgáltató esetén kinek van joga, azt a szolgáltató belső szabályzata nyilván taglalja, de amennyiben az előfizetőnek van papírja a cseréről (nyilván lennie kell), úgy akkor az az esetleges adminisztrációs hibát is felül kell bírálja (bár elég abszurd, hogy egy ilyesmit ne adminisztráltak volna megfelelően, vagy hogy ne adtak volna róla papírt az ügyfélnek).

  11. Nos, pofon egyszerű a dolog. Amikor kicserélték a készüléket és megkapta az új IMEI számot akkor azzal az "ügyfélnek" kellene jelentkezni az ügyfélszolgálatos kollégánál a cserés jegyzőkönyvvel együtt, hogy a biztosításban szerepelt IMEI számot javítsa ki a későbbi problémák elkerülése végett. A szervizesnek ehhez semmi köze. (Kivéve ha tudja és jól van tájékoztatva -ami neki nem szerepel a munkaköri leírásában, folyamatok/szabályozások szempontjából az ügyfélszolgálati rendszerek/termékek terén-)

    A másik, valószínű elírás lehet, de az alap csomagban, nincs a párásodás. Azaz Alap Plusz ami egy 4S-es esetén 890.-

    Készülék biztosítással kapcsolatos csere készülékek, teljesen különálló raktárkészletről dolgoznak. Még a mai napig is van iPhone 4 32GB-os készülék pl.

  12. Ha nem cserélik olyanra, akkor abba "Cook" bácsiék beleszólnak valamilyen szinten… 😉

  13. Jadeye, vagy Mr. Cikkíró (nem látok sehol nevet): érdekelne a sztori eleje, a leejtés körülménye és hogy milyen tokban volt a készülék, hogy meggörbült? Kíváncsi lettem …

  14. Azt nem tudja esetleg valaki, hogy biztosítással lehet-e pl fekete telefon helyett ugyanolyanból esetleg fehéret, vagy aranyat kérni? (Fekete 5S-em van)

  15. @Macccy: ott a cikkíró neve mindegyik cikk tetején:

    @GazCamp3r: tudtommal szín- és méretcserére nincs lehetőség, csak ugyanolyat kaphatsz, amilyened volt.

  16. Az a legjobb ha appstore-ba veszed, nem kell a hülye szolgáltatókkal kínlódni. Csak a baj van velük.

  17. ha meg nem vonatkozik párásodásra az alap csomag, akkor szépen leejted, hogy betörjön a kijelzője, arra meg vonatkozik…

  18. @Lex01: az App Store-ban alkalmazásokat tudsz vásárolni.

    amire gondolsz, az az Apple Store, az viszont csak online formában létezik Magyarországon, és mivel külföldről kapod a készüléket, így csak az Apple garanciális feltételei vonatkoznak rá, de a magyar jogszabályok nem, illetve termékbiztosítás sem köthető így. ezért érdemesebb egy magyar viszonteladótól (APR) vásárolni.

  19. Telekomnal dolgozok, ha a fodarab csere van(valtozik az IMEI szam) akkor azt a rendszerekben nem latja senki, az ugyfelnek kell vigyaznia arra a papirra, amit a cserekor kapott, mert csak azon van rajta az uj IMEI. Sajnos ez van, ha elhagytad, nem talalod, akkor gyakorlatilag nem tudod igazolni hogy az a te telefonod. Remelem segitettem.

  20. @Jadeye: Vonatkoznak a magyar jogszabályok is. Én Apple Storban vettem a készüléket, és minden egyes csere után előröl indult az 1 év garancia.

  21. @mremil: ha az online Store-ban vetted, az tudtommal csak Apple garanciás, volt is ebből probléma, hogy csak 90 nap lesz készülékcsere esetén, vagy az eredeti garancia lejárta (amelyik a több). ha APR-nél vetted, az nyilván más, ott már kötelező rájuk a magyar jogszabály.

  22. Sziasztok. Gyors segitségre lenne szükségem.
    Van egy pontosan 2hetes iphone 5c-m. Ma reggel vettem észre hogy a kijelző bal oldala “nyöszörög”-épp hogy megnyomom egy picit erőteljesebben és ilyen fura hangot ad ki illetve maga a kijelző is megmozdul.
    Telekomnál vettem.
    Kérdésem az h cserélni fogják e? Találkozott már más is ilyen hibával?

  23. Mi történik akkor, ha nekem van egy iPhone 5-m, amit ugye már nem gyártanak egy ideje. Sajna egy esést követően betört az üveg. Van rá biztostásom a legnagyobb csomag, ami saját hibából történő sérülésekre is érvényes.

    Vajon milyen telefont fogok kapni? Esetleg ráfizetéssel felajánlanak egy iPhone 6-t? 🙂


Add a Comment