fbpx Skip to content

Nem kevés külső akkumulátort teszteltem már, volt már a kezemben 12.000-6000-5200-2700-1440mAh-ás termék is, ezek közül számtalan fajta és típus. Szinte minden hónapban találkozom újabb termékekkel, az elmúlt hetekben így az aTAB legkisebb változatát használtam.

IMG_4717

Ahogy a fenti képen is látszik, az aTAB egészen pici külső akkumulátor. Szinte mindenhol elfér kényelmesen, akár egy féri zsebében vagy egy kis női táskában is. Ahhoz képest, hogy ilyen kicsi és könnyű, 2600mAh-ás, tehát pontosan egyszer képes feltölti egy iPhone 5s készüléket. Ezt egyébként körülbelül 1,5-2 óra alatt teszi meg, mivel nincs 5V~2.1A-s kimenet rajta, így csak a szokásos iPhone fali töltővel megegyező “sebességre” képes.

IMG_4722

Külsőleg egyébként fém borítást kapott, fekete, piros színben érhető el. A dobozban kapunk hozzá mikro-USB kábelt, amivel bármikor feltölthetjük az akkumulátort. Körülbelül 2-3 hete használom folyamatosan, főleg akkor, amikor este megyek valahova és nincs nálam táska, kényelmesen elfér a zsebemben. Az ára egyébként meglepő, 3.499Ft-ért tudjátok megvásárolni a SzifonStore-ban.

Előnyök:

  • kicsi
  • könnyű
  • minőségi kialakítás
  • szép design
  • olcsó

Hátrányok:

  • Nem rendelkezik 5V~2.1A-s kimenettel

Screen Shot 2014-07-28 at 12.20.19

(Vásárláshoz kattints a képre!)

Akinek esetleg kevés lenne ez az egyszeri töltés vagy szüksége lenne 2.1A-s kimenetre, annak az aTAB nagy testvérét tudom ajánlani:

Screen Shot 2014-07-28 at 12.25.12

Ő 5200mAh-ás, tehát kétszer tudja feltölteni a készüléket, plusz rendelkezik a “gyorsabb” kimenettel is. Ennek ára 6.990Ft, és ezt is a SzifonStore-ból tudjátok megrendelni. A fenti kicsi kék kábelről pedig már írtunk korábban itt: SzifonStore: megérkeztek a színes kábeleink.

Olvasd el a hozzászólásokat is

40 Comments

  1. az 5S akksija kb 1400mAh-s, akkor a 2600-os akksi miért egyszer tudja feltölteni?

  2. jav: más oldalak szerint 1570-es. de a kérdés áll

  3. @boss1337: Azért ez nem ilyen egyszerű. Egyrészt nem 1:1-be kell mérni, másrészt a készüléket közben használod, nem kikapcsolva töltöd (nem is tudod úgy) Így nyilván közben áramot vesz fel stb…

    Nekem körülbelül egyszer töltötte fel, ezt le is írtam, szerintem így korrekt. 🙂

  4. @boss1337: az akku elektronikája a saját celláiban tárolt feszültséget át kell alakítsa 5V~1A-es kimenetre, ami így szintén fogyasztással jár. a rá csatlakoztatott készülék töltésvezérlése szintén veszteséggel dolgozhat, amikor felveszi és a cellákba irányítja a töltéshez. ezeket a veszteségeket mind a külső akku kapacitásának kell ellensúlyoznia. ezért nem lehet 1:1-ben áttölteni egyik akkuból a másikba, hiszen ezek esetén mindig lesz járulékos veszteség (ami legtöbbször például hő formájában távozik).

  5. @admin:

    Félre ne értsd, nem okoskodok és nem kijavítani szeretnélek, de tudjatok róla, hogy lehet tölteni kikapcsolt állapotban az iphone-t!

  6. @boss1337: Azért, mert a töltő hatásfoka nem 100%. 1570 mAh/2600 mAh ~= 0.604, tehát ha legalább 60%-os hatásfokkal dolgozik a rendszer, akkor tudja teljesen feltölteni. A >= 60% pedig azért viszonylag jó arány — a töltés szabályozása közben is elveszik egy csomó energia (nem lehet direktbe rákötni az egyik akkut a másikra). Nomeg persze magának a töltőelektronikának is van áramfelvétele, bár az annyira nem számottevő.

  7. @lick: maximum úgy, hogy bekapcsolva rádugod, majd aztán kikapcsolod, hiszen a töltésvezérlés hardveres. de annak nincs gyakorlati haszna, mert nem tölt fel tőle annyival gyorsabban, hogy megérje arra az időre kikapcsolni a készüléket. alapból pedig egy kikapcsolt készülék töltőre dugva be fog kapcsolni, tehát csak külön, kényszerítve lehet kikapcsoltan tölteni.

  8. 1 kérdés :jár hozzá kábel ?

  9. @csatadani: Igen jár mikro-USB, amivel fel tudod tölteni.

  10. Tetszik. Korábban írtátok, hogy még Sziget előtt lesz egy nagy külső-akku teszt. Ez már annak a része? Várható még ilyen?

  11. @dmkiraly: Ez egy része, igazából csak egy összesítőt tervezek azok alapján, amit én már próbáltam vagy használok. 🙂

  12. Ez szuper egy aksinak tűnik ! Amint tehetem veszek is egyet 🙂 kösz a cikket

  13. Kicsit OFF: ezt a háttérképet el szabadna kérni? 🙂 nagyon tetszik!

  14. @admin:

  15. @boss1337: azért, mert a gagyi, ótvar, kínai termékek sose tudják azt ami rájuk van írva. Meg fogják magyarázni, de az oka ez. Nekem 13.000 mahos van, de nem ilyen gagyi és az bírja is a 9 tolttest!

  16. érdekes……vki rámért a kimenetre? mert szerintem 5db 1,2V-os cella van benne, ami 6V üresjárati feszültséget eredményez. Terheléskor ez leeshet mondjuk 4,8-5,1V-ra….direktbe tölti az iPhone akksiját, mert így van értelme. Az akkunál “egyenebb” feszültség nincsen! Nincs szükség a kimenetén szabályzásra (illetve max. egy diódára, hogy a töltés kifelé áramoljon az akkuból az iPhoneba és ne tudja az telo visszatölteni,ha annak épp nagyobb a töltöttsége – ezen az alkatrészen elhanyagolható a veszteség!) A kütyüben található elektronika az eszköz feltöltésének szabályozásáért felelős. Rgo a 2600mAh akksiból (minimális veszteséggel) 1,5x fel kell,h tudjuk tölteni a telót!

    De ha vki multiméterrel rámérne a kimenetre (esetleg áramfelvételt is mérne a telefon töltése közben)és közzétenné, akkor lennénk csak okosabbak!

  17. @geegggeeee: rámértünk multiméterrel, üresjáraton az iPhone hálózati adapterének kimenetét, tehát az 5V~1A értéket adja.

  18. @jadeye: Tehát 5V…../áramot üresjáratban nem tudtok mérni, mert nem folyik….azt csak töltés közben, sorba kötve lehet mérni, vagy lakatfogó…de mind1/ ….akkor az lehet a helyzet,h 3db 1,2 lipó cella van benne és 3,6V 2600mA-ből csinál 5V 1872mA-t…..és akkor bizony kell az elektronika belé!
    Rgo 2600mAh akksi = parasztvakítás!!!
    Ettől még praktikus cucc!

  19. 30pines töltőkábellel lehet kapni?

  20. @geegggeeee: az üresjárat kapcsán: beledugsz egy USB kábelt. rámérsz a kábel másik végén a megfelelő csatlakozókra – vagy eleve blankolod, és ott a megfelelő vezetékekre. kapsz egy V és másik beállításon egy A értéket. ezek itt 5V~1A voltak, mint a sima iPhone hálózati adapter esetén. vagy eljátszható blankolás nélkül Lightning kábellel is, mert ott a csatlakozó végén szabadok az érintkezők. magán a mAh értéken felesleges rugózni, mert nem lesz olyan sosem, hogy 1:1-ben áttöltöd az egyik akkuban tárolt energiát egy másikba, ott jelenleg még nem tart a technológia. annyi a fontos, hogy az ember tisztában legyen vele, hogy egy teljes töltésre nulláról is elég, illetve hogy két hetes nomád táborba nyilván ne ilyennel induljon útnak.

    @WPeti15: a csomagban csak az akku feltöltéséhez való mikro-USB kábel található, külön vásárolhatsz mellé 30-tűs kábelt.

  21. @Jadeye, köszönöm szépen! 🙂

  22. @Jadeye: köszönöm

  23. @Jadeye: remélem azt nem mondtad komolyan,h áramot párhuzamosan mérsz a kimeneten, csak úgy,h a multiméteren áttekered a funkció kiválasztó gombot?!?!?! Azért ennek nézz utána akár a neten, akár a felsős fizika könyvekben ha nekem nem hiszel. (a fekete tapintócsúcsos mérőkábelt a COM-ba dugod, a pirosat az “A”, “mA” stb. jelzésű banánhüvelybe.Kiválasztod az 1 amperes méréshatárt (hiszen 1000mA az 1A) és sorba kötve mérsz töltés közben a melegponton a telefon és a töltő között) Üresjáratban nincs áramfelvétel (max.amit a multiméter vehet fel, de az elhanyagolhatóan kicsi), nem folyik áram! Potenciál különbséget (tehát feszültséget, jele: V, mértékegysége: volt) tudsz csak mérni!

  24. @geegggeeee: én elhiszem neked, én csak azt írtam le, ahogyan megnéztük – ami akkor ezek szerint hibás volt. de gyere be a szervizbe nyitva tartási idő alatt, és ha gondolod, hozz magaddal egy saját multimétert is, meg ami még kellhet, és mérd ki, van benn ilyen akku. http://iszervizpont.hu

    de remélem, te sem gondolod komolyan, hogy engedélyeztetési eljárás nélkül kerülnek ezek piacra, és hogy amit ráírnak a dobozára, nem azt adja le.

  25. Én csupán arra akarok rájönni,h a 2600mAh, ami, mint kapacitás szerepel a termékleírásban, valójában tényleg csak 1 töltésre elegendő-e….

  26. @geegggeeee: nekem van másik gyártótól 4000mAh-s. azzal maximum másfélszer lehet feltölteni nulláról, de nem csak az 5s-t, hanem az első generációs iPhone-t is, noha az 5s akkujának kapacitása alapján ugye számértékben bőven kijön a duplája, és még marad is. de 1:1-ben sosem fogod tudni áttölteni egyikből a másikba.

  27. Kulcstartóra lehet rakni? Ha nem olyat tudnátok ajánlani? Méret a lényeg hogy minél kisebb legyen

  28. iPhone 3GS-t is feltőlti van hozzá olyan kábel vagy lehet bele olyat dugni

  29. @kristaly1: USB aljzat van rajta, abba olyan USB-s kábelt dugsz, amilyet akarsz.

  30. Mennyi ideig kell tölteni maga a külső akkumulátort?

  31. Végül 3 órát töltöttem az aTAB-ot, de csak 82%-ig töltötte fel. Ezek szerint 1szer sem tudja feltölteni teljesen. Vagy kevés volt a 3 óra töltés, amit nem hiszek.

  32. Még annyi, hogy nekem a 3500Ft-os aTAB-om van. De a leírtak alapján akkor is fel kéne töltenie 100%-ig. Az idővel viszont nincs bajom. (1perc/1%).

  33. @Goldenblogger4: Nekem volt olyan hogy 80%-ig töltötte majd lehúztam és feldugtam újra a telefont, így feltöltötte végül 100%-ra.

  34. @geegggeeee: Ehh… van némi igazság az írásaidban, de jópár ponton rosszak a következtetéseid. Ez nem egy villanyblog, tehát nem kell mindenkinek értenie az elektromosságtanhoz, azonban a jó pap is holtig tanul, és talán másoknak is hasznosak lesznek ezek a korrekciók:
    1. Árammérő üzemben a multiméter ellenállása nagyon kicsi, hogy pontosabban mérjen. 0,1 ohm körül. Tehát a párhuzamosan kapcsolt árammérőn nem elhanyagolhatóan kicsi, hanem pont ellenkezőleg: borzasztó nagy áram fog átfolyni. Ez tönkre is tette a régebbi műszereket. A maiaknál vannak védelmek beépítve az ilyen esetekre is.
    2. Nagyon valószínű, hogy az aTAB-ba is van beépítve egy áramkorlát, ami nem engedi elszabadulni a töltéshordozókat, így az 1A-es eredmény is elfogadható a párhuzamosan kötött műszer belső ellenállásán, bár a mérési módszer valóban nem egészen konvencionális (elektromérnöki vizsgán automatikus kirúgással járna).
    3. Valószínűleg lítium alapú akkumulátor van benne, méghozzá 1 db, aminek a névleges feszültsége nem 1,2 V (az a nikkelesekre jellemző), hanem 3,7V. A méretei alapján egy szabványos 18650-esre tippelnék, amit egy egylapkás töltőáramkörrel lehet az USB csatlakozó 5V-járól tölteni, és van még benne egy “boost” DC-DC átalakító a stabil 5V kimeneti egyenfeszültség jó hatásfokú előállításához.
    4. A 2600mAh a belső (valószínűleg egycellás lítiumos) akku jellemzője, nem pedig az USB 5V-os kimeneté. Azaz nem 13Wh energiát tud leadni az eszköz, hanem jóval kevesebbet: közvetlenül a cella kapcsain kb. 9-10-et, az USB kimeneten pedig legfeljebb 6-8-at. Az 5s akkujának energiatároló kapacitása új korában 6Wh körül van, de persze az iPhone töltőáramköre is lecsíp egy kicsit az energiából, így jön ki az, hogy maximum egyszer lehet ezzel az eszközzel feltölteni egy iPhone-t.
    @bigdadylacika: Azonos kémiájú celláknál jó közelítésként lehet alkalmazni a súly illetve térfogatmérést a kapacitások összehasonlítására: egy kockacukor méretű, vagy egy 10-15 grammos kütyü (bármilyen akkutechnológiát is használ) soha nem fog feltölteni egy iPhone-t 0-ról 100%-ra. Üzemanyagcellával talán egyszer majd lehetséges lesz ez is.

  35. Vettem én is kettőt. Még nem nagyon teszteltem, de tudja valaki van e veszteség és ha igen kb mennyidő alatt merül az aksi üresjáratban? Ha feltöltöm csurig és nem használom, kb mennyi az az idő aminek elteltével még fel tudok tölteni egy telefont vele? Köszi

  36. @petyus33: A lítiumos akkuk önkisülése elég alacsony. Ha a beépített elektronika nem fogyaszt (márpedig miért fogyasztana) rákötött telefon nélkül, akkor akár hónapokig eltárolja a bevitt energiát. A hőmérsékletre azonban figyelni kell: 5-15 Celsius fokon öregednek legkevésbé az akkuk, efölött – különösen a teljesen feltöltött állapotú tárolással – csökken a kivehető energiamennyiség.

  37. @rgbx: Köszönöm!


Add a Comment