fbpx Skip to content

Leggyakrabban a használt eszközöket vásárlók futnak bele abba a hibába, amikor az újdonsült készüléküket használatba szeretnék venni, és bejelentkeznének az iCloudba, ám az nem sikerül. Helyette az alábbi hibaüzenetet kapják, ami arról tájékoztat, hogy az adott készüléken aktiválásra került az ingyenes fiókok maximális száma, de ennek megoldására semmi támpontot nem ad.

bejelentkezes_nem_lehetseges

A “hiba” oka egy korlátozás az Apple részéről, mégpedig hogy egy adott készüléken maximum 3db (azaz három darab) iCloud fiók hozható létre és aktiválható. Mivel egy iCloud fiókhoz 5GB ingyenes tárhely jár, így talán az Apple ezzel a megoldással akarja óvni magát, mint tárhelykiszolgálót. Sajnos az Apple oldalán nincs erről az esetről leírás, így nincs minden esetre alkalmazható séma sem, emiatt a megoldás nem feltétlen egyszerű, és sokszor hosszadalmas. Természetesen meg lehet próbálni az általános hibaelhárítási lehetőségeket is, de ezek ebben az esetben általában nem segítenek. De mi akkor a megoldás?

Fontos tudni, hogy az Apple ID önmagában még nem iCloud-fiók is egyben. Így az Apple ID létrehozási módjától függően előfordulhat az is, hogy a jelenlegi Apple ID azonosítóval nem tudunk iCloud-fiókot létrehozni. Ilyen eset például, ha valakinek annyira régi ID-ja van, hogy az még nem emailcím-formátumú, hanem csak egy felhasználónév, tehát például csak annyi, hogy “szodasszifon”, és egy ahhoz tartozó jelszó. Az ilyen ID mindaddig nem használható az iClouddal, ameddig abból emailcím-formátumút nem konvertálunk.

Ha az iTunes Store, az App Store, a Game Center, a FaceTime vagy egyéb Apple-szolgáltatásokhoz gond nélkül használni tudjuk Apple ID azonosítónkat, akkor az iCloud esetén sem jelentkezhetnek problémák. Az Apple ID azonosítónak akkor is működnie kell az iCloud szolgáltatásban, ha álláslehetőségre való jelentkezéskor hoztuk azt létre a jobs.apple.com webhelyen. Ha egyik Apple-szolgáltatással sem tudjuk használni az Apple ID azonosítót, akkor az azonosító valószínűleg nem kompatibilis az iCloud szolgáltatással. Ebben az esetben kérjünk segítséget az iCloud-támogatástól.

De most lássuk, mi a helyzet akkor, ha egyébként működnie kellene.

Lépjünk be másik készüléken

Elméletileg a fenti problémának csak akkor szabadna előjönnie, ha az adott ID-t frissen hoztuk épp létre, és így az még sosem volt az iCloud használatára aktiválva. Ha ez a helyzet, és a fenti üzenetet tehát akkor kapjuk, amikor egy teljesen új ID-t hoznánk létre, akkor annak a megoldása csak úgy lehetséges, hogy ezt az új ID-t egy másik, olyan készüléken hozzuk létre, ahol még nem lőttük el ezt a 3db-os korlátozást – de ez utóbbival ennek a másik eszköznek a 3 lehetőségéből használunk el egyet.

Ha azonban egy korábbi, már az iClouddal működő ID-t használunk, azzal nem volna szabad ilyen üzenetet feldobnia. Ha mégis ez történik, akkor már nehezebb a helyzet.

Töröltessük a korábbi tulajdonossal az Apple ID-jához való társítást

A legelső dolog, amit tehetünk, hogy a készülék előző tulajdonosát megkérjük, hogy törölje a készüléket az Apple ID-jához való társítás alól. Ha bekapcsoljuk az iTunes Match szolgáltatást vagy az Automatikus letöltések funkciót, illetve ha letöltünk korábban megvásárolt tartalmakat az iOS-készülékünkre vagy a számítógépünkre, akkor a rendszer társítja a készüléket vagy a számítógépet az Apple ID azonosítóhoz. Ezért egy próbát megér, ha az előző tulajdonos ilyenkor az iTunes-ban a fiókadatai közé belépve törli az adott készüléket a társított eszközök közül, de természetesen ez sem feltétlen segít.

Apple_ID_hozzarendeles

Ha ez megtörtént, ám továbbra is a fenti hibaüzenetet kapjuk, és nincs másik eszközünk sem, amin beléphetnénk, csak ez az egy, amin a hibaüzenetet kapjuk, akkor marad az Apple megkeresése. Ez ugyanakkor Magyarországon jelenleg sajnos több szempontból is körülményes.

Ha a Telekomtól, a Telenortól vagy a Vodafone-tól vásároltuk a készülékünket (vagy tette ezt annak előző tulajdonosa), akkor annak garanciális ügyintézése legtöbbször az adott szolgáltatóra hárul – akik viszont nem fognak tudni mit tenni ezzel, mert ez nem igazán minősül garanciális problémának, és a megoldása sem rajtuk múlik, hanem az Apple-ön. Viszont szolgáltatótól vásárolt készülék esetén az Apple könnyen visszaküldhet minket a szolgáltatóhoz. Ezért a készülék szolgáltatófüggőségének tényét sajnos kénytelenek vagyunk ilyen esetben csak a legvégső esetben bevallani, amikor az Apple ügyfélszolgálatos kollégája már a készülék sorozatszáma alapján ezt egyébként is látja. Addig viszont nem érdemes megemlíteni, elkerülendő, hogy reflexből visszairányítson minket a szolgáltatóhoz, anélkül, hogy egyáltalán foglalkozott volna a kérdésünkkel.

Hívjuk fel az Apple magyar telefonszámát

Következő lépésként tehát hívjuk fel az Apple magyar telefonszámát, ahol mondjuk el az ügyintézőnek, hogy a használtan vásárolt, ajándékba kapott, stb. forrású készülékünk esetén nem tudunk belépni az iCloud fiókunkba, mert a fenti hibaüzenetet kapjuk. Ezt megtehetjük közvetlenül a technikai támogatás számát felhívva, vagy az Apple támogatási oldalán keresztül.

Utóbbi esetben a weboldalon válasszuk a “További termékek és szolgáltatások” opciót, azon belül az “iCloud” menüpontban a “Fiók és beállítás” alatt kattintsunk “A témakör nem szerepel a listán” gombra, és a szövegmezőbe másoljuk be a hibaüzenet szövegét: “Bejelentkezés nem lehetséges – Ezen az iPhone készüléken aktiválásra került az ingyenes fiókok maximális száma.”, majd válasszuk ki a számunkra megfelelő visszahívási opciót – itthon nincs lehetőség chatelésre, és egyébként is egyszerűbb az anyanyelvünkön, élőszóban elmondani, mi a helyzet:

magyar_support_felhivasa

Esetleg bevihetjük a készüléket az Apple hivatalos szervizpartnereihez is, de általában nekik nem lesz lehetőségük ebben segíteni. A legtöbb esetben ilyenkor az európai központtal való kapcsolatfelvételt javasolják az érintetteknek, és ehhez már angol nyelvtudás is szükséges lesz.

Chateljünk az Apple amerikai ügyfélszolgálatával

Ha sem a magyar telefonszámon, sem az európai központon keresztül nem tudnak segíteni a kollégák, akkor sajnos nincs más lehetőség, mint közvetlenül az amerikai Apple-lel felvenni a kapcsolatot. Ezt a legegyszerűbben az online chat segítségével tehetjük meg, nyilván angolul. Itt első lépésként szintén nyissuk meg a támogatási kezdőoldalt, ahol válasszuk ki országnak az Amerikai Egyesült Államokat.

Chatelni sokak számára egyszerűbb, mint élőszóban beszélgetni, így mivel az “iCloud” opció esetén nincs lehetőség chatre, itt most válasszuk az “iPhone” kategóriát, azon belül a “Service Requests & Troubleshooting” opciót, és nyomjunk a “The topic is not listed” gombra. Ezután a szövegmezőben adjuk meg a hibaüzenet angol szövegét, ami így hangzik: “Cannot Sign In – The maximum number of free accounts have been activated on this iPhone.”, majd amikor telefonszámot vagy email címet kér tőlünk a bővebb információkért, ott (saját belátásunk szerint) nyomjunk a “No thanks. Continue.” gombra. Ezután már ki is választhatjuk a chat opciót, ahol vázolhatjuk a problémánkat:

amerikai_support_chat

Szükséges dokumentumok, adatok

Készüljünk fel rá, hogy szükség lesz a készülékünk sorozatszámára, esetleg a vásárlást igazoló dokumentumra, amin szerepel a sorozatszám vagy az IMEI, és hogy ezeket adott esetben szkennelve el kell küldenünk az Apple kérésére. Ezért ha használt készüléket vásárolunk, mindenképp kérjük el annak eredeti számláját, amin ezek az adatok szerepelnek, és az ilyenkor megkötött adásvételi szerződésre is vezessük fel ezeket, biztos, ami biztos alapon. (Emellett persze léptessük ki az iCloud-fiókból is az előző tulajdonost, már csak az aktivációs zárolás miatt is.)

Nyilván ha mi magunk esetleg hadilábon állnánk az angollal, akkor az angol nyelvű kommunikáció szükségessége miatt ebben az esetben kérjük egy angolul biztosan jól tudó ismerős segítségét.

A további részleteket az Apple ügyfélszolgálatának kollégája fogja ismertetni velünk.

Legutóbbi frissítés: 2017.05.02.

Olvasd el a hozzászólásokat is

22 Comments

  1. Nekem csak egy név és jelszó az iCloud fiók és tárhellyel együtt használom. És szinkronizál is. Tehát nem emailcím-formátumú mégis működik.

  2. @expa: az ezzel kapcsolatos kitétel a linkelt Apple támogatási dokumentumból származik:

    “Regisztrálhatok az iCloud szolgáltatásra olyan Apple ID azonosítóval, amely nem e-mail cím?

    Nem. Az Apple ID azonosítónak teljes e-mail címnek kell lennie (pl. [email protected]) az iCloud-fiók regisztrálásához. Ha a meglévő Apple ID azonosítója nem e-mail cím formátumú, a Saját Apple ID azonosító webhelyen e-mail címre módosíthatja.”

    http://support.apple.com/kb/HT4436?viewlocale=hu_HU

  3. Nagyon hasznos cikk, kiválóan megírva. Köszönet!:-)

  4. @Tamaci: köszi, igyekszünk. 🙂 de én most leginkább azt remélem, hogy ezzel végre többeknek megoldódik ez a problémája.

  5. Bennem csak egy kérdés merült fel a cikk kapcsán. Oké, hogy nem lehet 3nál több icloudot hozzárendelni egy készülékhez, de miért akarná ezt bárki? És miért nem töröl a másik fiókok közül, ha újat akar hozzáadni? Nekem 1 Apple fiók és egy e-mail fiók bőven elég, ha eladnám a telefonom, tuti nem hagynám ott beállítva neki a fiókomat.
    És még egy dolog, amit nem írtatok. Tudom macerás, meg sokan nem akarják, de a telefonálgatásnál talán egyszerűbb: a restore nem segít ezen? Az töröl minden beállítást.

  6. Pontosan a múlt hónapban lett volna szükségem egy megoldásra ezzel a problémával. Természetesen minden megoldást végigpróbáltam , majd mivel nem ment , ezért az Apple ügyfélszolgálata maradt. A válasz az volt hogy NINCS MEGOLDÁS !!!! Azt mondták hogy ha elérte a 3 lehetséges ID-t , akkor semmilyen módon nem lehet mással használni.
    Akkor most mi az igazság ?

  7. @Jecy: nem segít rajta a restore, hiszen itt nem magán a készüléken vannak hozzáadva a fiókok, mert iCloudból az iCloud menüpont alatt csak egy fiókba tudsz bejelentkezni, hanem az Apple szerverén a készülék sorozatszámához kapcsolt nyilvántartásban. vélhetően ezzel akarják azt megakadályozni, hogy tetszőleges számú fiókot létrehozva az ingyenes 5GB-okkal foglald a tárhelyet.

    itt nem az a probléma, hogy valaki belépve marad, mert még ha ki is lépett, de előtte a készüléket használva létrehozott magának, a feleségnek, meg a gyereknek is 1-1 fiókot, akkor azzal el is használta a 3 lehetőséget. te megveszed, és mondjuk nincs Apple ID-d, a készüléken csinálnál, erre a fenti hibát kapod.

    ha ez ilyen egyszerű lenne, hogy egy restore megoldja, szerinted szükség lenne hozzá ilyen hosszú cikkre? nyilván nem.

    @akoshhh: az amerikai support képes lehet megoldani ezt a problémát, ha igazolod nekik a készülék tulajdonjogát, de ez le is van írva fent. azt is írtuk, hogy ez nem minden esetben lehetséges, de ott vannak az opciók, amiket meg kell próbálni. az, hogy a magyar vagy az európai nem tud mit tenni, az egy dolog, nekik nem feltétlen van annyi hozzáférési joguk, mint az amerikaiaknak.

  8. @akoshhh: én sem találtam megoldást egy évvel ezelött, amikor apámnak be akartam állítani a frissen csinált iCloudját a tőlem kapott régi készülékemre, én is ugyanezen végigmentem, de mindhiába!! ezek ilyenek 🙂 Viszont ha képeket akarod vele szinkronizálni, arra jó a Google is, vagy ha a kontaktokat, akkor a gmail címeddel tudod őket szinkronizálni akár az iTuneson keresztűl is… a többire biztos tud megoldást @Jadeye

  9. @akoshhh: "Google " akartam írni

  10. @akoshhh: Google plussz, csak nem írja ki a plussz jelet a kommentfal 😀

  11. “akkor azzal el is használta a 3 lehetőséget. te megveszed, és mondjuk nincs Apple ID-d, a készüléken csinálnál, erre a fenti hibát kapod.”
    @Jadeye: Értem, de akkor végülis ez a hiba csak akkor áll fenn, ha új fiókot akarok létrehozni, vagy de ha már van, akkor nem fenyeget ez a veszély?

  12. @Jecy: elsősorban akkor, ha új ID-t hozol létre, de van, amikor a már meglévő, és működő ID-ra is ugyanezt dobja. mivel nincs az Apple-nél erről támogatási dokumentum, így nem egyértelmű sajnos, a tapasztalatok pedig megoszlanak.

  13. Fel eve kb 1 orat beszeltem a magyar ugyfelszolgalattal 3 kulonbozo emberrel, es senki nem hitte el nekem, hogy letezik ilyen problema. “Nincs ilyen korlatozas, nem ertik mirol beszelek…” A 4. embernel feladtam.
    1 nap mulva ujra megprobaltam ugyan azon a keszuleken uj apple id-t letrehozni es ment.

  14. @Józsi: lol

  15. Én lehet hogy hülye vagyok, de nem lehet a fiókot az iTunes-szal megcsinálni? Mert akkor -1 hibalehetőség…

  16. @adika4444: nyilván nem. hiszen ha lehetne, szerinted lenne erről ilyen hosszú cikk? (a fiók létrehozható, de attól az még nem lesz egyben iCloud-fiók is, ahhoz adott eszköz is kell.)

  17. Helló,
    egy gyors kérdés. Egy appleID két különböző készüléken, mit okoz, mit érdemes tudni a dologról?

  18. @Tomenek: az attól függ. ha az iCloudba is ugyanazzal vagy belépve, akkor minden adat is átmegy mindkét készülékre. ha csak az iTunes és App Store-ba, akkor az gyakorlatilag semmi hátrányt nem okoz.

  19. Köszönöm itt mindig gyors es korrekt válaszokat kapok, most sem csalódtam.

  20. @Jadeye: Még valami. Mit kell beállítani, hogy ne csörögjön egyszerre mindkét telefon, ha olyan kontakt keres, aki benne van mindkét telefonban?


Add a Comment