fbpx Skip to content

Egy-két éve már, hogy ilyenkor összegyűjtünk pár hasznos alkalmazást és tippet a tűzijáték megörökítésére, bár ahogy délelőtt kinéztem az ablakon, még nem volt biztos, hogy lesz-e egyáltalán mit fotózni ma, vagy sem. Ennek ellenére azért nézzük meg, mik lehetnek a segítségünkre.

aug20

Bármennyire is jó az iPhone kamerája, profi tűzijáték-fotózásra egy DSLR gép a megfelelő, de alkalmazásokkal, beállításokkal, kiegészítőkkel lehet szépet alkotni a telefonnal is. Abban szerintem megegyezhetünk, hogy állvány nélkül nincs is nagyon értelme elkezdeni a tűzijáték fotózást.

Az telefon állványra rögzítésére tökéletes a Glif és az állvány akár lehet egy gorillapod is, illetve hasznos lehet még az olloclip objektív is. Admin kolléga a témában már két cikket is írt korábban, így érdemes talán azokkal kezdeni, és amit abban már leírtunk, azt nem írnám most itt le. A tavalyi cikket itt tudjátok elolvasni, a tavaly előttit pedig itt.

aug20_2

A gyári Kamera alkalmazásban elég korlátozottak a beállítási lehetőségeink, de azért a gyorsasága miatt jól jöhet. Érdemes itt AE/AF értéket rögzíteni. Ez azért kell, hogy ne fókuszáljon össze-vissza az iPhone minden egyes fotózáskor. Mikor elrobban az első pár rakéta, az egyikre nyomjunk rá a képernyőn hosszan, így a gép arra a pontra teszi majd az AE/AF zárást. Vakut és a HDR-t természetesen kapcsoljuk ki. Amivel én megpróbálkoznék, mert hát egy próbát megér, az a Burst Mode, ami ugye az újabb készülékeken másodpercenként 10 képet készít, illetve aki iOS 8 bétát használ, az megpróbálhatja a gyári alkalmazás timelapse funkcióját is. 5s tulajoknak érdekes lehet kipróbálni a Slo-Mo-t is, vagy akár egy sima full HD videót is lehet készíteni és abból később kiszedni a jól elkapott pillanatokat.

A gyári alkalmazást elhagyva érdemesebb inkább olyan appokat keresni, amikben az ISO érték és a záridő állítható, mert ez a kettő a kulcsa a jó tűzijáték-fotónak, illetve ezeknél az Exposure és Focus is szétválasztható. Az alábbi alkalmazásokat gyűjtöttem össze nektek, amik hasznosak lehetnek estére – már ha lesz ma tűzijáték, de természetesen érdemes a korábbi két cikk alkalmazás kínálatát is átnézni.

[appstore id=”329670577″]

[appstore id=”357404131″]

[appstore id=”517488939″]

[appstore id=”694647259″]

[appstore id=”730712409″]

[appstore id=”493614694″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

2 Comments

  1. i5s Slow mo video gyari appal szerintem tokeletes lehet ilyen feladatra, logikusan alvanyrol. soxor hasznaltam es mindig sikerult szep fótókat(fotósorozatokat) alkotnom


Add a Comment