fbpx Skip to content

A Foursquare májusban bátor lépésre szánta el magát, ugyanis a jól megszokott és szeretett alkalmazását kettéválasztotta, a csak check-in-re alkalmas Swarm appra és a teljesen újragondolt Foursquare-re. A döntés hátteréről korábban már bővebben írtunk, illetve a Swarm appot is kipróbáltuk.

4sq_banner

Múlt hét csütörtök este megjelent a régóta ígért, teljesen újragondolt Foursquare, amiről már pár képet és információt olvashattunk korábban. Jómagam 2011 januárja óta használom a Foursquare-t, azóta már majdnem 4700 check-in-t sikerült teljesítenem és 71 badge-et szereztem meg, köztük egy-két nehezebben beszerezhetőt is. Mikor először meghallottam, hogy nem lesz többé check-in a Foursquare-ben, mert sok helyen a cikk címéből elsőre csak ennyi derült ki, kicsit a szívemhez kaptam, hogy mi lesz így az egyik legtöbbet használt alkalmazásommal. A felhasználók többsége viszont ennél tovább ment és mindenhol elkezdték lehúzni a Foursquare értékelését és a Swarm-ot is szidták, ahol csak tudták, és követelték vissza a régi 4sq-t. Azóta megjelent az új app és igencsak más lett, mint elődje. Ezt sokan nehezen fogják megszokni, de szerintem jó lett és kellett már valami nagyobb vérfrissítés a Foursquare-nek. Akkor most lássuk, milyen is lett az új app.

4sq1 4sq2

Első indításkor már láthatjuk, hogy a megszokott világos kékeket felváltotta egy tengerészkék (navy blue), illetve a másik főszín az arculati kézikönyv szerint görögdinnye (watermelon) névre hallgató, magentára hasonlító szín. Egyből figyelmeztet is az app a már ismert tényre, hogy a Foursquare már nem a check-in-ekrők szól, arra ott van a Swarm. Miután ezt tudomással vettük, jön is az új app legfontosabb újítása: a saját ízlésünk szerint pár, nekünk tetsző szót kell kiválasztanunk, amiből az alkalmazás tudni fogja, hogy milyen helyek tetszenének nekünk. Aki régi motoros a Foursquare világában, annak már az elején olyan helyeket fog ajánlani az alkalmazás, amik tetszhetnek neki, mert a régi check-in-ek alapján kialakít a felhasználóról egy képet. Ezek az úgy nevezett ‘Taste’-ek bármikor módosíthatóak az app főképernyőjének jobb felső sarkában található kis új Foursquare logóra koppintva.

4sq3 4sq4

Miután kiválasztottuk a nekünk tetsző címszavakat, el is kezdhetjük használni az alkalmazást. Elsőre egy elég érthetetlen kezdőképernyő fogadja a felhasználót, melynek a tetején a már említett Taste-módosító ‘F’ és egy kis jegyzetíró ikon található, illetve a kereső mező és a keresési sugár módosító. Ezek után jön a lényeg igazából, a sötétkék sávban találhatóak a kategóriák, mint például: Breakfast, Lunch, Coffee, Dinner, Dessert, Nightlife, stb. Ezek azok a kategóriák, amikbe a kiválasztott, illetve az alkalmazás használata során megtanult egyedi ízlés alapján ajánl helyeket az alkalmazás. Az első részben az app ajánl az ízlésednek nagyjából megfelelő helyeket, ami mondjuk reggelizésre alkalmas és ráadásul még neked is való nagyjából. A másodikban szekcióban (ehhez elég sok Taste-et kell megadnod, hogy mindenhol megjelenjen) pedig olyan Taste-eket ad ki, ami szerinte jók mondjuk ebédre, de itt a címszó magenta négyszögére koppintva tudsz a környéken keresni ilyen helyeket, és itt specifikusan tudsz mondjuk csak burgert is árusító helyekre keresni. A harmadik szekcióban található helyek pedig olyanok, amiket olyan emberek ajánlanak, akiket követünk. Mostantól aki csak a Foursquare-t használja és a Swarm-ot nem, azok nem fognak tudni barátokat felvenni, csak követni tudnak embereket, a Swarm-ban továbbra is lehet barátokat felvenni, mint régen. Még lejjebb görgetve találhatunk a környékünkön éppen népszerű kereséseket. Kicsit szokni kell, hogy mit hol kell keresni és mit hol ajánl az alkalmazás.

4sq5 4sq6

Apropó, ha már keresésekről van szó, nézzük meg, hogy lehet szűrni a találatokat. Miután a kezdőképernyőn, vagy taste-re koppintva, stb., előjött egy találati lista, akkor azt a jobb oldalt felül található kis csúszkajelekkel tudjuk tovább szűrni. Lehetőségünk van szűkíteni a találatot ár, nyitva tartás, felszereltség, szolgáltatás, kategóriák, stb. szerint, így elég jó eséllyel csak a nekünk tetsző helyek lesznek listázva. A találatokat térképen is meg tudjuk tekinteni, hiszen az is egy fontos tényező, mi milyen messze van, érdemes-e addig elmenni.

4sq7 4sq8

A status bar alatti jegyzetíró ikon végig ott van a képernyőn, viszont funkciója változó. Amennyiben egy hely adatlapján vagyunk, ezzel az ikonnal tudunk tippet írni, viszont ha csak úgy a kezdőképernyő vagy máshol vagyunk, akkor a Swarm check-in-eket listázza ki az app és azt is jelzi, hogy hagytunk-e már valaha tippet az adott helyen.

4sq9 4sq10

Az alsó navigációs sávban a ‘Here’ menüpontra koppintva megmondja a Foursquare, milyen helyszínen vagyunk, kilistáz pár hasznos tippet, illetve itt már megtalálható egy Check in gomb, amivel a Swarm-ba átdobva be tudunk jelentkezni. Alul tudjuk módosítani, ha az alkalmazás tévedett és rossz helyen gondol minket. Amennyiben itt rányomunk a hely nevére vagy akár az összes tipp mutatására, akkor átirányít a helyszín teljes profiljára, ahol a még több információt (cím, térkép, telefonszám, nyitva tartás, stb.) találhatunk, képeket is megnézhetünk a helyről, értékelhetjük, elmenthetjük, megoszthatjuk másokkal és itt is át tudunk lépni a Swarm-ba egy gyors check-in-re (aki nem használja a Swarm-ot, annak ez a gomb hiányzik).

4sq11 4sq12

A helyszínek értékelése szerintem elég jól lett megoldva, mivel nem kell se szövegesen értékelni, se hosszú kérdőívet kitölteni, csak pár egyszerű kérdésre válaszolni, mint például tetszett-e a hely, mi volt jó, vegetáriánusoknak van-e külön kínálat, alkalmas-e nagyobb csoportoknak, stb. Ezen röpke kérdések és tippek segítségével – már ha van elég belőle, akkor – egy 10-es skálán pontozza a Foursquare a helyszínt.

4sq13 4sq14

A navigációs sávon tovább menve eljutunk a ‘Tips’ fülig, ahol 3 kategória szerint olvashatunk tippeket. Az elsőben a saját, illetve az általunk követtet emberek tippjeit láthatjuk időrendi sorrendben. A következőben a taste-jeinknek megfelelő tippeket olvashatunk és a harmadikban pedig a népszerű tippeket tekinthetjük meg. Bármelyik tippet like-olhatjuk, megoszthatjuk, de el is menthetjük későbbre, amennyiben hasznosnak találtuk.

4sq15 4sq16

El is jutottunk végre a saját profilunkhoz, aminek a teteje semmi meglepetést nem okoz, itt lehet profilképet cserélni például, itt nézhetjük meg a saját (vagy ha más profilján vagyunk akkor az ő) taste-jeinket is, illetve a tippjeinket, követőinket és követettjeinket, és ugyancsak innét tudjuk elérni a különböző beállítási lehetőségeket és mentett helyszíneket. Ami ez alatt található, az már érdekesebb, ugyanis bizonyos kategóriákban jártasságot szerezhetünk, ha sok tippet hagyunk a témában, és amennyiben egy ilyet teljesítünk, akkor az ilyen kategóriás tippünk alá sárgával oda lesz írva, hogy ezt a tippet olyan hagyta, aki jártas a témában, így hasznos lehet a tippje. A Foursquare ahhoz, hogy minél jobban megismerje szokásainkat és ízlésünket, folyamatosan használja a helymeghatározást, aki ezt ki szeretné kapcsolni, akkor ezt itt a profilján a Settings -» Location Settings részben tudja megtenni (vagy ha eleve tiltja az alkalmazásfrissítés a háttérben opciót).

Összességeben szerintem nagyon jó lett az új Foursquare, sikerült kilépni a ‘csekkolós alkalmazás’ skatulyájából és egy nagyon hasznos helykereső lesz belőle. De ezért nekünk, felhasználóknak is tennünk kell, hogy minél több értékelést és tippet hagyjunk, hogy legyen miből dolgoznia az alkalmazásnak. A tippeket érdemesebb angolul írni, nem csak a külföldiek miatt, hanem egyelőre sokkal okosabban érzékeli az Foursqaure a hasznos szavakat a tippekben, ha angolul van. Ismer magyar szavakat is, így például a ‘finom’ szót aláhúzza és ezzel kereső szóvá válik. Én mindenképpen használni fogom az új Foursquare-t, és ahol tudok valami hasznos tippet írni, azt meg is fogom tenni.

[poll id=”157″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

10 Comments

  1. Az értékelés tetszik, meg hasznos. Viszont, hogy a régi badge & mayorship funkciókat teljesen likvidálták az szerintem nem jó 🙁 Nekem nagyon hiányozni fog.

  2. Szerintem az volt az egyik céljuk a check-in külön alkalmazásba migrálásával, hogy mostantól kétszer annyi appot töltsenek le tőlük az emberek, mintegy vaárzsütésre — merthogy a check-in-eket meg a “mayor-oskodást” szerették/szerettük ám. Aki nagyon akarja, az tehát szépen le fogja tölteni a Swarm alkalmazást… Nem tudom, in-app reklámok mennyire vannak, de ha vannak, akkor nyilván ez is szerepet játszott a kettéválásban.

    Az új külső viszont kifejezetten jót tett a brand-nek, a régi egy kicsit gagyi volt, főleg az iOS-es idiómákhoz mérten.

  3. Nincs benne reklám, úgyhogy ennek a többször töltsék le dolognak nincs értelme. És egyébként is ingyenes alkalmazás nem fáj senkinek ha ott van.

  4. akkor ez most egy hamburgerkeresö??

  5. Azert a szavazas allasa tukrozi, hogy kb semmi ertelme ennek az appnak.

  6. @Jecy: nemcsak akkor van értelme, ha van benne reklám. Egyébként nem “fáj”, azt senki sem állította, csak tény.

  7. @ssdbtc: igen, ezzel sajnos a játékot magát ölték meg, bár ez már jó ideje lógott a levegőben, hiszen annak idején a nap vége felé egyre több pontot kaptál egy-egy check-in után, így érdemes volt egész nap, minden lehetséges helyen nyomni a check-in-t, hogy így a nap vége felé durva pontokat kapva megelőzhesd az ismerősöket. majd ezt módosították, és már nem számított semmit, hogy adott napon korábban hányszor nyomtál check-in-t, ezzel megnehezítve a pontszerzést, így sokan félredobták. most, hogy a badge és a mayorship is eltűnt belőle, így már nincs benne játék.

    @hiper: igen. (nem.)

    @logic5: az eddig szavazó 96 ember 34%-a csak az, aki eleve nem is használta, a maradék 66% ellenben használta eddig, és maximum most törölte csak le. ha semmi értelme nem lenne, akkor arányaiban sokkal magasabb kellene legyen azoknak a száma, akik eleve nem használták, vagy most törölték le.

  8. Eddig nem használtam, mert nem tudtam, mire való. Viszont ha idegen helyen járok, jó lenne egy olyan app, ami megmondja, milyen látnivalók vannak a környéken, ahova érdemes elmenni. Illetve ha esetleg városnézés közben megéhezek, megmutatja, milyen éttermek vannak, ahol olyan kaját adnak, ami az én diétámnak is megfelel (ha értékelhetők is, az még jobb). De főleg az első lenne a lényeg, a virtuális idegenvezető. Nem akarok követőket és én sem akarok senkit követni. Tudja ezt a 4sq? Vagy éppen most lett ilyen?

  9. Én pont ma találtam vele egy 200m-en belül levő szendvicsbárt, amit nem is ismertem, csak valami reggeli után kutattam.
    Szerintem a kereső felülete jobb lett, de úgy az igazi ha együtt használod a kettőt, mert nálam pl a 4200 checkinem alapján már elég könnyű dolga van, hogy mit szeretek.

  10. Rossz lépés volt ketté szedni szerintem,elég lett volna egy app ezzel a felülettel max,de nem kell ekkora változás..:/nem fogok azért két alkalmazást letölteni,hogy check-inelhessek meg kereshessek,vagy egybe vagy sehogy inkabb….:/


Add a Comment