fbpx Skip to content

Csoportos túrázók, kempingezők, fesztiválozók: tuti mindenkivel megesett már, hogy valamilyen oknál fogva nem volt térerőd és nem bírtad elérni a közelben lévő haverokat akik épp elmentek sörért, vagy csak túra közben szétvált a csapat, a kiáltozásnak meg több okból sem volt értelme.

gotennacover

A goTenna ezt a problémát hivatott megoldani kiegészítőjével és a hozzá társuló üzenetküldő alkalmazással, mely egy lokális hálózatot képes létrehozni két vagy több eszköz között, melyek külön-külön egy telefonhoz csatlakoznak Bluetooth LE segítségével. Tudom, ez így bonyolultnak hangozhat, ezért nézzétek meg a gyártó által készített bemutató videót a tovább mögött.

Kicsit menjünk a mélyebb részletekbe. Az antenna az alacsony fogyasztású Bluetooth kapcsolatot használva, vezeték nélkül csatlakozik telefonunkhoz így lehetőséget biztosítva szöveges üzenet küldésére más goTennával rendelkezők számára, hatalmas, akár 80 kilométeres távolságot is áthidalva. Ezt a távolságot természetesen a környezeti viszonyok (hegyek, dombok, magas épületek) jelentősen befolyásolják.

Az eszköz mérete alkalmassá teszi, hogy egy nagyobb zsebben tartsuk, esetleg felcsíptessük a táskánkra. A hátránya is a méretéből fakad. Az üzemidő a gyártó szerint 30 óra folyamatos használatot tesz lehetővé, mely nem feltétlen teszi alkalmassá hosszú túrákra, viszont a saját véleményem az, hogy ha már ilyen kütyükkel vesszük magunkat körül, akkor igazán gondolhatunk pár extra külső akkura is, lévén az antenna töltése mikro-USB-n keresztül történik. Mérsékelt használat mellett a gyártó 72 órát, kikapcsolt állapotban 1,5 év készenléti időt ígér.

gotennakep1

A gyártó leírása:

The device pairs wirelessly over BluetoothLE to the goTenna app (available on iOS and Android), allowing you to send and receive text messages and share GPS locations on beautiful offline maps via low-frequency radio-waves over relatively high range (up to 50 miles). The goTenna app has automatic message retry and will let you know when your message has been delivered to the intended recipient. You can create your own networks with goTenna, with the ability to designate specific individuals or groups as your message recipients, as well as opt into public conversations with others within range. Not only does the service offer end-to-end encryption and optional self- destructing messages, enabling users’ privacy, thanks to goTenna’s advanced networking protocols, no messages will interfere or overlap with each other.

Az eszköz vezeték nélkül, Bluetooth LE kapcsolattal csatlakozik a goTenna alkalmazáshoz (mely elérhető iOS és Android platformra is), lehetővé téve a szöveges üzenetek küldését/fogadását, valamint GPS koordináták megosztását, gyönyörű, offline térképeken, alacsony rádiófrekvencián történő kommunikáció segítségével, ezáltal viszonylag nagy területet lefedve (egészen 80 km távolságig). A goTenna alkalmazás automatikus újraküldés funkcióval rendelkezik, és jelzi, amennyiben az üzenetünk kézbesítésre került. Segítségével létrehozhatja saját hálózatát, lehetőséget biztosítva, hogy kijelöljük az üzeneteink célcsoportját mint egyének, csoportok, avagy nyilvános beszélgetések más, a tartományban lévő goTenna használókkal. A szolgáltatás nem csak teljes, úgynevezett end-to-end titkosítást biztosít, de olyan további opciókat kínál, mint az önmegsemmisítő üzenetek, ezzel is biztosítva a felhasználók személyiségi jogait, köszönhetően a goTenna fejlett hálózati protokolljainak, az üzenetek nem fognak interferálni vagy átfedésbe kerülni egymással.

gotennakep2

Jelenleg a goTenna csak a saját alkalmazását tudja ellátni és bevonni a hálózatba üzenetküldési és GPS koordináta megosztási célzattal, de a fejlesztők dolgoznak egy SDK-n, megadva a lehetőséget az alkalmazásfejlesztőknek, hogy az eszköz szolgáltatásait integrálják alkalmazásaikban.

A goTenna alkalmazás funkciói:

  • csoportos üzenetküldés közeli goTenna felhasználóknak;
  • privát üzenet küldése meghatározott címzetteknek;
  • GPS koordináták megosztása/megtekintése.

A kezdeményezést jónak tartom, és szerencsére az árazással is sikerült a földön maradniuk, már ami az early bird csomagot illeti. A gyártó honlapjáról előrendelhető a 2 eszközt tartalmazó csomag, mely ára 149 amerikai dollár. A szállítást év végére ígéri a gyártó (plusz szállítás és egyéb járulékos költségek Magyarországra történő szállítás esetén).

Idegenvezetőknek, túravezetőknek ideális lehet, ha fakultatív, kiscsoportos túrákat tesznek, térerőmentes helyen, bár felmerül a kérdés, mi a baj a walkie-talkie-val vagy a PMR-eszközökkel?

Ti mit gondoltok? Életképes ötlet? Osszátok meg véleményeteket hozzászólás formájában.

Olvasd el a hozzászólásokat is

8 Comments

  1. 80km kicsit gyanus, de nem rossz a kezdeményezés

  2. Az a maximalis tavolsag, nyilvan idealis korulmenyek kozott, mondjuk az Alfoldon, ahol meg egy arva domb se log be a ket eszkoz koze :D.

  3. Segítseget szeretnék kérni. Iphone 5s, telenor előfizetés. A gond az hogy pár órája ugrál a térerő, hol 1es hol maximum. Nem tudok telefonalni, mobilnet se megy. Hard reseteltem, kikapcsoltam, simet kivettem-betettem és semmi javulás. Mi lehet a baj? Tudtok valami trükköt?

  4. @Jadeye: én se a goTenna-ra gondoltam, csak gondoltam ide írok mert itt van térerő gondról szó. köszi a tippet meg is nézem, remélem nem valami hardveres hiba lesz. a szolgáltatóval biztos minden rendbe van mert az egész család Telenoros, és nekik maximumon van a térerejük (igaz azok Android telefonok)

  5. @Jadeye: Talán nem csak ez az egy van, és ez meg azért van kibontva, hogy lehessen látni mi van benne 😉

  6. “mi a baj a walkie-talkie-val vagy a PMR-eszközökkel?” Csupan annyi, hogy ezek hatotavolsaga nem lesz sehogyan sem 80km. Egy szabvanyos pmr 4-5 km-re “lat el”.


Add a Comment