fbpx Skip to content

Évekkel ezelőtt még rengeteg kütyüt cipeltünk magunkkal különböző célzattal: zenehallgatás, helymeghatározás, fotózás, videórögzítés, sportolás és még sorolhatnám. Egy hosszabb nyaralásra az ember annyi ilyen cuccot vitt magával, hogy a zuhanó repülőben lévő McGyvernek maga lett volna a paradicsom a bőröndünk tartalma. Ma már ugyebár mindezen eszközök a digitális technika fejlődésének köszönhetően egy olyan szerkezetbe zsugorodtak, amelyet minden nap magunkkal hordunk: a mobiltelefonunkba. Csak idő kérdése volt, hogy mikor éri el ez az okos hullám az egészségmegőrzés területét is, és kapunk készülékeinkbe még egy hasznos funkciót, a lépésszámlálást.

stepapps

Az utóbbi időben nagyon felkapott lett a különböző fitnesz funkciók beültetése mobileszközökbe, a nagyobb gyártók pedig sorra dobták ki saját megoldásaikat. Az Apple az iPhone 5s-től kezdve vezette be önálló, mozgásokat feldolgozó processzorát, a már sokat emlegetett M7-et. Az M7 a giroszkóp, iránytű és a gyorsulásmérő adatait dolgozza fel, és adja át azoknak az alkalmazásoknak, amelyek azt fel szeretnék használni. Az M7 koprocesszor megjelenése az alkalmazások reformációját idézte elő, jobbnál jobb olyan appok jelentek meg, amelyek ilyen-olyan módon próbálták szebbé, jobbá tenni sportolási tevékenységeinket. Aktuális cikkünkben olyan népszerű, és elsősorban ingyenes alkalmazásokat mutatunk be és hasonlítunk össze nektek, amelyek az M7 felhasználásával mérik a napi aktivitásunkat, legyen szó lépésekről, futásról, vagy akár kerékpározásról.

Az alkalmazásokat több kategóriába is sorolhatjuk. Vannak egyszerűek, funkciókban gazdagabbak, a mindent statisztikázók, a nagyon designosak, és persze ami a legfontosabb: azok, amelyek csak az M7 processzorral felszerelt készülékeket támogatják, illetve azok, amelyek ennek a megléte nélkül is képesek funkcionálni (ám jóval pontatlanabbul).

Pedometer for M7 – Steps: Az egyszerűség híve

A Steps egy relatíve nagyon egyszerű alkalmazás. Nincs túlbonyolított felülete, szerteágazó funkciók tömkelege, nincsenek statisztikák. Fehér alapon fekete betűkkel megjeleníti a napi és hónapban megtett lépéseket, és semmi több.

pedometer_for_m7-100359357-medium

Az első indításkor egy tutorialban felhívja a figyelmünket arra, hogy az alkalmazás naponta egyszer a háttérben szinkronizálja és beszipkázza azokat az adatokat, amelyeket az M7 összegyűjtött, ezzel is csökkentve az akkumulátor használatát. Azoknak tudnám ajánlani elsősorban, akiknek nincsenek nagy tervei a mért eredményekkel kapcsolatosan, csak kíváncsiak rá, hogy vajon hány lépést tesznek meg naponta, mert erre tökéletes.

[appstore id=”712015897″]

Stepz: A színpompás

A Stepz is az M7 processzor adatait használja fel, hasonlóan a Pedometer for M7-hez. A különbség egyébként leginkább a dizájnban keresendő, információ téren nem ad sokkal többet, mint előző vetélytársa.

A Stepz kezdőképernyője ellenben már lényegesen barátságosabb és színesebb. Nem csak a napi megtett lépésszámot látjuk számokban, hanem a megtett távolságot és a 7 napos átlagot is figyelemmel követhetjük. Hogy még beszédesebb legyen az egész, az alkalmazás alsó felében színes oszlopdiagram teszi szemléletesebbé a napi tevékenységünket. Van lehetőség célokat is beállítani, vagyis naponta hány lépést szeretnénk megtenni, hogy ezzel is még hatékonyabbá tegyük az alkalmazás használatát, és némi plusz motivációt nyerjünk a kitűzött célok elérésével.

 Photo 28-07-14 10 48 55 Photo 29-07-14 09 32 38

A Stats fülön napi, heti és havi bontásban ellenőrizhetjük teljesítményünket: A zöld oszlop jelenti az aktuális napra kitűzött cél elérését, a piros a napi alulteljesítést, a narancssárga pedig köztes teljesítményünket tükrözi. A beállítások panelen pedig megadhatjuk, hogy milyen alapegységgel számoljon (mérföld, kilométer), valamint beállíthatjuk személyes paramétereinket, mint a nem, magasság, és lépéshossz.

Photo 29-07-14 09 32 32

Rövid tesztem alatt, munkába menet 1212 lépést számolt össze az alkalmazás, jegyezzük meg ezt az értéket, mert a továbbiakban még szükségünk lesz rá.

A Stepz mindent összevetve egy nagyon praktikus alkalmazás, a színes felület és grafikonok pedig egészen vonzóvá teszik. Egyetlen negatívum, amit kiemelnék, az a folyamatosan belógó banner, ám opcionálisan ettől is megszabadulhatunk, ha szeretnénk, potom 0.99 euróért cserébe.

[appstore id=”839671656″]

Walker M7: A statisztikák királya

Vélhetően nem ér meglepetésként senkit sem, hogy ez az alkalmazás is az M7 processzorra támaszkodik (az elnevezésből is adódik), tehát iPhone 5s előtti készülékeken nem használható. Az eddigiekhez hasonlóan a Walker is ingyenesen elérhető, de az alapfunkciók mellett számos extra szolgáltatással is rendelkezik, és megkockáztatom, hogy a tesztelt appok közül a legfelszereltebb.

A legfontosabb, amit már most kiemelnék, hogy a Walker különbséget tud tenni a futás és a séta között. Tehát különböző módszerekkel képes meghatározni, hogy az adott pillanatban milyen mozgástípust végzünk, valamint ezt kézzel akár előre beállíthatjuk, ezzel is segítve a pontosabb adatrögzítést.

Már a kezdőképernyő is sokatmondó, a lépésszám mellett láthatjuk a megtett távolságot, az elégetett kalóriákat és a mozgással töltött időtartamot is. Legalul kapunk egy grafikont, ahol órákra lebontva láthatjuk a sebességünk változását. Minden egyes nap – reggel és délután – lehetőséget nyújt az alkalmazás rögzíteni a legfontosabb paramétereink változását: súly, testzsír tömeg és vérnyomás, valamint rövid megjegyzéseket írhatunk például a közérzetünkkel, vagy az elégedettségünkkel kapcsolatban. Mindenezen adatokat pedig megtekinthetjük a Lists fülön, napokra lebontva.

Photo 28-07-14 10 49 03 Photo 28-07-14 13 24 55

Ha pedig még ez sem volna elég, a megtett útvonalainkat térképen is végigkövethetjük, továbbá az alkalmazás heti, havi, éves, vagy saját statisztikát (tetszőleges intervallumot adhatunk meg) is képes megjeleníteni a teljes és átlagolt adatokkal. A beállításokban a Stepz-hez hasonlóan pedig megadhatjuk nemünket, testtömegünket és magasságunkat, amelyeket rendre figyelembe is vesz amikor kalkulálja a napi eredményeinket (például elégetett kalóriák).

Photo 28-07-14 13 25 08

Tesztelés tekintetében érdemes megemlíteni, hogy az alkalmazás ugyanazt a lépésszámot, vagyis 1212 lépést detektált és dolgozott fel, ahogyan a Stepz is tette. Ez ugyebár azt jelenti, hogy az M7 processzort használó alkalmazások megbízható hatékonysággal (szinte egyformán) dolgozzák fel a kapott információkat.

Összességében a Walker M7 egy nagyon kompakt alkalmazás, rengeteg statisztikával és kimutatással, adatmegszállottaknak mindenképpen ajánlott.

[appstore id=”777461884″]

Moves: A kedvenc kivétel

A Moves több szempontból is érdekes. Azért nevezem kivételnek, mert az eddig bemutatott alkalmazásoktól eltérően nem hagyatkozik az M7 meglétére, így a régebbi készülékek is elboldogulnak vele. Viszont amire nagy szüksége van, az a helymeghatározás, enélkül képtelen működni, de legalábbis értékelhető adatot nem ad vissza.

Funkcióiban és megjelenésében nem bonyolult, viszont az előző appokhoz képest jelentősen okosabban kezeli a lekövetett útvonalainkat. Nem csak azt tudja megmondani, hogy hány lépést tettünk meg az adott nap, a helymeghatározásnak köszönhetően ezt térképen is végigköveti, idővonal-szerűen megjelenítve helyszínekkel, időpontokkal.

Photo 28-07-14 10 49 34 Photo 29-07-14 09 47 14

Ami pedig nekem nagyon tetszett – és ami miatt a kedvencemmé vált – hogy azt is érzékeli, amikor éppen az utazás egy gyorsabb formáját választjuk, például tömegközlekedünk. Legyen szó buszról, vonatról, metróról, az alkalmazás megállapítja, hogy nem magunktól mozgunk, és rögzíti az idővonalunkon az útvonalat és az utazási időt is. A rögzítés természetesen működik séta és futás esetén is.

A főképernyőn balra lapozva megtekinthetjük az előző napok idővonalait, illetve a képernyő tetején mindig láthatjuk, hogy hány lépést tettünk meg sétálva, vagy kocogva.

Ha pedig már szóba került az idővonal, érdekességként megemlíteném, hogy a Facebook áprilisban felvásárolta az alkalmazást, amit aztán kisebb botrány követett. A kirobbanás oka pedig azon információ kiszivárgása, ami szerint a Facebook a felhasználók tájékoztatása és engedélye nélkül használta fel és elemezte ki a begyűjtött koordinátákat és egyéb térkép adatokat. A hivatalos verzió szerint ők ezt kizárólag fejlesztői szempontból és a szolgáltatás javításának céljából tették, de a feldühödött felhasználókat ez sem nyugtatta meg, sokan törölték az alkalmazást és adtak egy csillagos értékelést az App Store-ban. Természetesen ez nem kizáró ok a használata során, de mindenképpen jobb, ha tisztában vagyunk vele.

[appstore id=”509204969″]

Konklúzió

A tesztem során az alkalmazások többsége ugyanazon a távon azonos lépésszámot produkált (beleértve a Pedometer for M7, Breeze és Pace, ám ezek nem kifejezetten kedvelték az iOS 8 beta aktuális kiadását, ezért kihagytam őket), egyedüli kivételt a Moves képezett (nem hagyatkozik az M7 processzorra), ebből pedig azt szűrhetjük le, hogy az M7 nagyban elősegíti a pontos értékek mérését, szemben az ilyen-olyan algoritmusokkal dolgozó egyéb appokkal.

Számos alkalmazást találhattok még a bemutatottakon kívül az App Store-ban, mindegyik különleges a maga nemében, és többet, néhol kevesebbet tud hasonszőrű társaihoz képest. Mi a fentebb taglalt alkalmazásokat merjük ajánlani az M7 koprocesszorral rendelkező eszközökre (iPhone 5s, iPad Air, Retina iPad mini), de mindenkinek más az ízlése.

iOS 8-tól kezdve az M7-tel felszerelt készülékek esetén ez a funkció integrálásra kerül a Health alkalmazásba, tehát nem lesz szükség külső appra a statisztikázáshoz és méréshez, a Health ezt elvégzi, míg a régebbi készülékeket használók számára marad a külső alkalmazások használata. Addig is, akik viszont szeretnék kihasználni iPhone-juk vagy iPadjük M7 adta lehetőségeit iOS 7 alatt is, azoknak ezeket a remek alternatívákat jó szívvel ajánljuk.

A következő tesztünkben olyan alkalmazásokról olvashattok majd, amelyeknél nem kritérium az M7-es processzor.

Ti melyiket használjátok?

Olvasd el a hozzászólásokat is

11 Comments

  1. Próbáltam már régebben is a Moves-t, de iszonyatosan zabálja az akksit. Annyira meg nem érdekel az egész, hogy megérje ottmaradnom valahol gyakorlatilag telefon nélkül.

  2. A Moves-t használtam, de nekem is zabálta az aksit.
    Érdekesség, hogy valahogyan érzékelte, ha biciklivel haladtam, és kiírta, valamint átváltott kékre.
    Illetve ha minden igaz szüksége van folyamatosan a netre is.

  3. Tipp: nyomj rá Moves-ban a lépésszámra, és kiírja a megtett távolságot és az ezáltal elégetett kalóriát is.
    Nekem egyébként a Moves és a Pedometer++ van a telefonomon.

  4. En a Breeze-t hasznaltam az utobbi hetekben, miutan itt a Szifonon olvastam rola, es meg vagyok elegedve vele.

    Volt szerencsem osszehasonlitani egy S Health lepesszamlalojanak adataival tobbszor is egy a kicsi, zold robotos op.rendszer Samsungos valtozatanak teljesitmenyevel, ami egy Note 3-on fut, es allitolag abban is van valami szenzor, amitol akar offline modban is erzelkeli a megtett lepeseket, megis, megdobbento modon szinte mindig kb. a duplajat mutatta annak, amit a Breeze.
    Kirpobaltam hat gps-el bekapcsolva, adatforgalom aktivalva, es megint csak a duplajat mutatta a Breeze-nek. Szerintem ennyi onmagaert beszel.

    Csak az elmult heten a Breeze szerint majdnem 70 km gyalogoltam. 🙂

  5. Mindenhol azt olvasom, hogy az IPad Air-ben is van M7, ennek ellenére egyik program sem találja meg az iPademben.

    Hogy van most akkor ez?

  6. Először Moves-t, majd Argust használtam, azután pedig kikötöttem a Nike + Move-nal. Szerintem utóbbi a legjobb, a Running appal is összedolgozik. amúgy ezeknél az appoknal leginkabb a GPS szívja az akit szóval érdemes letiltani az appban.

  7. @lalamper

    Ezen anno én is kiakadtam. Az Apple is büszkén hirdeti az iPad Air honlapján, hogy M7 koprocesszor van benne, mégsem lehet feltenni rá ezeket az alkalmazásokat.

  8. iOS 8-tól ezt a Health (Egészség) app alapból tudja. Én azon nézegetem, hogy mennyit sétálok naponta.
    A súlyomat és a cukorértékeimet is oda vezetem fel, amióta tesztelem a bétát.

  9. Szuper jó a cikk! Én is tesztelgettem pár progit, volt egyszerre mikor 4 is futott . Szelektálni akartam, igy maradt kettő: ARGUS és a Withings. Bár ezek az appok nem csak lépésszámlálók, inkább aktivitás figyelők. A Withings mellé beszereztem még egy Withings Pulse O2 kütyüt igy most teljes a”megfigyelés” 🙂 Tehermentesiti az iphonet, napi egyszer szinkronizálom. Csak ajánlani tudom 🙂

  10. Steps teljesen jó, van statisztika meg egyszerű is. Összetettebb dolgokra meg Runkeeper


Add a Comment